Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că unul dintre cele mai puternice argumente pentru ca banca centrală să înfiinţeze o monedă digitală este că ar reduce nevoia unor alternative private, cum ar fi criptomonedele şi stablecoins, transmite Reuters.
Întrebat în timpul unei audieri în Congresul Statelor Unite dacă o monedă digitală emisă de Fed ar fi o alternativă mai viabilă decât apariţia mai multor criptomonede sau stablecoins în sistemul de plăţi, Powell a fost de acord.
”Cred că este adevărat şi cred că este unul dintre argumentele care sunt oferite în favoarea unei monede digitale. Mai ales acela că nu ar fi nevoie de stablecoins, nu ar fi nevoie de criptomonede dacă ar exista o monedă digitală americană, cred că acesta este unul dintre cele mai puternice argumente”, a spus Powell în timpul audierii sale în Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor.
Oficialii Fed vor analiza pe larg universul plăţilor digitale într-un raport care ar putea fi publicat la începutul lunii septembrie, a arătat Powell. El a descris raportul ca fiind un pas major care accelerează eforturile Fed de a stabili dacă ar trebui să emită propria sa monedă digitală.
Powell a afirmat că este sceptic că activele cripto pot deveni un vehicul principal de plăţi în Statele Unite, dar a spus că stablecoins ar putea să prindă teren. Cu toate acestea, şeful... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 10:14
Rezerva Federala a SUA (Fed) a reiterat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de zero pentru o perioada "semnificativa" dupa incheierea programului de achizitii de obligatiuni de la sfarsitul lui octombrie, pe fondul unei cresteri economice modeste, relateaza Bloomberg.
Decizia Fed a fost anticipata de majoritatea economistilor. Dobanda de politica monetara se afla in banda 0-0,25% din decembrie 2008.
Potrivit estimarilor bancii, prezentate la finele sedintei de politica monetara, PIB-ul celui mai puternic stat din lume va creste cu 2,6%-3% in 2015 si cu 2,9% in 2016, urmand ca ritmul sa incetineasca la 2,3%-2,5% in 2017.
Piata muncii s-a imbunatatit usor in ultimele luni
Oficialii bancii centrale americane au declarat ca piata muncii s-a imbunatatit usor in ultimele luni, dar inflatia anuala se mentine sub tinta Fed. Rata somajului este estimata sa scada pana la 4,9% in 2017, de la 6,1% in prezent.
Fed a redus miercuri programul lunar de achizitii de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 15 miliarde de dolari, fiind cea de a saptea reducere consecutiva.
Activele Rezervei Federale au crescut de la circa 870 miliarde de dolari in august 2007 la aproximativ 4.420 de miliarde de dolari, in urma programelor succesive de relaxare cantitativa adoptate de banca pentru a combate efectele crizei financiare si economice. mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:30
Senatul american a aprobat, luni, nominalizarea lui Janet Yellen, in varsta de 67 de ani, la conducerea Rezervei Federale (FED), fiind prima femeie care prezideaza banca centrala, cea mai puternica din lume.
Janet Yellen a fost aleasa la conducerea FED cu 56 de voturi pentru si 26 impotriva. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizarii sale, criticand politica ultra-acomodanta a FED, sustinuta de Janet Yellen.
Ea a fost candidata favorita a numerosi economisti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, si a aripii stangi a partidului democrat, care s-a mobilizat in aceasta toamna impotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul sau consilier economic Lawrence Summers. Potrivit criticilor sai, Summers a ramas asociat valului de dereglementare financiara din anii 2000, pe cand era secretar al Trezoreriei.
Janet Yellen este vicepresedinta FED incepand din 2010. Ea ii va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit in 2005 de republicanul George W. Bush si reconfirmat in 2009 de Barack Obama. Mandatul dureaza patru ani.
Ea va avea sarcina de a inaspri politica monetara americana, reducand gradual injectiile de lichiditati ale FED.
Yellen a pledat in favoarea mentinerii sprijinului FED pentru economie in contextul in care reluarea economica raminea fragila, iar rata somajului ridicata (7% in noiembrie).
Rezerva Federala a anuntat in decembrie ca ar putea creste rata cheie, mentinuta aproape de zero din 2008, din moment ce rata somajului... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 07:15
Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.
De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.
Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.
Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.
Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25
Unul din site-urile web interne ale Rezervei Federale a SUA (Fed) a fost vizat de un atac cibernetic din partea unor hackeri despre care se presupune ca ar fi asociati gruparii Anonymous, a dezvaluit institutia.
