Dupa executarea sotilor Ceausescu in ziua de 25 decembrie 1989, dupa toate diversiunile in care se amesteca Securitatea si grupari din Armata, focurile se aud tot mai sporadic. Diversiunile provoaca confuzie in randurile populatiei. TVR era centrul de comanda al diversiunii. Noua putere avea nevoie de confuzie pentru ca transferul de putere sa se produca fara ca revolutionarii sa strice jocurile puterii.
Ion Iliescu, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu, generalii Militaru si Stanculescu, Gusa, Iulian Vlad, fiecare in parte isi are rolul sau. Cartierul general e stabilit la CC al PCR inca din 22 decembrie 1989, cand sotii Ceausescu au fugit cu elicopterul prezidential de pe acoperisul cladirii.
Ion Iliescu a fost mai intai la TVR unde, alaturi de actorul Ion Caramitru si de poetul Mircea Dinescu, s-a aratat prima data la fata. Apoi, cartierul puterii se muta la CC. De TVR este nevoie in continuare pentru a mentine starea de tensiune infernala in randurile populatiei, dar si in structuri, fie ale Securitatii, fie ale Armatei. Fiecare trebuia sa isi aleaga o tabara. Nimeni nu avea incredere in nimeni.
Macelul de la Otopeni care se soldeaza cu 39 de morti, atacarea unui autocar al TAROM, uciderea sefului Statului Major al Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista, Gheorghe Trosca, si a sapte ofiteri si subofiteri, intr-un schimb de focuri cu militari care aparau sediul MApN.
Centrele de putere. Iliescu era in toate
Sunt deja trei centre de putere. TVR nu este doar... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 00:01
Banca Nationala a Romaniei lanseaza in circulatie, de luni, o moneda din alama cu tema 30 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989, precum si, in circuitul numismatic, monede din argint si alama pentru colectionare, conform unui comunicat al BNR.
Aversul monedei din argint prezinta un tanar aratand semnul victoriei si tinand tricolorul fara stema, simbol al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, anul de emisiune "2019" si valoarea nominala "10 LEI".
Aversul monedei din alama pentru colectionare prezinta un tanar aratand semnul victoriei si tinand tricolorul fara stema, simbol al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, anul de emisiune "2019", valoarea nominala "50 BANI" si litera "N" intr-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.
Aversul monedei din alama pentru circulatie prezinta un tanar aratand semnul victoriei si tinand tricolorul fara stema, simbol al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, anul de emisiune "2019" si valoarea nominala "50 BANI".
Reversul comun tuturor monedelor prezinta o imagine din timpul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, inscriptia circulara "REVOLUTIA ROMANA DIN DECEMBRIE" si anul cand au avut loc evenimentele "1989".
Tirajele sunt de 500 de bucati pentru moneda din argint, 50.000 de bucati pentru moneda din alama pentru colectionare si 10.000.000 de... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 12:16
La 30 de ani de la caderea violenta a regimului comunist in Romania, Parlamentul European va dezbate, in sesiune plenara, o Rezolutie privind comemorarea celor trei decenii de la Revolutia romana din Decembrie 1989, care a dus la violente si crime ai caror autori inca nu au platit, iar adevarul complet inca e necunoscut victimelor si societatii romane, in general.
Documentul este propus de fostul presedinte Traian Basescu, astazi europarlamentar PPE, si de Rares Bogdan (PNL/PPE) si are si sustinerea grupului Renew Europe.
Rezolutia aminteste ca Revolutia din decembrie 1989 a marcat cea mai violenta redobandire a democratiei in spatiul ex-comunist: au murit 1.142 de oameni, 3.138 de au fost raniti si alti 760 de manifestanti au fost retinuti in detentie.
Un text provizoriu sustinut si de Dacian Ciolos a fost votat, miercuri, in Conferinta Presedintilor, astfel incat Rezolutia va ajunge in plenul Parlamentului European care se va reuni la Strasbourg.
Ziare.com va prezinta propunerea de Rezolutie:
"Avand in vedere comemorarea a 30 de ani de la Revolutia romana, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in Arad, Braila, Brasov, Cluj, Constanta, Sibiu, Cisnadie, Hunedoara, Targu-Mures, Miercurea-Ciuc, Pitesti, Bucuresti si in alte localitati ale tarii si transformata in revolutie antitotalitara, care a dus la caderea regimului comunist si la instaurarea democratiei, care a marcat, in mod tragic, inceputul tranzitiei poporului roman catre... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 18:15
Economia romaneasca se confrunta deja, de cativa ani, cu o criza acuta de forta de munca, necesarul de muncitori fiind evaluat la aproape 1 milion de oameni. La fel ca in Occident, dincolo de racolarea si pregatirea angajatilor, companiile cauta solutii care sa reduca impactul fortei de munca, iar robotizarea, automatizarea si digitalizarea serviciilor se afla in prim-plan.
