Arabia Saudita, cel mai important membru al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anuntat miercuri ca rezervele sale de petrol, care la nivel mondial ocupa locul al doilea dupa cele ale Venezuelei, sunt mai mari decat se credea pana acum.
La finalul unui audit extern, Ministerul saudit al Energiei a anuntat ca rezervele dovedite de petrol ale regatului se ridicau la finele anului 2018 la 263,2 miliarde barili, in crestere fata de cifra de 261 miliarde dolari pe care a utilizat-o timp de aproape trei decenii, informeaza AFP.
De asemenea, Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, detine si rezerve de petrol estimate la 2,9 miliarde de barili intr-o zona neutra aflata la granita cu Kuweitul, ceea ce duce cifra totala a rezervelor la 266,1 miliarde barili.
In plus, conform auditului efectuat de firma de consultanta independenta DeGolyer and MacNaughton (D&M), rezervele de gaze naturale ale Arabiei Saudite au fost evaluate la 9.200 miliarde metri cubi, in crestere fata de cifra de 8.560 miliarde metri cubi vehiculata anterior.
"Aceste rezultate arata ca rezervele de petrol si gaze lae regatului sunt mai mari decat a fost anuntat anterior", a declarat ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih.
Arabia Saudita este cel mai mare exportator mondial de petrol si al treilea producator mondial de petrol dupa SUA si Rusia cu o productie de aproximativ 10,6 milioane barili de petrol pe zi (mbj) . mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 10:04
Imensa cantitate de hidrocarburi pe care Rusia o detine in zona arctica nu va fi data in exploatare pana cand piata energiei nu va oferi un pret avantajos pentru petrol, au anuntat oficialii de la Moscova.
Conform ministrului Energiei, Alexander Novak, pretul barilului de petrol va trebui sa se situeze undeva intre 70-100 de dolari inainte ca Rusia sa dea drumul forajelor in apele arctice, informeaza Bloomberg.
In acest moment, pretul barilului de petrol se situeaza la 51 de dolari, dar companiile rusesti prefera sa se bazeze pe rezervele detinute in zone in care procesul de extractie se dovedeste mai putin costisitor inainte de a desface lacatul rezervelor din zona arctica.
O estimare a analistilor Morgan Stanley anunta o revenire a pietei la nivelul de 70 de dolari per baril abia spre finalul anului 2019, moment in care Moscova pare pregatita sa dea drumul forajelor submarine in apele marilor Barents si Kara, dupa cum sustine oficialul rus.
In aceasta perioada investitiile vor fi directionate spre sectorul de cercetare in vederea dezvoltarii unor noi tehnologii care sa reduca costurile de exploatare a zacamintelor submarine, a mai spus Novak.
In ultimii 10 ani, Rusia a cheltuit aproximativ 100 miliarde dolari pentru proiectele energetice din zona arctica, detinand si 60% din rezerva de hidrocaburi prospectata pana acum in regiune.
Dar, investitiile facute in ultimul deceniu au vizat, in cele mai multe cazuri, zacaminte aflate la tarm. "Data fiind... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:13
1Al patrulea mare zacamant de petrol al lumii a fost descoperit in Texas, in zona de vest a statului american, capacitatea acestuia fiind estimata la aproximativ 20 miliarde barili de petrol.
Zacamantul de petrol din campurile de sist din Wolfcamp adaposteste, de asemenea, 450 de miliarde metri cubi de gaz natural si aproximativ 45 milioane de barili de gaze naturale lichefiate, relateaza Daily Sabah.
Agentia de Cercetari Geologice din SUA sustine ca zacamantul din Texas este cel mai mare analizat pana acum, fiind de trei ori mai mare decat cea mai impresionanta descoperire facuta pana acum pe teritroriul Statelor Unite.
Rezerve mai importante de gaze si petrol se gasesc in exploatare doar in Arabia Saudita - campurile Ghawar si Safaniya, cu 75, repectiv 50 miliarde barili de petrol- si in Kuweit, in campul Burgan, cu 65 miliarde barili.
La pretul actual de 45-50 de dolari pe baril, rezerva descoperita in Texas reprezinta o comoara de aproximativ 1.000 de miliarde dolari.
Pana acum, zacamintele din zona Wolfcamp au fost exploatate prin metode conventionale, dar noile tehnici de explorare si extractie au permis descoperirea noului zacamant.
Pentru geologii americani, vestea este excelenta, dandu-le sperante sa gaseasca alte rezerve nebanuite de combustibil in campuri de extractie ce pareau secatuite.
