Banca Populara a Chinei a anuntat luni, 18 ianuarie, ca va impune cerinte pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la depozitele in yuani constituite in bancile off-shore.
Analistii vad noua masura ca o solutie de ultim moment menita sa limiteze speculatiile de pe piata valutara si sa impuna un control mai strict asupra retragerii de capital din tara, relateaza Reuters.
Brese in controlul capitalului
Turbulentele din piata financiara din China au reliefat inca de la jumatatea anului trecut o serie de puncte slabe in sistemul de control al retragerilor de capital din tara si al speculatiilor facute in tranzactiile valutare, punctele vulnerabile fiind chiar bancile chineze care functioneaza in Macao si Hong Kong.
Conform noii politici initiate de banca centrala a Chinei, acestea vor trebui sa creasca rata rezervelor minime obligatorii la nivelul celei existente in bancile din China continentala. In prezent, rata rezervelor minime obligatorii din bancile off-shore este de 0%.
Masura va intra in vigoare de pe 25 ianuarie, oficialii Bancii Populare a Chinei considerand ca aceasta va asigura pe termen lung un mecanism capabil sa reglementeze fluxurile transfrontaliere de fonduri si sa ajute bancile off-shore sa gestioneze corect nivelul lichiditatilor.
Rata rezervelor minime obligatorii din bancile situate in partea continentala a Chinei este de 17,5% pentru bancile mari, si de 15,5 procente in cazul bancilor de dimensiuni medii.
Blocaj la specula... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 12:33
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta.
"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR, transmite Mediafax.
Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".
Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.
Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.
"BNR... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 15:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene inainte de intrarea in zona euro, dar in functie de fluxurile de capital si de momentul in care bancile vor incepe sa dea credite, insa cu "ochii cat cepele", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
"In privinta rezervelor minime obligatorii ramanem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene intr-un interval de timp rezonabil, inainte de intrarea in zona euro, dar dozajul masurilor il vedem in functie de factorii interni si externi. Intrarile de capital pot sa intarzie sau sa apropie acest calendar. Deocamdata avem exces de lichiditate. (...) Pe masura ce acest exces va disparea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem.
Alta posibilitate ar fi ca bancile sa inceapa sa dea credite cu "ochii cat cepele", dar sa lucreze mai atent cu clientii, sa sporeasca creditarea in moneda nationala si sa compenseze scaderea de creditare in valuta", a precizat Isarescu.
El a spus ca, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este in exces, in special din cauza intrarilor de capital peste asteptari, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca aceste intrari de bani au dus la o apreciere semnificativa a monedei nationale si la cresterea rezervei nete a bancii centrale cu doua miliarde de euro, in conditiile efectuarii... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 14:16
BNR ia in considerare o posibila scadere a rezervelor obligatorii la lei, avand in vedere lipsa structurala de lichiditate din piata, iar daca va fi operata o astfel de reducere va fi in "pasi extrem de mici" si "cu ochii in patru" pentru a nu crea alte dezechilibre, afirma Mugur Isarescu.
"Exista o lipsa structurala de lichiditate. In consecinta, se creeaza conditiile ca noi la BNR sa gandim o posibila reducere a rezervelor minime obligatorii la lei. Daca o vom face va fi in pasi extrem de mici si ?cu ochii in patru? ca sa nu cream alte dezechilibre si sa nu stimulam catusi de putin apetitul speculativ al unora asupra monedei nationale", a declarat guvernatorul BNR in briefing-ul de presa de dupa sedinta de politica monetara.
In prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele in lei plasate de bancile comerciale la BNR si 20% la depozitele pastrate in valuta.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, mentinerea ratei de politica monetara la 5,25% si a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii, masura anticipata de analisti.
Banca centrala a remarcat in comunicatul care insoteste decizia de mentinere a dobanzilor persistenta incertitudinilor, in special in ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale bancilor romanesti cu capital strain de la bancile-mama. Acestea determina o func]ionare inca tensionata a pietei monetare interbancare si apelul in crestere la liniile de credit de la BNR.
Rata anuala a... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 19:59
Autoritatea Bancara Europeana (EBA) ar putea reduce nivelul minim obligatoriu al capitalului bancilor, daca scaderea recenta a randamentelor obligatiunilor suverane va fi de durata, a declarat presedintele institutiei, Andrea Enria.
Toamna trecuta, EBA a cerut bancilor europene sa isi majoreze capitalul cu o suma cumulata de 115 miliarde de euro.
Ulterior, randamentele obligatiunilor suverane ale tarilor periferice din zona euro au scazut, majorand valoarea portofliilor bancilor, astfel incat necesarul de capital a scazut.
"Daca vom vedea ca scaderea spread-urilor obligatiunilor suverane este structurala si de lunga durata, am putea revizui necesarul de capital", a spus Enria pentru publicatia Corriere della Sera.
Bancile italiene de exmplu, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, trebuie sa isi majoreze capitalul cu o suma totala de 15,4 miliarde de euro, pentru a indeplini cerintele EBA. mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 15:00