O tara mica, situata in America Centrala, ar putea juca un rol important in industria energetica, avand in vedere ca este posibil sa detina rezerve uriase de petrol si gaze naturale.
Belize este invecinata cu Mexic si Guatemala, zone unde se exploateaza masiv aceste rezerve ale subsolului, ceea ce inseamna ca exista un potential urias sa se faca descoperiri importante si pe teritoriul sau, care reprezinta doar 1/10 din cel al Romaniei, arata Oil Price.
Cel mai mare importator de petrol din lume: Ce tara a depasit SUA
Saptamana trecuta, Ministerul Energiei din aceasta tara a transmis ca ia in considerare sa dea voie firmelor sa ...citeste mai departe despre "O tara mica, de care auziti prea putine lucruri, ar putea da lovitura: Rezerve uriase de petrol si gaze?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 19:50
Rezervele globale de petrol si gaze au inregistrat o crestere de 11%, respectiv de 3%, pe fondul cresterii cheltuielilor de capital ale companiilor de profil cu 25% in 2013, fata de 2012, se arata in studiul anual EY - Global and gas reserves study.
Conform raportului, totalul cheltuielilor de exploatare in cazul companiilor analizate a ajuns mai mult decat dublu in decursul a cinci ani, de la o valoare de 315 miliarde USD, in 2009, la o valoare de 678,9 miliarde USD in 2013.
Studiul analizeaza rezultatele legate de exploatarea si productia globala si regionala (E&P) in randul a 75 de companii, pe o perioada de cinci ani (2009-2013).
Una dintre componentele cheie care a generat cresterea cheltuielilor totale au fost costurile de achizitie ale proprietatilor, care au explodat in 2013, atingand 115,6 miliarde USD, cel mai mare nivel de pe parcursul intregii perioade analizate.
Costurile nedocumentate privind achizitia de proprietati au atins 63,1 miliarde USD in 2013, reprezentand o crestere de 24% fata de 2012. S.U.A., Africa si Orientul Mijlociu au fost singurele regiuni unde s-a inregistrat o scadere a acestor costuri in anul 2013.
Cheltuielile de capital
Cheltuielile totale de capital ale companiilor analizate au atins 678,9 miliarde USD in 2013. Cheltuielile de explorare au crescut cu 5%, la nivelul de 83,6 miliarde USD in 2013, fata de 83,4 miliarde USD in 2012, cresterea cheltuielilor din Brazilia inregistrata de Petrobras contribuind semnificativ... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:27
Pretul de tranzactionare a petrolului a fost extrem de volatil in ultima perioada, mai ales pe fondul incertitudinii unui conflict in Orientul Mijlociu, intre Iran si Israel.
Specialistii industriei petrolului spun ca, daca va persista pericolul unui astfel de conflict, pretul petrolului va creste in continuare. Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol si statul cu cele mai mari rezerve din lume, a tot dat asigurari ca, in cazul unui conflict intre Iran si Israel, va suplimenta rezervele de petrol, dara fara a modifica preturile.
Totusi, specialistii sustin ca Arabia Saudita nu are rezerve de petrol chiar asa de mari precum o arata datele oficiale.
Un studiu recent efectuat de grupul financiar UBS, arata ca rezervele mondiale de petrol se situeaza la 1.380 de milioane de barili, valoare care ar putea sa ajunga pentru urmatorii 42 de ani. Business Insider BusinessInsider a alcatuit un top al statelor cu cele mai mari rezerve de petrol:
1. Arabia Saudita
Rezerve: 265 mld. barili (19,1% total piata)
Productie zilnica: 11,75 mld. barili/zi (13,2% total piata)
Durata rezerve: 72,4 ani
2. Venezuela
Rezerve: 211 mld. barili (15,3% total global)
Productie zilnica: 2,47 mld. barili/zi (2,8% total piata)
Durata rezerve: 234 ani
3. Iran
Rezerve: 137 mld. barili (9,9% total global)
Productie zilnica:4,13 mil. barili/zi(4,7% total piata)
Durata rezerve: 88,4 ani
4. Irak
Rezerve: 115 mld. barili/zi... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 12:00
Guvernele din Franta, Marea Britanie si SUA discuta o posibila utilizare coordonata a rezervelor strategice nationale de petrol pentru a impinge in jos preturile barilului, potrivit le Monde.
