Aurelian Badulescu, candidatul social-democratilor la functia de primar al Sectorului 3 al Capitalei, solicita o Rezolutie a Congresului PSD prin care sa se adauge in programul politic votat masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc.
"Pentru Congresul de maine al Partidului Social Democrat, in calitate de presedinte al filialei PSD Sector 3, le solicit colegilor mei sa admitem public faptul ca ultimele guvernari, incepand din 2005, au defavorizat firmele romanesti, dand castig de cauza companiilor straine. Chiar in aceste zile, spre exemplu, hotelierii si patronii de restaurante sunt grav loviti de masurile economice ale pandemiei, fara ca guvernul sa compenseze financiar inchiderea localurilor.
Circa 500.000 de romani sunt in pericol sa isi piarda locurile de munca, in timp ce agentiile de turism fac profit si sporesc veniturile strainilor prin deplasarile romanilor in Grecia, Bulgaria, Italia, Turcia, etc. Solicit asadar o Rezolutie a Congresului PSD, prin care sa se adauge in programul politic votat, masuri si solutii concrete pentru protejarea capitalului romanesc, chiar pe modelul pe care partenerii nostri strategici, SUA sau Germania, il aplica, iar noua ne dau lectii si ne impun sa facem taman invers!", a scris Badulescu, vineri, pe pagina sa Facebook.
Congresul extraordinar al PSD de sambata este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegati, in cursa pentru sefia partidului... mai mult
Vineri, 21 August 2020, ora 16:40
Parlamentul European (PE) va dezbate si va vota in sesiunea plenara din 17-19 iunie o rezolutie despre situatia muncitorilor sezonieri din agricultura, dar si servicii sociale sau turism.
Decizia a fost luata, joi, in Conferinta Presedintilor, in conditiile in care, neexistand aceleasi standarde la nivel european in ceea ce priveste conditiile de munca si conditiile sociale ale acestor lucratori, regulile s-au aplicat arbitrar, ajungandu-se la abuzuri.
Aceasta situatie, care exista de mai multi ani in UE, dar nu a fost abordata pana acum unitar la nivel european, a fost scoasa la iveala de problemele cu care s-au confruntat recent lucratorii sezonieri romani din Germania.
"Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale si conditiile in care isi desfasoara munca atat in domeniul agriculturii, cat si al constructiilor, al turismului si al serviciilor sociale", a declarat presedinte PLUS si Renew Europe, Dacian Ciolos, initiatorul dezbaterii, conform unui comunicat de presa transmis de PLUS.
Potrivit acestuia, rezolutia PE va trebui sa contina problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai buna coordonare intre statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasa a legislatiei in vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din tarile gazda si necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care acesti oameni le au. E nevoie de norme europene clare si de masuri de... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 15:02
Parlamentarii europeni au adoptat, miercuri, o rezolutie prin care cer Comisiei Europene "un set puternic" de reglementari care sa asigure protectia consumatorilor intr-o lume tot mai mult bazata pe sisteme de inteligenta artificiala.
Practic, europarlamentarii cer Comisiei sa tina pasul cu dezvoltarea tehnologiei si sa se asigure ca nu se va ajunge in situatia ca inteligenta artificiala sa ia decizii pentru vietile oamenilor.
"Parlamentul apreciaza potentialul proceselor decizionale automatizate de a le oferi consumatorilor servicii inovatoare si mai bune, inclusiv servicii digitale noi, cum ar fi asistentii virtuali si robotii de chat.
Totusi, atunci cand interactioneaza cu un sistem care automatizeaza luarea deciziilor, consumatorii ar trebui sa fie informati corespunzator despre modul sau de functionare, despre cum pot sa contacteze un om cu putere de decizie si despre cum pot fi verificate si corectate deciziile sistemului", se arata intr-un comunicat PE trasmis Ziare.com.
Aceste sisteme ar trebui sa utilizeze doar seturi de date de inalta calitate si impartiale, precum si "algoritmi explicabili si obiectivi", conform rezolutiei.
De asemenea, consumatorii ar trebui sa poata solicita evaluarea umana si rectificarea deciziilor automatizate definitive si permanente si sa fie stabilite structuri de evaluare pentru a corecta eventualele greseli.
"Oamenii trebuie sa poarte intotdeauna raspunderea finala si sa poata revoca deciziile adoptate in contextul... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 16:08
Parlamentul European sustine ca discutiile reprezentantilor UE cu cei ai Poloniei si Ungariei nu au determinat inca aceste tari sa se realinieze valorilor pe care se intemeiaza Uniunea, a avertizat joi Parlamentul.
