Premierul canadian Justin Trudeau nu neaga faptul ca procesul de automatizare va lasa destui angajati fara locuri de munca, dar anunta ca a identificat solutii pentru a rezolva o criza sociala generata de avansul inregistrat de noile tehnologii.
"Stim ca piata muncii trece printr-o schimbare radicala si, in loc sa opunem rezistenta in van, am decis sa ne concentram pe finantarea sectorului de cercetare-inovatie, cum ar fi Inteligenta Artificiala sau calculul cuantic, care ne-ar putea ajuta sa facem schimbarea chiar aici, in Canada", a explicat premierul Trudeau, citat de CNBC.
Anul acesta, guvernul de la Ottawa va asigura mai multe granturi si imprumuturi fara dobanda pentru studenti, pe langa stimulentele acordate companiilor care vor prelua aproximativ 13.000 de absolventi ai facultatilor din tara.
Pe langa aceste masuri, oficialii canadieni au in plan demararea unui program care le va permite persoanelor fara loc de munca, beneficiare ale ajutorului de somaj, sa isi pastreze acest statut cu conditia sa inceapa cursuri de specializare pe care sa le achite din buzunarul propriu.
Astfel, de anul viitor, 132,4 milioane de dolari canadieni vor fi disponibili pentru asigurarea ajutoarelor de somaj ale acestor cursanti, in anii urmatori suma alocata urmand sa fie de 37,9 milioane de dolari canadieni.
"Pentru muncitorii care si-au pierdut locurile de munca si beneficiaza de ajutor de somaj acest lucru inseamna ca se vor putea intoarce la cursuri pentru o noua... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 14:38
Conflictul dintre forta de munca umana si programele artificiale dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii ar putea fi mai bine gestionat daca guvernele s-ar stradui sa tina pasul, in privinta reformelor legislative, cu avansul tehnologic, sustin memmbri unei prestigioase asociatii international a barourilor.
Noua revolutie tehnologica e de asteptat sa aiba un impact semnificativ pe piata muncii, iar avocatii cred ca se impun schimbari majore in politicile din domeniu, dar si in domeniul fiscalitatii si a politicilor sociale, relateaza IB Times.
In 120 de pagini ale raportului "Inteligenta Artificiala, Robotica si impactul lor asupra pietei muncii", membrii Institutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca, parte a Asociatiei Internationale a Barourilor, trag un semnal de alarma privind discrepantele flagrante care exista in acest moment intre legislatia muncii si realitatea economica adusa de avansul tehnologic inregistrat in ultimele decenii.
"Fenomenul AI este pe o curba exponentiala, in vreme ce legislatia abia face fata problemelor elementare. Avem nevoie de o legislatie noua a muncii pentru a tine pasul cu automatizarea", crede Gerlin Wiesskirchen, unul dintre cercetatorii care au semnat raportul.
Documentul ofera si cateva solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de munca pentru angajatii umani. Astfel, avocatii propun etichetarea produselor realizate de acestia cu inscriptia "Made by humans", dar si stabilirea unor cote minime de angajati umani... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 16:42
Directorul FMI, Christine Lagarde, a iesit la rampa pentru a indemna guvernele sa aloce mai multe fonduri pentru educatie, investitii si sectorul de cercetare-dezvoltare, in opinia sa productivitatea scazuta din prezent ducand la o scadere a standardelor de viata in intreaga lume.
Lagarde se arata deranjata de faptul ca liderii politici se multumesc sa astepte ca noua revolutie tehnologica sa genereze o crestere a productivitatii in diverse sectoare si sa aduca nivelul de trai al populatiei la standardele intalnite inainte de criza financiara din 2008, anunta The Guardian.
Directorul Fondului spune ca productivitatea scazuta este un fenomen care poate fi regasit in rapoartele intocmite in ultimii 5 ani, iar analizele recente ale expertilor din institutie sugereaza ca, daca guvernele ar fi pastrat nivelul de finantare intalnit inainte de criza financiara, cresterea economica la nivelul tarilor dezvoltate ar fi fost cu 5 procente mai mare.
