In ciuda sanctiunilor economice si a crizei preturilor petrolului, Rusia nu da semne ca ar vrea sa-si tempereze ambitiile, iar acestea nu se manifesta numai in termeni militari.
Dupa ce a tocat o buna parte din rezervele valutare ale tarii pentru a tine sub control criza din 2015-2016, Moscova a cumparat si in luna martie din Statele Unite titluri de trezorerie de 13,5 miliarde dolari, anunta CNN Money.
Este a treia luna consecutiva in care Rusia a recurs la aceasta metoda, in prezent Trezoreria americana datorand Moscovei 100 de miliarde de dolari.
Inainte de momentul critic care a impins pretul petrolului la cel mai scazut nivel din 2003 si pana in prezent, Rusia detinea titluri de trezorerie emise de SUA in valoare de 150 miliarde dolari, acestea scazand brusc la doar 66,5 miliarde USD in 2015, dar in prezent datoria Statelor Unite fata de rusi incepe sa creasca din nou.
Obligatiunile emise de Trezoreria americana sunt considerate printre cele mai sigure instrumente financiare din lume, dar analistii au acum o adevarata dilema referitoare la nivelul de indatorare al Statelor Unite fata de Moscova.
Unii dintre acestia cred ca o parte din obligatiuni cumparate in anii anteriori crizei pretului petrolului ar putea fi detinute prin intermediul unor firme din paradisuri fiscale precum Insulele Cayman, Elvetia sau Luxemburg.
"Exista suspiciunea ca nivelul de indatorare al SUA fata de Rusia ar putea fi dublu", sustine Win Thin, analist-sef pentru strategii de... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 07:12
1Fondul de rezerva al Rusiei este aproape secatuit, dupa trei ani de criza, deficitul bugetar inregistrat de Moscova urmand sa inghita si ultimul dolar din acesta in cursul anului viitor, a explicat ministrul adjunct de Finante de la Moscova, Alexei Lavrov.
"Din ce stiu, fondul de rezerva va fi epuizat in cursul anului viitor", a explicat oficialul, adaugand ca o solutie de finantare a deficitului bugetar este apelarea la sumele din Fondul national de bunastare, relateaza agentia TASS.
O alta problema care afecteaza resursele financiare de care dispune Moscova este amanarea privatizarii gigantului din industria petrochimica Bashneft, dar adjunctul ministrului de Finante crede ca aceasta gaura ar putea fi acoperita prin impruturi de pe piata interna.
Pe 13 octombrie, data la care oficialii din Ministerul de Finante vor depune proiectul de buget pe perioada 2017-2019, rusii vor afla mai clar care este situatia rezervei valutare de care mai dispune Moscova.
In acest moment, oficialii din minister lucreaza pe o ciorna de buget calculat la un pret mediu de 40 de dolari/baril, exporturile de petrol avand in continuare un rol covarsitor in constituirea resurselor financiare ale Rusiei.
In urma cu o luna, fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului rus a incasat a treia lovitura dura din acest an, reducandu-si valoarea cu 18,4 procente, ca urmare a unei rectificari de buget operate de Moscova. Valoarea acestuia este in prezent de 32,22 miliarde de dolari.
In... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 18:11
Nivelul rezervei valutare globale a inceput sa scada, dupa un deceniu in care depozitele bancilor centrale au crescut de 5 ori.
In martie, suma detinuta de bancile centrale din intreaga lume a scazut la 11.060 de miliarde de dolari, fata de 12.030 miliarde de dolari, maximul atins in august anul trecut.
Constatarea vine atat pe fondul unei aprecieri a dolarului american, fapt ce a dus la dminuarea valorii rezervelor detinute in euro sau alte valute, dar si ca o schimbare de atitudine a bancilor centrale.
In special China si Rusia au intretinut in ultimii ani trendul acumularilor masive de capital strain, cu aproximativ 825 de milioane de dolari in fiecare an al ultimului deceniu.
2015 marcheaza astfel sfarsitul unui deceniu de acumulari masive in rezervele bancilor centrale, acestea crescand cu 500% fata de sumele constituite in 2004, arata agentia Bloomberg.
