Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a declarat ca presedintele Donald Trump i-a cerut sa continue eforturile pentru a tempera tensiunile legate de Coreea de Nord, seful diplomatiei americane asigurand ca "aceste eforturi diplomatice vor continua pana cand va cadea prima bomba".
Tillerson a facut aceste afirmatii in timpul unei emisiuni la postul CNN si a minimalizat totodata mesajele postate de Trump pe Twitter, in care acesta ii transmitea ca isi pierde vremea incercand sa negocieze cu "Micul Om-Racheta", referire la liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Trump "mi-a transmis clar sa continui eforturile diplomatice", a precizat duminica secretarul american de stat.
Declaratiile sale survin in contextul relatarilor despre un posibil nou test nord-coreean cu racheta, care ar putea fi efectuat inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA, care incep saptamana viitoare.
Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific.
Citeste si NATO se opune unei interventii militare a SUA in Coreea de Nord: Ar avea consecinte devastatoare! ...citeste mai departe despre "Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:31
Presedintele american Donald Trump i-a transmis secretarului de stat Rex Tillerson sa nu-si mai "piarda vremea" cu Coreea de Nord, la o zi dupa ce seful diplomatiei dezvaluise ca Washingtonul se afla in contact direct cu Phenianul, transmit DPA si AFP.
"I-am spus lui Rex Tillerson, minunatul nostru Secretar de Stat, ca isi pierde vreme incercand sa negocieze cu Little Rocket Man" (Micul Om-Racheta), a postat Donald Trump duminica pe Twitter, referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong-Un.
I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man...- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 1, 2017
"... Conserva-ti energia, Rex, vom face ceea ce trebuie facut!" a scris Trump.
...Save your energy Rex, we'll do what has to be done!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 1, 2017
Seful diplomatiei americane, Rex Tillerson, a declarat sambata, in cursul unei vizite la Beijing, ca Washingtonul are deschise "linii de comunicare" cu Phenianul pentru "a sonda" vointa regimului lui Kim Jong-Un de a se angaja in discutii referitoare la programul nuclear.
"Avem doua sau trei canale deschise cu Phenian (...) Putem sa le vorbim, le vorbim", le-a dat asigurari Tillerson jurnalistilor.
Departamentul de Stat a indicat totusi, la scurt timp dupa aceea, ca Phenianul nu a manifestat "niciun semn de interes" pentru negocieri cu SUA.
"Oficialii nord-coreeni nu au aratat niciun semn ca sunt... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 19:22
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a avertizat pe secretarul de Stat american Rex Tillerson ca eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ar fi "periculoase".
Lavrov si Tillerson au avut o convorbire telefonica miercuri seara, la cateva ore dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat pe contul de Twitter ca "discutiile nu reprezinta raspunsul" pentru situatia din Coreea de Nord, relateaza Associated Press.
Ministerul rus de Externe a precizat ca atat Lavrov, cat si Tillerson, au condamnat Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete balistice catre Japonia si au facut apel la dialog.
Serghei Lavrov i-a transmis lui Rex Tillerson ca Rusia indeamna toate partile sa evite o solutie militara la aceasta criza si a adaugat ca Moscova vede eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ca fiind "contraproductive si periculoase".
Marti, Coreea de Nord a lansat o racheta balistica deasupra teritoriului Japoniei. Racheta a zburat deasupra insulei japoneze Hokkaido si s-a prabusit in Oceanul Pacific, acesta fiind primul proiectil nord-coreean ce a zburat deasupra Japoniei dupa 1998.
