Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, ca rezilierea contractului cu firma americana Bechtel a fost realizata de ministrul pentru mari proiecte de infrastructura, Dan Sova, pe baza unei copii legalizate a contractului original, pe care ministrul l-a reclamat ca fiind de negasit.
"Este extrem de bizar ca in toti acesti ani, in care s-a tot renegociat acel contract, nimeni nu stia unde e contractul pana l-a cerut Sova. El, sigur, a avut copia legalizata, a avut toate celelalte cand a lucrat la reziliere. Primul exemplar, cel de la CNADNR de atunci, cum se numea, pur si simplu nu este in arhiva CNADNR", a declarat marti seara premierul Victor Ponta, intr-o emisiune la Romania TV.
Ponta l-a sfatuit pe Dan Sova sa reclame la Parchet lipsa originalului, pentru a se afla unde se gaseste acest document.
Ministrul Dan Sova a sustinut recent ca desecretizarea contractului cu Bechtel, semnat in 2003, nu s-a facut pentru ca nu s-a gasit, la Ministerul Transporturilor, varianta originala, in replica, fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu precizand ca documentul se afla la Serviciul Probleme Speciale, etajul 2, camera 58.
Anca Boagiu a anuntat, saptamana trecuta, ca a depus plangere penala la Parchetul ICCJ impotriva ministrului Dan Sova, acuzandu-l ca ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003 pentru a-l apara pe fostul premier. mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 08:56
Ministrul Dan Sova a anuntat ca a reusit sa rezilieze contractul cu americanii de la Bechtel, statul roman urmand sa plateasca companiei americane 37,2 milioane de euro penalitati. De cealalta parte, americanii il contrazic pe Sova si sustin ca negocierile cu statul roman continua. In aceste conditii de incertitudine, Business24 va arata ce ar fi putut face cu siguranta Romania cu banii facuti cadou Bechtel.
La putin timp dupa ce au postat un comunicat de presa in care anuntau ca negocierile cu statul roman continua, reprezentantii companiei au retras documentul de pe site.
Mai mult decat atat, o delegatie a ambasadei SUA este la Palatul Victoria si discuta cu premierul Ponta, una din temele dezbatute fiind, cel mai probabil, rezilierea contractului cu firma americana.
Ministrul Dan Sova a declarat inca de saptamana trecuta ca negocierea pentru rezilierea contractului cu Bechtel vor fi finalizate luni, 27 mai. Luni, insa, Dan Sova a declarat ca nu a spus niciodata ca acest contract va fi reziliat atunci si ca, de fapt, o ziarista ar fi scris despre reziliere, insa el nu a declarat acest lucru. Pe de alta parte, a adaugat ca rezilierea contractului este o chestiune de zile si ca mai sunt unele detalii de pus la punct in aceasta perioada.
In opinia premierului Victor Ponta, Sova a gresit cand a anuntat presa ca intelegerea cu Bechtel pentru autostrada Transilvania va fi reziliata luni. Potrivit lui Ponta, ministrul pentru Proiecte de Infrastructura nu trebuia sa... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 11:37
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat miercuri seara ca a fost reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania, statul roman urmand sa plateasca companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro.
Totusi, americanii neaga informatiile si sustin ca negocierile cu statul roman continua. Reprezentantii Bechtel spun ca nu vor sa comenteze declaratiile facute de ministrul Dan Sova, potrivit Digi24. Dupa putin timp insa, Bechtel a retras comunicatul de presa de pe site-ul companiei.
In plus, o delegatie a ambasadei SUA este la Palatul Victoria si discuta cu premierul Ponta.
Premierul Victor Ponta a afirmat marti Sova a gresit anuntand presa ca intelegerea cu Bechtel pentru autostrada Transilvania va fi reziliata luni, 27 mai, aratand ca acesta nu trebuia sa spuna nimic pana nu incheia negocierile.
"Cred ca a fost prea transparent, ca nu trebuia sa va spuna nimic pana nu incheia negocierea. Daca v-a anuntat inainte sa incheie negocierile, inseamna ca a gresit", a spus Ponta jurnalistilor, aflat la Braila.
Sova a declarat luni ca rezilierea contractului este o chestiune de zile si ca mai sunt unele detalii de pus la punct in aceasta perioada.
