Interesul manifestat de Moscova pentru regiunea arctica si mai ales pentru rezervele naturale pe care aceasta le adaposteste nu mai este un secret, dar modul in care Vladimir Putin tine sa isi consolideze pozitia ii alarmeaza pe vecinii din regiune.
Statele Unite, Canada, Danemarca, Norvegia si Islanda revendica, de asemenea, portiuni importante din tertoriul arctic, dar Rusia pare sa fie cu un pas in fata lor, cel putin din punct de vedere a militarizarii regiunii, dezvaluie CNBC, dupa o incursiune la baza militara Alakurtti, de la granita cu Finlanda.
In urma cu 2 ani, la indicatiile liderului de la Kemlin, armata rusa infiinta o brigada speciala pentru operatiuni in zona arctica, Brigada Arctica Motorizata de Puscasi Marini, intre timp soldatii antrenati sa reziste in conditii extreme devenind o forta de elita de temut.
Strabaterea pustiului arctic la temperatura de minus 40 de grade se face uneori cu tanchetele, alteori cu saniile trase de reni.
Odata cu punerea pe picioare a acestei armate de "oameni de zapada" au demarat si lucrarile de modernizare si redeschidere a bazelor militare construite in epoca URSS.
Pretentiile teritoriale ale Rusiei vizeaza aproape 1,2 milioane kilometri patrati din Ocreanul Arctic si calota polara, incluzand si Polul Nord.
"Scopul crearii acestei unitati militare a fost protejarea intereselor Rusiei in regiunea arctica", recunoaste deschis colonelul Ilia Pavlovsky, comandantul Brigazii 80.
In acelasi timp, tensiunile... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 12:08
Al patrulea mare zacamant de petrol al lumii a fost descoperit in Texas, in zona de vest a statului american, capacitatea acestuia fiind estimata la aproximativ 20 miliarde barili de petrol.
Zacamantul de petrol din campurile de sist din Wolfcamp adaposteste, de asemenea, 450 de miliarde metri cubi de gaz natural si aproximativ 45 milioane de barili de gaze naturale lichefiate, relateaza Daily Sabah.
Agentia de Cercetari Geologice din SUA sustine ca zacamantul din Texas este cel mai mare analizat pana acum, fiind de trei ori mai mare decat cea mai impresionanta descoperire facuta pana acum pe teritroriul Statelor Unite.
Rezerve mai importante de gaze si petrol se gasesc in exploatare doar in Arabia Saudita - campurile Ghawar si Safaniya, cu 75, repectiv 50 miliarde barili de petrol- si in Kuweit, in campul Burgan, cu 65 miliarde barili.
La pretul actual de 45-50 de dolari pe baril, rezerva descoperita in Texas reprezinta o comoara de aproximativ 1.000 de miliarde dolari.
Pana acum, zacamintele din zona Wolfcamp au fost exploatate prin metode conventionale, dar noile tehnici de explorare si extractie au permis descoperirea noului zacamant.
Pentru geologii americani, vestea este excelenta, dandu-le sperante sa gaseasca alte rezerve nebanuite de combustibil in campuri de extractie ce pareau secatuite.
"Faptul ca este cea mai mare evaluare a unui camp de extractie neconventional pe care am facut-o demonstreaza ca pana si in campurile deja exploatate exista... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 17:47
China este cel mai mare si mai influent consumator de energie de pe glob, cu un consum cu 30% mai ridicat decat cel inregistrat in Statele Unite, dar Beijingul vrea sa reduca pe cat se poate dependenta economiei sale de importurile de energie.
In urmatorul sfert de secol, productia de gaze de sist din China ar putea creste de 40 de ori, conform unei analize emise de Administratia de Informatii in domeniul Energiei din Washington si prezentata de USA Today, iar acest lucru va modifica regulile jocului in piata globala de energie.
Lovitura pentru Moscova
Anul trecut, chinezii au extras o cantitate zilnica de 14 milioane metri cubi de gaz din zacamintele de sist ale tarii, dar cercetarile efectuate in dezvoltarea tehnologiei de extragere a combustibilului si depasirea unor obstacole legate de caracteristicile geologice ale zonei pot ridica productia la 566 milioane metri cubi/zi.
Acest lucru ar face din China al doilea mare producator de gaz natural al lumii, iar efectele ar fi resimtite la nivel global.
Daca in prezent China foloseste din plin carbunele pentru a acoperi necesarul de energie din piata, gravele probleme de mediu inregistrate in gigantica economie a Asiei i-au facut pe liderii de la Beijing sa caute resurse cat mai putin poluante: gazul natural si energia din surse regenerabile sunt doua dintre solutiile acceptate.
