Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene inainte de intrarea in zona euro, dar in functie de fluxurile de capital si de momentul in care bancile vor incepe sa dea credite, insa cu "ochii cat cepele", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
"In privinta rezervelor minime obligatorii ramanem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene intr-un interval de timp rezonabil, inainte de intrarea in zona euro, dar dozajul masurilor il vedem in functie de factorii interni si externi. Intrarile de capital pot sa intarzie sau sa apropie acest calendar. Deocamdata avem exces de lichiditate. (...) Pe masura ce acest exces va disparea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem.
Alta posibilitate ar fi ca bancile sa inceapa sa dea credite cu "ochii cat cepele", dar sa lucreze mai atent cu clientii, sa sporeasca creditarea in moneda nationala si sa compenseze scaderea de creditare in valuta", a precizat Isarescu.
El a spus ca, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este in exces, in special din cauza intrarilor de capital peste asteptari, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca aceste intrari de bani au dus la o apreciere semnificativa a monedei nationale si la cresterea rezervei nete a bancii centrale cu doua miliarde de euro, in conditiile efectuarii... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 14:16
Banca Nationala face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei. "Asul din maneca" ce i-a mai ramas, considerat a fi un stimulent suplimentar pentru creditare , il constituie reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO).
"S-a ajuns in punctul in care nivelul rezervelor minime obligatorii probabil ca incepe sa fie interesant pentru faza urmatoare a politicii monetare", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% si 20%.
Pentru anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.
Viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu politica monetara, Cristian Popa, a declarat in cadrul unei conferinte la Universitatea din Craiova ca banca centrala intentioneaza sa reduca rezervele minime obligatorii, dar "in pasi mici, sa nu fuga bani din tara".
RMO, un instrument de politica monetara a bancii centrale
Dobanda de referinta a ajuns la un nivel destul de scazut in raport cu inflatia, astfel incat daca Banca Nationala a Romaniei vrea sa continue politica de relaxare, singura solutie pe care o mai are este sa mearga pe reducerea rezervei minime obligatorii.
"Toate conditiile din... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:16
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobanda de politica monetara in sedinta de marti, 5 noiembrie, a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, potrivit analistilor financiar-bancari.
Banca Nationala a Romaniei a redus in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).
"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 5 noiembrie 2013", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.
Un numar restrans de participanti la sondaj vad posibila mentinerea dobanzii la 4,25%, in timp ce alti analisti iau in calcul o diminuare a dobanzii la 3,75% pe an.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare in anul 2014 pana la 3,75% conform opiniei majoritatii analistilor care au raspuns la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 variaza intre 3% si 4%", potrivit analistilor.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% in luna... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 15:08
Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,75% in sedinta de politica monetara din 5 august, conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanti la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Potrivit unui comunicat al AAFBR, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna august 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare la 4,50% pana in luna decembrie 2013 si 4,25% pana in luna decembrie 2014. Reducerea dobanzii de politica monetara pana la finalul acestui an este estimata de toti participantii la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 se incadreaza intre un minim de 3,50% si un maxim de 4,50%", se precizeaza in comunicatul citat.
Analistii financiari-bancari estimeaza ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 12% pana la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi pastrate la nivelul de 20%, atat in anul 2013 cat si in anul 2014, conform opiniei majoritatii participantilor la sondaj.
In prezent, rata dobanzii de politica monetara este 5% pe an. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 09:13
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se reuneste luni in sedinta pentru a discuta probleme de politica monetara.
Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara in sedinta de luni, 1 iulie 2013, la nivelul de 5,25%.
"Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna iulie 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta. Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si la 4,50% pana in decembrie 2014, iar rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014", se arata intr-un comunicat al AAFBR remis.
Potrivit AAFBR, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi pastrate la nivelul de 20% in anul 2013 si apoi reduse la 16% pana la finele anului 2014. mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:46
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a anuntat, in urma sedintei de joi, ca mentine rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an.
De altfel, nivelurile ratelor rezervelor minime obligatori aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit raman neschimbate.
Consiliul de Administratie al BNR a aprobat in urma analizei si Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului in data de 6 august.
BNR va decide joi mentinerea dobanzii cheie la 5,25% - Analisti mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 12:15
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.
Consiliul de Administratie al bancii centrale modificase la inceputul lunii februarie dobanda cheie la 5,50%, iar la sfarsitul lunii martie la 5,25% pe an.
In noiembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei (BNR) redusese dobanda cheie la 6%, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2011, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%.
Totodata, banca centrala a mentinut miercuri ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de miercuri, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2012. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:29
Decizia surprinzatoare a BNR de a reduce rezervele minime in valuta si a elibera in banci circa un miliard de euro este explicata cu reticenta de analisti, posibilele ratiuni identificate de acestia avand mai degraba un iz politic, cum ar fi programul Prima Casa sau o emisiune de titluri in valuta, potrivit Mediafax. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca decizia BNR de reducere a rezervelor minime la valuta cu 5 puncte duce la eliberarea a circa un miliarde de euro si ar putea fi explicata fie prin dificultati ale MFP in a emite titluri in valuta pe piata externa, fie printr-o incercare de a stimula creditarea in valuta prin reducerea costurilor, cu scopul de a ajuta economia.
"Ar fi doua explicatii. Prima ar fi ca MFP are dificultati in a emite titluri in valuta pe pietele externe, avand in vedere ca au trecut circa sase luni de cand a spus ca vor realiza o emisiune si nu a reusit pana acum.
Daca acesta este motivul, atunci semnalul este prost pentru ca inseamna ca increderea sau interesul pentru Romania este redus", a spus Chidesciuc, mentionand ca aceasta explicatie este mai plauzibila.
El a continuat aratand ca programul Prima Casa, unde majoritatea creditarii este in valuta, a fost modificat astfel incat bancile sa suporte o parte din risc, iar reducerea RMO duce la scaderea costurilor.
"Inainte de criza ponderea creditelor in valuta in total imprumuturi era mai mica decat in prezent, ceea ce inseamna ca ne-am majorat riscurile",... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 22:45
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei ale bancilor in decursul acestui an si, de asemenea, ca este posibila o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale, informeaza Newsin."Probabil ca BNR va reduce rezervele minime obligatorii la lei. Cred ca pentru 2011 este de dorit sa se intample acest lucru. Politicile care sunt implementate in momentul de fata conduc catre acest deziderat. Daca politica monetara si toate aceste lucruri vor fi implementate corect, este clar ca se va ajunge, la un moment dat, sa se reduca aceste rezerve minime obligatorii. Trebuie sa aiba un anumit decurs gradual in perioada care urmeaza", a mentionat Tanasescu.
Acesta sustine ca, daca evolutia ratei inflatiei "este cea pe care o avem in vedere", in sensul descresterii ei graduale in acest an, cu siguranta va fi si o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale.La ultima sedinta de politica monetara, banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor.In 2010, Banca Nationala a Romaniei a redus de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent. mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 00:30