Banca Populara a Chinei a anuntat luni, 18 ianuarie, ca va impune cerinte pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la depozitele in yuani constituite in bancile off-shore.
Analistii vad noua masura ca o solutie de ultim moment menita sa limiteze speculatiile de pe piata valutara si sa impuna un control mai strict asupra retragerii de capital din tara, relateaza Reuters.
Brese in controlul capitalului
Turbulentele din piata financiara din China au reliefat inca de la jumatatea anului trecut o serie de puncte slabe in sistemul de control al retragerilor de capital din tara si al speculatiilor facute in tranzactiile valutare, punctele vulnerabile fiind chiar bancile chineze care functioneaza in Macao si Hong Kong.
Conform noii politici initiate de banca centrala a Chinei, acestea vor trebui sa creasca rata rezervelor minime obligatorii la nivelul celei existente in bancile din China continentala. In prezent, rata rezervelor minime obligatorii din bancile off-shore este de 0%.
Masura va intra in vigoare de pe 25 ianuarie, oficialii Bancii Populare a Chinei considerand ca aceasta va asigura pe termen lung un mecanism capabil sa reglementeze fluxurile transfrontaliere de fonduri si sa ajute bancile off-shore sa gestioneze corect nivelul lichiditatilor.
Rata rezervelor minime obligatorii din bancile situate in partea continentala a Chinei este de 17,5% pentru bancile mari, si de 15,5 procente in cazul bancilor de dimensiuni medii.
Blocaj la specula... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 12:33
China pregateste o miscare surpriza pe piata valutara internationala. Liderii de la Beijing intentioneaza sa propuna in plenul Congresului Partidului Comunist de saptamana viitoare un plan cincinal de masuri prin care sa realizeze flotatia libera a yuanului incepand cu 2020.
Eliberarea monedei chinezesti din chingile sistemului de control al capitalului ar putea reprezenta urmatorul pas pentru integrarea totala a yuanului pe pietele financiare globale, cred reporterii Bloomberg.
Congres crucial
Este un prim semn de liberalizare a pietei de capital, iar surse din interiorul partidului unic din China sustin ca, saptamana viitoare, delegatilor prezenti la congres li se va prezenta propunerea de a realiza "convertibilitatea yuanului in contul de capital".
Proiectul va fi expus integral in cel de-al 13-lea plan cincinal lansat de Partidul Comunist din China care ar urma sa stabileasca politicile monetare pana in 2020.
In prezent, acesta cuprinde doar vaga promisiune de grabire a ritmului de aplicare a acestor reforme.
O astfel de miscare ar putea darama barierele puse in fata liberei circulatii a capitalului intre piata chineza si restul lumii.
Stabilirea unui curs valutar al yuanului in functie de cererea si oferta de pe piata ar insemna ca Beijingul sa renunte la una dintre parghiile de control asupra economiei, dand o mai mare influenta investitorilor si companiilor prezente intr-o piata ce numara acum 1,3 miliarde de persoane.
"Dupa deschiderea... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 16:55
In cadrul summit-ului economic G20, desfasurat la Ankara saptamana trecuta, Beijingul a primit un vot de incredere din partea tarilor dezvoltate in ceea ce priveste politica sa de interventii pentru stabilizarea pietei de capital.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre investitorii prezenti pe piata chineza, ale caror retrageri de capital din economia tarii incep sa se transforme intr-un pericol neasteptat pentru Beijing, arata revista Market Watch.
Pagube colaterale
In China, luna august a adus o scadere de proportii a rezervelor valutare ale tarii, ceea ce tine pietele concentrate asupra pierderilor colaterale pe care le pot aduce interventiile Beijingului in reglarea pietei.
Rezerva valutara a Chinei a scazut in august cu aproape 94 de miliarde de dolari, situatia aceasta scotand in evidenta atat dilema oficialilor chinezi in a pastra un curs valutar mai liber al yuanului in raport cu dolarul, cat si pe cea a investitorilor care sunt confruntati cu o noua realitate a pietei financiare din China.
Analistii se zbat sa estimeze cat mai corect suma pe care o mai are la dispozitie Beijingul pentru a pastra un curs de schimb al yuanului adecvat cu rezerva sa valutara ajunsa intre timp la 3.560 de miliarde de dolari.
Munitie valutara de un miliard
Pentru analistii Societe Generale, suma reala de care Banca Populara a Chinei mai dispune pentru interventii in piata este de doar 1000 de miliarde de dolari, restul rezervei fiind destinat acoperirii unor... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 12:58
Banca centrala a Chinei a apelat la rezervele valutare pentru a injecta aproape 100 de miliarde de dolari in doua dintre institutiile de credit, cu scopul de a revitaliza economia tarii. Presa locala sustine ca masura a fost dictata de guvernul de la Beijing.
