Democratul Joe Biden se apropie de minimul necesar de electori pentru obtinerea mandatului prezidential, 270 din totalul de 538 de electori, in timp ce numaratoarea voturilor continua in mai multe state-cheie, intre care Arizona, Nevada si Pennsylvania. In mai multe orase americane, oamenii cer in strada numararea tuturor buletinelor de vot.
La ora Romaniei 07:00, numararea voturilor continua in statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada si Pennsylvania. In urmatoarele ore sunt asteptate rezultate din Arizona si Georgia.
Donald Trump conduce, pentru moment, in Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) si Georgia (16 electori), iar Biden, in Arizona (11 electori) si Nevada (6 electori).
Conform proiectiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213.
Conform proiectiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.
Conform proiectiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.
UPDATE 10.20 Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.
UPDATE 09.30 Un judecator american a transmis miercuri ca vrea sa se asigure ca sunt livrate toate buletinele de vot ramase nenumarate in alegerile... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:41
Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, dupa centralizarea datelor din 99,67% din voturile exprimate.
Au fost centralizate datele din 19.522 de sectii, ceea ce inseamna 99,67% dintre voturile pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.
Dintre acestea, voturi valabile au fost 98,17%, iar voturi nule 1,83%. Prezenta finala la urne a fost de 54,46%.
Klaus Iohannis a obtinut 65,88% dintre voturi (6.437.151), in timp ce Viorica Dancila are un scor de 34,12% (3.334.000).
Urmatorul anunt al BEC va fi cel in care vor fi anuntate rezultatele finale.
Romanii au fost chemati la urne, duminica, pentru a-si alege presedintele pentru urmatorii 5 ani. Turul doi al acestui scrutin prezidential a fost disputat intre candidatul PNL Klaus Iohannis si cel al PSD, Viorica Dancila.
Iata cum s-a desfasurat votul in tara, dar si in diaspora - Aproape un milion de romani au votat in strainatate, intr-o mobilizare istorica a diasporei. Urnele s-au inchis la 7:00.
Citeste si:
Harta rezultatelor: Judetele unde Iohannis a luat peste 80% si cele 5 fiefuri unde Dancila a reusit cu greu sa-l invingaIohannis, dupa castigarea celui de-al doilea mandat: Este cea mai categorica victorie obtinuta vreodata impotriva PSD-uluiProfilul alegatorului: La Dancila, 78% au peste 45 de ani si 50% sunt pensionari. Iohannis a fost votat pentru calitatile lui ...citeste mai departe despre "Iohannis castiga la scor dublu fata de Dancila... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 11:14
Dupa primele exit-poll-uri din tara, exista o sansa ca diaspora sa schimbne clasamentul final si sa decida turul doi, insa nu s-a intamplat asa, pentru ca in strainatate Klaus Iohannis a primit peste 50% din voturi.
Asa incat, desi Viorica Dancila nu are nici macar 3%, Dan Barna nu a reusit sa recupereze destul din avantajul acesteia castigat in tara.
Iata cum arata clasamanentul votului in diaspora, dupa numararea rezultatelor din 816 sectii de votare, reprezentand 97,37% din total, potrivit News.ro, care citeaza datele BEC. Precizam ca in Americi votul de abia s-a incheiat la ora 7:00, ora Romaniei.
Klaus Iohannis - 53,05%.Dan Barna - 27,36%Theodor Paleologu - 6,41%.Mircea Diaconu - 3,65%Viorica Dancila - 2,76%.
Iata Rezultatele provizorii oficiale: Iohannis si Dancila intra in turul doi. Barna n-a castigat nici in diasporasi Harta rezultatelor la prezidentiale: Iohannis s-a impus in 29 de judete si Bucuresti. PSD a pierdut Moldova
Citeste si:
Ziua votului in cifre, declaratii si imaginiRecord istoric de participare la vot in diaspora! ...citeste mai departe despre "Diaspora nu l-a salvat pe Dan Barna, unde Dancila e sub 3%. Iohannis are de doua ori mai multe voturi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 08:42
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a creat, din datele colectate la iesirea de la urne pentru realizarea exit-pollurilor, profilul celor care i-au votat pe Klaus Iohannis, Viorica Dancila si Dan Barna, primii trei clasati la alegerile prezidentiale.
Klaus Iohannis este in egala masura votat de femei si de barbati, la fel ca si Viorica Dancila. La Dan Barna exista o foarte mica diferenta de gen: votantii sai sunt 49% barbati si 51% femei.
