In fiecare zi, ne uitam cu frica la numarul bolnavilor si al mortilor din Italia, Spania, Franta. Europa este zguduita de o criza fara precedent in timpul vietii noastre. Iar aceasta criza este adancita de faptul ca am fost nepregatiti pentru ea.
Cand Italia a cerut ajutor pe 26 februarie, nu l-a primit de nicaieri. Nici de la alt stat membru, nici de la Comisia Europeana. A spus comisarul Lenarcic de ce, intr-un discurs in Parlamentul European: deoarece Comisia nu are propria ei rezerva de masti, de respiratoare sau echipament de protectie, "altfel Italia ar fi prima care le-ar primi". Si, intr-adevar, nu avea. Pana azi.
Astazi, dl Lenarcic a anuntat decizia Comisiei Europene de a infiinta rezerva strategica medicala de urgenta a UE prin RescEU, program din cadrul Mecanismului de Protectie Civila European.
De ce nu aveam pana azi o rezerva europeana de medicamente si echipamente?
RescEU a fost infiintat in noiembrie 2017 de Comisia Europeana, fiind gandit ca un sistem comun european de lupta contra dezastrelor naturale.
A inceput ca o rezerva comuna de capabilitati de protectie civila, precum avioane pentru stins incendii de padure, pompe de apa speciale, spitale de campanie si echipe medicale de urgenta.
Numai ca in timp, mai ales vara trecuta, in timpul devastatoarelor incendii de padure, s-a dovedit ca rescEU este insuficient dotat.
O asemenea rezerva strategica exista si in Statele Unite din 1998, aproape din intamplare, dupa ce presedintele Bill... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:22
Primele livrari de gaze naturale rusesti destinate sa ajunga in Ungaria prin conducta TurkStream ar putea sa aiba loc la finalul lui 2021 sau inceputul lui 2022, a declarat secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria, Peter Kaderjak, informeaza MTI.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune M1, Peter Kaderjak a subliniat ca gazoductul TurkStream, a carui prima faza s-a finalizat, va conecta direct Rusia de Turcia via Marea Neagra. Potrivit lui Kaderjak, prelungirea gazoductului va continua in directia Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Secretarul de stat a subliniat ca, in prezent, Ungaria poate achizitiona gaze naturale din Austria, unde ajung gaze naturale atat din sud, de exemplu din Africa de Nord, cat si din nord, de exemplu din Norvegia.
Alternativa o reprezinta gazele naturale lichefiate care ajung in Europa prin mai multe terminale. Peter Kaderjak a spus ca gazele naturale lichefiate ar putea ajunge pe piata ungara gratie terminalului din Croatia.
La finele anului trecut, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara si el ca va fi lansata o procedura de rezervare de capacitate pentru conducta TurkStream incepand din 2021, adaugand ca Ungaria ar putea sa primeasca anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale la frontiera cu Serbia.
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:31
Operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din Romania si Ucraina au semnat un acord de interconectare care permite furnizarea gazelor din Turcia si sudul Europei catre Ucraina si Republica Moldova, a anuntat miercuri compania ucraineana, transmite Reuters.
Potrivit furnizorului de informatii S&P Global Platts, acordul semnat miercuri de noul operator al retelei de gazoducte din Ucraina (GTSO) si compania romaneasca Transgaz va permite livrarea de gaze naturale din Romania spre nord in Ucraina si Republica Moldova la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka, incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
Acordul permite tuturor furnizorilor sa transporte gaze naturale "fara nicio dificultate" via o noua ruta de aprovizionare - din sudul Europei si Turcia via Bulgaria si Romania spre Ucraina si mai departe spre Republica Moldova, a informat compania GTSO intr-un comunicat.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, va fi disponibila capacitate la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka pe granita dintre Ucraina si Romania. Capacitatea care va fi disponibila pe directia Ucraina-Romania va fi de 17,8 milioane metri cubi pe zi, in timp ce in directia opusa va fi disponibila o capacitate de 15,8 milioane metri cubi pe zi.
"Aceasta este o decizie istorica deoarece creeaza o ruta suplimentara pentru importul de gaze naturale in Ucraina, in primul rand pentru a furniza gaze consumatorilor din Republica Moldova si consumatorilor ucraineni din regiunea Odesa, amplasata in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:08
Un colt ascuns de natura virgina te asteapta anul acesta la doar "doi pasi" distanta. Polonia gazduieste una dintre cele mai fermecatoare salbe de lacuri din inima Europei, peisajul salbatic fiind principala atractie a Districtului Lacurilor Mazuriene.