Provocare pentru piata globala
Reducerea rezervelor valutare se arata ca un eveniment cu implicatii deosebite pe piata globala.
Aceasta ar putea genera o deprecire continua a monedei euro, reducerea cererii pentru bonurile emise de Trezoreria Americana, dar si o presiune suplimentara pentru economiile in dezvoltare, confruntate deseori cu derapaje in privinta mentinerii ritmului de crestere economica.
"Este o provocare pentru pietele emergente. Acesta au nevoie acum de stimuli monetari, dar, din ce se vede, samanta volatilitatii a fost deja semanata", considera Stephen Jen, fost economist al... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 14:15
Rezervele valutare si de aur ale Rusiei au scazut sub nivelul de 400 de miliarde de dolari pentru prima data din august 2009, potrivit anuntului Bancii Centrale de la Moscova. Aceasta a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari in acest an pentru a mentine cursul rublei.
Devalorizarea monedei nationale s-a petrecut pe fondul scaderii masive a pretului petrolului si a sanctiunilor occidentale dupa criza din Ucraina, potrivit The Moscow Times.
Analistii sustin ca rezervele valutare ale Rusiei au scazut intre 5 si 15 miliarde de dolari intr-o saptamana, din cauza interventiilor de pe piata financiara pentru sustinerea ...citeste mai departe despre "Rusia apara rubla, cheltuind masiv din rezervele valutare si de aur" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 09:25
Odata cu mentinerea relatiilor tensionate dintre Moscova si Occident, dar si ca urmare a prabusirii pretului petrolului, guvernul rus se vede nevoit sa apeleze la rezervele valutare constituite in perioada de varf a exportului de combustibil.
In urma cu un an, rezerva din depozitul Bancii Centrale atinsese nivelul de 515 miliarde dolari, o suma imensa daca este sa ne gandim ca doar China, Japonia, Arabia Saudita si Elvetia se mai pot lauda cu asemenea rezerve monetare.
Rezerva valutara a Rusiei chiar continua sa fie productva, zeci de miliarde de dolari fiind investite in diverse fonduri si obligatiuni emise de guvernele altor state. Tezaurul a devine brusc si sursa la care oficialii moscoviti se vad nevoiti sa apeleze pentru a reduce deficitul bugetar pe 2015, arata un articol din Businessweek.
Sac fara fund
In doar un an, rezerva valutara a Rusiei s-a diminuat cu 20%, ca urmare a interventiilor facute de catre guvernatorul Bancii Centrale si guvernanti pentru a intari pozitia rublei in piata valutara, dupa impunerea sanctiunilor de catre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Actualul nivel al rezervei, de 419 miliarde de dolari, este in continuare consistent, dar va fi redus treptat, pe masura ce membrii cabinetului de la Moscova incep sa confunde rezerva valutara a tarii cu un sac fara fund.
Ministrul de Finante a anuntat deja ca va extrage 10 miliarde dolari dintr-un fond special pentru a carpi bugetul de anul viitor. In discursul sau privind starea... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 10:58
Ucraina dispune de rezerve valutare suficiente pentru a face fata obligatiilor internationale si pentru a-si plati factura de gaz catre Rusia, a declarat joi un purtator de cuvant al Fondului Monetar International (FMI), citat de Bloomberg si preluat de NewsIn."Opinia noastra este ca Ucraina are suficiente rezerve valutare pentru a fi la zi cu toate obligatiile externe de plata, inclusiv pentru gaz", a afirmat David Hawley, consilier la departamentul pentru relatii externe al FMI.
In ianuarie, rezervele de valuta si aur ale Ucrainei au scazut cu 4,6%, la 25,3 miliarde dolari (18,1 miliarde euro), dupa ce banca centrala a tarii a vandut dolari ca sa sustina moneda nationala, hrivna, si ca sa ajute compania de stat Naftogaz sa plateasca importurile de gaz din Rusia.
Ucraina a fost nevoita sa ceara finantare de la FMI in noiembrie 2008 pentru a evita incetarea platilor si a putea achita gazul rusesc, dupa ce criza mondiala a lovit exporturile tarii, in special cele de produse siderurgice, si sistemul bancar.