Utilizarea rezervelor strategice de petrol "este o chestiune de cateva saptamani, nu de zile", precizeaza Le Monde.
Reprezentantii presedintiei franceze si ministerului Energiei nu au fost disponibili pentru comentarii.
Surse britanice au declarat recent ca guverul de la Londra este in discutii cu SUA privind utilizarea rezervelor strategice de petrol in urmatoarele luni, pentru a preveni blocarea cresterii economice din cauza preturilor mari ale petrolului.
Pretul petrolului Brent a scazut miercuri pe pietele asiatice cu 74 de centi, la 124,8 dolari pe baril, datorita zvonurilor privind utilizarea rezervelor strategice ale SUA.
FMI a avertizat recent ca preturile ridicate ale petrolului se numara printre principalele riscuri care ameninta stabilitatea economiei mondiale.
Pretul petrolului a intrat pe o panta ascendenta abrupta la inceputul anului trecut, odata cu declansarea revoltelor populare din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, si se mentine la niveluri alarmante din cauza tensiunilor internationale privind Iranul. mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 15:15
Petron si ExxonMobil s-au angajat intr-un parteneriat care are ca scop cautarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra. La doi ani de la inceperea cercetarilor s-a trecut la al doilea pas, care costa cel putin 100 milioane de euro: saparea primei sonde de explorare din apele romanesti.Dorin Cojocaru, director general in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) declara ca nu exista o evaluare a acestor rezerve, insa companiile vor sa demonstreze ca exista resurse la mare adancime, intrucat Romania nu a avut niciodata echipamentele necesare pentru a explora fundul marii, informeaza Ziarul Financiar.
Potrivit reprezentantului ANRM forajul se va realiza in apele din zona Neptun, cu o adancime cuprinsa intre 50 si 1.700 de metri, iar de la fundul marii in jos, sapaturile pot fi de inca 2.000-3.000 de metri. mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 10:11
Compania Zeta Petroleum vrea sa readuca in productie perimetrul de titei si gaze Bobocu (judetul Buzau), iar partenerul sau, compania publica australiana Cooper Energy Limited, va investi minim 16 milioane de dolari pentru prima faza de dezvoltare a zacamantului, potrivit unui comunicat, preluat de NewsIn.Perimetrul de la Bobocu, aflat la 110 km de Bucuresti, la nord de Valea Buzaului, cuprinde un camp matur de gaze, descoperit de Romgaz in 1966. Productia a inceput in 1977, fiind abandonata in 2001 din cauza viiturilor de apa si a aparitiei nisipului in sonde.Un studiul seismic efectuat de Zeta Petroleum in 2010 la zacamantul de gaze naturale de la Bobocu evidentiaza un model geologic inedit pentru aceasta zona, iar analiza preliminara a datelor indica existenta unor resurse neexploatate inca, se arata in comunicatul Zeta."O prima evaluare realizata de Zeta la Bobocu in 2008 a aratat existenta unor rezerve probabile de gaze de circa 60 Bcf (billion cubic feet), echivalente a 1,7 miliarde metri cubi, din care s-au produs 33 Bcf (935 milioane mc) pana in 2001.
Evaluarea achizitiei seismice 3D din 2010 ofera insa informatii noi, iar examinarea si analiza acestor date a permis identificarea unor rezervoare independente, ce sunt avute in vedere pentru operatiuni de foraj in viitor", se mai arata in comunicat.Potrivit oficialilor de la Zeta Petroleum, un prim set de concluzii ale studiului seismic arata existenta unor sedimente apartinand unui sistem fluvio-deltaic Pontian, in... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 14:35
Premierul Emil Boc a declarat sambata la Pitesti, intrebat despre inchiderea rafinariei Arpechim, ca "raul primordial" se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom de catre Guvernul Adrian Nastase, contract care, in opinia sa, a adus "un prejudiciu urias" economiei nationale, informeaza Mediafax.
Intrebat daca rafinaria Arpechim, inchisa de OMV Petrom, mai are vreo sansa, premierul a raspuns: "E in atentia mea si dupa ce voi face o analiza in Guvern v-as putea da un raspuns".
