Un raport al Institutului National de Statistica arata ca, in primele cinci luni ale acestui an, s-au eliberat 13.997 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut.
"In luna mai 2020, s-au eliberat 3.062 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 33,7% fata de luna aprilie 2020 si in scadere cu 25,9%, fata de luna mai 2019. In perioada 1 ianuarie - 31 mai 2020, s-au eliberat 13.997 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 15% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent", arata datele INS.
Asadar, in luna mai 2020 s-au eliberat 3.062 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, din care 69,3% sunt pentru zona rurala. In luna mai 2020 se evidentiaza o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (+772 autorizatii), comparativ cu luna precedenta.
"In profil teritorial, aceasta crestere este reflectata in toate regiunile de dezvoltare, astfel: Nord-Est (+155 autorizatii), Sud-Muntenia (+133), Vest (+113), Centru (+100), Sud-Est (+96), Nord-Vest (+76), Sud-Vest Oltenia (+55) si Bucuresti-Ilfov (+44)", potrivit INS.
In luna mai 2020 fata de luna corespunzatoare a anului precedent, se remarca o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (-1.071 autorizatii), scadere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-244 autorizatii),... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 11:20
Indemnul "Stati acasa!" a primit o conotatie noua in ultimele doua luni, dupa declansarea pandemiei provocate de COVID-19, iar primele analize releva faptul ca aceasta perioada isi pune amprenta atat asupra apetitului pentru achizitii imobiliare, cat si asupra preferintelor clientilor.
Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox si firma de avocatura Dentons lanseaza spre dezbatere o serie de 10 teme care vor impacta activitatea de dezvoltare si tranzactionare in sectorul rezidential, o piata aflata in plina dezvoltare, care in 2019 inregistrase un record al ultimilor 30 de ani in materie de livrari, cu 67.512 unitati date in folosinta la nivel national.
Cu aproape 15.000 de locuinte noi finalizate in regiunea Bucuresti - Ilfov in 2019, reprezentand de asemenea un nou record al ultimilor 30 de ani, si un volum la fel de consistent in constructie, piata rezidentiala a Capitalei isi va cauta echilibrul intre cumparatorii reticenti, care vor amana o potentiala achizitie pana la clarificarea situatiei medicale si economice, si clientii care vor cauta un confort rezidential sporit, in eventualitatea impunerii unor noi masuri de auto-izolare de catre autoritati, dar si crearea unui cadru mai potrivit pentru munca de acasa, o tendinta puternic accentuata de pandemia COVID-19.
Cele 10 teme considerate esentiale pentru evolutia sectorului rezidential:
1. Cat de mare va fi impactul asupra cererii de locuinte pe termen scurt, mediu si lung? Cum au fost... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 09:00
De multe ori, atunci cand auzim de trenduri, ne gandim la lucruri pe care cineva le considera la moda si oamenii le urmeaza uneori fara sa se intrebe de ce. Insa, trebuie sa facem diferenta si sa stim ca exista trenduri care ne aduc numai beneficii, atat noua, cat si societatii. Un astfel de trend, pentru ca il putem considera asa, este dezvoltarea complexurilor rezidentiale.
Ce este un complex rezidential? Daca ar fi sa dam o definitie, am putea spune ca acestea este un ansamblu de locuinte si cladiri, cu destinatii diferite. Un astfel de complex contine cladiri in care se afla apartamente de locuit, dar si alte tipuri de cladiri ce permit anumite servicii sau oportunitati de munca.
In tara noastra, fiecare mare oras a dezvoltat cel putin un astfel de complex in imprejurimile sale. De exemplu, unul din cele mai noi si apreciate ansambluri rezidentiale din Sibiu este Magnolia Residence Sibiu.
Pe langa cladirile destinate locatarilor, aici exista si trei cladiri office Sibiu. Aceste trei cladiri au fiecare cate 5 etaje. Parterul ofera doritorilor spatii comerciale Sibiu.
Pentru ca Sibiul este un loc ales de foarte multi romani si straini pentru a-si incepe o afacere, aici exista o oferta variata de vanzari spatii comerciale Sibiu. Atat in cadrul Magnolia Office Building, cat si in alte locatii ale orasului sunt disponibile spatii comerciale de vanzare Sibiu, cat si de inchiriat.
Revenind la cladirile din Magnolia, pe langa spatiile comerciale de la parter, la... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 15:43
Dezvoltatorul imobiliar HAGAG Development Europe, parte a HAGAG Group din Israel, demareaza lucrarile de constructie pentru cel mai amplu proiect rezidential al sau: H Pipera Lake.
