Germania considera ca realizarea uniunii bancare europene necesita si schimbarea cadrului legislativ comunitar, iar un astfel de demers ar intarzia planul actual al liderilor europeni de a sprijini moneda unica.
Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante, a afirmat sambata, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de finante europeni, ca Tratatul de la Lisabona necesita schimbari pentru a reglementa norme comune de inchidere a bancilor cu probleme, acesta fiind un element esential al uniunii bancare, potrivit Reuters.
In ce consta uniunea bancara
Uniunea bancara europeana este unul din cele mai importante demersuri intreprinse de liderii europeni pentru a stabiliza moneda euro si a preveni aparitia unor noi situatii in care bancile Uniunii ar fi salvate cu banii contribuabililor.
Prima etapa din realizarea uniunii bancare ar trebui sa inceapa in iulie 2014, cand Banca Centrala Europeana ar trebui sa preia supervizarea bancilor din zona euro.
Urmatorul pas ar fi un plan care ar permite inchiderea sau salvarea bancilor cu probleme si acoperirea costurilor aferente.
Realizarea unui cadru comunitar coerent pentru protejarea depozitelor bancare ar constitui ultima etapa a uniunii.
De ce se teme Germania
Schauble ar dori sa previna compromiterea independentei BCE in ceea ce priveste politica monetara. Cu ocazia celei mai recente reuniuni, el a convins celelalte state membre sa semneze o declaratie politica prin care acestea se angajeaza la schimbarea... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 12:43
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca anticipeaza o revizuire a tratatelor UE, in urmatorii doi-trei ani, iar singura sansa a Romaniei este sa se integreze rapid in zona euro si Schengen, inainte de aceasta revizuire.
"Este esential ca Romania sa accelereze procesul de integrare in Uniunea Europeana. (...) Uniunea Europeana este framantata, decizii ca cea din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. (...) Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca, adesea, putem sa punem sub semnul intrebarii principii pe care le-am afirmat ani de zile.
Mai mult decat atat, ne arata ca structura Uniunii Europene este inca fragila si o Europa cu doua viteze este oricand posibila. De aceea sustin ca accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana este unul fundamental pentru Romania", a afirmat presedintele Basescu, la Congresul avocatilor.
Seful statului a apreciat ca "o revizuire a tratatelor UE este iminenta".
"Am convingerea ca in urmatorii doi-trei ani, desi numai ce a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, in urmatorii doi-trei ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptarea la realitati. Si vor fi doua realitati, realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. De aceea, Romania trebuie sa isi fixeze prioritatile de integrare ca fiind cele mai mari prioritati ale ei", a mai spus Basescu.
Standardele cerute de MCV nu pot fi negociate
El a afirmat ca accederea in Schengen, in zona euro si consolidarea... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:54
Guvernatorul Bancii Italiei, Mario Draghi, care va prelua in acest an sefia Bancii Centrale Europene (BCE), a cerut luni o ampla revizuire a Tratatului de la Lisabona, considerand insuficiente masurile pe termen scurt impotriva crizei datoriilor statelor din zona euro, potrivit Mediafax.
Draghi a aratat ca ultima faza a crizei a fost provocata de "o constructie europeana inadecvata" si a subliniat ca nu pietele au provocat problema ci doar au amplificat-o.
Viitorul presedinte al BCE a evocat intre pistele de revizuire a tratatului imbunatatirea disciplinei fiscale in statele membre, dar si masuri structurale si de guvernanta.
"Reactia pe termen scurt include aplicarea prevederilor acordului din 21 iulie privind sustinerea Greciei si suplimentarea Fondului european de stabilitate financiara, dar nu este suficient", a insistat Draghi.
El considera ca ar fi insuficiente si emisiunile de obligatiuni europene pentru mutualizarea datoriilor statelor din zona euro, sau reformele din sistemul financiar.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a cerut si el, vineri, in declaratii pentru cotodianul german Bild, o revizuire a Tratatului Uniunii Europene, pentru a da autoritatilor de la Bruxelles o marja mai mare de manevra in domeniul economic.
Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare in 2009, dupa mai multi ani de negocieri si referendumuri.
mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 20:26