In 5 ani, guvernul saudit ar putea ramane fara resurse financiare pentru a-si acoperi cheltuielile daca nu isi adapteaza politica inca de pe acum, a avertizat FMI.
Raportul FMI privind starea economica a tarilor din Consiliul de Cooperare al Golfului arata ca in acelasi pericol se gasesc si state precum Bahrain si Oman, in vreme ce Emiratele Arabe Unite, Kuweitul si Qatarul pot infrunta o criza a petrolului timp de 20 de ani, dezvaluie Bloomberg.
Sub amenintarea saraciei
Guvernul de la Riad a anuntat deja masuri de reducere a cheltuielilor publice in incercarea de consolida situatia financiara a tarii afectata de prabusirea pretului petrolului.
Expertii FMI nu sunt insa prea convinsi ca doar astfel de solutii pot rezolva o criza iminenta ce se anunta in regiune.
"Aceste politici sunt inadecvate pentru a asigura consolidarea fiscala pe termen mediu. In acest mod, in mai putin de cinci ani, aceste tari vor ramane fara rezerve financiare din cauza deficitului fiscal", au apreciat reprezentantii Fondului.
Declinul pretului petrolului i-a facut pe oficialii de la Riad sa anunte o blocare a investitiilor in proiecte mari de infrastructura si sa se imprumute pe piata interna de 15 miliarde de dolari pentru prima data in ultimii 9 ani.
80% din veniturile Arabiei Saudite sunt generate de exportul de petrol. Pentru a acoperi deficitul bugetar, sauditii au apelat la rezervele valutare ale bancii centrale, care au coborat la minimul atins in ultimii doi ani.... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 11:31
Vesti proaste pentru constructorii angrenati in lucrari comandate de guvernul de la Riad. Prabusirea pretului petrolului i-a facut pe oficialii sauditi sa recurga la amanarea platilor in proiectele de infrastructura, intre timp vorbindu-se si de o renegociere a contractelor.
Este pentru prima data dupa 2009 cand regatul Arabiei Saudite se confrunta cu un deficit bugetar, iar constructorii s-au trezit pusi pe lista de asteptare la decontarea lucrarilor, relateaza Bloomberg.
Vanatoare de bani
Surse din randul constructorilor angrenati in proiectele de infrastructura ale Arabiei Saudite sustin ca ritmul de decontare a lucrarilor inregistreaza intarzieri si de 6 luni, autoritatile fiind intr-o continua vanatoare de lichiditati.
Intarzieri la plata s-au inregistrat si in trecut, dar aceastea s-au accentuat in cursul acestui an, iar multi dintre constructori sustin ca au fost chemati si la discutii de renegociere a contractelor.
Guvernul de la Riad incearca sa faca fata scaderii dramatice a pretului petrolului din ultimele 16 luni, 80% din veniturile tarii find asigurate de exportul de petrol.
Printre masurile menite sa atenueze scaderea veniturilor s-a numarat folosirea rezervelor valutare ale Arabiei Saudite, reducerea cheltuielilor si emiterea de obligatiuni pe piata interna.
Dupa ce anul acesta, Riadul a atins un record de 756 de miliarde de dolari in rezerva valutara a tarii, in august aceasta se diminuase deja cu 82 de miliarde.
Alte 15 miliarde de... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 11:08
Criza petrolului a redus muntele de bani pe care statea Arabia Saudita. Nu doar ca autoritatile de la Riad s-au vazut nevoite sa se imprumute pe piata interna de 4 miliarde de dolari pentru acoperirea deficitului bugetar, dar acum au inceput sa isi retraga si banii din fondurile de investitii de peste hotare.
In ultimele sase luni, banca centrala a Arabiei Saudite a retras intre 50 si 70 de miliarde de dolari din fonduri de investitii precum Black Rock, a dezvaluit Nigel Sillitoe, director de servicii financiare al firmei Insight Discovery, anunta CNN.
Confortul banilor
"Sauditii se simt mai confortabil cand isi aduc lichiditatile acasa in timpul perioadelor de criza. Le place sa stie banii in mana lor", arata Michael Nayebi-Oskoui, analist Stratfor pentru Orientul Mijlociu si Asia de Sud.