Joi, Sova, a declarat ca luni, 27 mai, va fi reziliat contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, tot atunci urmand sa fie anuntata si suma pe care o mai are de achitat statul catre constructor.... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 08:29
Contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania trebuie reziliat din cauza prostiei celor care au condus in 2005 Ministerul Transporturilor si care, in loc sa aplice un contract foarte bun, au inceput renegocieri si tergiversari, a declarat premierul Ponta.
In 2005, in Guvernul Tariceanu, Ministerul Transporturilor a fost condus de catre Gheorghe Dobre din partea PD.
Intrebat de jurnalisti, dupa ce a participat la o conferinta, daca din punctul sau de vedere contractul cu Bechtel trebuie reziliat, premierul a raspuns afirmativ, argumentand ca acest lucru este necesar din cauza "prostiei" celor care au condus in 2005 Ministerul Transporturilor si au decis sa renegocieze contractul in loc sa il aplice.
"In 2005, din cauza prostiei celor care au condus atunci Ministerul Transporturilor - sper ca e vorba doar de prostie si nu de altceva - in loc sa se aplice un contract care era foarte bun, au inceput renegocieri, tergiversari, regandiri, recalculari si uite ca am ajuns dupa aproape zece ani sa nu se mai intample nimic", a spus Ponta. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 13:50
Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, a declarat, joi, ca luni va fi reziliat contractul cu compania americana Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, tot atunci urmand sa fie anuntata si suma pe care o mai are de achitat statul catre constructor.
"Luni se incheie cu totul", a spus Sova, dupa un eveniment organizat de Camera de Comert Romano-Britanica, raspunzand unei intrebari.
El a aratat ca in prezent sunt discutate ultimele detalii privind rezilierea acordului si ca suma despagubirilor catre Bechtel a fost deja stabilita, urmand sa fie comunicata oficial luni.
La eveniment, ministrul a afirmat ca singura posibilitate pentru continuarea proiectului este parteneriatul public privat sau concesiunea, adaugand ca probabil va fi utilizata a doua varianta.
Oficialul a adaugat ca a discutat cu 4-5 companii de constructii mari la nivel international interesate sa participe la acest proiect, iar dupa incheierea contractului cu Bechtel va fi realizat un nou studiu de trafic, care sa ilustreze situatia actuala pe respectivul traseu.
"Avem cinci parti din autostrada neterminate. Trebuie sa le licitam si sa le construim in acelasi timp, pentru ca nimeni nu va fi interesat doar de o singura parte. Asta va fi o mare problema, sa construim in acelasi timp cele cinci parti", a mai spus ministrul.
La 12 mai Sova a afirmat ca incheierea contractului cu Bechtel este "o chestiune de zile" si ca suma pe care o mai are de platit statul... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:08
In loc sa fie o tara de tranzit din care sa castige foarte mult, Romania ar putea deveni o insula de liniste econonica totala. "Daca intarziem 3-4 ani cu inceperea constructiei autostrazii Transilvania, putem vorbi de o autostrada Transilvania abia in jurul anului 2022. Pierdem toate trenurile, nu numai autostrazile", a declarat Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Prima intrebare ar fi daca Autostrada Transilvania este sau nu un proiect util pentru dezvoltarea tarii. Ne trebuia aceasta autostrada sau nu? Sunt voci care au afirmat ca nu aveam nevoie de aceast proiect.
Autostrada Transilvania nu este doar un proiect binevenit si util, ci si un proiect de necesitate absoluta pentru devzoltarea Romaniei.
Autostrada Transilvania este prima parte din axa nord-sud a unei artere rutiere majore in Romania. Ea va contribui nu numai la dezvoltarea Transilvaniei propriu-zise, ci si a intregii Romanii.
Autostrada Transilvania este necesara si orice fel de intarziere in realizarea proiectului este un gest de iresponsabilitate si de risipa fata de sansele Romaniei de dezvoltare.
Sa incepem cu anul 2003, cand a fost semnat contractul pentru Autostrada Transilvania. Contractul a fost unul cu incredintare directa catre Bechtel... UE a strambat din nas fiindca banii au mers la americani. A fost o greseala strategica?
Toata lumea e de acord ca atribuirea contractului autostrazii Transilvania catre compania... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 19:02
"Bechtel ar putea cere despagubiri si ma indoiesc ca nu o va face. Are toate sansele sa castige, dupa cum sunt prevederile contractuale. Daca nu exista un acord politic anterior rezilierii acestui contract, o intelegere intre parti privitoare la modul in care isi vor utiliza dreprturile pe care le au, 3 ani nu ne atingem de amplasamentul autostrazii Transilvania. Bechtel poate cere statului roman despagubiri extrem de mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, daca nu chiar un milliard de euro", a declarat fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, pentru Bloombiz.ro.