48 de miliarde de dolari au fost directionate spre Banca de Dezvoltare a Chinei, in vreme ce alte 45 de miliarde au intrat in Banca de Import-Export Chineza, relateaza revista The Economic Times.
Proptele pentru economie
Analistii sustin ca masura reflecta nevoia de crestere a capitalului bancilor si de incurajare a economiei chineze.
"Sumele injectate sugereaza ca banca centrala incearca sa directioneze fondurile catre economia reala, cum ar fi exporturile si investitiile in infrastructura", apreciaza Wang Shengzu, un economist al Barclays Capital.
Economia Chinei, a doua la nivel mondial, a inregistrat o crestere de doar 7,4% in 2014, marcand prima scadere semnificativa din ultimii 25 de ani.
Nici acest an nu a debutat sub auspicii mai bune, guvernul de la Beijing prognozand o crestere economica de doar 7 procente.
Directii gresite
In incercarea de stimula economia, China a recurs, inca din noiembrie 2014, la patru ajustari consecutive ale ratei rezervelor minime obligatorii. Sumele obtinute din acest proces au fost gresit directionate, cred analistii.
"Fondurile realizate odata cu relaxarea monetara nu au intrat in economia reala. Au fost directionate catre institutii financiare si pe... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 16:19
Nivelul rezervei valutare globale a inceput sa scada, dupa un deceniu in care depozitele bancilor centrale au crescut de 5 ori.
In martie, suma detinuta de bancile centrale din intreaga lume a scazut la 11.060 de miliarde de dolari, fata de 12.030 miliarde de dolari, maximul atins in august anul trecut.
Constatarea vine atat pe fondul unei aprecieri a dolarului american, fapt ce a dus la dminuarea valorii rezervelor detinute in euro sau alte valute, dar si ca o schimbare de atitudine a bancilor centrale.
In special China si Rusia au intretinut in ultimii ani trendul acumularilor masive de capital strain, cu aproximativ 825 de milioane de dolari in fiecare an al ultimului deceniu.
2015 marcheaza astfel sfarsitul unui deceniu de acumulari masive in rezervele bancilor centrale, acestea crescand cu 500% fata de sumele constituite in 2004, arata agentia Bloomberg.
Provocare pentru piata globala
Reducerea rezervelor valutare se arata ca un eveniment cu implicatii deosebite pe piata globala.
Aceasta ar putea genera o deprecire continua a monedei euro, reducerea cererii pentru bonurile emise de Trezoreria Americana, dar si o presiune suplimentara pentru economiile in dezvoltare, confruntate deseori cu derapaje in privinta mentinerii ritmului de crestere economica.
"Este o provocare pentru pietele emergente. Acesta au nevoie acum de stimuli monetari, dar, din ce se vede, samanta volatilitatii a fost deja semanata", considera Stephen Jen, fost economist al... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 14:15
Presedintele rus Vladimir Putin si-a tinut, joi, conferinta anuala de presa, lansand o sarja directa impotriva Occidentului. Pe un ton direct, Putin a acuzat Uniunea Europeana si Statele Unite ca vor sa incatuseze Rusia, asemuita de el cu un urs.
"Odata ce pun ursul in lanturi, vor trece la la smulgerea ghearelor si coltilor acestuia", a declarat Vladimir Putin, care invinuieste Occidentul de prabusirea dramatica a rublei. Chiar si asa, presedintele Rusiei da dovada ca apreciaza din plin valuta occidentala, recomandand Bancii Centrale a Rusiei sa conserve rezerva constituita pana acum.
"Rusia nu trebuie sa isi consume larga rezerva valutara in incercarea de a salva rubla, in conditiile in care tara se indreapta spre o criza dramatica generata de scaderea pretului petrolului si sanctiunile economice dictate dupa declansarea conflictului din Ucraina", a declarat presedintele rus, citat de publicatia Bloomberg.
Inca doi ani negri
Evenimentul a durat nu mai putin de trei ore, iar iesirea publica a lui Putin vine ca urmare a valului de nemultumire degajat de criza economica prin care trece tara, situatie comparata de analistii economici cu colapsul financiar din 1998.
Presedintele rus a mentionat ca anticipeaza o perioada de recesiune prelungita pana in 2017.