In ce priveste varsta, pe Iohannis l-au votat majoritar cei intre 45 si 64 de ani - 39%, apoi cei cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani - 20% si in egala masura cei din grupa 25-34 si cei de peste 65 de ani - cate 16%. Doar 9% dintre votantii sai au intre 18 si 24 de ani.
La Barna lucrurile sunt mai echilibrate. Cei mai multi dintre votantii sai au intre 25 si 34 de ani - 28%, urmati de grupa 45-64 de ani - 26% si grupa 35-44 de ani - 25%. E votat masiv de tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani - 17%, dar foarte putin de varstnici - 4% dintre votantii sai au peste 65 de ani.
Iata Rezultatele provizorii oficiale: Iohannis si Dancila intra in turul doi. Barna n-a castigat nici in diasporasi Harta rezultatelor la prezidentiale: Iohannis s-a impus in 29 de judete si Bucuresti. PSD a pierdut Moldova
La Dancila lucrurile sunt foarte clare: 43% dintre cei care au votat-o au peste 65 de ani, 39% sunt in grupa de varsta 45-64 de ani (chiar grupa ei de varsta), doar 11% au intre 35 si 44 de ani, 5% au... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 08:26
Biroul Electoral Central a inceput centralizarea datelor din sectiile din tara, iar clasamentul in ce priveste primele trei pozitii se pastreaza ca la exit-poll-uri. Klaus Iohannis continua sa conduca detasat, urmat de sefa PSD Viorica Dancila. Dan Barna este pe locul 3, insa la diferenta mare fata de primii doi clasati.
Liderul USR nu a castigat nici in sectiile din diaspora, Klaus Iohannis capitalizand de peste doua ori mai multe voturi decat el.
Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Mircea Diaconu, candidatul independent sustinut de ALDE si Pro Romania, si Theodor Paleologu, candidatul sustinut de PMP, care s-a declarat sustinator al monarhiei.
Rezultatele provizorii sunt cele obtinute dupa contorizarea proceselor verbale intocmite in fiecare sectie in parte. Urmeaza ca BEC sa anunte rezultatele partiale si apoi pe cele finale.
Duminica pana la ora 21:00, 47,66% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la una dintre cele peste 18.000 de sectii de votare amenajate in tara. In strainatate au votat 659.549 de romani, dar procesul electoral continua pana luni, la ora 07:00.
Vezi cum arata rezultatele exit-poll in primul tur al alegerilor prezidentiale
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, rezultatele partiale ale primului tur al alegerilor prezidentiale:
03:33 - AEP anunta rezultatele provizorii dupa numararea a 99,9% din voturi, adica 8.678.072 de voturi si nu au fost constatate schimbari.
Klaus Iohannis - 36,6%Viorica Dancila - 23,8%Dan... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 03:33
Presedintele Klaus Iohannis a comentat rezultatul exit-poll al alegerilor prezidentiale, care il dau castigator detasat in primul tur.
"Acest lucru pentru Romania inseamna un pas enorm inainte! Sigur, rezultatele oficiale vor veni maine, insa datele de exit-poll arata ca milioane de romani din tara si diaspora au votat pentru proiectul nostru, pentru o Romanie normala si pentru a continua procesul important de schimbare in bine! Am crezut mereu in Romania si in implicarea lor, iar participarea lor din aceste zile este o mare bucurie pentru democratia din Romania. Vreau sa le multumesc tuturor celor care ne-au acordat increderea lor. In primul rand liberalilor, dar si tuturor votantilor de dreapta si celor care nu cred neaparat intr-un partid anume, dar isi doresc ce ne dorim si noi, o Romanie normala! Lupta noastra comuna nu tine de o eticheta de partid. Lupta noastra este pentru indepartarea totala a PSD-ului de la putere, pentru ca PSD-ul sa nu mai tina Romania captiva si prizoniera in trecut!
Astazi am facut un pas mare in aceasta directie. Nu este pasul decisiv inca. Mai este de lucru. Acesti ani au fost ani de lupta si ani de rezistenta. Am tinut piept impreuna asalturilor deosebit de agresive ale PSD-ului. Daca nu ne-am fi opus, PSD-ul ar fi reusit sa destructureze tot ce s-a construit in Romania in acest an: institutii democratice, stat de drept, parteneriate, calea europeana. Daca i-am fi lasat pe PSD-isti sa continue planurile si proiectele, astazi Romania... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 21:08
Cel mai frumos cadou pe care alegatorii francezi puteau sa-l faca Uniunii Europene de ziua ei este tocmai rezultatul alegerilor prezidentiale care au avut loc duminica.