"Faptul ca este cea mai mare evaluare a unui camp de extractie neconventional pe care am facut-o demonstreaza ca pana si in campurile deja exploatate exista... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 17:47
Moscova este gata sa deschida noi exploatari de petrol si gaze in regiunea arctica, subiectul urmand sa fie introdus pe agenda sedintei comisiei prezidentiale de energie, programata pentru luna octombrie.
Este un semnal asteptat de companiile private care spera sa deschida platforme maritime in zona arctica detinuta de Rusia, pana acum subiectul acesta nefiind pus in discutie, anunta agentia TASS.
"Comisia a mai avut o sedinta, dar subiectul investitiilor in exploatarile petroliere din zona arctica nu a fost atins.
Pregatim o comisie prezidentiala pe teme de energie in toamna aceasta, cel mai probabil in octombrie", a explicat Ministrul Mediului si Resurselor Naturale din Rusia, Serghey Donskoy.
Pentru acordarea accesului compaiilor private la rezervele de petrol si gaze din regiunea arctica, Rusia are nevoie de o serie de masuri legislative care sa reglementeze liberalizarea pietei.
In prezent, doar companiile detinute de catre statul rus, Rosneft si Gazprom, au acces la aceste perimetre de exploatare.
Lukoil este una dintre companiile cu capital majoritar privat care si-a exprimat interesul fata de zacamintele din zona arctica.
Cu ochii pe rezervele energetice ale Rusiei stau si Shell, partener al Gazprom in proiectul Sakhalin II, dar si BP, compania britanica detinand deja un pachet de 20% din actiunile Rosneft.
In luna iunie, ministrul Donskoy anuntase ca un posibil raspuns privind accesul companiilor petroliere private la zacamintele de petrol... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 15:13
Un nou raport al World Petroleum Council arata ca, pana in 2030, suprematia Rusiei in privinta exploatarii zacamintelor de petrol si gaze din zona arctica nu va fi contestata.
Rusia va avea o influenta de 55 de procente in petrolul extras din zona arctica, urmata de Norvegia, Canada si Statele Unite. Acelasi document arata ca rusii intentioneaza sa creasca de 3,6 ori cota de extractie, pana la 2,2 milioane de barili pe zi, relateaza agentia Sputnik News.
Crestere imensa dupa 2020
Raportul WPC a fost intocmit cu ajutorul specialistilor norvegieni de la firma de consultanta Rystat Energy.
Conform acestora, o crestere semnificativa in productia de petrol si gaze din zona artica va fi marcata si de Canada, de la 200.000 la 900.000 de barili/zi, Norvegia, de la 100.000 la 700.000 de barili si Statele Unite, de la 50.000 la 150.000 de barili.
Jon Marsh Duesund, managerul de proiect din partea Rystat Energy, a declarat pentru ziarul Izvestia ca se asteapta ca ridicarea masiva a cotelor de extractie zilnice sa se petreaca dupa 2020, moment in care petrolul ar putea reveni la pragul de 100 dolari/baril.
Rusia detine perimetre importante de extractie in zona arctica, in marile Kara, Barents, Okhotsk si Pechora.
Mina de aur a statului rus
Licentele pentru 61 dintre aceste campuri de extractie sunt detinute de Gazprom si Gazprom Neft, companii de stat, alte 58 aflandu-se in portofoliul Rosneft, de asemenea firma detinuta de statul rus.
"Explorarile geologice... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 13:46
1O tara mica, situata in America Centrala, ar putea juca un rol important in industria energetica, avand in vedere ca este posibil sa detina rezerve uriase de petrol si gaze naturale.
Belize este invecinata cu Mexic si Guatemala, zone unde se exploateaza masiv aceste rezerve ale subsolului, ceea ce inseamna ca exista un potential urias sa se faca descoperiri importante si pe teritoriul sau, care reprezinta doar 1/10 din cel al Romaniei, arata Oil Price.
Cel mai mare importator de petrol din lume: Ce tara a depasit SUA
Saptamana trecuta, Ministerul Energiei din aceasta tara a transmis ca ia in considerare sa dea voie firmelor sa ...citeste mai departe despre "O tara mica, de care auziti prea putine lucruri, ar putea da lovitura: Rezerve uriase de petrol si gaze?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 19:50
Rezervele globale de petrol si gaze au inregistrat o crestere de 11%, respectiv de 3%, pe fondul cresterii cheltuielilor de capital ale companiilor de profil cu 25% in 2013, fata de 2012, se arata in studiul anual EY - Global and gas reserves study.
