Reactiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanta de Urgenta adoptata vineri (Ordonanta Teodorovici - n.red.) sunt similare cu cele cauzate de Revolutia Fiscala, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, intr-o conferinta de presa.
Totusi, dupa transferul de contributii, nicio multinationala nu a parasit Romania, ci, dimpotriva, investitiile straine au crescut, a mai spus membrul Cabinetului Dancila.
Intrebat de jurnalisti cum comenteaza reactiile negative ale mediului de afaceri la Ordonanta Teodorovici, Radu Oprea a raspuns:
"Eu cred ca, printr-un dialog sustinut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicam intr-un mod foarte corect aici in minister, vor reusi sa explice aceste masuri pe care Guvernul Romaniei doreste sa le ia.
Imi aduc aminte ca la fel s-au intamplat lucrurile si cand a fost vorba despre trecerea taxelor de la angajator la angajat si transpunerea directivei 1164 si apoi, printr-un dialog sustinut, am reusit sa explicam si lucrurile au intrat in normal. Tineti minte ca atunci toata lumea spunea: 'Nu vor mai fi investitii straine, gata! Romania va fi parasita! Multinationalele pleaca!'. Nu a fost adevarat. Anul acesta am avut o crestere a investitiilor straine si este cea mai mare valoare a investitiilor straine directe dupa criza din 2008", a spus ministrul.
Acesta a mai precizat ca, in ceea ce priveste plafonarea pretului gazelor la producator, exista anumite... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 17:30
Parlamentarii au intrat, de vineri, oficial in vacanta, iar "revolutia fiscala" ramane la stadiul de ordonanta de urgenta, oamenii de afaceri fiind tinuti in continuare in incertitudine.
S-au implinit sapte luni de cand OUG 79/2017 zace in Parlament, iar alesii nu au fost interesati sa voteze in sesiunea care abia s-a incheiat legea privind aprobarea ordonantei.
Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul n-a fost terminat nici pana in ziua de azi.
Guvernul a tot carpit in acest timp "revolutia fiscala" prin mai multe ordonante de urgenta. Cu toate acestea, oamenii de afaceri au atras atentia ca inca mai sunt multe probleme care trebuie rezolvate in ordonanta 79.
Mai mult, ei vor sa vada forma finala a legii, pentru ca se tem ca vor mai exista modificari. De fapt, pana cand toate ordonantele care modifica legislatia fiscala nu vor trece de Parlament, oamenii de afaceri nu vor sti cu certitudine care sunt regulile fiscale dupa care functioneaza in acest an.
"Parlamentarii nu voteaza, de frica atacarii la CCR"
De ce amana insa parlamentarii de 7 luni de zile votarea Legii de adoptare a ordonantei privind "revolutia fiscala"? De teama faptului ca va fi atacata la CCR, pentru ca stiu ca este... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2018, ora 13:23
Intreprinderile private mici si mijlocii din Romania fac din nou apel la Parlament sa adopte proiectul de lege privind "revolutia fiscala". S-au implinit cinci luni de cand OUG 79/2017 zace in Parlament, ceea ce creeaza in continuare incertitudine in piata.
Oamenii de afaceri se tem ca legea are probleme de constitutionalitate, iar faptul ca nici pana in ziua de azi nu a fost adoptata duce la o instabilitate a mediului de afaceri, atrage atentia presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.
"Dorinta noastra este ca Parlamentul sa voteze legea de aplicare a ordonantei de urgenta privind revolutia fiscala, pentru ca legea nici macar pana acum nu a iesit din Parlament. Vrem sa ni se spuna foarte clar daca are probleme de constitutionalitate sau nu, pentru ca in continuare exista incertitudine si asta se manifesta la nivelul tuturor. Faptul ca Parlamentul inca nu scoate legea ne tine pe toti intr-o situatie de instabilitate", a declarat, pentru Ziare.com, Florin Jianu.
Amintim ca proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul nu a ajuns pe ordinea de zi a Comisiei nici pana in ziua de azi.