Emil Boc a spus ca nu i-a placut "niciodata" contractul de vanzare-cumparare al Petrom semnat in timpul Guvernului Adrian Nastase.
"Nu mi-a placut contractul asta cu Petrom-ul niciodata. Raul primordial se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom-ului de catre Guvernul Adrian Nastase, care dupa parerea mea a adus un prejudiciu urias economiei nationale.
De acolo decurg toate relele legate de cresterea combustibilului, de vanzarea Arpechim, acolo e raul primordial, in vanzarea Petrom-ului. Acum bineinteles ca voi incerca sa gasesc solutii pentru ca viziunea mea integrata a fost Arpechim-Otlchim, dar vad ce pot face in contexul acesta", a declarat Emil Boc.
Presedintele PDL, Emil Boc, secretarul general al partidului Vasile Blaga si ministrii Elena Udrea si Traian Igas, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si deputatul Sulfina Barbu au participat la intalnirea filialei Arges a PDL pentru alegerea liderului organizatiei.
La sefia organizatiei judetene... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 22:33
Viata merge mai departe pentru British Petroleum, gigantul petrolier responsabil pentru cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.Noul director executiv stie ca trebuie sa plateasca cele de 30 de miliarde de dolari despagubiri si nu are de gand sa stea cu mainile in san.
Astfel, la mijlocul lunii ianuarie a facut o miscare indrazneata in vederea cuceririi ultimei frontiere in ceea ce priveste bazinele neexploatate de petrol.Intinderile inghetate arctice se numara printre putinele zone despre care nu se stie exact ce resurse ascund. Si asta nu pentru ca ar fi lipsite de potential, ci din cauza conditiilor aspre.Ultimele estimari aratau ca sub straturile de gheata se gasesc cel putin 90 de miliarde de barili de petrol si 1,670 de trilioane de metri cubi de gaz, aproximativ 22% din cat se crede ca reprezinta totalul resurselor nedescoperite inca in lume si echivalentul intregilor rezerve ale Kuveitului, potrivit The Independent.Acestea fiind spuse, se intelege ca regiunea nu este necunoscuta prospectorilor. Mai mult de 400 de campuri de gaz si petrol au fost deja descoperite.
De departe cel mai mare pana acum este North Slope, din Alaska, care contine si campul Prudhoe Bay, de unde s-au extres deja 11 miliarde de barili de petrol din cele 25 de miliarde cat se estimeaza ca ascunde din 1960 de cand a fost descoperit.Insa chiar si asa raman nenumarate zone de gheata si neexplorate. In mare parte totul depinde de situatia economica.
Avand un... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 22:34
Guvernul a autorizat ministerele Apararii si Internelor sa scoata din rezerva de stat o cantitate totala de peste 35.000 tone petrol pentru turboreactoare, benzina si motorina destinate unitatilor din subordine, motivand ca bugetul limitat nu poate acoperi costurile de achizitionare de combustibili, potrivit Mediafax.Scoaterea acestor combustibili de la rezerva de stat a fost decisa de Guvern prin ordonanta de urgenta.
Decizia este argumentata de Executiv prin "persistenta efectelor crizei economico-financiare si insuficienta resurselor necesare finantarii integrale de la bugetul de stat a achizitiei cantitatilor de combustibili, in scopul functionarii tehnicii din dotarea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor, pentru indeplinirea atributiilor operative".
Astfel, Ministerul Apararii Nationale va scoate gratuit de la rezerva de stat, pentru Statul Major al Fortelor Aeriene, 12.000 tone petrol pentru turboreactoare, cantitate care poate fi insa diminuata "in functie de pierderile normale" inregistrate pe perioada pastrarii in rezerva de stat, se arata in ordonanta.
In acelasi timp, Ministerul Apararii, dar si Ministerul Administratiei si Internelor, pentru structurile de ordine si siguranta publica, vor scoate tot gratuit din rezerva de stat 760 tone benzina si 23.100 tone motorina.
Pe facturi va fi inscris ca nu se achita contravaloarea bunurilor, ci numai contravaloarea taxei pe valoare adaugata si a accizelor.
Prin derogare de la... mai mult
Vineri, 11 Iunie 2010, ora 23:02