Acordul pe 30 de ani semnat intre Moscova si Beijing privind livrarea anuala a 38 miliarde mc de gaz natural rusesc pe piata... mai mult
Luni, 22 August 2016, ora 14:48
Guvernul american a decis sa acorde permisul final pentru derularea operatiunilor de foraj submarin executate de compania Shell in largul coastelor statului Alaska.
Pana acum Shell a beneficiat de un acord provizoriu pentru executarea primelor sectiuni de foraj din cele doua puturi din zona arctica, dar reprezentantii Washingtonului au apreciat ca nu exista niciun pericol major in continuarea operatiunilor, arata BBC.
Sub presiune
Operatiunile Shell din zona arctica controlata de Statele Unite au reprezentant un mar al discordiei intre ecologisti si guvernul federal.
Reprezentantii miscarilor ecologiste acuza compania si oficialii de la Washington de deschiderea unei adevarate Cutii a Pandorei din punct de vedere al politicii de mediu.
In acelasi timp, oficialii americani sustin ca au verificat constant actiunile Shell in zona si aceste se dovedesc extrem de sigure.
Inclusiv compania olandeza a tinut sa sublinieze interesul acordat pentru siguranta explotarilor in aceasta zona.
"Am ramas dedicati operatiunilor sigure din punct de vedere al mediului inconjurator si suntem decisi sa evaluam in continuare ceea ce ar putea reprezenta principala resursa nationala de energie", a explicat un purtator de cuvant al companiei.
Rezerva arctica
Pentru a obtine unda verde la foraje, Shell a fost nevoita sa repare o parte din echipamentul folosit la operatiunile derulate anterior.
Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand companiei i se permite sa... mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 13:05
Un nou raport al World Petroleum Council arata ca, pana in 2030, suprematia Rusiei in privinta exploatarii zacamintelor de petrol si gaze din zona arctica nu va fi contestata.
Rusia va avea o influenta de 55 de procente in petrolul extras din zona arctica, urmata de Norvegia, Canada si Statele Unite. Acelasi document arata ca rusii intentioneaza sa creasca de 3,6 ori cota de extractie, pana la 2,2 milioane de barili pe zi, relateaza agentia Sputnik News.
Crestere imensa dupa 2020
Raportul WPC a fost intocmit cu ajutorul specialistilor norvegieni de la firma de consultanta Rystat Energy.
Conform acestora, o crestere semnificativa in productia de petrol si gaze din zona artica va fi marcata si de Canada, de la 200.000 la 900.000 de barili/zi, Norvegia, de la 100.000 la 700.000 de barili si Statele Unite, de la 50.000 la 150.000 de barili.
Jon Marsh Duesund, managerul de proiect din partea Rystat Energy, a declarat pentru ziarul Izvestia ca se asteapta ca ridicarea masiva a cotelor de extractie zilnice sa se petreaca dupa 2020, moment in care petrolul ar putea reveni la pragul de 100 dolari/baril.
Rusia detine perimetre importante de extractie in zona arctica, in marile Kara, Barents, Okhotsk si Pechora.
Mina de aur a statului rus
Licentele pentru 61 dintre aceste campuri de extractie sunt detinute de Gazprom si Gazprom Neft, companii de stat, alte 58 aflandu-se in portofoliul Rosneft, de asemenea firma detinuta de statul rus.
"Explorarile geologice... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 13:46
1Grupul energetic austriac OMV a abandonat planurile de a produce gaze de sist in Austria, deoarece cheltuielile implicate ar fi facut proiectul nefezabil din punct de vedere economic.
In schimb, OMV (actionarul majoritar al Petrom), a subliniat ca decizia sa nu va afecta posibilele planuri vizand explorarea de gaze de sist in alte tari.
Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fractare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.
Potrivit OMV, introducerea in Austria a unei legi care obliga companiile sa deruleze inspectii detaliate de mediu inaintea oricarui proiect are consecinte economice negative.
"In acest context, proiectul nu mai este viabil din punct de vedere economic", a declarat directorul de explorare si productie al OMV in Austria, Christopher Veit, pentru postul de radio ORF. "In prezent, nu exista noi planuri pentru dezvoltarea gazelor de sist in Austria", a adaugat Christopher Veit.
In luna decembrie a anului trecut, OMV a anuntat ca are de gand sa aloce 130 milioane de euro pentru a cauta gaze de sist in Austria, insa numai cu conditia solutionarii aspectelor de mediu. Studiile geologice au aratat ca rezervele potentiale de gaze de sist ar putea acoperi consumul intern al Austriei pentru o perioada de 30 de ani.
