Proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate a primit raport favorabil si de la Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Luni, proiectul a trecut si de Comisia Juridica.
Initiativa mai are un singur pas de trecut pana la adoptare - dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor. Pe ordinea de zi a sedintei de azi nu se afla si acest proiect, astfel ca cel mai probabil acest lucru se va intampla saptamana viitoare.
Din proiect a fost eliminat azi punctul care prevedea ca BNR poate depozita aur in strainatate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei.
"Am renuntat la acea propunere initiala, care spunea ca BNR poate sa depoziteze aurul in strainatate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei de aur si exclusiv in scopul obtinerii de venituri. Pentru ca, pe de o parte, exista suspiciunea unei tangente a zonei de administrare, care revine exclusiv BNR si ar putea sa duca la discutii inutile legate de valoarea la care se raporteaza acesti 5%, intrucat totalul rezervei de aur, fiind constituit de BNR, bineinteles ca BNR ar putea sa modifice in mod constant valoarea totala si implicit cota de 5%", a explicat Nicolae, citat de Agerpres.
Propunerea BNR, asumata de USR, potrivit careia Parlamentul sa fie informat pentru aurul detinut in tezaur in tara sau depozitat in strainatate, a fost respinsa.
Totodata, deputatii PSD-ALDE au respins si... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 14:46
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, ca rezervele valutare administrate de banca centrala erau, in 28 februarie, de 32,491 miliarde de euro, cu 569 milioane euro mai mari fata de cele inregistrate in 31 ianuarie.
In ianuarie, rezervele valutare administrate de BNR au scazut cu 1,134 miliarde euro, la 31,92 miliarde de euro.
In februarie, au fost intrari de 1,195 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (696 milioane de euro) si altele.
Totodata, au fost iesiri de 626 milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,873 miliarde de euro.
Vezi de ce isi tine Romania o buna parte din rezervele de aur la Bank of England
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2019 au fost de 36,364 miliarde de euro, fata de 35,765 miliarde de euro la 31 ianuarie.
Platile scadente in luna martie 2019 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 113 milioane de euro. ...citeste mai departe despre "BNR anunta ce rezerve... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 15:23
Gradul de analfabetism economic din Parlament este ridicat, afirma senatorul PNL Florin Citu, dupa ce Liviu Dragnea si Serban Nicolae au depus un proiect de lege prin care i se cere BNR sa repatrieze rezerva de aur a Romaniei din strainatate.
"Cand am auzit, pana sa-l citesc, m-am gandit ca poate mi-a scapat mie din programul de guvernare un program gen "dinti de aur" sau ceva de genul asta, avand in vedere autorii programului.
Dar dupa ce am citit proiectul de lege mi-am dat seama ca se intareste o concluzie pe care mi-am format-o in doi ani in Parlamentul Romaniei: nu exista niciun fel de cultura economica sau de educatie economica in acest Parlament. Analfabetismul economic este intr-un grad ridicat si, de aceea, aceasta economie arata asa cum arata", a declarat la RFI Romania Florin Citu.
Senatorul PNL subliniaza ca proiectul de lege incalca, in primul rand, Tratatul de functionare a UE semnat de Romania, articolul 130, care vorbeste despre independenta bancii centrale.
"Acesti oameni vor sa-i dea bancii centrale un mandat sa se joace cu rezerva valutara, sa tranzactioneze, sa faca operatiuni riscante, sa obtina venituri, pentru ca, daca vrei sa obtii venituri, trebuie sa faci tranzactionare si atunci iti asumi riscuri.
Adica ei vor sa joace rezerva valutara pe pietele internationale, ceea ce este inadmisibil sa propui asa ceva. Acest proiect de lege este atat de infantil si de prost scris, incat arata clar ca nu se intelege acest mecanism si ignora... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 10:45
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut la 30.482 milioane euro la sfarsitul lui februarie 2015, fara de 30.595 milioane euro la 31 ianuarie 2015.
De asemenea, in cursul lunii februarie au avut loc intrari de 659 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, potrivit unui comunicat BNR.
De asemenea, au avut loc iesiri de 772 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Romania a rambursat circa 343 milioane echivalent euro.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone
In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 580 milioane euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2015 au fost de 34.062 milioane euro, fata de 34.313 milioane euro la 31 ianuarie 2015.
Platile scadente in luna martie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1 590 milioane euro. mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 13:58
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-au redus in iulie cu 328 milioane euro, la 30,9 miliarde euro, dupa ce la jumatatea anului se situau la 31,23 miliarde euro, in principal ca urmare a reducerii rezervelor minime in valuta de la 18% la 16%, aplicabila din 24 iulie-23 august.
In iulie, BNR a consemnat intrari de 746 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele, potrivit unui comunicat transmis vineri de banca centrala.