Multe companii se afla in plin proces de restructurare a business-urilor, pentru a-si compatibiliza resursele si serviciile la Industry 4.0, concept care defineste a patra revolutie economica industriala.
In esenta, Industry 4.0 se refera la business-uri care si-au digitizat tehnologiile, astfel incat instalatiile si echipamentele pot comunica intre ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii.
De la retele de comunicatii, la roboti, imprimante 3D, sisteme de control si, in viitor, masini autonome, Industry 4.0 va impacta in mod semnificativ economia, oferind un grad fara precedent de automatizare si independenta operationala.
In Romania, 366 de manageri, 80 de angajati din departamentul de Resurse Umane si 48 de antreprenori s-au specializat, in ultimul an, in Industry 4.0, prin proiectul START INDUSTRY 4.0, co-finantat prin POCU.
In perioada mai 2018 - mai 2019, compania de training si consultanta Best Smart Consulting a organizat 50 de cursuri de specializare si perfectionare, 10 workshopuri pe tema,, INDUSTRY 4.0 - Provocarea momentului'' si a oferit consultanta... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 11:43
O revolutie a toaletelor este in plina desfasurare in China. Dupa ce in ultimii ani s-a ocupat de modernizarea toaletelor publice, notorii pentru insalubritatea lor, guvernul de la Beijing va cheltui anul acesta 7 miliarde de yuani (aproape 1 miliard de euro) pentru a renova si a construi toalete in mediul rural, anunta publicatia chineza de stat Global Times.
In cadrul acestei campanii derulate in scopul dezvoltarii zonelor rurale, autoritatile chineze intentioneaza sa construiasca 10 milioane de toalete in 30.000 de sate.
Potrivit expertilor citati de Global Times, "toaletele pot fi vitale pentru existenta unei tari", deoarece asigurarea unor conditii de igiena ridicate duce la imbunatatirea standardelor de viata.
Ideea este impartasita si de Bill Gates, care a cheltuit in ultimii ani 200 de milioane de dolari in cadrul demersului sau de a reinventa toaleta, noteaza Bloomberg. Potrivit miliardarului american, regandirea closetelor poate salva 500.000 de vieti pe an si poate duce la economii de 200 de miliarde de dolari.
"Revolutia toaletelor" a fost propusa in China in urma cu patru ani. Intre 2015 si 2017, guvernul a alocat 1,64 miliarde de yuani pentru construirea si modernizarea a 70.000 de toalete. Rata locuitorilor din mediul rural care foloseau toalete standard a crescut cu 9,4% in 2017, la 45%, fata de 2013, mai arata Global Times.
De asemenea, din 2018 aproximativ 24.000 de toalete au fost construite sau renovate in zonele turistice.
In special... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 08:17
Reactiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanta de Urgenta adoptata vineri (Ordonanta Teodorovici - n.red.) sunt similare cu cele cauzate de Revolutia Fiscala, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, intr-o conferinta de presa.
Totusi, dupa transferul de contributii, nicio multinationala nu a parasit Romania, ci, dimpotriva, investitiile straine au crescut, a mai spus membrul Cabinetului Dancila.
Intrebat de jurnalisti cum comenteaza reactiile negative ale mediului de afaceri la Ordonanta Teodorovici, Radu Oprea a raspuns:
"Eu cred ca, printr-un dialog sustinut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicam intr-un mod foarte corect aici in minister, vor reusi sa explice aceste masuri pe care Guvernul Romaniei doreste sa le ia.
Imi aduc aminte ca la fel s-au intamplat lucrurile si cand a fost vorba despre trecerea taxelor de la angajator la angajat si transpunerea directivei 1164 si apoi, printr-un dialog sustinut, am reusit sa explicam si lucrurile au intrat in normal. Tineti minte ca atunci toata lumea spunea: 'Nu vor mai fi investitii straine, gata! Romania va fi parasita! Multinationalele pleaca!'. Nu a fost adevarat. Anul acesta am avut o crestere a investitiilor straine si este cea mai mare valoare a investitiilor straine directe dupa criza din 2008", a spus ministrul.
