Suma de 1,34 miliarde de lei a fost alocata de Executiv catre toate unitatile administrativ-teritoriale care au solicitat bani din fondul de rezerva al Guvernului pentru acoperirea unor cheltuieli urgente. Alte unitati administrativ-teritoriale, afectate de calamitati, au primit 20 de milioane de lei.
Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a afirmat ca, in sedinta de Guvern de joi, a fost adoptata o hotarare care prevede alocarea, pentru unele unitati administrativ-teritoriale aflate in dificultate ca urmare a producerii unor calamitati, a sumei de 20 de milioane de lei, din fondul de interventii aflat la dispozitia Guvernului.
Totodata, a fost aprobata o hotarare de Guvern pentru alocarea sumei de 1,34 miliarde de lei, pentru acoperirea unor nevoi urgente, pentru toate unitatile administrativ-teritoriale care au solicitat alocarea de sume din fondul de rezerva.
"Este vorba despre un efect al rectificarii bugetare recent adoptate si care in urma fondurilor alocate pentru echilibrarea cheltuielilor la nivelul unor unitati administrativ-teritoriale au existat solicitari pentru alocarea de sume din fondul de rezerva al Guvernului pentru acoperirea cheltuielilor urgente. Este o suma importanta alocata catre toate unitatile administrativ-teritoriale care au facut solicitari de alocare de bani din fondul de rezerva al Guvernului, este o alocare care nu discrimineaza in niciun fel, o alocare echilibrata la nivelul judetelor din Romania, in functie de marimea... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 07:04
Executivul a adoptat, joi, o hotarare privind alocarea din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului a 100 de milioane de lei Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) in vederea constituirii unor stocuri de rezerva de laptopuri, materiale sanitare si dispozitive electronice la nivelul inspectoratelor scolare.
"A fost adoptata o hotarare de Guvern pentru aprobarea Programului National Educatia in Siguranta si pentru alocarea din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului - fondul de rezerva al prim-ministrului - cu o suma de 100 de milioane de lei pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii in vederea constituirii unor stocuri de rezerva la nivelul inspectoratelor scolare pentru perioada urmatoare. Practic, au fost alocate sumele necesare astfel incat inspectoratele scolare sa faca achizitii de laptopuri, materiale sanitare si dispozitive electronice, precum camere web sau table electronice astfel incat personalul din invatamant sa poata desfasura lectii online acolo unde situatia epidemiologica impune un astfel de sistem. In situatia in care unele unitati scolare vor epuiza stocurile de materiale sanitare sau nu vor avea la dispozitie tehnica necesara in ceea ce priveste dotarea cu laptopuri sau camere web, acestea vor putea solicita alocarea de materiale necesare si dispozitive electronice din stocurile de rezerva care vor fi constituite la nivelul inspectoratelor scolare si in acest sens Guvernul a alocat suma de 100 milioane de lei", a anuntat seful... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2020, ora 23:38
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut la sfarsitul lunii iunie la 35 miliarde euro, de la 35,64 miliarde euro la 31 mai.
"La 30 iunie 2020, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 35 miliarde euro, fata de 35,646 miliarde euro la 31 mai 2020", a informat BNR.
Nivelul rezervei de aur s-a mentinut la 103,6 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 5,267 miliarde euro.
"In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni: intrari de 3,6 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele; iesiri de 4,244 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele", arata banca centrala.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 iunie 2020 au fost de 40,26 miliarde euro, fata de 40,812 miliarde euro la 31 mai 2020.
Platile scadente in luna iulie 2020 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 117 milioane euro. ...citeste mai departe despre "Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut la sfarsitul lunii iunie la 35 miliarde euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 22:26
Ministerul Finantelor are o rezerva financiara suficienta pentru 4-5 luni de zile, sau chiar mai mult, astfel ca Guvernul nu discuta in prezent posibilitatea unui acord cu Fondul Monetar International, a declarat, luni, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"In acest moment nu discutam despre asa ceva (un acord cu FMI, n.red.). Avem acel buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuam sa ne finantam din piata, si astazi ne-am finantat din piata, cand gasim conditii bune ne finantam, ca sa facem aceste plati.
Pastram buffer-ul pentru momente dificile, acordurile cu institutii internationale sunt pe ultimul loc, daca ajungem acolo. Buffer-ul ne ajunge peste 4 luni, 4-5 luni de zile, chiar mai mult, dar nu pot sa dau cifrele exacte, pentru ca sunt negocieri cu pietele", a afirmat Florin Citu, la Digi24.
Ministrul Finantelor a transmis ca aparatul administrativ este in prima linie a luptei impotriva crizei actuale, iar membrii aparatului administrativ nu trebuie sa isi faca probleme cu privire la plata salariilor.
"In fiecare zi avem o provocare si provocarea cea mai mare pentru Ministerul Finantelor Publice nu o reprezinta sa crestem cheltuieli, pentru ca a creste cheltuieli este usor si o pot face toti. Sa finantezi aceste cheltuieli este dificil, dar nu vor exista probleme la plata la timp a pensiilor, a salariilor, a somajului tehnic si a altor facturi ale MFP. (...)
Este important ca doctorii sa stie, politistii sa stie, toti cei care sunt astazi in... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 22:23
In fiecare zi, ne uitam cu frica la numarul bolnavilor si al mortilor din Italia, Spania, Franta. Europa este zguduita de o criza fara precedent in timpul vietii noastre. Iar aceasta criza este adancita de faptul ca am fost nepregatiti pentru ea.
