Interesul manifestat de Moscova pentru regiunea arctica si mai ales pentru rezervele naturale pe care aceasta le adaposteste nu mai este un secret, dar modul in care Vladimir Putin tine sa isi consolideze pozitia ii alarmeaza pe vecinii din regiune.
Statele Unite, Canada, Danemarca, Norvegia si Islanda revendica, de asemenea, portiuni importante din tertoriul arctic, dar Rusia pare sa fie cu un pas in fata lor, cel putin din punct de vedere a militarizarii regiunii, dezvaluie CNBC, dupa o incursiune la baza militara Alakurtti, de la granita cu Finlanda.
In urma cu 2 ani, la indicatiile liderului de la Kemlin, armata rusa infiinta o brigada speciala pentru operatiuni in zona arctica, Brigada Arctica Motorizata de Puscasi Marini, intre timp soldatii antrenati sa reziste in conditii extreme devenind o forta de elita de temut.
Strabaterea pustiului arctic la temperatura de minus 40 de grade se face uneori cu tanchetele, alteori cu saniile trase de reni.
Odata cu punerea pe picioare a acestei armate de "oameni de zapada" au demarat si lucrarile de modernizare si redeschidere a bazelor militare construite in epoca URSS.
Pretentiile teritoriale ale Rusiei vizeaza aproape 1,2 milioane kilometri patrati din Ocreanul Arctic si calota polara, incluzand si Polul Nord.
"Scopul crearii acestei unitati militare a fost protejarea intereselor Rusiei in regiunea arctica", recunoaste deschis colonelul Ilia Pavlovsky, comandantul Brigazii 80.
In acelasi timp, tensiunile... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 12:08
Rusia si-a construit o baza militara in regiunea arctica, zona bogata in petrol pe care o pretinde.
Ministerul rus al Apararii a dezvaluit recent imagini cu baza aeriana, informeaza BBC. O astfel de transparenta afisata e in contrast cu secretomania traditionala a Rusiei, remarca sursa.
Moscova vede aceasta regiune bogata in resurse ca pe una strategica. Presedintele Vladimir Putin a vizitat baza luna trecuta.
Construita pe un fel de picioroange in arhipelagul Franz Josef, baza, care se intinde pe 14.000 de metri patrati, va gazdui 150 de persoane, detasate pe o perioada de 18 luni.
Imaginile nu prezinta in intregime baza, unele parti ramanand secrete. Se poate vedea o cladire principala in forma de triunghi, colorata in albastru, rosu si alb, si inca trei cladiri rotunde.
In aceasta regiune, temperaturile sunt adesea de minus 40 de grade Celsius.
Inca cinci alte baze militare sunt construite tot de Rusia in regiunea arctica.
Kremlinul a revendicat la ONU, in 2015, 1,2 milioane de kilometri patrati din Oceanul Arctic, la peste 650 de kilometri de tarm. Se crede ca Oceanul Arctic are pana la un sfert din rezervele nedescoperite de petrol si gaze ale planetei.
Cursa pentru resursele din zona arctica s-a intensificat, pe masura ce suprafata ghetii polare s-a diminuat, deschizand astfel noi oportunitati de explorare. ...citeste mai departe despre "Rusia si-a construit o baza militara gigant la minus 40 de grade (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 22:09
Imensa cantitate de hidrocarburi pe care Rusia o detine in zona arctica nu va fi data in exploatare pana cand piata energiei nu va oferi un pret avantajos pentru petrol, au anuntat oficialii de la Moscova.
Conform ministrului Energiei, Alexander Novak, pretul barilului de petrol va trebui sa se situeze undeva intre 70-100 de dolari inainte ca Rusia sa dea drumul forajelor in apele arctice, informeaza Bloomberg.
In acest moment, pretul barilului de petrol se situeaza la 51 de dolari, dar companiile rusesti prefera sa se bazeze pe rezervele detinute in zone in care procesul de extractie se dovedeste mai putin costisitor inainte de a desface lacatul rezervelor din zona arctica.
