Agentiile de turism spera sa faca din piata Tahrir, centrul protestelor din Egipt, o mina de aur capabila sa rivalizeze cu piramidele, la cateva saptamani de la revolta care a alungat turistii occidentali din aceasta tara.
Aceasta piata enorma situata in centrul Cairo a devenit celebra dupa ce sute de mii de persoane au ocupat-o pentru a cere plecarea presedintelui Hosni Mubarak, fortat sa demisioneze la 11 februarie dupa aproape 30 de ani in care s-a mentinut la putere.
Compania nationala Egyptair a postat pe site-ul sau de Internet si pe YouTube un filmulet intitulat "Aripile libertatii revolutiei egiptene", un montaj liric de inregistrari video ale revoltei urmate de imagini cu plajele de la Marea Rosie, piramidele si Sfinxul, intretaiat de citate flatante.
"Egiptenii au schimbat lumea (...). Lumea a luat nota de acest lucru", afirma presedintele american Barack Obama, in timp ce romancierul Paulo Coelho sustinea ca "lumea nu devine mai buna pentru oamenii risca ceva pentru a o face mai buna. Multumiri egiptenilor!".
Turismul, care a raportat 13 miliarde de dolari in 2010, respectiv 6 la suta din PIB-ul tarii, a fost foarte afectat de criza, determinand numeroase agentii de turism sa puna pe afis turismul "revolutionar".
"Este bine sa fim in piata Tahrir. Aceasta inseamna ca afacerile vor fi bune pe viitor", sustine Alaeddine Morsi, directorul El Wedian Tours, care isi are sediul in aceasta piata si care isi actualizeaza site-ul de Internet pentru a lauda... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 23:43
Lumea se cutremura. Egiptul si Tunisia au protestat, Algeria, Iordania, Sudan, Syria si Yemen se clatina sub puterea retelelor sociale. Unii spun ca Facebook si Twitter reprezinta motorul acestor revolutii. Altii spun ca retelele sociale sunt irelevante din punct de vedere politic, cu toate ca presedintele din Sudan a declarat ca principalele arme pe care le va folosi pentru a-si infrange dusmanii vor fi retelele sociale.Aceste rasturnari anormale nu reprezinta decat sfarsitul politicii internationale si a istoriei, asa cum o cunoastem, potrivit techcrunch.com.
Bine ati venit in noua era a retelelor sociale
Ele nu sunt un dusman al status quo-ului. Populatia nemultumita va gasi intotdeauna modalitati de a-si exprima convingerile.
Activistii egipteni nu au folosit Twitter sau Facebook pentru a-si organiza protestele. De fapt, amenintarile s-au transmis prin materialele distribuite. Twitter si Facebook nu au reprezentat flacara revolutiei, ci “carburantul”.
Coruptia oficiala, incompetenta si brutalitatea sunt concepte binecunoscute de catre populatia Egiptului. Egiptenii sub 30 de ani s-au nascut cu aceste “doctrine” si au invatat sa traiasca cu ele.
In timp ce clasa conducatoare se imbogateste pe zi ce trece, 40% din populatie traieste cu mai putin de 2$/zi, iar conditiile de trai se inrautesc zi de zi.
Furia egiptenilor a fost inecata de frica si disperare, de un sentiment fatalist ca nimic nu se poate face, iar oricine se ridica si protesteaza este... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 17:32
Toata lumea sta cu privirea atintita la evenimentele violente din Egipt, urmarind o revolutie in direct. Dar ce inseamna toate aceste evenimente pentru mediul de afaceri, apare intrebarea intr-un articol publicat de Forbes.Unii analisti s-au concentrat pe volatilitatea pretului petrolului si pe tulburarea politica la care s-ar ajunge daca extremistii ar ajunge la putere, in Orientul Mijlociu.Observatorii mai atenti au detectat un mesaj mai adanc, care va marca managementul tuturor organizatiilor, fie ele politice sau de business: administratiile imperiale sunt o specie pe cale de disparitie.Ce sunt "administratiile imperiale"Procesul de eliminare a acestui tip de administratie din sfera politica a inceput undeva devreme, in istorie, odata cu Magna Carta in Anglia anului 1215, continuand cu Revolutia franceza din 1789 si pana la caderea Zidului Berlinului, in '89. Ceea ce va duce la disparitia administratiei imperiale nu va fi nicidecum dragostea de libertate a poporului ci simplele principii economice, mai exact, incapacitatea acestor administratii de a veni cu rezultate satisfacatoare, necesare pentru a ramane la putere.Pentru o perioada, ele pot crea iluzia prosperitatii, timp in care economia incepe sa roada fundatiile. Administratiile imperiale nu au agilitatea necesara pentru a da piept cu o lume din ce in ce mai complexa, ceea ce duce inevitabil la frustrare. Urmeaza apoi cateva evenimente izolate care aprind, in constiinta colectiva, imaginea unei situatii... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 15:20