Rusia tocmai a terminat lucrarile de reabilitare la sase baze militare din nordul extrem, in cadrul planului de a-si asigura o influenta cat mai mare in zona arctica.
Moscova intentioneaza sa-si reactiveze bazele militare din apropierea cercului polar, cladite in timpul Razboiului Rece, iar din 2016 ar urma sa incartiruiasca si trupe in zona, relateaza Business Insider,c are citeaza agentiile de presa ruse.
Ursul rus, in blana alba
Cele sase baze militare modernizate ale rusilor sunt amplasate in zone strategice, de pe tarmul continental pana pe insulele din vecinatatea cercului arctic, in apropierea unor teritorii revendicate atat de Rusia, cat si de Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia.
Noile garnizoane sunt dotate cu utilitati si echipamentele necesare unor misiuni de lunga durata, informeaza presa de la Moscova.
"Conform documentelor existente la Statul Major al armatei, lucrarile la cele sase baze din zona arctica sunt finalizate", a declarat un oficial rus din Ministerul Apararii pentru agentia TASS.
Conform acestuia, incepand cu luna ianuarie a lui 2016, Moscova va reloca sute de militari activi in bazele reconstruite pe insulele Nagurskoye, Sredny Ostrov, Temp, Rogachevo, Zvyozdny si tarmul continental, la Mys Shmidta.
Majoritatea obiectivelor militare ale Rusiei sunt baze aeriene, dar Moscova intentioneaza sa-si extinda prezenta in zona si cu alte statii de operatiuni civile si militare.
In total, Kremlinul intentioneaza sa dea in... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:30
2Cursa revendicarilor de teritorii in zona arctica prinde un ritm nebunesc pe masura ce calota glaciara incepe sa elibereze bucati de teren si vaste intinderi de ocean.
Este un moment pe care toate statele care se invecineaza cu cercul arctic l-au asteptat cu scopul de a revendica noi teritorii in ceea ce se anunta a fi una dintre cele mai bogate zone in resurse de pe glob, relateaza reporterii CNBC.
Marul discordiei
Probabil putina lume a auzit de creasta Lomonosov si, cu siguranta, si mai putini au apucat sa o admire.
Creasta muntoasa este scufundata in adancurile Oceanului Arctic separand bazinul Eurasian de cel Amerasian.
Conform datelor furnizate de geologii guvernului american, zona ar putea contine aproape un sfert din rezervele de combustibili fosili ale Terrei.
Aceasta inseamna rezerve de 90 de miliarde de barili de petrol si peste 42 de miliarde de metri cubi de gaze naturale valorand, in total, peste 1700 de miliarde de dolari.
In august, Moscova a reluat procesul de revendicare a unei importante parti din teritoriul arctic, pana in apropiere de Polul Nord. Pretentiile rusilor se extind si in zona culmii Lomonosov, pe teritorii reclamate si de Danemarca si Canada.
Topirea calotei arctice a deschis noi cai navigabile in zona si atrage din ce in ce mai mult interesul companiilor petroliere.
In acelasi timp, ecologistii se tem de un dezastru iminent in cazul in care se va recurge la deschiderea unoi noi rute navigabile sau a exploatarii... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 18:05
Rusia a solicitat ONU recunoastere drepturilor teritoriale pentru 1,2 milioane de kilometri patrati ai calotei de gheata de la Polul Nord. Miscarea este considerata ca una care ar asigura accesul la o zona bogata in rezerve minerale si disputata deja de mai multe tari.
Cu o economie axata pe exploatarea resurselor naturale, Rusia era de asteptat sa tinteasca spre zona arctica, unde incalzirea globala si dezvoltarea unor noi tehnologii lasa loc exploatarii zacamintelor de gaze si petrol, arata Reuters.
Batalia Nordului
Norvegia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Rusia isi disputa cu inversunare drepturile asupra regiunii polare, in timp ce gigantii industriei petroliere dezvolta cu febrilitate noi proiecte de exploatare in zona.
"Rusia reclama o suprafata submarina de aproximativ 1,2 milioane kilometri patrati la distanta de aproximativ 350 de mile marine de coasta.
O vasta colectie de date stiintifice colectate in multi ani de cercetari in zona arctica ne indreptatesc sa revendicam acest teritoriu", a explicat intr-un comunicat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Arctica, noua Arabie Saudita
Pentru reprezentantii organizatiilor de mediu, asa cum este Greenpeace, intentiile manifestate de Moscova se anunta de rau augur.
"Topirea calotei de gheata scoate la iveala o mare noua si vulnerabila, dar tari precum Rusia si Norvegia vor sa o transforme in noua Arabie Saudita", au replicat reprezentantii GreenPeace.
In urma cu un deceniu, ONU a... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 13:27
Cercul arctic este una dintre zonele disputate de marile puteri deoarece are in adancul sau resurse naturale bogate. Interesele unor tari in zona sunt deopotriva energetice si militare.
La inceputul acestei luni, Canada a pretins la o comisie de specialitate a ONU ca detine Polul Nord. Drept raspuns, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut o prezenta militara a tarii sale in regiune, scrie news.com.au.
Alte tari, precum SUA, Norvegia si Danemarca, sustin si ele ca au dreptul de a detine unele zone din teritoriul arctic. Ruperea calotei glaciare, cauzata de incalzirea globala, va intensifica lupta acestor tari pentru resursele din regiune. Urmarea va fi si aparitia unor noi rute maritime care le-ar scurta pe cele folosite deja.
Un nou conflict SUA-Rusia?
Rusia este interesata, in primul rand, de rezervele de petrol si gaze naturale arctice. In 2007, o echipa de scafandri trimisa de guvern, a infipt un steag rusesc pe fundul apei Polului Nord, iar ...citeste mai departe despre "Pe ce se mai cearta SUA-Rusia si unde isi mai fac baze militare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 10:29