Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că unul dintre cele mai puternice argumente pentru ca banca centrală să înfiinţeze o monedă digitală este că ar reduce nevoia unor alternative private, cum ar fi criptomonedele şi stablecoins, transmite Reuters.
Întrebat în timpul unei audieri în Congresul Statelor Unite dacă o monedă digitală emisă de Fed ar fi o alternativă mai viabilă decât apariţia mai multor criptomonede sau stablecoins în sistemul de plăţi, Powell a fost de acord.
”Cred că este adevărat şi cred că este unul dintre argumentele care sunt oferite în favoarea unei monede digitale. Mai ales acela că nu ar fi nevoie de stablecoins, nu ar fi nevoie de criptomonede dacă ar exista o monedă digitală americană, cred că acesta este unul dintre cele mai puternice argumente”, a spus Powell în timpul audierii sale în Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor.
Oficialii Fed vor analiza pe larg universul plăţilor digitale într-un raport care ar putea fi publicat la începutul lunii septembrie, a arătat Powell. El a descris raportul ca fiind un pas major care accelerează eforturile Fed de a stabili dacă ar trebui să emită propria sa monedă digitală.
Powell a afirmat că este sceptic că activele cripto pot deveni un vehicul principal de plăţi în Statele Unite, dar a spus că stablecoins ar putea să prindă teren. Cu toate acestea, şeful... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 10:14
Rezerva Federala a SUA (Fed) a reiterat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de zero pentru o perioada "semnificativa" dupa incheierea programului de achizitii de obligatiuni de la sfarsitul lui octombrie, pe fondul unei cresteri economice modeste, relateaza Bloomberg.
Decizia Fed a fost anticipata de majoritatea economistilor. Dobanda de politica monetara se afla in banda 0-0,25% din decembrie 2008.
Potrivit estimarilor bancii, prezentate la finele sedintei de politica monetara, PIB-ul celui mai puternic stat din lume va creste cu 2,6%-3% in 2015 si cu 2,9% in 2016, urmand ca ritmul sa incetineasca la 2,3%-2,5% in 2017.
Piata muncii s-a imbunatatit usor in ultimele luni
Oficialii bancii centrale americane au declarat ca piata muncii s-a imbunatatit usor in ultimele luni, dar inflatia anuala se mentine sub tinta Fed. Rata somajului este estimata sa scada pana la 4,9% in 2017, de la 6,1% in prezent.
Fed a redus miercuri programul lunar de achizitii de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 15 miliarde de dolari, fiind cea de a saptea reducere consecutiva.
Activele Rezervei Federale au crescut de la circa 870 miliarde de dolari in august 2007 la aproximativ 4.420 de miliarde de dolari, in urma programelor succesive de relaxare cantitativa adoptate de banca pentru a combate efectele crizei financiare si economice. mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 10:30
Rezerva Federala a SUA ancheteaza cele mai mari banci din lume pentru a determina daca traderii au manipulat indicii de pe pietele valutare, cu un rulaj de 5.300 miliarde de dolari pe zi.
Rezerva Federala se alatura astfel numarului tot mai mare de banci centrale si guverne care deruleaza investigatii pentru suspiciuni de manipulare a pietei de schimb valutar prin schimbul de informatii confidentiale intre traderii celor mai mari banci, cu scopul de a maximiza propriile profituri, a afirmat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Bancile risca amenzi usturatoare.
"Fed poate hotari la discretie daca si cat sa amendeze bancile, daca mecanismele deficitare de control intern sau lipsa unei supravegheri adecvate au rezultat in manipularea cursurilor de schimb valutar de catre traderi", comenteaza pentru Bloomberg un fost procuror federal din SUA, in prezent avocat.
Fed a sanctionat anul trecut mai multe banci pentru deficiente in zona mecanismelor de control intern, inclusiv in ceea ce priveste spargerea embargoului pe tranzactii cu entitati din Iran si pariuri proaste pe piata derivatelor financiare.
Deutsche Bank, Citigroup, Barclays si UBS controleaza peste jumatate din tradingul valutar la nivel global, potrivit datelor Euromoney Institutional Investor.
Autoritatile din Marea Britanie si Elvetia, dar si Departamentul Justitiei din SUA deruleaza propriile investigatii privind manipularea indicilor de pe pietele valutare.
Cel putin 12 banci au fost... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 13:52
Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.
"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.
Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia, cel mai mare cumparator de aur
In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.
Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.
In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.
In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
Mediul general ar trebui sa devina mai favorabil burselor globale de actiuni, inclusiv pietei locale de capital, daca Rezerva Federala confirma asteptarile investitorilor.
Institutia ar trebui sa anunte astazi debutul restrictionarii graduale a lichiditatii ultra ieftine pe care a oferit-o din toamna anului trecut.
Rezerva Federala (Fed) va face un nou anunt de politica monetara la ora 21.00 (ora Romaniei), urmat de conferinta de presa a presedintelui institutiei, Ben Bernanke.
