Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, ca rezervele valutare administrate de banca centrala erau, in 30 noiembrie, de 33,817 miliarde euro, cu 1,09 miliarde euro mai mici decat in 31 octombrie.
Scaderea a avut loc in contextul in care, in noiembrie, BNR a anuntat, de 4 ori consecutiv, noi niveluri record pentru euro. Cel mai mare nivel anuntat de BNR a fost 4.7808 lei, in data de 21 noiembrie.
Totodata, miercuri 27 noiembrie, euro a crescut pe piata interbancara si a depasit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Bancile comerciale vindeau euro, atunci, si cu 4,9 lei.
"La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 33.817 milioane euro, fata de 34.908 milioane euro la 31 octombrie 2019", a anuntat BNR, luni.
In cursul lunii au avut loc intrari de 1,891 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligatiuni pe piata interna in valoare nominala totala de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
Totodata, au fost iesiri de 2,982 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 15:34
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au coborat cu 1,45%, la 34,908 miliarde de euro, la finalul lunii octombrie, de la 35,423 miliarde de euro la 30 septembrie 2019, potrivit datelor BNR remise vineri AGERPRES.
In cursul lunii au avut loc intrari de 559 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
De asemenea, au avut loc iesiri de 1,074 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Nivelul rezervei de aur s-a mentinut la 103,6 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,492 miliarde de euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie 2019 au fost de 39,400 miliarde de euro, fata de 39,963 miliarde de euro la 30 septembrie 2019.
Platile scadente in luna noiembrie 2019 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1,648 miliarde de euro. mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 14:24
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au coborat cu 0,55%, la 35,423 miliarde de euro, la finalul lunii septembrie, de la 35,619 miliarde de euro la 31 august 2019, potrivit datelor BNR remise marti AGERPRES.
In cursul lunii au avut loc intrari de 1,018 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
De asemenea, au avut loc iesiri de 1,214 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Nivelul rezervei de aur este la 103,6 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,540 miliarde de euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 septembrie 2019 au fost de 39,963 miliarde de euro, fata de 40,225 miliarde de euro la 31 august 2019.
Platile scadente in luna octombrie 2019 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 264 milioane euro. mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:50
In contextul atacului de sambata asupra principalelor instalatii petroliere saudite, oficiali americani au tot vorbit despre folosirea unei cantitati imense de petrol "de urgenta" pastrate in Statele Unite.
In conditiile in care preturile la titei au explodat, presedintele american Donald Trump a scris pe Twitter ca SUA ar putea folosi acest petrol de rezerva pentru a "mentine pietele aprovizionate".
Petrolul la care se refera liderul american depaseste 640 de milioane de barili, acesta fiind depozitat in pesteri subterane din statele Texas si Louisiana.
Ideea detinerii acestor "rezerve strategice" dateaza din anii '70, potrivit BBC.
Toti membrii Agentiei Internationale a Energiei (IEA) trebuie sa detina echivalentul importurilor de titei in 90 de zile, dar stocul american este cel mai mare depozit de urgenta din lume.
Prima oara, politicienii americani au venit cu aceasta idee a unei rezerve de petrol la inceputul anilor '70, dupa ce un embargo de petrol din partea natiunilor din Orientul Mijlociu a determinat cresterea preturilor in intreaga lume.
Membrii OAPEC (Organizatia Statelor Arabe Exportatoare de Petrol ) - inclusiv Iran, Irak, Kuweit, Qatar si Arabia Saudita - au refuzat sa exporte petrol in SUA, deoarece America a sustinut Israelul in razboiul arabo-israelian din 1973.
Razboiul a durat doar trei saptamani in luna octombrie a acelui an. Dar embargoul - care a vizat si alte tari - a durat pana in martie 1974, ceea ce a facut ca preturile sa... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 11:40
Romania figura la finele lunii februarie pe locul 2 intre fostele state ale blocului estic ca nivel al rezervei de aur, dupa Polonia (care, de altfel, a avut un nivel aproape identic cu al nostru pana in iulie 2018).
Pentru referinta internationala mai larga, ceva mai putin decat Coreea de Sud (104,4 tone, dar numai 1,1% din rezerve) sau Grecia (113,1 tone, dar 61,4% din rezerve).
Ponderea aurului in rezervele internationale ale Romaniei este doar ceva mai mare de o zecime, aproximativ dublu fata de tari precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria. Ea se incadreaza in uzantele internationale, unde cea mai mare (si surprinzatoare, data fiind originea comuna) diferenta regionala se consemneaza intre Slovacia si Cehia.
Potrivit articolului "Central bank gold at the Bank of England" (de Ronan Manly) aparut in 2015, conturile nationale de aur detinut la Banca Angliei nu sunt publice si multe dintre bancile nationale aleg sa nu releve cat anume din aurul national este depus acolo sau la Federal Reserve din New York.
Dezvaluirea unor asemenea date tine de practica recenta, iar multe dintre bancile centrale nu coopereaza in cazul unor intrebari directe referitoare la "imprastierile" aurului national.
Cine si de ce isi tine aurul la Banca Angliei
O cercetare derulata in acel an a aratat ca nu mai putin de 72 de state aveau aur depus la Bank of England, ceea ce explica diferenta uriasa intre aurul din rezerva Marii Britanii si cantitatea de metal pretios aflata pe... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 14:47
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, ca rezervele valutare pe care le administeaza ajunsesera, in 31 decembrie 2018, la 33,065 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, aceste rezerve au crescut cu 534 milioane de euro doar in decembrie.