Cand Italia a cerut ajutor pe 26 februarie, nu l-a primit de nicaieri. Nici de la alt stat membru, nici de la Comisia Europeana. A spus comisarul Lenarcic de ce, intr-un discurs in Parlamentul European: deoarece Comisia nu are propria ei rezerva de masti, de respiratoare sau echipament de protectie, "altfel Italia ar fi prima care le-ar primi". Si, intr-adevar, nu avea. Pana azi.
Astazi, dl Lenarcic a anuntat decizia Comisiei Europene de a infiinta rezerva strategica medicala de urgenta a UE prin RescEU, program din cadrul Mecanismului de Protectie Civila European.
De ce nu aveam pana azi o rezerva europeana de medicamente si echipamente?
RescEU a fost infiintat in noiembrie 2017 de Comisia Europeana, fiind gandit ca un sistem comun european de lupta contra dezastrelor naturale.
A inceput ca o rezerva comuna de capabilitati de protectie civila, precum avioane pentru stins incendii de padure, pompe de apa speciale, spitale de campanie si echipe medicale de urgenta.
Numai ca in timp, mai ales vara trecuta, in timpul devastatoarelor incendii de padure, s-a dovedit ca rescEU este insuficient dotat.
O asemenea rezerva strategica exista si in Statele Unite din 1998, aproape din intamplare, dupa ce presedintele Bill... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:22
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca rezervele valutare administrate de banca centrala erau, in 31 ianuarie, de 35,505 miliarde euro, cu 2,579 miliarde euro mai mari decat in 31 decembrie 2019.
La 31 decembrie 2019, rezervele valutare la BNR se situau la 32,926 miliarde euro, cu 891 milioane euro mai mici decat in 30 noiembrie 2019.
La 31 ianuarie, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la 35,505 miliarde euro.
In cursul lunii ianuarie, au fost intrari de 4,586 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv suma rezultata din emisiunile de euroobligatiuni ale Ministerului Finantelor Publice in valoare nominala de 3 miliarde euro), alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
Totodata, au fost iesiri de 2,007 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Nivelul rezervei de aur s-a mentinut la 103,6 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,773 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2020 au fost de 40,278 miliarde euro, fata de 37,450 miliarde euro la 31 decembrie 2019.
Platile scadente in luna februarie 2020 in contul datoriei publice denominate in valuta,... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 15:49
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat luni ca in bugetul de stat este prevazut un fond de rezerva de un miliard de lei pentru finantarea alegerilor locale si parlamentare.
"In buget avem fond de rezerva un miliard de lei tocmai pentru doua scrutinuri, pentru alegerile locale si pentru cele parlamentare. Banii sunt acolo pentru alegeri", a precizat Citu la Palatul Parlamentului.
Cat despre eliminarea pensiilor speciale, cu exceptia celor ale magistratilor si militarilor, el a spus ca nu este suficienta pentru finantarea dublarii alocatiilor pentru copii.
"Nu este, este un impact sub un miliard de lei, nu ajunge. Sunt alte surse in buget, dar le vom discuta atunci. Asta facem acum, cautam surse pentru implementarea legii cu dublarea alocatiilor", a sustinut Citu.
Despre posibilitatea continuarii Programului "Prima Casa", el a mentionat ca nu stie daca va mai fie nevoie de el, iar o masura pentru continuarea sau nu a programului o va lua cat de curand.
"Sunt doua lucruri. Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uitam la el daca face beneficii in societate asa cum este el structurat astazi, este un program care a aparut cand economia avea nevoie de sustinere, astazi economia nu este in criza, deci nu stim daca mai e nevoie in aceasta forma. Chiar daca plafoanele la garantie au scazut, creditele au crescut in continuare, se vede o tranzitie catre alte tipuri de credite, se pare ca acest program nu este cel care sustine singur aceasta piata. Vom... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 15:02
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau, la 31 decembrie 2019, la nivelul de 32,926 miliarde euro, fata de 33,817 miliarde euro la 30 noiembrie 2019, conform unui comunicat al bancii centrale remis vineri.
In cursul lunii decembrie au avut loc intrari de 2,197 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
De asemenea, au avut loc iesiri de 3,088 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Nivelul rezervei de aur s-a mentinut la 103,6 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,524 miliarde euro.
Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie 2019 au fost de 37,45 miliarde euro, fata de 38,228 miliarde euro la 30 noiembrie 2019.
Platile scadente in luna ianuarie 2020 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 67 milioane euro, precizeaza BNR. ...citeste mai departe despre "Rezervele valutare ale BNR, in scadere, la finele lunii decembrie 2019" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 18:25
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, ca rezervele valutare administrate de banca centrala erau, in 30 noiembrie, de 33,817 miliarde euro, cu 1,09 miliarde euro mai mici decat in 31 octombrie.
Scaderea a avut loc in contextul in care, in noiembrie, BNR a anuntat, de 4 ori consecutiv, noi niveluri record pentru euro. Cel mai mare nivel anuntat de BNR a fost 4.7808 lei, in data de 21 noiembrie.
Totodata, miercuri 27 noiembrie, euro a crescut pe piata interbancara si a depasit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Bancile comerciale vindeau euro, atunci, si cu 4,9 lei.
"La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 33.817 milioane euro, fata de 34.908 milioane euro la 31 octombrie 2019", a anuntat BNR, luni.
In cursul lunii au avut loc intrari de 1,891 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligatiuni pe piata interna in valoare nominala totala de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
Totodata, au fost iesiri de 2,982 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 15:34