"Ar fi ca si cum am adauga inca o Japonie la economia globala. Inca un deceniu de crestere anemica a productivitatii va submina serios sansele de crestere a standardului de viata la nivel global", a punctat Lagarde intr-un discurs tinut in fata membrilor American Enterprise Institute.
Discursul tinut de directorul executiv al Fondului Monetar International vine pe fondul publicarii unui nou studiu al analistilor institutiei privind cauzele care tin productivitatea la un nivel redus de crestere.
Acestia au sesizat trei... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 17:57
O noua motiune depusa in Parlamentul European ar putea pune in alta lumina robotii casnici si industriali din Europa, acestia urmand sa aiba drepturi si indatoriri, conform cu noul lor statut de "persoane electronice", dupa cum specifica proiectul remis Comisiei Europene.
Noua revolutie industriala ii forteaza pe alesii europeni sa regandeasca rolul robotilor in societate, dar in acelasi timp si sistemul de impozitare al acestora, informeaza CNBC.
O noua lume
Pe langa rolul tot mai pregnant al robotilor din fabrici, numarul potentialelor "persoane electronice" este in crestere si in alte domenii, ca ingrijirea personala si sanatatea, ceea ce alimenteaza teama maselor de amenintarea somajului, a inegalitatii sociale si a alienarii.
Motiunea initiata pe 31 mai arata ca nivelul ridicat de inteligenta, profunzimea si autonomia robotilor necesita regandirea intregului sistem legal: de la impozitare si pana la responsabilitatea juridica a acestora.
Prea devreme
Reprezentantii sectorului german de robotica (VDMA), care include companii precum Siemens sau Kuka, sustin ca propunerea se arata prea complicata si vine mult prea devreme.
In propunerea inaintata de parlamentarii europeni catre corpul executiv al UE se mentioneaza ca "macar celor mai sofisticati roboti autonomi li s-ar putea acorda statutul de persoane electronice, cu drepturi si obligatii specifice."
"Persoanele electronice" ar urma sa figureze intr-un registru unitar, fiecare dintre robotii... mai mult
Joi, 23 Iunie 2016, ora 13:18
Foxconn, unul dintre furnizorii de componente ai Apple, a facut un pas important in inlocuirea fortei de munca umane cu roboti, trimitand in somaj 60.000 de muncitori dintr-o fabrica din China.
Anul trecut, piata robotilor industriali din China a inregistrat vanzari in crestere cu 16%, un record la nivel mondial, iar trendul promite sa se mentina si in viitorul apropiat, dupa cum anunta revista IB Times.
Foxconn este o companie taiwaneza, dar care foloseste forta de munca din China, avand o fabrica deschisa in Kunshan, o localitate din apropierea orasului Shanghai, unde pana nu demult lucrau 110.000 de angajati.
"Fabrica Foxconn si-a redus numarul de angajati de la 110.000 de muncitori la 50.000 gratie introducerii robotilor industriali. A avut success in programul de reducere a costurilor cu orta de munca. Mai multe companii ii vor urma exemplul", a specificat Xu Yulian, purtator de cuvant al primariei din Kunshan.
Anul trecut, Foxconn si alte 34 de firme din Taiwan cu fabrici deschise in orasul chinez au investit 610 milioane de dolari in achizitionarea robotilor industriali care sa inlocuiasca forta de munca umana.
Vreme de mai multi ani, Foxconn s-a aflat in mijlocul unor scandaluri legate de prostul tratament al fortei de munca din fabrica din Kunshan si de valul mare de sinucideri inregistrat in randul angajatilor sai.
Recordul in privinta concedierilor facute in urma tehnologizarii sectiilor de productie il detine Nike, producatorul de articole... mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 17:53
Tehnologia, fara indoiala, transforma lumea asa cum o stim intr-un ritm mai rapid decat orice alt megatrend de pana acum si reinventeaza societatea in moduri greu de imaginat in urma cu doar cativa ani.
