Producatorul de titei si gaze OMV Petrom investeste 30 de milioane de euro, in perioada 2014 - 2015, pentru redezvoltarea zacamantului de titei Tazlau, situat in nord-estul tarii, in judetul Bacau, proiectul vizand deblocarea de rezerve suplimentare de titei de 3,2 milioane barili, a anuntat, joi, producatorul OMV Petrom.
'OMV Petrom investeste constant in tehnologii noi si metode de recuperare secundara pentru redezvoltarea zacamintelor mature pentru a imbunatati ratele de recuperare a titeiului si gazelor. Acest proiect va contribui la atingerea obiectivului nostru strategic de a stabiliza productia de hidrocarburi din Romania in timp ce rezervele suplimentare deblocate prin aceasta investitie vor intari contributia OMV Petrom la asigurarea securitatii energetice a Romaniei pe termen lung', a spus Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie, intr-un comunicat remis Agerpres .
Tazlau este un zacamant matur de titei, exploatat de peste 60 de ani, a carui productie zilnica reprezinta sub 1% din productia totala de titei a OMV Petrom in Romania.
"Redezvoltarea zacamantului are ca scop cresterea gradului de recuperare a titeiului din zacamantul Tazlau prin injectie de apa industriala. Proiectul de redezvoltare Tazlau consta in 20 de operatiuni de reparatii capitale, construirea unei instalatii de tratare a apei si a unei retele noi de distributie a apei. Acest proiect va debloca rezerve... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 11:49
1Productia de gaze naturale a Petrom a crescut anul trecut cu 3%, la 5,32 miliarde metri cubi, iar productia de titei s-a diminuat cu 2%, la 29,31 milioane barili, fata de 2010.
Productia de titei a fost cu 2% mai scazuta decat in 2010 "deoarece declinul natural nu a fost compensat integral de sondele noi forate si de programul de reparatii capitale", potrivit rezultatelor transmise miercuri de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Productia de titei si gaze din Kazahstan a crescut cu 20%, la 4,36 milioane bep in 2011, de la 3,62 milioane bep in 2010, "in special datorita cresterii productiei de gaze in zacamintele Tasbulat si Turkmenoi".
In 2011, volumele de vanzari ale Grupului au crescut cu 1% comparativ cu 2010. Anul trecut s-au forat 142 de sonde noi de dezvoltare si explorare, un nivel similar anului 2010.
La sfarsitul anului 2011, rezervele dovedite totale de titei si gaze ale Grupului erau de 812 miliaone bep (Romania-786 miliane bep), in timp ce rezervele dovedite si probabile de titei si gaze erau de 1,13 miliarde bep (Romania-1,08 miliarde bep).
Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Grupul exploateaza in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 805 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 10:20
Rezervele sigure de titei ale Romaniei sunt de 54,8 milioane tone, ceea ce ar ajunge pentru urmatorii 15 ani (la nivelul de productie din 2010), iar cele de gaze naturale sunt de 109,2 miliarde metri cubi gaze, potrivit NewsIn.Resursele geologice ale tarii sunt mult mai mari, insa acestea nu pot fi exploatate cu tehnologiile existente. Astfel, cele de titei s-ar ridica la doua miliarde tone, iar cele de gaze naturale, la 660,6 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate marti de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), intr-o conferinta privind eficienta energetica si citand date ale Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM).In ceea ce priveste resursele de huila si lignit, adica principalele tipuri de carbune care se exploateaza in Romania, acestea sunt mult mai mari si exploatarea lor s-ar putea intinde pe o perioada de 115 ani pentru lignit si 260 de ani pentru huila.
Astfel, resursele geologice de huila ale Romaniei sunt de 1,416 miliarde tone, din care exploatabile sunt numai 602 milioane tone huila, cantitate care ar ajunge pentru urmatorii 260 de ani.
Resursele geologice de lignit sunt de 9,65 miliarde tone, din care exploatabile sunt 3,29 miliarde tone lignit, iar perioada asigurata estimata este de 115 ani.
Cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania sunt OMV Petrom (controlat de grupul austriac OMV) si Romgaz (detinut de Ministerul Economiei).In ceea ce priveste productia de carbune, cei mai mari producatori din tara sunt Compania... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 16:03