Mai exact, intr-o rezolutie adoptata cu 446 de voturi pentru, 178 impotriva si 41 de abtineri, eurodeputatii subliniaza faptul ca rapoartele si declaratiile Comisiei si ale organismelor internationale, cum ar fi ONU, OSCE si Consiliul Europei, indica faptul ca "situatia din Polonia si din Ungaria s-a deteriorat de la declansarea articolului 7 alineatul (1)".
Deputatii subliniaza ca audierile organizate de Consiliu in temeiul articolului 7 din Tratat nu sunt organizate in mod regulat, nici structurat. Acestia solicita Consiliului sa adreseze recomandari concrete tarilor in cauza, inclusiv termenele limita, pentru a asigura respectarea legislatiei UE.
"Esecul Consiliului in a face uz efectiv de articolul 7 din TUE continua sa submineze integritatea valorilor comune europene, increderea reciproca si credibilitatea Uniunii in ansamblu", sustine PE.
Textul rezolutiei invita, de asemenea, Comisia sa utilizeze pe deplin instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a lua masuri in legatura cu existenta unui risc clar de incalcare grava de catre Polonia si Ungaria a valorilor pe care se intemeiaza Uniunea, in special procedurile accelerate de constatare a neindeplinirii obligatiilor si cererile de masuri provizorii adresate Curtii de Justitie.
Rolul... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 15:04
Grupul Popularilor Europeni cere Parlamentului European sa ia din nou in discutie situatia statului de drept din Romania si, mai mult, sa adopte o alta Rezolutie despre derapajele guvernarii Dancila.
Anuntul a fost facut de europarlamentarul roman Cristian Preda, membru al PPE, pe contul de Facebook.
Dezbaterea si votul vor avea loc in cadrul ultimei sesiuni din actuala legislatura, care va avea loc la Strasbourg intre 15 si 18 aprilie, mai spune aceasta.
Niciun grup parlamentar european nu s-a opus si e putin probabil sa o faca, de vreme ce chiar Frans Timmermans, candidatul socialistilor pentru presedintia CE, a criticat sever derapajale de la Bucuresti, unde la guvernare este un partid din propria sa familie politica.
Perceptia asupra regimului politic de la Bucuresti s-a degradat constant in ultimele luni, in contextul intentiilor Guvernului PSD/ALDE de a modifica prin ordonante Legile justitiei, precum si al campaniei de denigrare si lobby, prin care puterea politica a incercat sa o impiedice pe Laura Codruta Kovesi sa ajunga procuror-sef european.
Atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European au avut pozitii publice transante, prin care au solicitat direct Guvernului condus de Viorica Dancila sa inceteze actiunile contra statului de drept. Raspunsurile autoritatilor romane nu au fost insa satisfacatoare nici in chestiunea OUG pe justitie si nici in ceea ce priveste atitudinea fata de "cazul" Kovesi.
Situatia din Romania l-a determinat pe... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 13:36
Premierul Viorica Dancila a dat joi, la inceputul sedintei de Guvern, o noua replica fata de adoptarea in Parlamentul European a Rezolutiei privind statul de drept in Romania, precum si a raportului MCV publicat de Comisia Europeana in aceeasi zi.
Dancila a inceput prin a spune ca Guvernul este foarte bine pregatit sa gestioneze mandatul Romaniei la presedintia Consiliului UE, in ciuda ingrijorarilor exprimate de Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.
"Vreau sa clarific un aspect foarte important, avand in vedere comentariile iresponsabile din spatiul public din ultimele zile. O spun inca o data, ferm: Romania este pregatita pentru preluarea si exercitarea cu succes a presedentiei (sic!) Consiliului UE. De la inceputul mandatului, Guvernul Romaniei a initiat si dezvoltat un amplu proces de pregatire. Programul de actiunie este finalizat, au fost create mecanismele de lucru si au fost stabilite modalitatile de desfasurare a actiunilor.
Sunt lucruri foarte bine cunoscute atat pe plan intern, cat si extern. Saptamana viitoare vor veni la Bucuresti presedintele Parlamentului European, liderii grupurilor politice si alti oficiali de rang inalt de la nivel european. Avem capacitatea sa dovedim partenerilor nostri europeni ca Romania e un stat membru echilibrat si responsabil, determinat sa contribuie la construirea viitorului UE, indiferent de abordarile pur politice dintr-un moment sau altul", a spus Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.
Amintim ca la... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 11:55
Parlamentul European urmeaza sa voteze pe 14 noiembrie o rezolutie privind un mecanism cuprinzator la nivelul UE pentru protejarea democratiei, a statului de drept si a drepturilor fundamentale.