Din totalul de 390 de apartamente ce urmeaza a fi livrate in prima faza 45% au fost deja vandute, se arata in comunicatul companiei.
Cu o investitie totala estimata la 90 de milioane de euro H Pipera Lake a primit autorizatia de constructie si va fi dezvoltat in trei etape, pe o suprafata totala de teren de 57.000 de metri patrati.
Prima faza a constructiei va livra 5 cladiri a cate 78 de apartamente de tip studio dublu, 2 si 3 camere si un regim de inaltime P+6E+7R. Unitatile vor avea suprafete construite cuprinse intre 55 mp si 97 mp. Prima etapa a constructiei va fi finalizata la finalul anului 2020.
"Am decis sa investim in Romania deoarece am simtit potentialul enorm al pietii si suntem convinsi ca H Pipera Lake va aduce un plus de valoare zonei de nord a capitalei. Ne bucuram sa incepem constructia primei faze cu un grad de ocupare de 45%. Acest procentaj este expresia clara a interesului pe care oamenii il manifesta vizavi de proiect, dar si o confirmare a faptului ca piata este, in continuare, dinamica. Romania ramane pentru noi o alegere strategica si planuim sa adaugam noi proprietati in portofoliul local al companiei, dar si sa lansam noi proiecte", a declarat Yitzhak Hagag, Chairman and board controller al Hagag Group.
"H Pipera Lake este un proiect de mari... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 11:00
Piata rezidentiala ramane in continuare o zona de mare interes atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori. In ciuda faptului ca cererea de pe piata imobiliara a inregistrat o mica scadere in ultimul an, potrivit unui raport eliberat de Institutul National de Statistica (INS) in luna februarie a acestui an, piata continua sa se dezvolte.
In plus, autorizatiile de constructie au fost mai multe in 2018, spre deosebire de anul 2017, mai arata acelasi studiu al INS.
Mai ales daca au o locuinta, multi romani sunt activi in continuare pe piata imobiliara. Unii vor sa isi schimbe casa, altii vor sa treaca o proprietate noua pe lista activelor personale care pot contribui la o rotunjire a veniturilor, prin inchiriere.
Cum isi aleg acestia proprietatea ideala? Sunt cateva aspecte care vor conta de fiecare data, mai ales atunci cand vorbim despre o investitie personala de cateva zeci de mii de euro, care implica in foarte multe cazuri si un credit.
Care sunt marile avantaje ale unui complex rezidential nou in fata blocurilor vechi:
Spatiile noi sunt compartimentate pentru nevoile din prezent
Spre deosebire de apartamentele regasite in blocurile vechi, locuintele noi au in vedere in primul rand nevoile actuale ale proprietarilor si evolutia din ultimii ani din punct de vedere tehnologic.
Blocurile noi nu mai necesita modificari ale apartamentelor, datorita faptului ca vin deja, dupa preferinta, cu bucatarii de top open-space, de spatiu dedicat centralei... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:13
Clientii care vor sa cumpere apartamente in ansamblurile rezidentiale noi trebuie sa fie foarte atenti ca bransamentele la reteaua electrica sa fie cele finale, individuale, intrucat foarte multe blocuri noi sunt in prezent racordate ilegal, a declarat, joi, Leonela Leca, expert in securitate energetica in cadrul Asociatiei Experts for Security and Global Affairs (ESGA), un ONG care a realizat un studiu in acest sens.
"Am plecat de la ideea ca trei dintre cei patru oameni implicati direct in aceasta campanie (campania de mobilizare pentru acces la energie electrica al proprietarilor din ansamblurile rezidentiale noi' - n. r.) au intampinat probleme de acest tip, astfel ca am realizat un studiu timp de sase luni, in perioada aprilie - noiembrie 2018, pentru a face o radiografie a acestui fenomen", a spus Leca, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acesteia, exista in Bucuresti 641 de ansambluri rezidentiale noi, iar voluntarii ESGA au analizat, aleatoriu, 156 dintre ele.
"A rezultat ca 60 dintre acestea erau bransate ilegal, adica bransamentele erau de tip organizare de santier, nu finale, individuale. In sectoarele 1 si 5 am gasit cele mai mari probleme, insa neregulile sunt la nivelul intregii tari. Si in blocurile noi din Mamaia-Navodari exista astfel de probleme. La fel, in Pipera, intr-un ansamblu unde apartamentul costa 300.000 de euro", a continuat expertul ESGA.
