Arabia Saudita, cel mai important membru al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anuntat miercuri ca rezervele sale de petrol, care la nivel mondial ocupa locul al doilea dupa cele ale Venezuelei, sunt mai mari decat se credea pana acum.
La finalul unui audit extern, Ministerul saudit al Energiei a anuntat ca rezervele dovedite de petrol ale regatului se ridicau la finele anului 2018 la 263,2 miliarde barili, in crestere fata de cifra de 261 miliarde dolari pe care a utilizat-o timp de aproape trei decenii, informeaza AFP.
De asemenea, Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, detine si rezerve de petrol estimate la 2,9 miliarde de barili intr-o zona neutra aflata la granita cu Kuweitul, ceea ce duce cifra totala a rezervelor la 266,1 miliarde barili.
In plus, conform auditului efectuat de firma de consultanta independenta DeGolyer and MacNaughton (D&M), rezervele de gaze naturale ale Arabiei Saudite au fost evaluate la 9.200 miliarde metri cubi, in crestere fata de cifra de 8.560 miliarde metri cubi vehiculata anterior.
"Aceste rezultate arata ca rezervele de petrol si gaze lae regatului sunt mai mari decat a fost anuntat anterior", a declarat ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih.
Arabia Saudita este cel mai mare exportator mondial de petrol si al treilea producator mondial de petrol dupa SUA si Rusia cu o productie de aproximativ 10,6 milioane barili de petrol pe zi (mbj) . mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 10:04
Romania a importat, in 2017, o cantitate de titei de 7,75 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 285.900 tep (3,8%) mai mare fata de cea importata in aceeasi in 2016, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Productia de titei a totalizat 3,42 milioane tep, fiind cu 4,4% (155.800 tep) mai mica fata de cea din anul precedent.
Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, se estimeaza o injumatatire a productiei interne de titei, la aproximativ 2 milioane tone in 2030.
Cresterea dependentei de importuri nu poate fi evitata pe termen mediu si lung decat prin incurajarea activitatii de explorare si productie, respectiv prin cresterea eficientei in consumul de carburanti petrolieri, se mentioneaza in document.
De asemenea, se estimeaza ca productia de titei isi va continua tendinta de scadere lenta intre 2030 si 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).
In scenariul ambitios de decarbonare combinat cu preturi mici ale petrolului, productia de titei cunoaste un punct de cotitura in 2035, incepand de la care are loc o scadere abrupta catre zero.
Rezervele dovedite de titei ale Romaniei se vor epuiza in 12-15 ani, la prezenta rata de exploatare mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 17:31
Imensa cantitate de hidrocarburi pe care Rusia o detine in zona arctica nu va fi data in exploatare pana cand piata energiei nu va oferi un pret avantajos pentru petrol, au anuntat oficialii de la Moscova.
Conform ministrului Energiei, Alexander Novak, pretul barilului de petrol va trebui sa se situeze undeva intre 70-100 de dolari inainte ca Rusia sa dea drumul forajelor in apele arctice, informeaza Bloomberg.
In acest moment, pretul barilului de petrol se situeaza la 51 de dolari, dar companiile rusesti prefera sa se bazeze pe rezervele detinute in zone in care procesul de extractie se dovedeste mai putin costisitor inainte de a desface lacatul rezervelor din zona arctica.
O estimare a analistilor Morgan Stanley anunta o revenire a pietei la nivelul de 70 de dolari per baril abia spre finalul anului 2019, moment in care Moscova pare pregatita sa dea drumul forajelor submarine in apele marilor Barents si Kara, dupa cum sustine oficialul rus.
In aceasta perioada investitiile vor fi directionate spre sectorul de cercetare in vederea dezvoltarii unor noi tehnologii care sa reduca costurile de exploatare a zacamintelor submarine, a mai spus Novak.
In ultimii 10 ani, Rusia a cheltuit aproximativ 100 miliarde dolari pentru proiectele energetice din zona arctica, detinand si 60% din rezerva de hidrocaburi prospectata pana acum in regiune.