Desi incidentul s-a produs duminica seara, despre el s-a aflat abia miercuri. Astfel, autorii atacului cibernetic au obtinut acces la informatii personale referitoare la 4.000 de directori executiv de banci, informatii ce au fost postate pe Internet, arata Reuters si Cnews.net.
Respectiva baza de date continea, potrivit presei americane, adrese, numere de telefoane mobile si fax, adrese de e-mail ale bancherilor.
Gruparea Anonymous revendicase anterior atacul cibernetic asupra site-ului Comisiei SUA privind condamnarile penale - una din cele mai independente institutii guvernamentale americane, responsabila de condamnarea in fata instantelor federale ale tarii. mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 14:49
Presedintele Rezervei Federale Ben Bernanke a cerut luarea de masuri urgente pentru restaurarea pietei imobiliare, spunand ca scaderea vanzarilor si a preturilor caselor trage in jos revenirea economica.
"Starea pietei imobiliare este un impediment in calea unei reveniri mai rapide", a declarat Bernanke, citat de mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 12:15
Economia Statelor Unite a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o crestere de 2,8%, cea mai rapida din ultimul an si jumatate, dar sub estimarile analistilor, de 3%.
Cresterea mare a stocurilor companiilor si cheltuielile mici de capital din ultimele trei luni ale anului 2011 indica un ritm lent de dezvoltare la inceputul acestui an.
Avansul de 2,8% depaseste cu mult cresterea de 1,8% din trimestrul al treilea si este cel mai rapid ritm dupa cel din al doilea trimestru al anului 2010.
"Economia a incheiat anul trecut pe o nota optimista, dar componentele cresterii din ultimul trimestru nu favorizeaza avansul de la inceputul acestui an", a declarat Ryan Sweet, analist la Moody's Analytics in West Chester, Pennsylvania.
Cresterea a fost sustinuta in trimestrul al patrulea de refacerea stocurilor de catre companii.
Stocurile au crescut cu 56 de miliarde de dolari, adaugand 1,94 puncte procentuale la avansul PIB. Excluzand contributia stocurilor, economia a urcat cu numai 0,8%, fata de cresterea de 3,2% in trimestrul al treilea.
Acumularea solida de stocuri sugereaza sa redresarea va incetini in primele luni din 2012.
Alti indicatori care sugereaza o crestere mai lenta sunt cheltuielile de capital, cele mai mici din 2009, semn ca criza din Europa incepe sa-si puna amprenta.
Anticipand incetinirea cresterii, Rezerva Federala americana a anuntat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 19:20
Rezerva Federala americana ia in calcul un nou program de cumparare de bonduri direct din piata (relaxare monetara), in situatia in care economia nu isi revine.
Specificul acestei relaxari monetare (al treilea program de acest tip, daca va fi demarat) este ca se orienteaza catre titluri de capital garantate de ipoteci, ceea ce ar putea impulsiona piata ipotecilor si, deci, piata imobiliara, informeaza Financial Times.
Noile masuri ar fi justificate de nevoia de interventie pentru cresterea cererii din piata, pe termen scurt si lung, in conditiile in care riscul de inflatie este unul destul de scazut, pe termen mediu.
Prin interventia directa in piata ipotecara, FED-ul incearca sa coboare nivelul dobanzilor ipotecare, ceea ce ar face creditele ipotecare mai accesibile, impulsionand astfel intreaga piata imobiliara.
Citeste mai departe FED-ul ia in calcul noi interventii financiare masive pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:45
Dupa doua experimente monetare periculoase, care au scumpit mancarea si petrolul la nivel global, Rezerva Federala a Statelor Unite mai pregateste inca unul, conform Ziare.com.In ultimul sau discurs, seful Fed Ben Bernanke a indicat, in limbajul de lemn specific bancii centrale, ca, la nevoie, daca evolutia economica o cere, am putea vedea inca o runda de quantitative easing, adica de tiparire de dolari.
"Ramane posibilitatea ca evolutiile economice slabe din ultima vreme sa se dovedeasca mai persistente decat se astepta si riscurile deflationiste sa reapara, ceea ce implica suport aditional din partea politicii monetare.
Rezerva Federala ramane pregatita sa raspunda daca evolutiile economice ar indica ca ajustarile politicii monetare ar fi adecvate", a declarat Bernanke, in fata Congresului.
Nu se stie inca momentul in care Fed isi va pune in practica planul, unele estimari indicand toamana tarzie ca o perioada probabila. Cert este ca, dupa discursul oficialului, aurul a atins un pret record, semn ca lumea se teme de inflatie.
Citeste continuare pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 10:19