Mediul de afaceri a cerut de nenumarate ori adoptarea... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 00:00
"Revolutia fiscala" zace de peste 4 luni in Parlament, fara ca alesilor Puterii sa le pese ca acest lucru prelungeste starea de incertitudine pentru mediul de afaceri.
Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul nu a ajuns pe ordinea de zi a Comisiei nici pana in ziua de azi.
In schimb, in tot acest timp, deoarece consecintele aplicarii modificarilor la Codul Fiscal au fost dramatice in unele domenii, au fost adoptate mai multe ordonante de urgenta care au carpit "revolutia fiscala".
Dupa socurile initiale, mediul de afaceri traverseaza acum o perioada de incertitudine, cu fiecare luna ce trece fara ca forma finala a legislatiei fiscale aplicabila pentru 2018 sa fie adoptata.
Mediul de afaceri se confrunta cu nesiguranta si impredictibilitate. Exista o tensiune reala
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca exista o tensiune reala in randul oamenilor de afaceri, mai ales ca exista voci care sustin ca aceasta ordonanta ar putea fi declarata neconstitutionala.
"Este vorba de nesiguranta, impredictibilitate. Sunt voci care se tem ca va fi declarata neconstitutionala si cu atat mai mult este datoria parlamentarilor sa accelereze adoptarea acestei ordonante sub... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 09:59
Reglementarea prin care firmele de tip SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala va afecta circa 30.000 de intreprinzatori debutanti, a atras luni atentia Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
"As ridica o problema legata de modificarile Codului fiscal. Acum trebuie sa ne facem mea culpa si sa spunem ca exista a 121-a modificare a Codului fiscal pe care o consideram absolut necesara, aceea ca, in acest moment, intreprinzatorii debutanti SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala si, practic, din calculele noastre, cam 30.000 de intreprinzatori debutanti au fost direct afectati. Sunt curios sa vedem datele de la ONRC, sa vedem cate SRL-D s-au mai creat de la debutul acestui an. Reglementarea asta trebuie modificata", a spus Jianu.
Intrebat ce parere are despre cum va evolua interesul intreprinzatorilor in acest an pentru programul Start-Up Nation, presedintele CNIPMMR s-a declarat optimist.
"E greu de estimat, dar cred ca va fi un interes ridicat in continuare pentru Start-Up Nation. Programul a avut un interes inca din primul an. Avem un numar de 10.000 de aplicanti care n-au accesat finantarea si care sunt potentiali aplicanti si pentru acest an. Cu siguranta, pentru acest an programul este mai cunoscut. Noi, mediul de afaceri, am primit foarte multe intrebari despre program",... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:26
Pseudo-revolutia fiscala a insemnat o crestere salariala de 3 lei, dar din punct de vedere aritmetic vorbim de fapt pe undeva despre scaderi, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Majorarea salariului mediu o vad din punct de vedere matematic. Trebuie sa ne uitam aritmetic la acesta. Daca nivelul salariului minim a crescut, iar nivelul salariului mediu a ramas acelasi, pentru ca 3 lei nu-i mai iei in seama, inseamna ca undeva a scazut. Daca media ramane la fel, iar partea de jos s-a dus mai sus, inseamna ca partea de sus (salariul mediu, n.r.) a venit mai in jos. A venit clasa de sus spre clasa de jos. Asta inseamna ca foarte multor angajati le-a scazut salariul, deci cel aflat peste medie. Deci, pseudo-revolutia fiscala a insemnat 3 lei...", a afirmat Jianu.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate saptamana trecuta, in Romania, castigul salarial mediu nominal net s-a situat, in februarie, la 2.487 de lei, in crestere cu 3 lei fata de luna anterioara.
La nivel brut, castigul salarial mediu nominal a fost de 4.128 lei. mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:05
Guvernul a bulversat mediul de afaceri adoptand, pe repede inainte, ordonanta 79/2017 care a impus o revolutie fiscala contestata, care a adus modificari majore intr-un timp extrem de scurt. Ne aflam la finalul lunii martie si, pentru 2018, oamenii de afaceri sunt tinuti in continuare in incertitudine - Legea "revolutiei fiscale" zace inca in Parlament si nu mai putin de cinci ordonante de urgenta au modificat-o pana acum.
Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost adoptat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul n-a fost terminat nici pana in ziua de azi.
Intre timp, Guvernul a tot carpit "revolutia fiscala" prin mai multe ordonante de urgenta, dar, cu toate acestea, oamenii de afaceri atrag atentia ca inca mai sunt multe probleme in ordonanta 79 care trebuie rezolvate.
Totodata, ei vor sa vada forma finala a legii, pentru ca se tem ca vor mai exista modificari. De fapt, pana cand toate ordonantele care modifica legislatia fiscala nu vor trece de Parlament, oamenii de afaceri nu vor sti cu certitudine care sunt regulile fiscale dupa care functioneaza in acest an.
De ce intarzie votul? "Parlamentarii PSD nu se inteleg cu propriul guvern"
Deputatul USR Cossette Chichirau, membru in Comisia pentru Buget din Camera Deputatilor, a declarat pentru... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 00:00
Revolutia fiscala a Guvernului PSD - ALDE, intrata in vigoare la inceputul anului, a afectat puternic mediul de afaceri din Romania.
Printre domeniile care au avut cel mai mult de suferit din cauza modificarilor aduse Codului Fiscal se numara industria IT, unul dintre pilonii pe care se sprijina economia din Romania.
Sectorul high-tech a fost afectat de revolutia fiscala, atat din cauza impactului financiar direct al modificarilor, cat si pentru ca masurile au intrat in vigoare rapid, inainte sa existe procese de consultare solide asupra modului in care sunt afectate companiile, a declarat pentru Ziare.com Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"Din pacate, in lipsa unei dezbateri prealabile, care sa analizeze in profunzime efectele pe toate palierele, Romania pierde cate un punct la capitolele fiscalitate si stabilitate, in zona sectorului tech si a economiei in general.
De asemenea, in ciuda incercarilor noastre de a comunica impactul masurilor propuse asupra companiilor, dar si a unor masuri ulterioare luate la nivel guvernamental, starea de incertitudine si neclaritate s-a mentinut pentru companii", a subliniat Valerica Dragomir.
Ordonanta pentru angajatii din domeniile IT nu a ajutat
In luna februarie, Guvernul a carpit "revolutia fiscala" si a adoptat o ordonanta de urgenta prin care statul isi asuma sa plateasca o parte din contributia de asigurari sociale de sanatate pentru... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 00:00
Revolutia fiscala este o nebunie pe care nu a inteles-o nimeni nici pana astazi si suntem cu totii bulversati, dar nimeni din Guvern nu poate sa explice de ce s-a facut acest lucru, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist-sef Raiffeisen Bank Romania.
"In toata aceasta nebunie cu Revolutia fiscala, pe care nu a inteles-o nimeni nici pana astazi, niciun membru al Guvernului nu a venit sa spuna cu subiect si predicat: 'Noi am facut asta pentru ca...'. Suntem cu totii bulversati de lucrul acesta, dar nimeni nu poate sa explice de ce au facut-o.
Practic, toata aceasta nebunie cu Revolutia fiscala a deteriorat masiv sentimentul consumatorului pentru ca isi fac griji de nivelul lor financiar. Alti factori de ingrijorare au fost cresterea rapida a inflatiei si cresterea ROBOR. Avem, in continuare, factori care stimuleaza consumul.
Cresteri de salarii in sectorul public vor mai fi si destul de mari in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca dinamica de consum va ramane destul de alerta", a spus Dumitru.
Acesta a mentionat, totodata, ca nivelul de crestere economica din Romania se afla la nivelul pre-criza, sustinut fiind de consum in cea mai mare parte.
"Ne-am apropiat oarecum de nivelul de crestere economica pre-criza, dar este important sa intelegem daca este intr-adevar o crestere pe care o putem sustine. Detaliile arata ca avem o crestere economica bazata in cea mai mare parte pe consum. In trimestrul III al anului trecut am avut o... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 11:21