De ce a esuat contractul cu Bechtel? Cui apartine vina pentru felul cum au decurs lucrurile cu acest mare proiect de infrastructura?
Primul vinovat a fost Guvernul Nastase. La baza constructiei autostrazii nu a fost un studiu de fezabilitate autentic, care sa ofere toate informatiile necesare, sa faca o evaluare corecta a situatiei atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere financiar.
Contractul a fost unul cu incredintare directa. Dintre toate contractele care au existat in intreaga Europa de-a lungul ultimilor 15 ani, e cel mai prost contract pentru stat.
In mod evident, a fost un cadou politic pe care probabil regimul Iliescu-Nastase l-au facut unei firme apropriate de administratia George.W. Bush. Asta a fost vinovatia initiala.
Ulterior, primii doi ai mandatului lui Traian Basescu au fost ani de blocare ai contractului, in care s-a incercat renegocierea, in urma... mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 21:08
"In business, <nici o masa nu este gratuita>. Bechtel a renuntat la contract fara daune si penalitati din partea statului roman numai cu acordarea unor compensatii catre partea americana, nu neaparat catre Bechtel ci catre SUA. Altfel spus, noi platim cu varf si indesat ca sa putem iesi din acest contract", a declarat pentru Bloombiz.ro consultantul financiar Ionel Blanculescu.Marti, Liderul PSD Adrian Nastase a ironizat "economia" facuta de Guvernul Boc in ceea ce priveste contractul cu Bechtel, subliniind faptul ca "marea negociere" a premierului Boc a dus la situatia in care de la un cost initial de 5,6 milioane euro pe km in 2004 s-a ajuns la 13,5 milioane euro pe km in 2011.
"Emil Boc si-a invatat bine textul dat de regizor. Cand vine vorba despre Bechtel si despre Autostrada Transilvania, guvernantii au un singur mesaj: contractul a fost prost facut. Inainte de a spune orice altceva, de un lucru sunt sigur: fara PDL la putere, romanii ar fi circulat astazi pe autostrada Transilvania", a scris fostul prim-ministru pe blogul personal.
De aceeasi parere este si consultantul financiar Ionel Blanculescu, care a declarat pentru Bloombiz.ro ca nu se poate discuta despre o economie de 6 miliarde euro intrucat statul nu are acesti bani.
"Romania nu a economisit ci a evitat o pierdere cauzata de incompetenta publica. Se discuta in termen triumfalisti ca noi am reusit sa facem o economie. Noi suntem pe deficit bugetar", a declarat Ionel Blanculescu pentru... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 13:42
"Nu exista nici o alta companie, dintre marile companii constructoare de autostrazi, care sa fi fost sicanata de catre statul roman mai mult decat a fost compania Bechtel.(…) Bechtel a realizat 17.000 de km de autostrada pe plan global asa ca in nici un caz nu-i putem banui de incapacitate de a lucra", a declarat pentru Bloombiz.ro Stefan Szobotka, presedintele Comisiei pentru Parteneriate Public-Private PNL si bun cunoscator al domeniului constructiilor de infrastructura.Costul de constructie al autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, aproape la jumatate, iar compania Bechtel va mai lucra doar pe doua tronsoane…
Niciodata nu se stie cu exactitate cat va costa exact un kilometru de autostrada pana la realizarea finala.
Existenta unei valori orientative este binevenita.
E foarte clar ca nu exista nici o alta companie dintre marile companii constructoare de autostrazi care sa fi fost sicanata de catre statul roman mai mult decat a fost compania Bechtel.
Contractul si felul in care s-a desfasurat acest proiect a fost schimbat de fiecare regim politic pana acum, aceasta instabilitate avand ca si consecinta nerealizarea proiectului.
Nu cred ca fixarea acestor preturi va disciplina statul roman.
In momentul de fata, statul roman datoreaza Bechtel in jur de 110 milioane de euro.
In plus, prin neglijenta statului roman si a celor care au condus ministerul in ultimii 3 ani, lucrarile pe tronsonul Suplacul de Barcau-Bors au fost abandonate fara... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 14:24