Nu este nicio surpriza in faptul ca bugetul Arabiei Saudite are de suferit de pe urma prabusirii pretului petrolului. La fel ca si Qatar, Brazilia sau Rusia, tara depinde intr-o mare proportie de veniturile generate de exportul petrolului.
Dar consecintele par sa fie dramatice pentru rezervele de valuta constituite de-a lungul timpului de catre sauditi.
Analistii Capital Economics au estimat ca deficitul de cont curent al tarii pe anul in curs se va ridica la 7,5% din PIB. Este o diferenta majora fata de surplusul de peste 20% pe care Arabia Saudita l-a inregistrat constant in ultimii 10 ani.
In acelasi timp, investitorii internationali au trecut la retrageri masive... mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 15:17
Pretul scazut al petrolului a ajuns sa-i sperie si pe oficialii guvernului de la Riad. Recent, ministrul de Finante Ibrahim al-Assaf a anuntat ca Executivul Arabiei Saudite va recurge la reducerea cheltuielilor si amanarea unor proiecte investitionale, ca urmare a crizei petrolului, anunta BBC.
Buget restrans
Al-Assaf sustine totusi ca Arabia Saudita este pregatita sa faca fata crizei declansate de prabusirea dramatica a pretului petrolului.
Tara este cel mai mare producator de petrol din lume si a reusit sa-si mentina, ba chiar sa creasca, cotele de extractie, in ciuda faptului ca barilul se tranzactioneaza in prezent la un pret sub plafonul de 50 de dolari.
"Am constituit importante rezerve valutare, am redus datoria publica aproape la 0%, iar acum operam taieri ale cheltuielilor inutile.
In acelasi timp, ne concentram pe dezvoltarea proiectelor esentiale si pe strategiile de dezvoltare a resurselor umane", a declarat oficialul saudit in cadrul unui interviu pentru CNBC Arabia.
Economie diversificata
Dependenta in proportie de 90% de veniturile obtinute din petrol, Arabia Saudita mizeaza acum pe o diversificare rapida a economiei, noile proiecte din domenii precum sanatatea si educatia urmand sa beneficieze de finantari guvernamentale.
"Proiectele din educatie, sanatate si infrastructura nu sunt importante doar pentru sectorul privat, ci si pentru cresterea economica pe termen lung a Arabiei Saudite", a specificat ministrul de Finante de la Riad.... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:00
1Daca tranzactiile futures de pe piata petrolului reflecta adevarul, regatul saudit va da de necaz in aproximativ doi ani, iar finalul deceniului il va surprinde intr-o criza existentiala.
Pretul practicat acum pentru petrolul american livrat in decembrie 2020 este de 62,05 dolari/baril, fapt care implica o schimbare radicala in peisajul economic al statelor din Orientul Mijlociu, relateaza The Telegraph.
OPEC, in faza de dizolvare
Alaturi de celelalte state membre OPEC, Arabia Saudita a decis, in noiembrie 2014, sa nu sustina reglarea pretului petrolului, crescand productia in scopul de a elimina rivalii de pe piata.
Numai din puturile din Arabia Saudita se extrag acum 10,6 milioane de barili zilnic.
Daca intentia printilor sauditi ai petrolului a fost de a sufoca companiile americane specializate in exploatare zacamintelor de sist, calculele lor s-au dovedit cum nu se poate mai gresite.
"Se pare ca producatorii non-OPEC nu au reactionat conform asteptarilor la impactul pretului mic din piata, cel putin pe termen scurt.
Principalul efect a fost ca nu au mai investit in deschiderea unor noi puturi, dar cantitatea extrasa din cele exploatate nu a scazut. Aceasta necesita mai multa rabdare", se arata in ultimul raport de stabilitate al bancii centrale din Arabia Saudita.
Un expert in energia din Riad s-a arata ceva mai transant: "O politica de acest gen nu a mers inainte si nu o sa functioneze niciodata".
Proiecte amanate
Prabusirea pietei... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 15:30
Nivelul rezervei valutare globale a inceput sa scada, dupa un deceniu in care depozitele bancilor centrale au crescut de 5 ori.