La finalul anului trecut, FMI a autorizat Ucraina sa foloseasca bani din rezervele valutare ale bancii centrale ca sa plateasca importurile de gaz din Rusia, insa nu a deblocat urmatoarea transa, de 3,4 miliarde dolari, din imprumutul total de 16,4 miliarde dolari deoarece parlamentul nu a adoptat bugetul pe 2010 cu reducerile de cheltuieli agreate de Fond.
Ucraina importa peste 50% din necesarul de gaz din Rusia.
In ianuarie, tara a importat 2,55 miliarde metri cubi de... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2010, ora 09:27
Ucraina a primit aprobarea FMI pentru a folosi rezervele internationale pentru a-si acoperi platile pentru gaze naturale catre Rusia, insa Fondul nu va dezgheta plata transelor pana cand Parlamentul nu se angajeaza sa faca reduceri de cheltuileli bugetare, scrie Bloomberg."Boardul executiv al FMI a aprobat solicitarea guvernului de a modifica criteriul de performanta privind rezervele nete internationale, asa cum sunt prevazute in programul stand-by, scazand astfel plafonul pentru finalul lunii decembrie cu circa doua miliarde dolari", a anuntat Fondul intr-un comunicat.
Acest lucru va permite Ucrainei "sa foloseasca resursele existente pentru a face plati externe si nu implica noi livrari de transe de catre FMI".
Ucraina trebuia sa primeasca in noiembrie o transa in valoare de 3,4 miliarde dolari din imprumutul de 16,4 miliarde dolari, insa livrarea a fost amanata deoarece guvernul nu si-a indeplinit angajamentele privind situatia bugetara, inclusiv privind reducerile de cheltuieli.
"Fostul stat sovietic depinde de banii de la FMI pentru a se mentine pe linia de plutire si pentru a plati Rusiei pentru livrarile de gaze naturale la timp, dupa ce criza a lovit cererea de produse pe care Ucraina le exporta, precum otelul, si a afectat sectorul financiar al tarii", mai scrie Bloomberg.
Decizia FMI de a reduce plafonul Ucrainei pentru rezerve este "oarecum remarcabila", a comentat economistul-sef al Royal Bank of Scotland pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Timothy... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 23:54
Rusia nu isi va schimba structura rezervelor valutare, alcatuite in principal din dolari si euro, chiar daca monede precum yuanul au o importanta din ce in ce mai mare in regiune, a declarat directorul executiv VTB Group, Andrei Kostin, citat de Bloomberg si preluat de NewsIn."Inevitabil, odata cu cresterea in importanta a altor economii, precum China si alte tari din cadrul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), rolul monedelor lor ar trebui sa fie mai important", a declarat Kostin, care conduce a doua banca din Rusia.
"Credem ca yuanul si rubla pot fi, de asemenea, monede in care se pot realiza schimburi bilaterale.
Insa ca moneda de rezerva, cred ca banca centrala opteaza in continuare intre euro si dolar", a completat el.
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca yuanul ar putea fi adaugat in viitor la cosul valutar in functie de care este fixata valoarea drepturilor speciale de tragere emise de FMI.
Rubla s-a apreciat marti cu 0,2% fata de euro, la 42,86 ruble/euro, cel mai mare nivel din ultimele zece luni, si a stagnat fata de dolar.
Rusia a incercat sa promoveze monedele regionale in comert si finante, pentru a reduce riscurile prezentate de pozitia dominanta a dolarului.
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, considera ca una dintre principalele cauze ce au dus la aparitia crizei a fost dependenta excesiva de dolar si de rolul Statelor Unite in sistemul financiar.
"Lucrurile se schimba, cu siguranta, si cred ca aceasta... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 15:51
In conditiile in care Rusia vrea sa scada dominatia dolarului american, yuanul chinezesc ar putea fi inclus in rezervele valutare mondiale.China a inceput sa foloseasca puterea economica sa ii ofere yuanului un rol mai important, potrivit Reuters."Cred ca cea mai scurta cale este ca China sa liberalizeze economia si sa permita convertibilitatea yuanului", spune Alexei Kudrin, ministrul rus de Finante. Potrivit acestuia, procesul va dura in jur de zece ani. mai mult
Duminica, 07 Iunie 2009, ora 19:11