"Exista doua situatii in care pietele, in general, ar fi prinse pe picior gresit: fie o reducere a QE3 mai mare decat ceea ce indica asteptarile generale ($20 miliarde, de pilda, ar fi peste consens),fie nicio reducere si, de asemenea, nicio indicatie explicita despre momentul si conditiile debutului retragerii Rezervei Federale din QE3", considera Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul casei de brokeraj Tradeville.
"La mijlocul spectrului posibilitatilor se situeaza ceea ce pietele au integrat deja: o reducere modesta a QE3 ($10 - $15 miliarde) si un semnal ferm despre faptul ca urmatoarele taieri vor fi conditionate de performanta economiei. In acelasi timp, Rezerva Federala ar trebui sa reitereze ideea suprimarii dobanzii cheie pentru o perioada supraextinsa de timp, sugerand ca parametrii macro de care este ancorat acest angajament pot fi reconsiderati", completeaza Nichisoiu.
Referitor la piata romaneasca analistul considera ca BET va avea, din nou, sansa... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 17:48
Fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers si-a retras candidatura la succesiunea lui Ben Bernanke la presedintia Rezervei Federale (Fed), a anuntat duminica presedintele Barack Obama.
"Astazi (duminica), mai devreme, am vorbit cu Larry Summers si i-am acceptat decizia de a-si retrage candidatura la presedintia Rezervei Federale", a anuntat Obama, citat intr-un comunicat. Decizia lui Summers de a-si retrage candidatura a fost anuntata un pic mai inainte de catre publicatia The Wall Street Journal (WSJ).
"Larry era un membru-cheie al echipei mele in momentul in care ne confruntam cu cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune (economica) si, intr-o proportie deloc neglijabila, multumita competentei, intelepciunii si calitatilor sale de lider am repus economia pe calea cresterii si am realizat progresele pe care le constatam in prezent", a adaugat presedintele american.
WSJ a anuntat ca Summers si Obama au discutat despre aceasta decizie la telefon.
Ziarul a citat o scrisoare a lui Summers adresata presedintelui in care isi explica decizia de a-si retrage candidatura prin riscul, in cazul in care este numit, al unui proces de confirmare "caustic" in Congres. In ultima perioada, o serie de alesi democrati in Senat au anuntat ca nu vor aproba o nominalizare a lui Summers la Fed.
Summers, care a lucrat pentru presedintele democrat Bill Clinton la Departamentul Trezoreriei in perioada 1999-2001, a fost principalul consilier economic al lui... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 09:14
SUA cauta un nou sef al Rezervei Federale, care sa il inlocuiasca pe actualul presedinte Ben Bernanke, al carui mandat expira in ianuarie 2014, iar presedintele Barack Obama crede ca actualul vicepresedinte al Fed Janet Yellen si fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers sunt foarte calificati.
"Sincer, cred ca Larry Summers si Janet Yellen sunt candidati foarte bine calificati", a spus Obama, adaugand ca decizia finala va fi una dintre cele mai importante decizii economice din mandatul sau.
Plecarea lui Bernanke, numit la conducerea bancii centrale in 2006 de catre presedintele George W. Bush si reconfirmat in post in 2010 de catre Obama, face obiectul unor numeroase speculatii, intr-o perioada in care Fed este pe cale sa hotarasca restrangerea politicii de stimulare a economiei.
"Presedintele Rezervei Federale nu este doar unul dintre cei mai importanti lideri politici din SUA, este si unul dintre cei mai importanti lideri politici din lume", a declarat presedintele Obama.
El a dat asigurari ca exista un numar mare de candidati remarcabili, iar criteriul principal de selectie va fi dedicarea totala pentru aceasta functie.
Janet Yellen este fost consilier economic al lui Bill Clinton la Casa Alba, iar in 2010 a fost numita de catre Obama in functia de vicepresedinte al Fed.
Principalul sau contracandidat este Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA in timpul presedintiei Clinton, in perioada 1999-2001. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 09:40
Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.
De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.
Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.
Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.
Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25
Unul din site-urile web interne ale Rezervei Federale a SUA (Fed) a fost vizat de un atac cibernetic din partea unor hackeri despre care se presupune ca ar fi asociati gruparii Anonymous, a dezvaluit institutia.
Desi incidentul s-a produs duminica seara, despre el s-a aflat abia miercuri. Astfel, autorii atacului cibernetic au obtinut acces la informatii personale referitoare la 4.000 de directori executiv de banci, informatii ce au fost postate pe Internet, arata Reuters si Cnews.net.
Respectiva baza de date continea, potrivit presei americane, adrese, numere de telefoane mobile si fax, adrese de e-mail ale bancherilor.
Gruparea Anonymous revendicase anterior atacul cibernetic asupra site-ului Comisiei SUA privind condamnarile penale - una din cele mai independente institutii guvernamentale americane, responsabila de condamnarea in fata instantelor federale ale tarii. mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 14:49