In ultimele luni, cantitati mari de lingouri de aur au ajuns la New York, in ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri fizice de metal pretios efectuate vreodata, transmite Bloomberg.
"Livrarile spre New York sunt fara precedent", spune Allan Finn, director la firma de logistica si servicii de securitate Malca-Amit. Echipele de la New York ale firmei au lucrat 24 din 24 pentru a face fata cererii, in contextul carantinei, intreruperii zborurilor si distantei sociale.
Incepand de la finele lunii martie, o cantitate de aproximativ 550 de tone de aur, in valoare de 30 de miliarde de dolari la preturile actuale si echivalentul intregii productii realizate de minele de aur in aceeasi perioada, a ajuns in depozitele bursei Comex din New York, iar sute de tone din aceasta cantitate au fost importate.
Chiar daca pe pietele financiare aur in valoare de zeci de miliarde de dolari trece zilnic de la un proprietar la altul, cand vine vorba de transferurile fizice de metal pretios, o cantitate mult mai mica se misca intre seifurile de la Londra, Zurich si New York.
Insa aceasta situatie a inceput sa se schimbe dupa ce criza Covid-19 a perturbat lantul de aprovizionare cu aur. Atunci cand avioanele au fost blocate la sol si rafinariile de aur din Elvetia s-au inchis la finele lunii martie, traderii erau ingrijorati ca nu vor putea sa aduca aur la timp la New York in contrapartida pentru contractele futures. Aceasta situatie a dus la cresterea cotatiilor futures la... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 20:53
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri seara, ca in ce priveste aducerea aurului Romaniei in tara de la Londra ar trebui infiintata o comisie de ancheta parlamentara.
El a explicat ca, prima oara, ar trebui verificat contractul in baza caruia aurul "s-a dus din Romania unde s-a dus el".
"Cel mai bine ar fi ca in Parlamentul Romaniei sa se faca o comisie, fie de la Senat, fie de la Camera, fie de la amandoua - de fapt, Senatul are aceste atributii - care sa spuna asa: dom'le, haideti sa vedem situatia reala, lasam ca aducem sau nu aurul.
Adica, in primul rand, contractul in baza caruia aurul Romaniei, in anul de gratie, s-a dus din Romania unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru ca acel aur, odata dus acolo, sa vedem care sunt costurile de chirie si cine dispune de acest aur. Acest aur in baza lui se garanteaza, dar nu de noi, ci de cei care au aurul.
De asta trebuie vazut. Nu cumva aurul nostru de astazi este pus gaj, sa zic, intr-o operatiune internationala de catre banca respectiva. De fapt, daca vedem acel contract, vom sti exact", a precizat Eugen Teodorovici, la Antena3.
Ministrul a apreciat ca oamenii se vor convinge astfel ca nimeni nu vrea sa fure aurul.
"In momentul acela, Romania va vedea exact care este situatia si oamenii se vor convinge ca nu vrea nimeni sa fure vreun aur. Va dati seama ce aberatie? Fura un partid politic aurul tarii?! Acestea sunt chestiuni... Cred ca se pune foarte mare pret si pe nivelul... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 10:19
Social-democratii vin cu precizari in legatura cu proiectul de lege depus de presedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae, care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt pastrate in strainatate.
Asadar, PSD argumenteaza depunerea acestui act normativ prin faptul ca si alte tari, cum ar fi Germania, Austria, Belgia, Olanda si Elvetia, isi repatriaza rezerva de aur.
"Despre proiectul de lege promovat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei, pentru moment spunem doar atat: Germania isi repatriaza rezerva de aur, Austria isi repatriaza rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elvetia isi repatriaza rezerva de aur", scriu social democratii pe pagina de Facebook.
Totodata, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, pentru Mediafax, ca depozitarea rezervei de aur a Romaniei in Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 de euro, iar atunci cand initiativa sa legislativa si a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie sa "execute" decizia.
"Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai ca nu producea venituri, da producea pierderi, pentru ca sunt niste costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costa pe noi sa ne tinem aurul in Anglia. Si, atunci, primul si cel mai simplu argument ar fi ca nu ne mai costa. Detinand banii la noi in "saltea", nu ne mai costa.
Pe de alta parte, e si un semnal de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 13:06
Separarea francului elvetian de moneda unica europeana a generat o serie de socuri in pietele internationale, dar spectacolul este departe de a se fi incheiat, se tem analistii financiari.
Dincolo de incercarile disperate ale oficialilor din Banca Nationala a Elvetiei de a tempera apetitul investitorilor pentru plasamentele in franci, o noua politica monetara a echipei conduse de Thomas Jordan este in masura sa destabilizeze si mai mult pietele internationale.
Intr-un interviu acordat agentiei Sputnik News, traderul independent Florian Grummes considera ca banca centrala elvetiana se va orienta spre piata metalelor pretioase in scurt timp.
"Elvetia s-a intors in punctul mort"
Pentru Grummes, decizia luata de bancherii elvetieni este un semn clar ca piata aurului va fi suprasolicitata in curand. Iar incercarea bancii centrale de a reveni la politica de refacere a rezervei de aur va duce la o crestere destul de rapida a pretului unciei.
"In momentul de fata, Banca Nationala a Elvetiei s-a intors in punctul mort din noiembrie, marcat de desfasurarea referendumului pentru consolidarea monedei prin cresterea rezervei de aur.