Mai exact, in 30 noiembrie, rezervele valutare erau de 32,531 miliarde de euro, cu 162 milioane euro mai mari fata de cele inregistrate in 31 octombrie, potrivit datelor BNR.
In decembrie, au fost intrari de 1,64 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv suma rezultata din emisiunea de obligatiuni pe piata interna a Ministerului Finantelor Publice in valoare nominala de 251,5 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
Totodata, au fost iesiri de 1,106 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Surse din BNR au explicat, anterior, ca este nevoie ca rezervele de valuta sa fie in permanenta mari deoarece acest nivel ridicat permite protejarea monedei nationale impotriva atacurilor speculative.
Economistii n-au cazut, insa, de acord, asupra unui nivel optim la care sa fie mentinuta aceasta rezerva. In conditiile in care rezerva creste prea mult, BNR ar putea fi suspectata ca "pune la ciorap", ascunzand posibile probleme... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 16:45
Fondul de rezerva al Rusiei este aproape secatuit, dupa trei ani de criza, deficitul bugetar inregistrat de Moscova urmand sa inghita si ultimul dolar din acesta in cursul anului viitor, a explicat ministrul adjunct de Finante de la Moscova, Alexei Lavrov.
"Din ce stiu, fondul de rezerva va fi epuizat in cursul anului viitor", a explicat oficialul, adaugand ca o solutie de finantare a deficitului bugetar este apelarea la sumele din Fondul national de bunastare, relateaza agentia TASS.
O alta problema care afecteaza resursele financiare de care dispune Moscova este amanarea privatizarii gigantului din industria petrochimica Bashneft, dar adjunctul ministrului de Finante crede ca aceasta gaura ar putea fi acoperita prin impruturi de pe piata interna.
Pe 13 octombrie, data la care oficialii din Ministerul de Finante vor depune proiectul de buget pe perioada 2017-2019, rusii vor afla mai clar care este situatia rezervei valutare de care mai dispune Moscova.
In acest moment, oficialii din minister lucreaza pe o ciorna de buget calculat la un pret mediu de 40 de dolari/baril, exporturile de petrol avand in continuare un rol covarsitor in constituirea resurselor financiare ale Rusiei.
In urma cu o luna, fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului rus a incasat a treia lovitura dura din acest an, reducandu-si valoarea cu 18,4 procente, ca urmare a unei rectificari de buget operate de Moscova. Valoarea acestuia este in prezent de 32,22 miliarde de dolari.
In... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 18:11
Moscova este gata sa deschida noi exploatari de petrol si gaze in regiunea arctica, subiectul urmand sa fie introdus pe agenda sedintei comisiei prezidentiale de energie, programata pentru luna octombrie.
Este un semnal asteptat de companiile private care spera sa deschida platforme maritime in zona arctica detinuta de Rusia, pana acum subiectul acesta nefiind pus in discutie, anunta agentia TASS.
"Comisia a mai avut o sedinta, dar subiectul investitiilor in exploatarile petroliere din zona arctica nu a fost atins.
Pregatim o comisie prezidentiala pe teme de energie in toamna aceasta, cel mai probabil in octombrie", a explicat Ministrul Mediului si Resurselor Naturale din Rusia, Serghey Donskoy.
Pentru acordarea accesului compaiilor private la rezervele de petrol si gaze din regiunea arctica, Rusia are nevoie de o serie de masuri legislative care sa reglementeze liberalizarea pietei.
In prezent, doar companiile detinute de catre statul rus, Rosneft si Gazprom, au acces la aceste perimetre de exploatare.
Lukoil este una dintre companiile cu capital majoritar privat care si-a exprimat interesul fata de zacamintele din zona arctica.
Cu ochii pe rezervele energetice ale Rusiei stau si Shell, partener al Gazprom in proiectul Sakhalin II, dar si BP, compania britanica detinand deja un pachet de 20% din actiunile Rosneft.
In luna iunie, ministrul Donskoy anuntase ca un posibil raspuns privind accesul companiilor petroliere private la zacamintele de petrol... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 15:13
Luna octombrie este cea mai potrivita pentru a-ti programa vacanta la ski, concediul de Craciun si chiar pachetul de Revelion. Acum poti obtine reduceri de la 10 pana la 25%, bani pe care ii poti folosi linistit pentru alte mici investitii.
Dan Matei Agathon, Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, iti da cateva sfaturi atat cu privire la plata in avans a pachetului turistic, cat si la situatiile in care, din motive obiective, nu mai poti pleca in vacanta planificata.
In cel de-al doilea caz mentionat, el te sfatuieste sa soliciti o asigurare storno, o asigurare cu valoare mica, ce iti ofera posibilitatea sa iti recuperezi sumele achitate, atunci cand esti nevoit sa renunti la vacanta. Potrivit lui Agathon, agentul de turism este cel mai indicat sa te sfatuiasca ce fel de asigurare ti se potriveste si care este compania cu care ar trebui sa inchei polita.
Preturile crescute sunt previzibile
Preturile vor fi intotdeauna usor de vizualizat pe pagina web a oricarei agentii, iar daca studiezi atent, vei vedea ca rezervarea timpurie este singura care iti permite sa cumperi un pachet turistic in varf de sezon, la pachet de extra-sezon.
Cum poti avea incredere in agentia de turism
O agentie de turism este obligata prin lege sa fie asigurata in caz de insolventa, sustine Agathon, care subliniaza ca, si in acest caz, iti poti recupera sumele de la asigratorul care a emis polita de asigurare.
In plus, apartenenta la un patronat de turism... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 17:30