Totodata, iesirile de valuta au totalizat 1,07 miliarde euro, rezultate din impactul intrarii in vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 18% la 16% incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,22 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 iulie au fost de 34,13 miliarde euro, fata de 34,44 miliarde euro la 30 iunie.
Platile scadente in august in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 487 milioane euro. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:45
Rezervele valutare ale Romaniei totalizau 31,653 miliarde de euro, la 28 februarie 2014, in scadere cu 1,26 miliarde de euro, de la 32,913 miliarde de euro inregistrate la 31 ianuarie 2014, arata datele publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In cursul lunii februarie au avut loc intrari de 2,374 miliarde de euro, reprezentand modificari in structura rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
Tot in ianuarie 2014, din rezerva BNR au iesit 3,634 miliarde de euro, reprezentand reducerea ratei rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele, se arata in comunicatul BNR.
"La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc in principal rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International in valoare de 955 de milioane echivalent euro", se mai arata in comunicatul BNR.
Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,207 miliarde de euro.
In aceste conditii, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2014 au fost de 34,860 miliarde de euro, fata de 35,983 miliarde de euro la 31 ianuarie 2014.
Platile scadente in luna... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 15:21
Rezervele Bancii Nationale a Romaniei au scazut in noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro, dupa rambursari de capital si dobanzi catre FMI si plata unei emisiunii de obligatiuni in euro a Ministerului de Finante scadenta la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro.
In cursul lunii noiembrie au avut loc intrari de 857 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
Totodata, s-au consemnat iesiri de 3 miliarde euro, "reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International (pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 165 milioane echivalent euro), precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 29 noiembrie 2013, in suma de 1,37 miliarde euro, capital si dobanda", se arata intr-un comunicat al BNR.
Analistii preconizau rezerve valutare de 32,5 miliarde euro la sfarsitul lui noiembrie
Analistii ING preconizau ca rezervele valutare... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:44
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea ramane in Romania, cumparat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preemptiune. In replica, premierul Victor Ponta sustine ca presedintele minte cand sustine ca aurul ar trebui sa ramana in tara.
Basescu a spus ca Banca Nationala ar putea emite moneda pentru acest aur.
"Asta este o avere pe care Romania o are in cel mai inalt grad. Important este sa o valorifice in favoarea ei. Romania nu are nicio problema ca indiferent cine exploateaza resursele de aur, spre exemplu, sa faca ca in tara sa ramana aurul pana la ultimul gram (...) Nu ne opreste nimeni ca in loc de euro si dolari sa ne marim rezerva in aur, dar nu ne opreste absolut nimeni.
Si intr-un mod extrem de convenabil, adica momentul in care BNR ar achizitiona aur ar face emisiune de lei. La fel ca atunci cand cumpara euro face emisiune de lei. La fel ca atunci cand ia bani de la ministerul de Finante, bani europeni, pe care ii utilizam in constructii de drumuri, de stiu eu ce alte proiecte, Banca Nationala primeste euro si in baza sumei primite face emisiune de lei. Deci Romania nu pierde niciun gram de aur daca isi propune sa faca acest lucru", a mai sustinut seful statului.
El a precizat ca daca aceasta cumparare de acest aur ar avea loc atunci cand Romania ar fi in zona Euro, atunci BNR ar putea emite Euro.
Basescu a afirmat ca fata de cele 13 zacaminte de aur din Europa, Romania detine... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 09:03
Liderul PSD Victor Ponta prezinta, intr-o scrisoare adresata lui Traian Basescu, mai multe declaratii facute de oficiali ai BNR din care reiese ca institutia nu doreste cresterea rezervei de aur si ii cere sefului statului clarificari pe acest subiect dupa afirmatiile facute privind Rosia Montana, potrivit NewsIn."Va solicitam si mai multe clarificari cu privire la mesajul despre nevoia de a aduce mai mult aur in rezerva BNR. Stiti, cu siguranta, mesajul dat de domnul Guvernator Mugur Isarescu, in data de 13.06.2003, cand a subliniat ca , precum si ca <Implicarea BNR in proiectul Rosia Montana nu este necesara>. Aceasta pozitie a fost confirmata recent si de domnul Adrian Vasilescu, in data de 28 aprilie 2011 ", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Traian Basescu de Victor Ponta.In acest context, liderul PSD spune ca "asteapta cu interes" precizari din partea sefului statului, dupa ce a sugerat ca BNR are nevoie de cresterea rezervei de aur.Mai mult, Ponta face un apel la presedinte pentru a sprijini PSD in "demersul inovator" pe care l-a propus pentru a determina compania Gold Corporationsa faca publice toate cheltuielile pentru promovarea acestui proiect in Romania, inclusiv platile catre oameni politici si lideri de opinie, in contextul in care Basescu este la ultimul mandat si isi poate asuma riscurile unui demers de asemenea anvergura, indiferent de costurile politice."Ar fi un element pozitiv in aprecierea, din pacate preponderent negativa, a mandatelor... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 14:13