Cu peste 2.700 de lacuri, majoritatea legate intre ele de canale naturale, regiunea este un adevarat paradis acvatic, iar oferta turistica include atat zone amenajate pentru cazare in conditii de lux, cat si rezervatii naturale in care te poti bucura de liniste deplina, remarca National Geographic.
Paradis natural
Din iunie pana in august, regiunea lacustra aflata la aproape 200 de kilometri distanta de capitala Varsovia freamata de agitatia generata de intrecerile nautice si festivalurile organizate in zona.
Gizycko si Mikolajki sunt principalele localitati turistice din zona. Primul are dimensiunea unui orasel de 30.000 de persoane, cu port turistic, magazin de suveniruri, case de vacanta, hoteluri si vile de inchiriat, in vreme ce Mikolajki seamana cu o mini-statiune de lux, localitatea avand doar 3.000 de locuitori.
Foto: Wikimedia
In primavara si in toamna, locul este preferat de amatorii de plimbari prin padurile de pe malul lacului si de pescarii amatori.
Croaziera pe lacuri
Cel mai bun loc de a inchiria o ambarcatiune in care sa strabati intinderea apelor din Districtul Lacurilor Mazuriene este Gizycko. Orasul are un port turistic in care vei gasi cu siguranta cea mai buna oferta de inchiriere... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 15:33
Rusia tocmai a terminat lucrarile de reabilitare la sase baze militare din nordul extrem, in cadrul planului de a-si asigura o influenta cat mai mare in zona arctica.
Moscova intentioneaza sa-si reactiveze bazele militare din apropierea cercului polar, cladite in timpul Razboiului Rece, iar din 2016 ar urma sa incartiruiasca si trupe in zona, relateaza Business Insider,c are citeaza agentiile de presa ruse.
Ursul rus, in blana alba
Cele sase baze militare modernizate ale rusilor sunt amplasate in zone strategice, de pe tarmul continental pana pe insulele din vecinatatea cercului arctic, in apropierea unor teritorii revendicate atat de Rusia, cat si de Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia.
Noile garnizoane sunt dotate cu utilitati si echipamentele necesare unor misiuni de lunga durata, informeaza presa de la Moscova.
"Conform documentelor existente la Statul Major al armatei, lucrarile la cele sase baze din zona arctica sunt finalizate", a declarat un oficial rus din Ministerul Apararii pentru agentia TASS.
Conform acestuia, incepand cu luna ianuarie a lui 2016, Moscova va reloca sute de militari activi in bazele reconstruite pe insulele Nagurskoye, Sredny Ostrov, Temp, Rogachevo, Zvyozdny si tarmul continental, la Mys Shmidta.
Majoritatea obiectivelor militare ale Rusiei sunt baze aeriene, dar Moscova intentioneaza sa-si extinda prezenta in zona si cu alte statii de operatiuni civile si militare.
In total, Kremlinul intentioneaza sa dea in... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:30
2Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut in ianuarie, fata de finalul anului trecut, cu 1,6 miliarde de euro, pana la 30,6 miliarde de euro, de la 32,2 miliarde de euro la 31 decembrie 2014, pe fondul platilor efectuate in contul datoriilor catre Comisia Europeana si Fondul Monetar International, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei.
In cursul lunii ianuarie, in rezervele BNR au intrat 1,593 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, se arata in comunicatul BNR, transmite Agerpres.
In aceeasi perioada, din rezerve au iesit 3,214 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. 'La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda aferente imprumutului de la Comisia Europeana de circa 1.547 milioane euro precum si rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International de circa 240 milioane echivalent euro', se precizeaza in comunicatul bancii centrale.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,72 miliarde de euro. Astfel, rezervele... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 15:32
Porneste in calatoria vietii tale: patru luni in care vizitezi 17 destinatii cunoscute pentru fauna salbatica. Amazon, Bolivia, Botswana, Madagascar, Antarctica sau Alaska sunt doar cateva dintre ele.
Vei petrece in medie cate o saptamana in fiecare destinatie si vei simti "pe pielea ta" ce inseamna viata in salbaticie: de la inot cu rechinii in Belize, observarea ursilor polari din Canada si pana la cateva zile petrecute alaturi de gorilele pe cale de disparitie din Ruwanda.