Tehnologii precum cloud computing, aplicatii mobile, eCommerce sau realitatea virtuala ajuta la democratizarea informatiei si dau acces oamenilor la cunostinte de scara globala. Traim acum intr-o societate interconectata, mereu aflata in schimbare si in redefinire.
Concurs pentru tineri: Premiul - o excursie la Bruxelles
Revolutia tehnologica a transformat toate aspectele vietii noastre, iar modul in care lucram este unul dintre domeniile care se schimba cel mai mult. Nu mai este vorba doar de "cum lucram", ceea ce trebuie sa regandim, dar si "de ce", "cand" si "de unde".
Adaptarea la o astfel de schimbare se arata deja a fi o provocare foarte mare in majoritatea industriilor, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori - din mediul public sau privat. Depinde de noi sa ne ...citeste mai departe despre "Revolutia tehnologica la locul de munca" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 07:52
Pana acum, in privinta potentialului pe care il rezinta robotii inteligenti si programele de Inteligenta Artificiala (AI) s-au facut auzite mai mult vocile pesimistilor, care prevad o crstere masiva a ratei somajului in randul personalului uman din companii.
Adevarul este ca noua revolutie tehnologica este o sabie cu doua taisuri, analistii Forumului Economic Mondial estimand ca peste 5 milioane de joburi urmeaza sa fie ocupate de roboti in urmatorii 5 ani. Insa, unele efecte se pot dovedi benefice pentru angajati, remarca reporterii CNBC.
Proces educational nou
Evolutia tehnologiilor care se situeaza la limita dintre palpabil, digital si biologic ar putea influenta in primul rand procesul educational.
Competentele in materie de citit, scris sau abilitati de calcul aritmetic ale unei persoane s-ar putea modifica, ceea ce presupune si o schimbare a accentului pus pe disciplinele predate in acest moment in scoli.
"Va exista un nou fel de alfabetizare, iar aceasta va fi o alfabetizare in domeniul bazelor de date. Nu este vorba doar de aritmetica, ci de un mod de a privi lumea din perspectiva gandirii de calcul.
Notiunea aceasta va trebui sa le ofere oamenilor abilitatea de a intelege modul in care este organizata o lume plina de date", crede Nigel Shadbolt, presedinte al Institutului Open Data.
Acesta sustine ca nu toata lumea va trebui sa invete cum sa codeze in limbaj de calcul, dar cei care vor fi "analfabeti" din acest punct de vedere si-ar putea gasi... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 11:52
Dramatica schimbare la fata a societatii, inregistrata prin prisma revolutiei industriale de la inceputul secolului XIX, a creat dezolantul peisaj al metropolelor aglomerate si al spectrului foamei si bolilor care au lovit in clasa muncitoreasca lipsita de aptitudini in fata erei masinilor.
Noua revolutie tehnologica, cea digitala, a adus in locul peisajului urban auster mirajul iPhone-ului si pe cel al internetului, insa a divizat clasele sociale intr-un mod nemaintalnit in ultimul secol.
Din ce in ce mai mult, o elita subtire a lucratorilor cu competente IT se impune in piata, beneficiind de avantajul unei plati superioare, in timp ce salariile celorlalti se micsoreaza treptat. Revolutia tehnologica a dus la crearea unor mari averi fara aportul muncitorilor, dar si la lipsa unei garantii de imbogatire prin munca, observa redactorii publicatiei The Economist.
La concurenta cu computerele
Pana acum, rasturnarea de situatie au resimtit-o angajatii cu un grad de calificare redus sau mediu, al caror venit s-a diminuat treptat in ultimii ani. In majoritatea tarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, salariile medii au ramas inghetate la nivelul anului 2000. Chiar si in tari in care rata somajului este in continua scadere, cum ar fi Marea Britanie sau Germania, numarul mare de angajari din perioada post-recesiune nu garanteaza si o crestere a nivelului salarial fata de anii precedenti, ba din contra.
Valoarea unei companii nu mai este data de... mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 16:50