Dar, investitiile facute in ultimul deceniu au vizat, in cele mai multe cazuri, zacaminte aflate la tarm. "Data fiind... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:13
1Al patrulea mare zacamant de petrol al lumii a fost descoperit in Texas, in zona de vest a statului american, capacitatea acestuia fiind estimata la aproximativ 20 miliarde barili de petrol.
Zacamantul de petrol din campurile de sist din Wolfcamp adaposteste, de asemenea, 450 de miliarde metri cubi de gaz natural si aproximativ 45 milioane de barili de gaze naturale lichefiate, relateaza Daily Sabah.
Agentia de Cercetari Geologice din SUA sustine ca zacamantul din Texas este cel mai mare analizat pana acum, fiind de trei ori mai mare decat cea mai impresionanta descoperire facuta pana acum pe teritroriul Statelor Unite.
Rezerve mai importante de gaze si petrol se gasesc in exploatare doar in Arabia Saudita - campurile Ghawar si Safaniya, cu 75, repectiv 50 miliarde barili de petrol- si in Kuweit, in campul Burgan, cu 65 miliarde barili.
La pretul actual de 45-50 de dolari pe baril, rezerva descoperita in Texas reprezinta o comoara de aproximativ 1.000 de miliarde dolari.
Pana acum, zacamintele din zona Wolfcamp au fost exploatate prin metode conventionale, dar noile tehnici de explorare si extractie au permis descoperirea noului zacamant.
Pentru geologii americani, vestea este excelenta, dandu-le sperante sa gaseasca alte rezerve nebanuite de combustibil in campuri de extractie ce pareau secatuite.
"Faptul ca este cea mai mare evaluare a unui camp de extractie neconventional pe care am facut-o demonstreaza ca pana si in campurile deja exploatate exista... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 17:47
Pretul petrolului s-a prabusit, dupa ce marii producatori ai lumii nu au reusit sa ajunga la un acord pentru limitarea productiei, care viza reducerea suprasaturatiei existente pe piata titeiului, ceea ce a dat nastere temerilor ca ar putea urma o noua runda de scaderi ale tarifelor.
The Telegraph a intocmit clasamentul tarilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, state care ar fi afectate in cea mai mare masura daca preturile o iau din nou la vale.
Statele Unite: 2,2% (din totalul rezervelor globale de petrol)
America detine rezerve de 36,5 de barili de petrol in stare naturala, neprocesat, adica 2,2% din totalul mondial. Majoritatea zacamintelor se afla in Golful Mexic si in nordul Alaskai.
Citeste mai departe despre "Razboiul petrolului: Topul tarilor cu cele mai mari rezerve de titei din lume" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 08:02
Lumea intreaga se scalda in petrol, iar pretul combustibilului se duce invariabil in jos. Barilul s-a tranzactionat cu aproape 35 de dolari, marcand al treilea declin survenit in cursul acestei saptamani.
Rezervele de petrol constituite in SUA au depasit nivelul de 490 de milioane de barili, cea mai mare acumulare de combustibil din ultimii 85 de ani, iar analistii Goldman Sachs privesc cu ingrijoare acest fenomen, relateaza agentia Bloomberg.
Pretul petrolului s-a scufundat la nivelul atins la inceputul crizei financiare de acum 7 ani, pe masura ce stocurile de combustibil au inceput sa se umfle, ca urmare a lipsei cererii de pe piata si a renuntarii la politica cotelor fixe de extractie in cadrul OPEC.
Totodata, aprecierea dolarului, survenita in urma cresterii dobanzii de referinta pe piata americana, a redus si mai mult apetitul investitorilor de a cumpara materii prime in aceasta perioada.
"Sunt trei evenimente majore care au cauzat scaderea pretului petrolului in ultimele saptamani: decizia tarilor membre OPEC de a elimina cota de productie, acumularea masiva de stocuri de petrol si decizia Rezervei Federale de a creste dobanda", explica Thina Saltvedt, analist Nordea.
Pe piata europeana, petrolul Brent a inregistrat o crestere de 79 de centi cauzata de speculatiile privind eliminarea interdictiei de export pentru petrolul american.