Una din variantele de atunci era ca banca sa foloseasca rezervele valutare pentru acest lucru. Acum, dupa ce francul elvetian nu mai este legat de euro, le va fi mult mai usor sa recurga la aceasta masura", apreciaza Florian Grummes.
Acesta anunta, de altfel, ca se inregistreaza deja o cerere destul de mare de aur din partea... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 18:00
Bancile centrale au achizitionat 118 tone de aur in trimestrul al doilea al anului, ceea ce reprezinta o crestere cu 28%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.
In mai 2014, Banca Centrala Europeana si alte banci europene au semnat cel de al patrulea Acord al Aurului intre bancile centrale. Potrivit acestuia, bancile centrale "nu planuiesc sa vanda cantitati semnificative de aur" in urmatorii cinci ani, precizeaza Mediafax
Rusia si-a crescut puternic rezervele de aur din februarie 2014 si a urcat doua locuri in topul 10 al rezervelor mondiale de aur, informeaza businessinsider.com.
Rezervele totale de aur erau in luna august a acestui an de 31.812 tone, potrivit ultimului raport al Consiliului Mondial al Aurului.
Top 10 al tarilor cu cele mai mari rezerve de aur
1. Statele Unite
Rezervele de aur oficiale: 8.133,5 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 71,9%
2. Germania
Rezervele de aur oficiale: 3.384,2 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 68,4%
3. Italia
Rezervele de aur oficiale: 2.451,8 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 67%
4. Franta
Rezervele de aur oficiale: 2.435,4 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 65,1%
5. Rusia
Rezervele de aur oficiale: 1.094,7 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 9,7%
6. China
Rezervele de aur oficiale: 1.054,1 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 1,1%
7. Elvetia
Rezervele de aur oficiale:... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:30
Pretul aurului a ajuns pana la 1.800 de dolari pe uncie, in august, cresterea pe intregul an 2011 fiind de 26%, pe fondul nesigurantei de pe piata de capital si a turbulentelor economice. Cei mai mari posesori individuali de aur - banci centrale, entitati internationale si guverne - detin aproximativ 16,5% din cantitatea globala, adica circa 30.700 de tone.Cifrele reies din raportul lunar al Consiliului Mondial al Aurului, organismul principal de monitorizare a industriei.
Iata topul proprietarilor de aur, conform CNBC.
Locul 10 - Japonia
Valoarea rezervelor: 49,11 miliarde dolari
Cantitatea detinuta: 843,3 tone
Pe piata libera, aurul japonez ar valora in jur de 49,11 miliarde de dolari.
Locul 9 - Rusia
Valoarea rezervelor: 54 miliarde dolari
Cantitatea detinuta: 926,9 tone
Banca Centrala a Federatiei Ruse este organismul care gestioneaza cele 926,9 tone de aur, evaluat la 54 miliarde de dolari.
In 2009, Rusia a crescut productia de aur cu 21%, odata cu deschiderea a catorva mine noi. Anul trecut, statul a intrecut Japonia din punct de vedere al cantitatii detinute, adaugand rezerve de 140 de tone.
Rusia a continuat sa cumpere aur si in cursul acestui an, achizitionand 4,9 tone doar in iulie, conform unui raport al Fondului Monetar International.
Locul 8 - Elvetia
Valoarea rezervelor: 66,75 miliarde de dolari
Cantitatea detinuta: 1.146,2 tone
Banca Nationala se ocupa de politica monetara a statului si gestionaza cele 1.146,2 tone de aur detinute de Elvetia.... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 15:13
Pretul aurului atinge record dupa record, in iulie 2011 atingand valoarea de 1600 de dolari/uncie. Analistii spun ca acesta nu se va opri aici. Aurul isi va mari valoarea luna de luna, ajungand pana la 1700 de dolari/uncia pana la sfarsitul anului. Iata care sunt cele mai bogate tari in aur:Statele Unite
US Bullion Depository din Kentucky, cunoscuta ca si Fort Knox, detine cea mai mare rezerva de aur din lume.
In total,rezervele de aur ale americanilor au ajuns la 8.965.6 tone de aur, evaluate la 459.04 miliarde de dolari pe piata.
Germania
Pozitia a doua in clasament o ocupa motorul economic al Europei care detine 3.747 tone de aur, evaluate la aproximativ 191.89 miliarde de dolari.
Potrivit World Gold Council, cuferele pline cu aur ale Germaniei valoreaza 71,7% din totalul rezervelor din lume.
FMI
FMI supravegheaza operatiunile economice internationale ale celor 185 de tari membre.
Politicile sale privind rezervele de aur s-au schimbat in ultimii 25 de ani, insa rezervele sale stabilizeaza internationale .
FMI a vandut o parte din rezervele sale in decembrie 1999 pentru a ajuta tarile sarace puternic indatorate. In seifurile institutiei mondiale sunt depozitate acum 3101,3 tone de aur, evaluate la 158.77 de miliarde de dolari pe piata.
Italia
Italia se afla pe locul patru in topul celor mai bogate tari in aur.
Banca Nationala a Italiei administreaza 2.702 de tone de aur, care valoreaza aproximativ 138.33 miliarde de dolari.
Franta
Cu toate ca se afla la un loc... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:50