Kim Jong Un, liderul de la Phenian, ar fi ordonat lansarea rachetei in cadrul unei misiuni de antrenament care a avut drept rol sa contracareze exercitiile militare SUA-Coreea de Sud, a anuntat agentia nord-coreeana de stiri KCNA. Coreea de Nord a testat 13 rachete balistice doar in acest an. ...citeste mai departe despre "Rusia avertizeaza SUA: Noi sanctiuni pentru... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 12:19
Coreea de Nord a amenintat ca se va razbuna pe SUA de 1.000 de ori, dupa ce reprezentantii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite au votat pentru implementarea unui nou pachet de sanctiuni internationale propus de partea americana dupa ultima racheta intercontinentala lansata de regimul de la Phenian.
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat in mod unanim noile sanctiuni internationale impotriva regimului nord-coreean, dupa lansarea a doua rachete intercontinentale in ultima luna, dintre care una are capacitatea tehnica de a lovi inclusiv metropolele Chicago, Denver si New York, aminteste The Independent.
Noile sanctiuni internationale vizeaza o interdictie pentru mai multe exporturi, inclusiv carbune. Insa, regimul nord-coreean a reactionat, sustinand ca noile sanctiuni reprezinta un "complot american furios de a izola si a sugruma" Coreea de Nord.
De asemenea, regimul nord-coreean sustine ca noile sanctiuni nu-l vor forta sa negocieze cu privire la programul nuclear sau limitarea ambitiilor nucleare, care reprezinta acum o amenintare si pentru SUA.
Rex Tillerson a mentionat ca regimul dictatorului Kim Jong-un trebuie sa puna capat testelor cu rachete balistice, daca vrea sa se aseze la masa negocierilor cu SUA. ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord ameninta ca se va razbuna de o mie de ori pe SUA, dupa noile sanctiuni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 12:51
Statele Unite nu vor sa rastoarne regimul nord-coreean si spera sa poata dialoga pe viitor cu acesta, cu conditia ca Phenianul sa renunte la programul sau nuclear, a declarat marti secretarul american de Stat, Rex Tillerson.
"Nu suntem in cautarea unei schimbari de regim, nici a unei prabusiri a regimului, nu suntem in cautarea unei reunificari accelerate a peninsulei" coreene, a transmis oficialul american in fata presei, la Washington, cu prilejul bilantului primelor sase luni ale mandatului sau diplomatic, conform AFP.
"Nu cautam o scuza pentru a ne trimite armata la nord de paralela 38", care separa cele doua Corei, a adaugat el.
Adresandu-se nord-coreenilor, Tillerson a spus: "Nu suntem dusmanul vostru, nu va amenintam, dar voi reprezentati o amenintare inacceptabila pentru noi, iar noi trebuie sa raspundem la asta".
Seful diplomatiei americane a lasat chiar usa deschisa unui dialog cu Phenianul. "Conditia pentru aceste discutii este ca nu exista viitor pentru o Coree de Nord care ar detine arme nucleare", a subliniat el.
Potrivit secretarului american de Stat, amenintarea nord-coreeana s-a "materializat" in cursul ultimelor luni. "Avem un numar limitat de optiuni", a aratat Rex Tillerson, evocand politica americana de "presiune pacifista" asupra regimului de la Phenian.
El a facut apel din nou la China pentru "a-si utiliza influenta asupra Coreii de Nord in scopul crearii conditiilor unui dialog productiv".
Coreea de Nord a lansat vineri o... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 09:52
Liderul nord-coreean Kim Jong-un sustine ca testul cu racheta intercontinentala de vineri inseamna ca tot teritoriul Statelor Unite poate fi lovit, de acum incolo, de Phenian, in timp ce secretarul de stat american Rex Tillerson atrage atentia ca Rusia si China poarta o "responsabilitate unica si speciala" in agravarea amenintarii reprezentate de Coreea de Nord.
Agentia oficiala nord-coreeana KCNA noteaza sambata ca presedintele Kim Jong-un a declarat "cu mandrie" ca testul a demonstrat capacitatea Coreei de Nord sa lanseze un tir "oriunde si oricand", si ca "teritoriul continental al SUA este in raza noastra de actiune", informeaza News.ro.