In schimb, rezervele de petrol din regiune au inregistrat o crestere cu 130 de milioane de barili peste media... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:30
Moscova este gata sa deschida noi exploatari de petrol si gaze in regiunea arctica, subiectul urmand sa fie introdus pe agenda sedintei comisiei prezidentiale de energie, programata pentru luna octombrie.
Este un semnal asteptat de companiile private care spera sa deschida platforme maritime in zona arctica detinuta de Rusia, pana acum subiectul acesta nefiind pus in discutie, anunta agentia TASS.
"Comisia a mai avut o sedinta, dar subiectul investitiilor in exploatarile petroliere din zona arctica nu a fost atins.
Pregatim o comisie prezidentiala pe teme de energie in toamna aceasta, cel mai probabil in octombrie", a explicat Ministrul Mediului si Resurselor Naturale din Rusia, Serghey Donskoy.
Pentru acordarea accesului compaiilor private la rezervele de petrol si gaze din regiunea arctica, Rusia are nevoie de o serie de masuri legislative care sa reglementeze liberalizarea pietei.
In prezent, doar companiile detinute de catre statul rus, Rosneft si Gazprom, au acces la aceste perimetre de exploatare.
Lukoil este una dintre companiile cu capital majoritar privat care si-a exprimat interesul fata de zacamintele din zona arctica.
Cu ochii pe rezervele energetice ale Rusiei stau si Shell, partener al Gazprom in proiectul Sakhalin II, dar si BP, compania britanica detinand deja un pachet de 20% din actiunile Rosneft.
In luna iunie, ministrul Donskoy anuntase ca un posibil raspuns privind accesul companiilor petroliere private la zacamintele de petrol... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 15:13
Un nou raport al World Petroleum Council arata ca, pana in 2030, suprematia Rusiei in privinta exploatarii zacamintelor de petrol si gaze din zona arctica nu va fi contestata.
Rusia va avea o influenta de 55 de procente in petrolul extras din zona arctica, urmata de Norvegia, Canada si Statele Unite. Acelasi document arata ca rusii intentioneaza sa creasca de 3,6 ori cota de extractie, pana la 2,2 milioane de barili pe zi, relateaza agentia Sputnik News.
Crestere imensa dupa 2020
Raportul WPC a fost intocmit cu ajutorul specialistilor norvegieni de la firma de consultanta Rystat Energy.
Conform acestora, o crestere semnificativa in productia de petrol si gaze din zona artica va fi marcata si de Canada, de la 200.000 la 900.000 de barili/zi, Norvegia, de la 100.000 la 700.000 de barili si Statele Unite, de la 50.000 la 150.000 de barili.
Jon Marsh Duesund, managerul de proiect din partea Rystat Energy, a declarat pentru ziarul Izvestia ca se asteapta ca ridicarea masiva a cotelor de extractie zilnice sa se petreaca dupa 2020, moment in care petrolul ar putea reveni la pragul de 100 dolari/baril.
Rusia detine perimetre importante de extractie in zona arctica, in marile Kara, Barents, Okhotsk si Pechora.
Mina de aur a statului rus
Licentele pentru 61 dintre aceste campuri de extractie sunt detinute de Gazprom si Gazprom Neft, companii de stat, alte 58 aflandu-se in portofoliul Rosneft, de asemenea firma detinuta de statul rus.
"Explorarile geologice... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 13:46
1O tara mica, situata in America Centrala, ar putea juca un rol important in industria energetica, avand in vedere ca este posibil sa detina rezerve uriase de petrol si gaze naturale.
Belize este invecinata cu Mexic si Guatemala, zone unde se exploateaza masiv aceste rezerve ale subsolului, ceea ce inseamna ca exista un potential urias sa se faca descoperiri importante si pe teritoriul sau, care reprezinta doar 1/10 din cel al Romaniei, arata Oil Price.
Cel mai mare importator de petrol din lume: Ce tara a depasit SUA
Saptamana trecuta, Ministerul Energiei din aceasta tara a transmis ca ia in considerare sa dea voie firmelor sa ...citeste mai departe despre "O tara mica, de care auziti prea putine lucruri, ar putea da lovitura: Rezerve uriase de petrol si gaze?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 19:50