Achizitiile de aur ale bancilor centrale, in frunte cu bancile centrale din Rusia si China, au atins in primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani pe masura ce tarile incearca sa isi diversifice activele dincolo de dolari americani, transmite Bloomberg.
Consiliul mondial al aurului (WGC) a publicat joi un raport potrivit caruia achizitiile strategice de aur ale bancilor centrale au facut ca cererea mondiala de aur sa creasca cu sapte procente in primul trimestru pana la 1.053,3 tone.
In primele trei luni ale acestui an bancile centrale au achizitionat o cantitate de 145,5 tone de aur, cu 68% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Aceasta dupa ce pe parcursul anului 2018, bancile centrale au achizitionat 651,5 tone de aur, cea mai mare cantitate de dupa 1967.
"Am vazut o continuare a cererii puternice venita din partea bancilor centrale. Ne asteptam la un nou an bun in ceea ce priveste achizitiile bancilor centrale, dar voi fi placut surprins daca se vor ridica la nivelul din 2018", a declarat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.
Potrivit Consiliului mondial al aurului, pe langa cumparatori obisnuiti precum bancile centrale din Kazahstan si Turcia, in primul trimestru al acestui an Ecuadorul a decis sa isi majoreze rezervele de aur pentru prima data dupa 2014 iar Qatarul si Columbia au facut si ele achizitii semnificative in primul trimestru.
Lista cumparatorilor de aur este dominata de tari care incearca sa... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 18:06
Banca Centrala a Ungariei (NBH) a anuntat marti ca si-a majorat de zece ori rezervele de aur, in linie cu obiectivele pe termen lung ale strategiei economice si nationale.
NBH a precizat ca si-a majorat rezervele de aur de la 3,1 tone pana la 31,5 tone, un nivel fara precedent pentru Ungaria in ultimii 70 de ani. In urma acestor achizitii, aurul are in prezent o pondere de 4,4% din rezervele Ungariei, un nivel similar cu media din regiune, se arata intr-un comunicat de presa publicat marti pe pagina de Internet a NBH, informeaza Bloomberg.
Ungaria este cel mai recent exemplu de tara din Uniunea Europeana care cumpara aur. In lunile iulie si august, Polonia si-a majorat rezervele de aur cu aproximativ noua tone, aceasta fiind cea mai mare achizitie de aur facuta de acest stat dupa 1998 si, totodata, una dintre cele mai mari achizitii facute de atunci de o tara membra a Uniunii Europene.
"In conditiile in care nivelul rezervelor de aur ale Ungariei este sub media regionala iar alte state din regiune isi majoreaza rezervele, are sens sa mentii o anumita paritate", a apreciat Gergely Palffy, analist la Raiffeisen Bank International AG.
In pofida achizitiilor mari de aur facute in ultima perioada de Ungaria, tara vecina este un detinator relativ mic de aur, nefiind printre primele 50 de state din lume potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului. De exemplu, SUA detin aproximativ 8.133 de tone de aur iar Romania are o rezerva de aur de aproximativ 104 tone. De... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 16:04
Presedintele Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat duminica la un post de televiziune ca Federatia Rusa dispune de un bun "airbag", constand in rezerva de aur si de valuta a tarii.
Conform declaratiei sale, valoarea acestei rezerve se ridica la putin sub 400 milioane dolari si este suficienta pentru ca nimeni sa nu fie ingrijorat cu privire la ratingurile economice comentate de unii analisti, informeaza RIA.
Singura grija ar fi ca aceasta importanta rezerva de aur si valuta sa fie pastrata neatinsa si sunt toate conditiile ca nicio imprejurare sa nu impuna folosirea ei.
Nabiullina sustine au fost analizate criteriile internationale privind pragul minim de rezerve necesare unui stat pentru a-si asigura siguranta activitatii economice, iar Rusia se situeaza deasupra acestor normative internationale.
Specialista a subliniat faptul ca in 2015 nu vor exista motive de a apela la rezervele de aur si valuta ale tarii, asa cum s-a ...citeste mai departe despre "Sefa Bancii Rusiei mizeaza pe un important "airbag" in valuta si aur" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Februarie 2015, ora 23:00
Rezervele valutare si de aur ale Rusiei au scazut sub nivelul de 400 de miliarde de dolari pentru prima data din august 2009, potrivit anuntului Bancii Centrale de la Moscova. Aceasta a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari in acest an pentru a mentine cursul rublei.
Devalorizarea monedei nationale s-a petrecut pe fondul scaderii masive a pretului petrolului si a sanctiunilor occidentale dupa criza din Ucraina, potrivit The Moscow Times.
Analistii sustin ca rezervele valutare ale Rusiei au scazut intre 5 si 15 miliarde de dolari intr-o saptamana, din cauza interventiilor de pe piata financiara pentru sustinerea ...citeste mai departe despre "Rusia apara rubla, cheltuind masiv din rezervele valutare si de aur" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 09:25
Masura de crestere a dobanzii cheie de la 10,5% la 17% adoptata de Banca Centrala a Rusiei nu a reusit sa opreasca devalorizarea accentuata a rublei. Toti ochii se indreapta acum spre ultima resursa pe care Moscova o poate pune in joc, pentru a limita efectele dezastrului produs de sanctiunile economice si caderea pretului petrolului: rezerva de aur a Bancii Centrale.
Aproximativ 10% din rezerva valutara a Rusiei este sub forma de aur, in depozitele Bancii Centrale. Este vorba despre 1.169,5 tone de aur, 150 de tone fiind adaugate numai in cursul acestui an, dupa cum a mentionat guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, in fata Dumei, informeaza Bloomberg.