In cazul in care va fi adoptata, rezolutia Parlamentului European cere Comisiei Europene sa faca o propunere pentru infiintarea unui mecanism cuprinzator al UE privind democratia, statul de drept si drepturile fundamentale.
Textul rezolutiei Parlamentului European pentru toate statele membre include urmatoarele recomandari:
1. Parlamentul European regreta faptul ca CE nu a prezentat inca o propunere pentru a infiinta un mecanism cuprinzator al UE privind democratia, statul de drept si drepturile fundamentale si invita Comisia sa faca acest lucru, in special prin propunerea de a adopta Acordul interinstitutional privind Pactul UE pentru DSF (democratie, statul de drept si drepturile fundamentale, n.red.), in viitoarea sa initiativa nelegislativa pentru a impune cu mai multa strictete aplicarea statului de drept in Uniunea Europeana.
2. PE isi reitereaza apelul in favoarea unui mecanism al UE cuprinzator, permanent si obiectiv de protectie a democratiei, statului de drept si drepturilor fundamentale si subliniaza ca un astfel de mecanism este necesar acum cu mai mare urgenta decat oricand.
3. PE reaminteste principalele elemente ale unui astfel de mecanism propus de Parlament sub forma unui pact interinstitutional pentru DSF, care consta intr-o revizuire anuala bazata... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 18:06
O Rezolutie extrem de severa, care aduce in discutie derapajele politice ale puterii de la Bucuresti atat in ceea ce priveste legislatia din justitie, cat si reprimarea violenta a protestului din 10 august va fi votata in plenul Parlamentului European marti, 13 noiembrie, cu o zi mai devreme decat era prevazut.
Devansarea a fost propusa de eurodeputatii socialisti, dar decizia apartine Conferintei presedintilor, reunita, joi, la Bruxelles.
Aceasta devansare va duce la o coincidenta: tot marti, 13 noiembrie, este asteptat si urmatorul MCV privind Romania, care, spun surse consultate de Ziare.com, nu va fi deloc bland cu autoritatile de la Bucuresti.
Amintim ca Parlamentul European a luat decizia de a adopta o Rezolutie privind tara noastra la mijlocul lunii septembrie, la Strasbourg, imediat dupa votul care a decis demararea procedurii de activare a Articolului 7 in cazul Ungariei.
Cu toate ca atat europarlamentarii romani socialisti, cat si cei liberali au avansat ca optiune renuntarea la Rezolutie, pentru ca, spuneau ei, aceasta ar arunca o imagine negativa asupra Romaniei, evolutiile de la Bucuresti au facut ca forul european sa nu dea inapoi.
Si Klaus Iohannis si-ar fi dorit renuntarea la o Rezolutie referitoare la tara noastra: adoptarea unui astfel de text de catre PE este neobisnuita, mai ales ca vine cu o luna inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE de catre tara noastra, argumenta presedintele.
Pe de alta parte, europarlamentarul olandez... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 13:52
Parlamentul European va vota, in sedinta de plen din 14 noiembrie, rezolutia privind statul de drept in Romania.
Potrivit agendei publicate pe site-ul Parlamentului European, in sedinta plenului PE care va avea loc la Strasbourg pe 14 noiembrie, intre orele 12:30 si 14:30, figureaza si o motiune pentru adoptarea unei rezolutii privind statul de drept in Romania.
Referitor la acest subiect presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca adoptarea unei astfel de rezolutii cu privire la Romania de catre PE este neobisnuita, mai ales ca vine cu o luna inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE de catre tara noastra.
"PE are dreptul sa dezbata teme si e dreptul lor sa voteze rezolutii. Am subliniat ca prezenta mea in PE nu avea legatura cu dezbatere aceea despre statul de drept in Romania.
Am facut declaratii in Romania despre subiect. Romania este o democratie functionala si respecta statul de drept, dar este o democratie vie si avem abordari despre care unii nu au opinie buna.
Nu vreau sa intru mai adanc in dezbaterile interne din Romania aici in PE. E extrem de neobisnuit pentru PE sa dezbata si sa voteze o rezolutie cu doar o luna inainte de a prelua presedintia Consiliului UE. Decizia apartine PE", a spus Iohannis.
Raspunzand la aceeasi intrebare legata de rezolutia la adresa Romaniei, presedintele Parlamentului European a precizat ca subiectul va fi discutat in alta sedinta a forului european.
"Dezbaterea de azi nu are legatura cu Romania, vom... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 16:51