Leca a mai aratat ca demersul ONG-ului s-a lovit de un blocaj total la nivelul autoritatilor,... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 15:49
85% dintre terenurile tranzactionate in Romania sunt cautate pentru dezvoltari de tip rezidential. De altfel, 70% dintre cumparatorii de terenuri sunt dezvoltatori imobiliari, potrivit unei analize realizate de catre Wizmo.ro, platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential, cat si celui de business, si RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX Romania.
Cererea tot mai mare de pe piata rezidentiala i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari sa realizeze din ce in ce mai multe achizitii de terenuri, motiv pentru care aceste tipuri de proprietati sunt foarte solicitate in ultima perioada.
Conform specialistilor Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux, timpul de vanzare a unui teren depinde intr-o mare masura de tipul acestuia, precum si de stadiul in care se afla din punct de vedere urbanistic.
Spre exemplu, terenurile mici, urbanizate si listate la pret corect sunt vandute in interval de 3-6 saptamani. Terenurile fara PUZ* se vand mai greu, pe o perioada estimativa de 6 - 18 luni.
Pe de alta parte, durata de tranzactionare in cazul celor care presupun o investitie substantiala, o analiza mai detaliata sau necesita mai mult timp acordat de catre cumparatori, se poate intinde intre 3 luni si 1 an.
"Tranzactiile de terenuri sunt la mare cautare in toate zonele de interes din tara, iar in 2017 s-a inregistrat o crestere considerabila pe acest segment. Printre motivele care au determinat aceasta evolutie se numara contextul general de dinamica al pietei,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 11:30
AFI Europe Romania a primit autorizatia de constructie pentru a incepe lucrarile la AFI City, primul proiect rezidential pe care compania il dezvolta in Romania. Constructia proiectului va fi realizata in doua etape, lucrarile pentru prima faza fiind pogramate sa demareze in urmatoarele doua luni.
Constructia este localizata in partea de nord-vest a Bucurestiului, de-a lungul Bulevardului Bucurestii Noi, sectorul 1. Prima etapa a proiectului va cuprinde 190 de apartamente, deservite de 228 de locuri de parcare supraterane. Odata finalizat, AFI City se va numara printre cele mai mari proiecte rezidentiale din Bucuresti.
Bulevardul Bucurestii Noi este una dintre cele mai verzi zone din capitala, cu acces rapid la principalele artere de circulatie din oras: Bulevardele Bucurestii Noi, Ion Mihalache, Poligrafiei si Drumul National 1 (DN1), precum si la Parcul Bazilescu sau lacurile Straulesti si Grivita. Statia de metrou situata chiar in fata constructiei face ca proiectul sa fie una dintre cele mai bine conectate locatii din Bucuresti.
"Ne-am extins activitatea pe piata din Romania prin dezvoltarea primului nostru proiect rezidential in Bucuresti. In prezent, construim 1.000 de apartamente in Belgrad, Cracovia, Riga si Praga, o dovada a increderii pe care oamenii din regiunea Europei Centrale si de Est o au in compania noastra si a faptului ca am reusit sa ne ridicam la standardele lor. Ne dorim sa aducem acest lucru si in Romania si sa oferim oamenilor casa pe care... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 17:11
Segmentul de rezidential a inregistrat cresteri in ceea ce priveste oferta de locuinte, in acest an, iar prin programul guvernamental Prima Casa, locuintele cu preturi cuprinse intre 30.000 de euro si 80.000 de euro au fost printre cele mai numeroase din punct de vedere al tranzactiilor efectuate.
Pe segmentele medii de pret, de peste 85.000 euro si pana la 150.000 euro, numarul ofertelor noi a fost, in acest an, foarte mic, iar gradul de absorbtie, precum si oferta, este atenuata datorita unei lipse de finantari facile pentru aceste nivele, spun reprezentantii RE/MAX, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment.
In ceea ce priveste segmentul rezidential de lux, cu locuinte de peste 150.000 de euro, acest an a adus o stabilitate, deoarece aceste apartamente se cumpara prin aport integral din partea cumparatorilor sau prin cote de finantare mai reduse si, astfel, presiunea cumparatorilor pe pret este mai mare. In plus, cererea pe aceste segmente este mai mica fata de oferta.
"In ceea ce priveste pretul pe metrul patrat, in Bucuresti, pentru un apartament vechi, acesta se situeaza, in zonele din cartierele limitrofe sub 1.000 euro, iar in cele centrale intre 1.000 si 1.500 euro, chiar 2.000 euro.
In cazul unui apartament nou, pretul variaza, de la 800/mp, in zonele periferice, la 3.000 euro/mp, in zonele centrale", a declarat, la randul sau, Andrei Marinescu, Broker Owner RE/MAX Properties, Bucuresti.
Acesta a incheiat... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:18