Te vei bucura de toate acestea si, in plus, de peisajele variate: munti, desert, recifuri de corali, jungla si tundra inghetata. Vei avea ocazia sa vizitezi Parcul National Yellowstone, dar si padurile de bambus care gazduiesc ursuletii Panda sin Provincia Shaanxi din China, cu aceasta ocazie.
Excursia este organizata de portalul VeryFirstTo impreuna cu agentia Private By Appointment, iar oficialii iti promit cele mai inalte standarde, desi iti vei petrece patru luni in salbaticie. Te vei bucura de aventurile tale in natura intr-un stil cat mai luxos, in principiu vei calatori la clasa business si vei sta in suite elegante. Cazarea include hoteluri de cinci stele precum El Silencio Lodge, Costa Rica; Amangani, Wyoming sau Savute Elephant Camp, Botswana.
Camerele de hotel si zborurile, insa, depind de momentul in care fac rezervarile, spun reprezentantii site-ului VeryFirstTo, de unde poti comanda acest pachet ce costa 317.856 de euro de cuplu.
"Partenerul nostrul pentru aceasta... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 00:00
Privatizarea Petrom a fost calul de bataie al tuturor politicienilor, cu exceptia, evident, a PSD, partidul care a promovat acest proces. Contractul de privatizare. semnat in anul 2004, a creat controverse si a nascut animozitati. Nu doar in mediul politic, ci si in randul publicului larg.Patru "legende" continua sa intretina o imagine falsa a contractului de privatizare Petrom.
Prima este legata de faptul ca Adrian Nastase ar fi vandut Petrom.
Este adevarat ca guvernul Nastase a privatizat compania, dar legea de privatizare a primit ulterior si girul Parlamentului.
A doua este legata de o serie de misterioase clauze secrete care ar exista in contract. Dar, in urma cu patru ani, contractul a fost facut public, pe site-ul Ministerului Economiei.
Si atunci, unde ar mai fi secretele? Nicaieri.
A treia se refera la nivelul redeventei, cel mai mic din Europa si s-a cerut cu insistenta cresterea acesteia.
Se uita un lucru. Statul roman este in continuare actionar la Petrom, prin Ministerul Economiei, cu 30,6% din capitalul social.
Or, cresterea redeventei ar aduce venituri bugetare mai mari, dar in acelasi timp, indirect, prin micsorarea profitului si deci a dividendelor, s-ar reduce sumele varsate la buget. Pentru ca o redeventa mai mare ar insemna profituri mai mici.
Evident, se poate face observatia ca profitul se imparte si cu actionarul majoritar, OMV, in vreme ce redeventa este platita direct de companie catre buget.
In fine, o ultima "legenda", a patra, care reapare... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 13:38
Rezervatiile naturale care pastreaza intacte zone de o rara frumusete sunt cautate de turisti pentru peisajele sublime, nealterate de arhitectura urbana sau pentru caracteristicile care le fac unice in lume, precum existenta unor exemplare rare din speciile florei si faunei mondiale. Opentravel.com a intocmit topul parcurilor naturale, alegand rezervatiile renumite din toate continentele.Parcul National Namib Naukluft, din Namibia
Pozele facute in Parcul National Namib Naukluft din Namibia surprind doar aspectul dezolant al dunelor de nisip a caror culoare variaza de la galben pal la rosu aprins, si nu reusesc sa redea atmosfera incinsa, sufocanta, specifica zonelor desertice.
Sossusvlei, principala atractie a zonei, se afla in centrul Parcului Namib Naukluft si reprezinta un deal inalt de aproximativ 300 metri, complet acoperit cu nisip si argila.
O alta atractie specifica Parcului consta in plimbarile cu balonul cu aer cald, favorizate de vanturile termale puternice, prezente in Namib Naukluft.
Parcul National Namib Naukluft este cel de-al patrulea, ca marime, din lume.
Parcul National Banff din Canada
Intr-o tara de o asemenea intindere, nu mai surprinde pe nimeni faptul ca in Parcul National Banff, din Canada, totul este supradimensionat: vulpile sunt mai mari, ursii sunt grizly iar elanii "au o tinuta impunatoare", noteaza opentravel.com.
Regiunea idilica a fost descoperita la sfarsitul anilor 1800, in timpul constructiei liniei ferate Canadian Pacific... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 17:33