In Romania, zilele trecute, ministrul roman al mediului si padurilor, Rovana Plumb, a declarat ca asteapta decizia UE in ceea ce... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:30
Rezervele sigure de titei ale Romaniei sunt de 54,8 milioane tone, ceea ce ar ajunge pentru urmatorii 15 ani (la nivelul de productie din 2010), iar cele de gaze naturale sunt de 109,2 miliarde metri cubi gaze, potrivit NewsIn.Resursele geologice ale tarii sunt mult mai mari, insa acestea nu pot fi exploatate cu tehnologiile existente. Astfel, cele de titei s-ar ridica la doua miliarde tone, iar cele de gaze naturale, la 660,6 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate marti de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), intr-o conferinta privind eficienta energetica si citand date ale Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM).In ceea ce priveste resursele de huila si lignit, adica principalele tipuri de carbune care se exploateaza in Romania, acestea sunt mult mai mari si exploatarea lor s-ar putea intinde pe o perioada de 115 ani pentru lignit si 260 de ani pentru huila.
Astfel, resursele geologice de huila ale Romaniei sunt de 1,416 miliarde tone, din care exploatabile sunt numai 602 milioane tone huila, cantitate care ar ajunge pentru urmatorii 260 de ani.
Resursele geologice de lignit sunt de 9,65 miliarde tone, din care exploatabile sunt 3,29 miliarde tone lignit, iar perioada asigurata estimata este de 115 ani.
Cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania sunt OMV Petrom (controlat de grupul austriac OMV) si Romgaz (detinut de Ministerul Economiei).In ceea ce priveste productia de carbune, cei mai mari producatori din tara sunt Compania... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 16:03
Rezervatiile naturale care pastreaza intacte zone de o rara frumusete sunt cautate de turisti pentru peisajele sublime, nealterate de arhitectura urbana sau pentru caracteristicile care le fac unice in lume, precum existenta unor exemplare rare din speciile florei si faunei mondiale. Opentravel.com a intocmit topul parcurilor naturale, alegand rezervatiile renumite din toate continentele.Parcul National Namib Naukluft, din Namibia
Pozele facute in Parcul National Namib Naukluft din Namibia surprind doar aspectul dezolant al dunelor de nisip a caror culoare variaza de la galben pal la rosu aprins, si nu reusesc sa redea atmosfera incinsa, sufocanta, specifica zonelor desertice.
Sossusvlei, principala atractie a zonei, se afla in centrul Parcului Namib Naukluft si reprezinta un deal inalt de aproximativ 300 metri, complet acoperit cu nisip si argila.
O alta atractie specifica Parcului consta in plimbarile cu balonul cu aer cald, favorizate de vanturile termale puternice, prezente in Namib Naukluft.
Parcul National Namib Naukluft este cel de-al patrulea, ca marime, din lume.
Parcul National Banff din Canada
Intr-o tara de o asemenea intindere, nu mai surprinde pe nimeni faptul ca in Parcul National Banff, din Canada, totul este supradimensionat: vulpile sunt mai mari, ursii sunt grizly iar elanii "au o tinuta impunatoare", noteaza opentravel.com.
Regiunea idilica a fost descoperita la sfarsitul anilor 1800, in timpul constructiei liniei ferate Canadian Pacific... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 17:33
Romania ar putea exploata o rezerva de gaze naturale de 110 miliarde mc, releva un studiu al institutului american United States Geological Survey, transmite NewsIn."Potrivit unui studiu al institutului american United States Geological Survey (U.S.G.S), aceste rezerve sunt de 110 miliarde metri cubi si ar fi localizate in Transilvania si Zona Carpatica.
Insa rezervele de gaze naturale din Romania ar putea fi chiar mai mari de atat, cred eu", a precizat directorul Diviziei de Proiectare si Inginerie al OMV Petrom, Gabriel Selischi.
Aceste rezerve reprezinta productia de gaze a Romaniei pe zece ani, daca se mentine nivelul actual al productiei.
Productia de gaze naturale din Romania se ridica anual la circa 11 miliarde metri cubi, fiind asigurata in cea mai mare parte de cei doi mari producatori Romgaz (detinut de stat prin Ministerul Economiei) si de OMV Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria).Insa, potrivit Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020, rezervele actuale de gaze naturale din Romania erau estimate in 2007 la 184,9 miliarde metri cubi.
Zacamintele de gaze naturale din tara sunt limitate, pe fondul unui declin al productiei interne si in conditiile in care nu au mai fost identificate noi zacaminte cu potential important, iar dupa 1990 productia interna a fost in declin, se arata in strategie.
Daca in 2006, productia de gaze din Romania s-a ridicat in total la 12,3 miliarde mc, in 2009, productia de gaze la nivelul tarii a scazut la circa 11... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 14:51