Conform raportului, totalul cheltuielilor de exploatare in cazul companiilor analizate a ajuns mai mult decat dublu in decursul a cinci ani, de la o valoare de 315 miliarde USD, in 2009, la o valoare de 678,9 miliarde USD in 2013.
Studiul analizeaza rezultatele legate de exploatarea si productia globala si regionala (E&P) in randul a 75 de companii, pe o perioada de cinci ani (2009-2013).
Una dintre componentele cheie care a generat cresterea cheltuielilor totale au fost costurile de achizitie ale proprietatilor, care au explodat in 2013, atingand 115,6 miliarde USD, cel mai mare nivel de pe parcursul intregii perioade analizate.
Costurile nedocumentate privind achizitia de proprietati au atins 63,1 miliarde USD in 2013, reprezentand o crestere de 24% fata de 2012. S.U.A., Africa si Orientul Mijlociu au fost singurele regiuni unde s-a inregistrat o scadere a acestor costuri in anul 2013.
Cheltuielile de capital
Cheltuielile totale de capital ale companiilor analizate au atins 678,9 miliarde USD in 2013. Cheltuielile de explorare au crescut cu 5%, la nivelul de 83,6 miliarde USD in 2013, fata de 83,4 miliarde USD in 2012, cresterea cheltuielilor din Brazilia inregistrata de Petrobras contribuind semnificativ... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:27
Industria petroliera si a gazelor naturale a inregistrat in 2011 un profit de 319,9 miliarde de dolari la nivel mondial, in crestere cu 29% fata de 2010, potrivit studiului anual Ernst & Young - Global oil and gas reserves.
Companiile care activeaza in aceste industrii au realizat venituri de 1,2 trilioane de dolari, in crestere cu 27% fata de anul anterior, pe fondul majorarilor de pret ale petrolului si gazelor naturale.
Pe de alta parte, si costurile de productie au crescut cu 31% in 2011, datorita cresterii costurilor cu forta de munca si serviciile si cresterii cheltuielilor si taxelor de productie.
Totusi, rezultatele inregistrate in industria de petrol si gaze in 2011 au fost mixte. Preturile au atins niveluri destul de ridicate ceea ce a permis companiilor realizarea unor venituri in crestere, insa costul inflatiei a fost resimtit in segmentul upstream. In acest context, controlul costurilor si reducerea riscurilor au dobandit o importanta tot mai mare in eforturile facute de companii pentru a creste.
Rezervele globale de petrol au crescut in fiecare an al perioadei studiate (2007-2011), inregistrand o crestere de 1% in 2011. Productia globala de petrol a scazut cu 4% in 2011, fiind afectata in special de declinul inregistrat in regiunile din Africa si Orientul Mijlociu, datorat in mare parte instabilitatii politice, precum si de declinul inregistrat in Europa, ca urmare a scaderii constante a investitiilor pe durata mai multor ani.
Rezervele... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 12:46
Romania mai are resurse de petrol si gaze naturale pentru aproximativ 15 ani, in timp ce rezervele de carbune pot asigura consumul intern pentru inca circa 30 de ani, a declarat, marti, presedintele Agentiei Natioanle pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti."Rezervele de gaze sunt de 185 miliarde de metri cubi, iar cele de titei de 74 milioane de tone", a afirmat Patruti, la conferinta la conferinta Mediafax Talks about Energy.
Productia anuala de gaze, asigurata cumulat de compania de stat Romgaz Medias si Petrom, este de aproximativ 12 miliarde de metri cubi.
De asemenea, Petrom extrage anual circa cinci milioane de tone de petrol.
Potrivit lui Patruti, rezervele de huila ale Romaniei se ridica la 755 milioane de tone, cantitate din care insa doar 100 milioane de tone sunt exploatabile industrial, ceea ce, la o productie anuala de peste trei milioane de tone, asigura consumul pentru urmatorii 30 de ani.
Patruti nu a oferit informatii privind rezervele de uraniu, dar a precizat ca aceasta resursa mai ajunge pana in 2017 pentru productia de electricitate in centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectica.
Centrala functioneaza cu doua reactoare, iar Guvernul intentioneaza sa mai construiasca inca doua unitati, in parteneriat cu companii straine.
Potrivit lui Patruti, achizita uraniului pentru continuarea functionarii centralei nuclearelectrice pote fi asigurata prin contracte pe termen lung, iar variantele disponibile sunt... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 11:59