"In cazul celui mai negativ scenariu economic extern, aceasta situatie se va reflecta pe durata a doi ani. Daca lucrurile se inrautatesc, va trebui sa schimbam planurile si sa reducem unele... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 18:00
Odata cu mentinerea relatiilor tensionate dintre Moscova si Occident, dar si ca urmare a prabusirii pretului petrolului, guvernul rus se vede nevoit sa apeleze la rezervele valutare constituite in perioada de varf a exportului de combustibil.
In urma cu un an, rezerva din depozitul Bancii Centrale atinsese nivelul de 515 miliarde dolari, o suma imensa daca este sa ne gandim ca doar China, Japonia, Arabia Saudita si Elvetia se mai pot lauda cu asemenea rezerve monetare.
Rezerva valutara a Rusiei chiar continua sa fie productva, zeci de miliarde de dolari fiind investite in diverse fonduri si obligatiuni emise de guvernele altor state. Tezaurul a devine brusc si sursa la care oficialii moscoviti se vad nevoiti sa apeleze pentru a reduce deficitul bugetar pe 2015, arata un articol din Businessweek.
Sac fara fund
In doar un an, rezerva valutara a Rusiei s-a diminuat cu 20%, ca urmare a interventiilor facute de catre guvernatorul Bancii Centrale si guvernanti pentru a intari pozitia rublei in piata valutara, dupa impunerea sanctiunilor de catre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Actualul nivel al rezervei, de 419 miliarde de dolari, este in continuare consistent, dar va fi redus treptat, pe masura ce membrii cabinetului de la Moscova incep sa confunde rezerva valutara a tarii cu un sac fara fund.
Ministrul de Finante a anuntat deja ca va extrage 10 miliarde dolari dintr-un fond special pentru a carpi bugetul de anul viitor. In discursul sau privind starea... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 10:58
Rezervele valutare ale Chinei, la un nivel record de aproape 4.000 de miliarde de dolari, au devenit o "povara mare" pentru autoritatile de la Beijing, intrucat cresterea puternica a acestora ar putea alimenta inflatia pe termen lung, a declarat premierul chinez Li Keqiang.
Seful executivului de la Beijing s-a angajat sa reduca surplusul comercial al Chinei, care alimenteaza rezervele valutare. Rezervele de valuta ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut cu 130 de miliarde de dolari in primul trimestru, la 3.950 miliarde de dolari, un nou record.
Banca centrala de la Beijing s-a angajat sa mentina rezervele valutare la un nivel rezonabil, in parte prin reducerea interventiilor asupra cursului valutar.
"Sincer vorbind, rezervele de moneda straina au devenit o povara mare pentru noi, deoarece astfel de rezerve se transmit in baza monetara, ceea ce ar putea afecta inflatia. Din perspectiva Chinei, mecanismele de control macroeconomic s-ar putea confrunta cu presiuni imense in cazul in care comertul pe ansamblu este dezechilibrat", a afirmat Li in timpul unei vizite in China, potrivit Phoenix New Media.
China va lua masuri pentru scaderea surplusului comercial cu restul lumii, inclusiv Kenya, a spus Li.
Interventiile masive ale bancii centrale a Chinei pe piata valutara pentru limitarea cursului monedei nationale, prin vanzarea de yuani si cumpararea de valuta, sunt echivalente cu crearea de masa monetara si pot alimenta inflatia daca banca centrala nu... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 15:41
China a inceput sa se indeparteze de dolarul american, cumparand in schimb datoriile suverane ale tarilor europene, potrivit Financial Times. Rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 200 miliarde de dolari in primele 4 luni ale anului, o treime din cifra fiind deja directionata catre investitii externe, in orice altceva in afara de dolari.
"Se pare ca statul chinez isi diversifica detinerile valutare, indepartandu-se de dolarul american", potrivit unui analist citat de FT.
In ultimii sase ani, Beijingul a continuat sa cumpere datoriile guvernului american, in ciuda declaratiilor oficialilor asiatici, care spuneau ca vor sa reduca rezervele in dolari.
Intre decembrie 2007 si martie 2011, rezervele valutare ale Chinei s-au dublat, atingand 3.044 miliarde de dolari.
Beijingul a investit prin intermediul centrelor financiare externe, cele mai importante fiind cele din Londra si Hong Kong, pentru a masca afacerile offshore.
Liderii chinezi au afirmat de mai multe ori ca sunt dispusi sa ajute tarile europene care trec printr-o criza a datoriilor suverane, in ultimele luni.
"Mutarea interesului nu inseamna ca statul chinez se teme de situatia fiscala a SUA sau a dolarului american.
Contextul european este mult mai atractiv pentru China, care doreste sa-si diversifice investitiile", este de parere analistul citat de publicatia economica. mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:33