Acesta a mai precizat ca, in ceea ce priveste plafonarea pretului gazelor la producator, exista anumite... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 17:30
Romania ar trebui sa introduca Educatia Digitala ca materie obligatorie inca din clasa intai, asa cum au facut deja alte tari, printre care Suedia sau chiar Republica Moldova. "Trebuie sa alfabetizam digital si tehnologic tanara generatie, ca sa aiba o sansa in economia viitorului", subliniaza Andreea Paul, presedintele Asociatiei INACO - Initiativa pentru Competitivitate.
"Prin practica, elevii reusesc sa retina cam 90% din informatii si din experientele traite. Daca doar le povestim despre noile tehnologii, copiii nostri retin cam 20%, iar daca citesc despre ele abia 30%. Deci esentiala este practica", a declarat Andreea Paul pentru Ziare.com.
Iar ca sa "legam educatia romaneasca de viitor", e nevoie de laboratoare inteligente in toate scolile din Romania, mai sustine aceasta.
"Trebuie sa alfabetizam digital si tehnologic tanara generatie, ca sa aiba o sansa in economia viitorului. Dar nu este usor sa ii convingem pe decidentii publici, care n-au inteles inca nici macar rolul educatiei digitale din primele clase scolare.
De pilda, fratii nostri de peste Prut, moldovenii, au introdus materia Educatie Digitala ca obligatorie inca din clasa intai, incepand din septembrie 2018. Suedezii, care au cel mai performant sistem de educatie din lume, au aceasta materie obligatorie tot din primii ani de scoala.
La noi inca nu se face alfabetizarea digitala la scoala, desi nevoia este uriasa. Aproape toti copiii folosesc telefoane mobile, calculatoare, tablete, dar nu... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2018, ora 00:00
Parlamentarii au intrat, de vineri, oficial in vacanta, iar "revolutia fiscala" ramane la stadiul de ordonanta de urgenta, oamenii de afaceri fiind tinuti in continuare in incertitudine.
S-au implinit sapte luni de cand OUG 79/2017 zace in Parlament, iar alesii nu au fost interesati sa voteze in sesiunea care abia s-a incheiat legea privind aprobarea ordonantei.
Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul n-a fost terminat nici pana in ziua de azi.
Guvernul a tot carpit in acest timp "revolutia fiscala" prin mai multe ordonante de urgenta. Cu toate acestea, oamenii de afaceri au atras atentia ca inca mai sunt multe probleme care trebuie rezolvate in ordonanta 79.
Mai mult, ei vor sa vada forma finala a legii, pentru ca se tem ca vor mai exista modificari. De fapt, pana cand toate ordonantele care modifica legislatia fiscala nu vor trece de Parlament, oamenii de afaceri nu vor sti cu certitudine care sunt regulile fiscale dupa care functioneaza in acest an.
"Parlamentarii nu voteaza, de frica atacarii la CCR"
De ce amana insa parlamentarii de 7 luni de zile votarea Legii de adoptare a ordonantei privind "revolutia fiscala"? De teama faptului ca va fi atacata la CCR, pentru ca stiu ca este... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2018, ora 13:23
Intreprinderile private mici si mijlocii din Romania fac din nou apel la Parlament sa adopte proiectul de lege privind "revolutia fiscala". S-au implinit cinci luni de cand OUG 79/2017 zace in Parlament, ceea ce creeaza in continuare incertitudine in piata.
Oamenii de afaceri se tem ca legea are probleme de constitutionalitate, iar faptul ca nici pana in ziua de azi nu a fost adoptata duce la o instabilitate a mediului de afaceri, atrage atentia presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.
"Dorinta noastra este ca Parlamentul sa voteze legea de aplicare a ordonantei de urgenta privind revolutia fiscala, pentru ca legea nici macar pana acum nu a iesit din Parlament. Vrem sa ni se spuna foarte clar daca are probleme de constitutionalitate sau nu, pentru ca in continuare exista incertitudine si asta se manifesta la nivelul tuturor. Faptul ca Parlamentul inca nu scoate legea ne tine pe toti intr-o situatie de instabilitate", a declarat, pentru Ziare.com, Florin Jianu.
Amintim ca proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul nu a ajuns pe ordinea de zi a Comisiei nici pana in ziua de azi.
Mediul de afaceri a cerut de nenumarate ori adoptarea... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 00:00