Doua treimi din alegatorii francezi au preferat valorile pe care inaintasii lor au intemeiat constructia europeana, votand pentru o societate liberala, pentru o democratie parlamentara bazata pe refuzul populismului, al demagogiei si escaladarii protectionismului antieuropean si xenofob.
In seara zilei de duminica, pe fundalul sonor al Odei bucuriei, imnul UE, Emmanuel Macron s-a indreptat catre tribuna de la care a rostit discursul victoriei in alegeri.
Sigur, pentru a fi realisti trebuie sa tinem seama de acea treime a electoratului francez - peste 10 milioane de votanti - care a sustinut-o pe candidata Frontului National. A facut-o si castigatorul alegerilor prezidentiale, atunci cand in discursul sau s-a referit la furia, nelinistea si insecuritatea, pe care alegatorii dreptei nationaliste le-au exprimat prin votul lor.
Societatea franceza este divizata astazi, iar Macron i-a asigurat pe suporterii lui Marine Le Pen ca intelege nemultumirile acestora si ca va trata problema securitatii si cea a politicilor sociale cu maxima prioritate.
Aceste probleme sunt bine cunoscute.
De fapt, ele caracterizeaza majoritatea societatilor europene astazi. Schimband doar cateva nuante pe ici pe colo, am putea evidentia aspecte aproape identice si in societatea romaneasca.
In acest context,... mai mult
Marti, 09 Mai 2017, ora 06:36
11 candidati au primit in acest an cele 500 de aprobari necesare din partea unor oficiali alesi pentru a se inscrie intr-o cursa imprevizibila pentru palatul Elysee.
Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta are loc duminica, 23 aprilie, iar primii doi se vor confrunta in al doilea tur pentru a mosteni pozitia lui Francois Hollande, relateaza Reuters.
Reuters ii prezinta, in cateva date, pe cei 11 prezidentiabili francezi.
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
Nathalie Arthaud (46 de ani) - Lupta Muncitorilor
Aceasta preda economie si conduce formatiunea de extrema-stanga Lutte Ouvriere (Lupta Muncitorilor, n.red.), inspirata de principiile lui Lev Trotki. De asemenea, candidata de extrema-stanga a reusit sa castige 0,5% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012, sustinand drepturile muncitorilor din Franta.
Francois Asselineau (59 de ani) - Uniunea Popular Republicana
Acesta face parte din elita inspectorilor financiari, sustine suveranitatea si vrea retragerea tarii din zona euro, Uniunea Europeana si NATO.
Jacques Cheminade (75 de ani) - Partidul Solidaritate si Progres
Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, acesta era functionar in Ministerul Economiei. Este a treia cursa prezidentiala a lui Cheminade, care a reusit sa obtina 0,2% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012. De asemenea, acesta sustine "eliberarea tarii din catusele finantelor internationale", renuntarea la euro si retragerea din... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 18:20
Francezii vor merge duminica la urne, pentru a vota in primul dintre cele doua tururi ale celor mai stranse alegeri prezidentiale din istoria moderna a tarii, care au loc intr-un context intern si international foarte tensionat.
Dupa cel mai recent atac terorist din Franta, cel de joi seara din centrul Parisului, miza este mai mare decat oricand.
Pentru postul de succesor al lui Francois Hollande se lupta 11 candidati, iar aproape jumatate dintre acestia au sanse reale de a ajunge in turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, la doua saptamani dupa primul tur.
Aproape fiecare dintre alegerile prezidentiale trecute a reprezentat o lupta intre candidati ai doua partide importante - cel al socialistilor si cel al republicanilor, aminteste The Economist, care explica felul in care vor avea loc alegerile din Franta.
De data aceasta, sondajele arata ca oricare dintre cei patru candidati cotati cu cele mai mare sanse poate ajunge in turul al doilea, iar doi dintre ei sunt extremisti eurosceptici - Marine Le Pen, pe partea dreapta, si Jean-Luc Melenchon, pe extrema stanga.
Sondajele sunt inselatoare - ce ne invata istoria
Sondajele arata o lupta stransa, alegatorii sunt de regula indecisi, iar miza este foarte ridicata: acesta este un vot care ar putea refauri Europa sau o poate distruge.
Dar si alte campanii prezidentiale au fost imprevizibile pe final. In anul 1995, Edouard Balladur, un candidat de centru-dreapta, era in fata lui Jacques Chirac, un... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:49