O estimare a analistilor Morgan Stanley anunta o revenire a pietei la nivelul de 70 de dolari per baril abia spre finalul anului 2019, moment in care Moscova pare pregatita sa dea drumul forajelor submarine in apele marilor Barents si Kara, dupa cum sustine oficialul rus.
In aceasta perioada investitiile vor fi directionate spre sectorul de cercetare in vederea dezvoltarii unor noi tehnologii care sa reduca costurile de exploatare a zacamintelor submarine, a mai spus Novak.
In ultimii 10 ani, Rusia a cheltuit aproximativ 100 miliarde dolari pentru proiectele energetice din zona arctica, detinand si 60% din rezerva de hidrocaburi prospectata pana acum in regiune.
Dar, investitiile facute in ultimul deceniu au vizat, in cele mai multe cazuri, zacaminte aflate la tarm. "Data fiind... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:13
1Guvernul american a decis sa acorde permisul final pentru derularea operatiunilor de foraj submarin executate de compania Shell in largul coastelor statului Alaska.
Pana acum Shell a beneficiat de un acord provizoriu pentru executarea primelor sectiuni de foraj din cele doua puturi din zona arctica, dar reprezentantii Washingtonului au apreciat ca nu exista niciun pericol major in continuarea operatiunilor, arata BBC.
Sub presiune
Operatiunile Shell din zona arctica controlata de Statele Unite au reprezentant un mar al discordiei intre ecologisti si guvernul federal.
Reprezentantii miscarilor ecologiste acuza compania si oficialii de la Washington de deschiderea unei adevarate Cutii a Pandorei din punct de vedere al politicii de mediu.
In acelasi timp, oficialii americani sustin ca au verificat constant actiunile Shell in zona si aceste se dovedesc extrem de sigure.
Inclusiv compania olandeza a tinut sa sublinieze interesul acordat pentru siguranta explotarilor in aceasta zona.
"Am ramas dedicati operatiunilor sigure din punct de vedere al mediului inconjurator si suntem decisi sa evaluam in continuare ceea ce ar putea reprezenta principala resursa nationala de energie", a explicat un purtator de cuvant al companiei.
Rezerva arctica
Pentru a obtine unda verde la foraje, Shell a fost nevoita sa repare o parte din echipamentul folosit la operatiunile derulate anterior.
Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand companiei i se permite sa... mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 13:05
Moscova este gata sa deschida noi exploatari de petrol si gaze in regiunea arctica, subiectul urmand sa fie introdus pe agenda sedintei comisiei prezidentiale de energie, programata pentru luna octombrie.
Este un semnal asteptat de companiile private care spera sa deschida platforme maritime in zona arctica detinuta de Rusia, pana acum subiectul acesta nefiind pus in discutie, anunta agentia TASS.
"Comisia a mai avut o sedinta, dar subiectul investitiilor in exploatarile petroliere din zona arctica nu a fost atins.
Pregatim o comisie prezidentiala pe teme de energie in toamna aceasta, cel mai probabil in octombrie", a explicat Ministrul Mediului si Resurselor Naturale din Rusia, Serghey Donskoy.
Pentru acordarea accesului compaiilor private la rezervele de petrol si gaze din regiunea arctica, Rusia are nevoie de o serie de masuri legislative care sa reglementeze liberalizarea pietei.
In prezent, doar companiile detinute de catre statul rus, Rosneft si Gazprom, au acces la aceste perimetre de exploatare.
Lukoil este una dintre companiile cu capital majoritar privat care si-a exprimat interesul fata de zacamintele din zona arctica.
Cu ochii pe rezervele energetice ale Rusiei stau si Shell, partener al Gazprom in proiectul Sakhalin II, dar si BP, compania britanica detinand deja un pachet de 20% din actiunile Rosneft.
In luna iunie, ministrul Donskoy anuntase ca un posibil raspuns privind accesul companiilor petroliere private la zacamintele de petrol... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 15:13
Rusia a revendicat, marti, mari teritorii din zona arctica, suprafata depasind un milion de kilometri patrati.