Rusia trece printr-un moment mai mult decat delicat, in ceea ce priveste stabilizarea monedei nationale si reducerea deficitului bugetar. Pana acum, o suma de 80 de miliarde de dolari din rezerva valutara a tarii a fost alocata eforturilor de stabilizare a rublei.
Insa, caderea monedei rusesti s-a produs exact pe fondul prabusirii pietei petrolului cu 40% in doar sase luni, facand ca golul din rezerva valutara sa fie resimtit din plin.
Acum, diminuarea pretului aurului pe pietele internationale tradeaza nervozitatea traderilor, care asteapta ca Moscova sa faca apel la ultima rezerva importanta a tarii in incercarea de a redresa economia: aurul din rezerva Bancii Centrale.
"Rusia se afla intr-un punct critic, in care sanctiunile economice impuse pe piata europeana si prabusirea pretului... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:00
1Bancile centrale au achizitionat 118 tone de aur in trimestrul al doilea al anului, ceea ce reprezinta o crestere cu 28%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.
In mai 2014, Banca Centrala Europeana si alte banci europene au semnat cel de al patrulea Acord al Aurului intre bancile centrale. Potrivit acestuia, bancile centrale "nu planuiesc sa vanda cantitati semnificative de aur" in urmatorii cinci ani, precizeaza Mediafax
Rusia si-a crescut puternic rezervele de aur din februarie 2014 si a urcat doua locuri in topul 10 al rezervelor mondiale de aur, informeaza businessinsider.com.
Rezervele totale de aur erau in luna august a acestui an de 31.812 tone, potrivit ultimului raport al Consiliului Mondial al Aurului.
Top 10 al tarilor cu cele mai mari rezerve de aur
1. Statele Unite
Rezervele de aur oficiale: 8.133,5 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 71,9%
2. Germania
Rezervele de aur oficiale: 3.384,2 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 68,4%
3. Italia
Rezervele de aur oficiale: 2.451,8 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 67%
4. Franta
Rezervele de aur oficiale: 2.435,4 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 65,1%
5. Rusia
Rezervele de aur oficiale: 1.094,7 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 9,7%
6. China
Rezervele de aur oficiale: 1.054,1 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 1,1%
7. Elvetia
Rezervele de aur oficiale:... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:30
Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI).
Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.
Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.
SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.
Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.
Pretul aurului a revenit miercuri pe crestere
Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:54
Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste sapte ori incepand din 2004 si sunt in prezent de doua ori mai mari decat suma necesara pentru a cumpara aurul detinut de toate bancile centrale din lume.
La sfarsitul anului trecut, rezervele valutare ale Chinei se situau la 3.300 de miliarde de dolari. Fondurile in moneda straina ale guvernului de la Beijing au depasit prima data in 2004 valoarea aurului detinut de bancile centrale, scrie Bloomberg.
Raportat la 2004, pretul aurului a urcat pe piata internationala de 2,6 ori pana la sfarsitul lunii februarie, in timp ce detinerile inregistrate s-au modificat doar usor, potrivit datelor FMI si Consiliului Mondial al Aurului.
In perioada 2004-2012, rezervele valutare ale Chinei au crescut de 7,2 ori. Celelalte trei mari economii emergente la nivel global, Brazilia, Rusia si India, au consemnat insumat un avans de circa 4 ori in acest interval, la 1.100 miliarde de dolari.
Dolarii ajunsi in China in urma schimburilor comerciale sunt vanduti bancilor, care ii vand mai departe bancii centrale, sporind astfel rezervele. Procesul a fost alimentat de exporturi, China depasind in 2009 Germania pentru a deveni cel mai mare exportator din lume.
Circa doua treimi din rezervele Chinei sunt in dolari, iar un sfert in euro, afirma Yao Wei, economist din Hong Kong al grupului francez Societe Generale. China incurajeaza in prezent companiile si populatia sa pastreze sume mai mari in valuta, strategie cunoscuta ca "ascunderea... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 12:15
Anul trecut, Rusia a fost cel mai mare cumparator de aur la nivel mondial, depasind China. Statul rus a achizitionat 570 de tone, cu 25% mai mult decat China.
"Cu cat o tara are mai mult aur, cu atat va avea mai multa suveranitate daca dolarul, euro, lira sterlina sau orice alta moneda de rezerva va suferi un cataclism", comenteaza pentru Bloomberg Evgeny Fedorov, parlamentar in camera inferioara din partea partidului Rusia Unita, formatiunea politica a presedintelui Vladimir Putin, transmite Bloomberg.
Astfel, Rusia a cumparat in ultimii 10 ani o cantitate de aur echivalenta cu de trei ori greutatea Statuii Libertatii.
Aurul, ravnit de liderii Rusiei de la tarul Nicolae al II-lea pana la Vladimir Lenin, s-a scumpit de aproape 5 ori in ultimul deceniu. Bancile centrale ale economiilor dezvoltate au tiparit bani pentru a incerca sa-si fereasca economiile de efectele crizei financiare globale, astfel ca investitorii au cautat sa renunte la detinerile in dolari si euro in favoarea unor active mai sigure, precum aurul.
In 1998, anul cand Rusia a intrat in default pe 40 miliarde de dolari din datoria de stat, o uncie de aur costa echivalentul a 28 de barili de petrol, potrivit datelor Bloomberg. Raportul a scazut la 11,5 un an mai tarziu, cand Putin a preluat puterea. In 2005, cand o uncie de aur reprezenta in dolari echivalentul a 6,5 barili de petrol, presedintele Putin a sugerat bancii centrale sa cumpere metalul pretios.
La acea data, aurul se tranzactiona... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 11:33