In martie, suma detinuta de bancile centrale din intreaga lume a scazut la 11.060 de miliarde de dolari, fata de 12.030 miliarde de dolari, maximul atins in august anul trecut.
Constatarea vine atat pe fondul unei aprecieri a dolarului american, fapt ce a dus la dminuarea valorii rezervelor detinute in euro sau alte valute, dar si ca o schimbare de atitudine a bancilor centrale.
In special China si Rusia au intretinut in ultimii ani trendul acumularilor masive de capital strain, cu aproximativ 825 de milioane de dolari in fiecare an al ultimului deceniu.
2015 marcheaza astfel sfarsitul unui deceniu de acumulari masive in rezervele bancilor centrale, acestea crescand cu 500% fata de sumele constituite in 2004, arata agentia Bloomberg.
Provocare pentru piata globala
Reducerea rezervelor valutare se arata ca un eveniment cu implicatii deosebite pe piata globala.
Aceasta ar putea genera o deprecire continua a monedei euro, reducerea cererii pentru bonurile emise de Trezoreria Americana, dar si o presiune suplimentara pentru economiile in dezvoltare, confruntate deseori cu derapaje in privinta mentinerii ritmului de crestere economica.
"Este o provocare pentru pietele emergente. Acesta au nevoie acum de stimuli monetari, dar, din ce se vede, samanta volatilitatii a fost deja semanata", considera Stephen Jen, fost economist al... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 14:15
Odata cu mentinerea relatiilor tensionate dintre Moscova si Occident, dar si ca urmare a prabusirii pretului petrolului, guvernul rus se vede nevoit sa apeleze la rezervele valutare constituite in perioada de varf a exportului de combustibil.
In urma cu un an, rezerva din depozitul Bancii Centrale atinsese nivelul de 515 miliarde dolari, o suma imensa daca este sa ne gandim ca doar China, Japonia, Arabia Saudita si Elvetia se mai pot lauda cu asemenea rezerve monetare.
Rezerva valutara a Rusiei chiar continua sa fie productva, zeci de miliarde de dolari fiind investite in diverse fonduri si obligatiuni emise de guvernele altor state. Tezaurul a devine brusc si sursa la care oficialii moscoviti se vad nevoiti sa apeleze pentru a reduce deficitul bugetar pe 2015, arata un articol din Businessweek.
Sac fara fund
In doar un an, rezerva valutara a Rusiei s-a diminuat cu 20%, ca urmare a interventiilor facute de catre guvernatorul Bancii Centrale si guvernanti pentru a intari pozitia rublei in piata valutara, dupa impunerea sanctiunilor de catre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Actualul nivel al rezervei, de 419 miliarde de dolari, este in continuare consistent, dar va fi redus treptat, pe masura ce membrii cabinetului de la Moscova incep sa confunde rezerva valutara a tarii cu un sac fara fund.
Ministrul de Finante a anuntat deja ca va extrage 10 miliarde dolari dintr-un fond special pentru a carpi bugetul de anul viitor. In discursul sau privind starea... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 10:58
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a primit asigurari in timpul unei vizite in Golf ca dolarul va ramane principala moneda de rezerva valutara a regiunii si a spus ca vrea sa reduca volatilitatea pretului petrolului, relateaza Reuters, preluat de NewsIn. Spre finalul unei incursiuni de doua zile in Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, Geithner si-a reinnoit, de asemenea, si promisiunea de a sprijini un dolar mai puternic, pentru calmarea temerilor investitorilor din Orientul Mijlociu.
"Aceasta este politica Statelor Unite si va ramane in continuare; vom sprijini un dolar mai puternic", a spus secretarul, adaugand ca nu a auzit de existenta unor temeri privind statutul monedei americane in timpul discutiilor cu liderii guvernului si din mediul de afaceri din Golf.
"Din punctul meu de vedere, dar si a altora de aici, dolarul va ramane principala moneda valutara", a adaugat acesta.
Geithner nu este ingrijorat din cauza nivelului ridicat de titluri de stat americane detinut de Arabia Saudita si a semnalat ca atunci cand riscurile sunt ridicate, investitorii, in mod normal, vor sa gaseasca cele mai sigure valori mobiliare pe care le pot gasi.
mai mult
Joi, 16 Iulie 2009, ora 10:18