De partea cealalta, SUA fac responsabile China si Rusia pentru agravarea amenintarii numite Coreea de Nord, iar presedintele Trump spune ca prin lansarea acestei rachete Coreea de Nord se izoleaza si mai mult.
"China si Rusia poarta o responsabilitate unica si speciala in cresterea amenintarilor pentru stabilitatea regionala si globala, ca sustinatori economici ai programului nuclear balistic al Coreii de Nord", a declarat Rex Tillerson intr-un comunicat, subliniind totodata ca acest tir de racheta este "o incalcare flagranta a numeroaselor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care reflecta vocea comunitatii internationale", informeaza Agerpres.
In acelasi timp, presedintele american Donald Trump a avertizat ca testele nord-coreene cu rachete balistice intercontinentale reprezinta o actiune "imprudenta si... mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 14:47
Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a declarat ca Washingtonul ia in calcul sanctionarea statelor care desfasoara afaceri ilegale cu regimul de la Phenian.
Rex Tillerson a afirmat ca SUA urmeaza sa decida daca vor impune sanctiuni secundare statelor respective. Administratia de la Washington cauta sa puna presiune pe Coreea de Nord, in contextul exercitiilor nucleare tot mai intense desfasurate de regimul de la Phenian.
SUA suspecteaza ca Phenianul cauta sa dezvolte rachete balistice care au capacitatea sa loveasca teritoriul american.
Cu toate acestea, Tillerson nu a nominalizat nicio tara care ar putea fi supusa sanctiunilor. El a adaugat ca problema nord-coreana urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare cu principalul aliat al Phenianului, China.
Intrebat daca Beijingul este dispus sa participe la eforturile de descurajare a Coreei de Nord, Tillerson a spus ca " (Autoritatile chineze) au luat cateva masuri (in acest sens), masuri vizibile, pe care le putem confirma."
Citeste si:
SUA schimba foaia in relatia cu Phenianul: Politica tacerii strategice a luat sfarsit. Se ia in considerare actiunea militaraCoreea de Nord nu se teme de amenintarile lui Trump: A mai lansat o rachetaCoreea de Nord anunta SUA ca e pregatita de orice tip de razboi ...citeste mai departe despre "Americanii au de gand sa impuna sanctiuni tarilor care fac afaceri cu Coreea de Nord" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 16:31
Actiunea militara impotriva Phenianului este o optiune care se afla pe masa, a declarat secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, in contextul noilor teste balistice facute de Coreea de Nord.
Coreea de Nord da iarasi fiori lumii intregi: Kim a lansat 4 rachete intr-o zi. Una ar fi putut ajunge pana pe teritoriul SUA
Oficialul american a facut aceasta declaratie vineri, dupa o vizita oficiala in Zona Demilitarizata, care divide Coreea de Nord de Coreea de Sud, arata South China Morning Post, care citeaza AFP.
"Sigur ca nu vrem asta, sa se ajunga la conflict militar", a spus Tillerson reporterilor, adaugand ca daca amenintarea din partea Phenianului "creste pana la un nivel despre care credem ca cere actiune, atunci, aceasta optiune (actiunea militara - n. red.) se afla pe masa".
Tillerson a mai spus ca "tacerea strategica" a ONU a ajuns la final. "Politica tacerii strategice a luat sfarsit", a declarat oficialul american intr-o conferinta de presa cu ministrul Afacerilor Externe din Coreea de Sud, Yun Byung-se.
"Luam in considerare un nou set de masuri diplomatice, economice si care tin de securitate. Toate optiunile sunt pe masa", a mai spus oficialul american.
Tillerson se afla in Asia si discuta cu oficiali din regiune legat de gasirea unei cai de a face fata amenintarilor venite din partea Phenianului. Acesta a recunoscut ca politica adoptata pana acum si sanctiunile aplicate nu au avut, practic, niciun efect si ca e nevoie de o alta abordare.
20 de... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 12:18