Companiile Yildirim Holding din Turcia, Trafigura din Olanda si traderul Glencore din Elvetia au depus oferte pentru cumpararea concentratului de cupru de la Cuprumin Abrud, documentatia fiind in curs de evaluare si vertificare.
"Reprezentantii Ministerului Economiei si consultantii selectati in acest sens deruleaza etapa de verificare si analiza a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate in documentatia initiala. La finalizarea etapei de evaluare si verificare vor fi date publicitatii numele companiilor acceptate pentru oferta financiara", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.
Luni a fost termenul limita pentru depunerea documentelor necesare inscrierii in procedura de selectie si verificare a eligibilitatii in vederea achizitionarii de concentrat de cupru de la Cupru Min.
Aceasta este prima etapa a procedurii de vanzare, prin metode combinate, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, cu criterii de eligibilitate, a unei cantitati maxime de 331.890 tone de concentrat de cupru.
Contractul de vanzare care urmeaza a fi semnat, in urma finalizarii intregii proceduri, intre Cupru Min si compania desemnata castigatoare, prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru, conform graficului specificat in documentatia initiala privind procedura de vanzare.
Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:43
Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.
Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.
"Pretul de vanzare a fost determinat prin raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-n.r.). In evaluare nu a fost luata in considerare valoarea zacamantului, ci valoarea activelor societatii si cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri", se arata intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX.
Ce spun sau nu spun oficialii romani
Documentul este redactat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:31
Firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro, a anuntat luni Ministerul Economiei.
"Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper Corp. Canada la pretul de 200,77 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,36 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Ministerul Economiei va negocia cu Roman Copper clauzele contractului de vanzare-cumparare a actiunilor.
Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Statul a incercat de mai multe ori sa vanda Cupru Min, prima oara in 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitatie compania, cu intentia de a vinde integral actiunile pe care le detine, dar a amanat procedura pentru 26 martie 2012.
Privatizarea Cupru Min a fost aprobata de Guvern inca din 2006 si a fost asumata de Executiv in scrisoarea de intentie aferenta aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar International (FMI).
Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfarsitul lunii aprilie.
"Strategia de privatizare a Cupru Min respecta sub aspectul obiectului si metodei, principiile europene in domeniul concurentei, aplicabile in procesul de privatizare. (...) Prin privatizarea acestei societati s-a avut in vedere continuarea... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 17:27
Romania a primit patru oferte pentru privatizarea celei mai mari mine de cupru de pe teritoriul tarii, Cupru Min Abrud, si va vinde compania in cadrul unei licitatii organizate pe 26 martie. Declaratia a fost facuta de Ministerul Economiei, vineri.
Cei patru posibili cumparatori sunt OZ Minerals Ltd, din Australia, Dundee Holding, din Olanda, Roman Cooper Corp, din Canada, si Ellatzite Med Ad, din Bulgara, relateaza agentia Reuters.
Compania de stat Cupru Min are rezerve de cupru estimate la la 900.000 de tone, adica la 60% din rezervele totale de cupru estimate ale Romaniei.
Citeste mai multe despre Reuters: Cui ar putea sa vanda Romania cea mai mare mina de cupru pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 14:30