Ministerul rus de Externe a anuntat ca Rusia a revendicat, la ONU, 1,2 milioane de kilometri patrati din Oceanul Arctic, la peste 650 de kilometri de tarm, potrivit Associated Press, citata de CBC News.
Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia au incercat sa revendice, din punct de vedere juridic, parti ale Oceanului Arctic, despre care se crede ca are pana la un sfert din rezervele nedescoperite de petrol si gaze ale planetei.
Cursa pentru resursele din zona arctica s-a intensificat, pe masura ce suprafata ghetii polare s-a diminuat, deschizand astfel noi oportunitati de explorare.
Rusia a fost prima tara ...citeste mai departe despre "Rusia a revendicat o suprafata uriasa din Oceanul Arctic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 19:14
Un nou raport al World Petroleum Council arata ca, pana in 2030, suprematia Rusiei in privinta exploatarii zacamintelor de petrol si gaze din zona arctica nu va fi contestata.
Rusia va avea o influenta de 55 de procente in petrolul extras din zona arctica, urmata de Norvegia, Canada si Statele Unite. Acelasi document arata ca rusii intentioneaza sa creasca de 3,6 ori cota de extractie, pana la 2,2 milioane de barili pe zi, relateaza agentia Sputnik News.
Crestere imensa dupa 2020
Raportul WPC a fost intocmit cu ajutorul specialistilor norvegieni de la firma de consultanta Rystat Energy.
Conform acestora, o crestere semnificativa in productia de petrol si gaze din zona artica va fi marcata si de Canada, de la 200.000 la 900.000 de barili/zi, Norvegia, de la 100.000 la 700.000 de barili si Statele Unite, de la 50.000 la 150.000 de barili.
Jon Marsh Duesund, managerul de proiect din partea Rystat Energy, a declarat pentru ziarul Izvestia ca se asteapta ca ridicarea masiva a cotelor de extractie zilnice sa se petreaca dupa 2020, moment in care petrolul ar putea reveni la pragul de 100 dolari/baril.
Rusia detine perimetre importante de extractie in zona arctica, in marile Kara, Barents, Okhotsk si Pechora.
Mina de aur a statului rus
Licentele pentru 61 dintre aceste campuri de extractie sunt detinute de Gazprom si Gazprom Neft, companii de stat, alte 58 aflandu-se in portofoliul Rosneft, de asemenea firma detinuta de statul rus.
"Explorarile geologice... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 13:46
1Norvegia, Rusia, Canada, SUA si Groenlanda impart apele arctice si, odata cu acestea, urisasele cantitati de petrol si gaze naturale de pe acest teritoriu. Incalzirea globala pare ca va scoate la suprafata resurse incredibile si noi cai navigabile. Fiecare stat vrea o bucata cat mai mare din aceasta comoara. Ne asteapta un conflict de proportii?In zona muntoasa a Arcticului, 12 ofiteri militari stau intr-un "centru de razboi" intunecos monitorizand cateva ecrane gigantice. Studiaza harti ale traficului aerian, naval si miscarile ghetarilor de-a lungul frontierei nordice a Europei.
Seamana cu o scena dintr-un film cu James Bond, dar acesta este de fapt sediul central al fortelor armate norvegiene, care ocupa un labirint de tuneluri din apropierea Bodo, chiar langa cercul Arctic.
Decizia luata de Norvegia, anul trecut, de a-si muta centrul de comanda militare la o distanta de 1.000 de kilometri nord de fosta locatie, scoate la iveala mizele strategice ascunse in Arctic.
Acestea au la baza predictiile privind faptul ca incalzirea globala va scoate la suprafata resursele aflate in ghetari si noi rute de navigatie, conform Financial Times.
"Mai mult de jumatate din apele Norvegiei sunt la nord de Cercul Arctic", spune Maj-Gen Rune Jakobsen, seful bazei centrale. Granitele maritime ale Norvegiei converg cu cele ale Rusiei, Canadei, SUA si Groenlanda in jurul Polului Nord.
"Asa ca este normal sa acordam toata atentia acestor hotare maritime".
Norvegia nu este singurul stat care... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 15:27