Ministrul de Finante desemnat, Florin Georgescu, este ferm convins ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) se va incadra in tinta de inflatie stabilita pe acest an, putin peste 3%.
"BNR, prin a ceea ce a facut pana acum - prin politica monetara, prin rata dobanzii, prin rezerva minima obligatorie, se va incadra in rata inflatiei stabilita pe acest an, va fi putin peste 3%, nu foarte mult", a declarat Florin Georgescu luni, in cadrul audierilor din comisiile de buget-finante.
Florin Georgescu a mai ocupat functia de ministru de Finante in perioada 1992-1996, iar din 2004 este prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei. A acceptat functia de ministru al Finatelor si vicepremier in Cabinetul Ponta doar pana la alegerile electorale, urmand ca apoi sa se intoarca la BNR. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 16:00
Sumele care s-ar elibera daca Banca Natioanla a Romaniei ar reducere nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) se vor duce in prima faza in titluri de stat, a declarat vineri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Cred ca se va deschide o noua etapa de reducere a dobanzilor atat la active cat si la pasive. Unde se vor duce banii? In primele zile banii se vor duce in titluri de stat, e clar. Parerea mea este ca banii se vor duce incet incet in creditare si in alte active de genul titlurilor de stat".
"Dar sa nu uitam ca nu este lucrul pe care ni-l dorim cu ardoare sa punem banii in titlurile de stat. Aceasta inseamna ca nu mai suntem banca comerciala, ci o banca de investitii sau facem ceea ce facea Casa de Economii si Consemnatiuni in perioada de pana in 2007, cand atragea bani de pe piata si ii plasa in titluri de stat", a spus Radu Ghetea, in cadrul conferintei: "2012: Intre noua ordine bancara si relansarea economiei".
El a declarat ca titlurile de stat sunt o supapa si o necesitate. Acestea sunt o supapa atunci cand vine un client cu o suma importanta si banca nu poate sa o plaseze a doua zi sau se reduce rezerva minima obligatorie si atunci apare un surplus de bani pe care il plaseza in titluri de stat.
De asemenea, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania a declarat ca reducerea rezevei va duce la un exces de lichiditate la nivelul sistemului, dar care trebuie plasata rapid si probabil ca de la baca la banca... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:47
Decizia surprinzatoare a BNR de a reduce rezervele minime in valuta si a elibera in banci circa un miliard de euro este explicata cu reticenta de analisti, posibilele ratiuni identificate de acestia avand mai degraba un iz politic, cum ar fi programul Prima Casa sau o emisiune de titluri in valuta, potrivit Mediafax. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca decizia BNR de reducere a rezervelor minime la valuta cu 5 puncte duce la eliberarea a circa un miliarde de euro si ar putea fi explicata fie prin dificultati ale MFP in a emite titluri in valuta pe piata externa, fie printr-o incercare de a stimula creditarea in valuta prin reducerea costurilor, cu scopul de a ajuta economia.
"Ar fi doua explicatii. Prima ar fi ca MFP are dificultati in a emite titluri in valuta pe pietele externe, avand in vedere ca au trecut circa sase luni de cand a spus ca vor realiza o emisiune si nu a reusit pana acum.
Daca acesta este motivul, atunci semnalul este prost pentru ca inseamna ca increderea sau interesul pentru Romania este redus", a spus Chidesciuc, mentionand ca aceasta explicatie este mai plauzibila.
El a continuat aratand ca programul Prima Casa, unde majoritatea creditarii este in valuta, a fost modificat astfel incat bancile sa suporte o parte din risc, iar reducerea RMO duce la scaderea costurilor.
"Inainte de criza ponderea creditelor in valuta in total imprumuturi era mai mica decat in prezent, ceea ce inseamna ca ne-am majorat riscurile",... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 22:45