Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar fata de trimestrul anterior cresterea este de 0,3%, conform datelor semnal publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Ca serie ajustata sezonier, in primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7%, comparativ cu perioada similara din 2019.
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2020, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 91 din 7 aprilie 2020.
Estimarile 'semnal' precum si cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta.
Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns.
Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cat mai putin posibil, calitatea indicatorilor produsi.
Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 10:29
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
Prognozele referitoare la cresterea economiei mondiale vor fi revizuite, in jos, din cauza epidemiei de coronavirus, a avertizat marti presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, care a atras atentia in special asupra impactului epidemiei asupra lanturilor de aprovizionare, transmite AFP.
"Prognoza de crestere va fi revizuita in jos, cel putin pentru prima jumatate a lui 2020, partial din cauza faptului ca ritmul de crestere al Chinei va fi afectat de virus, dar si din cauza lanturilor de aprovizionare", a declarat David Malpass, cu prilejul unei discutii cu fostul presedinte al Bancii Centrale a SUA, Janet Yellen, organizata de centrul de reflexie Bipartisan Policy Center.
La inceputul acestei luni, Banca Mondiala a anuntat ca se asteapta la o usoara relansare a ritmului de crestere a economiei mondiale in 2020, mizand pe un avans de 2,5%, dupa un avans de 2,4% anul trecut.
David Malpass a atras atentia asupra faptului ca parte din produsele chineze erau transportate catre clienti de avioanele comerciale care transportau si pasageri. Insa, in ultimele zile, mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.
La randul sau, Janet Yellen se asteapta la un "efect important" asupra cresterii economiei chineze, cel putin in primul trimestru si chiar in al doilea.
"China reprezinta o parte importanta din economia mondiala, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor tari", ceea ce va alimenta o puternica incertitudine, a adaugat... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:31
Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,8% in 2015, peste estimarile initiale, care indicau un avans de doar 3,7%, potrivit datelor revizuite publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Avansul a avut loc pe fondul cresterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente.
Ca valoare nominala, PIB-ul de anul trecut a fost de 712,832 miliarde de lei, raportat la preturile curente.
De asemenea, produsul intern brut estimat pentru trimestrul al patrulea din 2015 a fost de 212,058 miliarde de lei, in crestere - in termeni reali - cu 3,8 fatade aceeasi perioada din 2014.
In anul 2015, dinamica PIB s-a modificat in varianta provizorie, comparativ cu varianta provizorie cu +0,1 puncte procentuale, potrivit INS.
Citeste mai departe despre "INS a revizuit cresterea economica a Romaniei pe anul 2015 - BNR avertizeaza asupra riscurilor" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 09:41
Cresterea economica inregistrata in primul trimestru al anului a fost revizuita negativ, marti, cu 0,1 puncte procentuale, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Schimbarea a fost facuta de la 1,6% la 1,5%, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, si de la 4,2% la 4,1% fata de aceeasi perioada din 2014, in functie de datele ajustate sezonier.
Astfel, PIB estimat pentru primul trimestru a urcat cu 1,04 miliarde lei, la 175,89 miliarde lei preturi curente.
La estimarea precedenta a INS, PIB-ul se cifra la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de T4 din 2014 si cu 4,2% fata de T1 anul trecut.
Ca serie bruta, PIB estimat pentru primul trimestru a fost majorat cu 909 milioane lei, de la circa 139,27 miliarde lei la aproape 140,18 miliarde lei, avansul in termeni reali mentinandu-se la 4,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte
Care au fost ...citeste mai departe despre "INS a revizuit negativ cresterea economica a Romaniei - Cu cat a crescut PIB-ul de fapt" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:12
Cresterea economica a Romaniei in 2014 a fost revizuita in scadere, de catre Institutul National de Statistica (INS) cu 0,1 puncte procentuale, de la 2,9% la 2,8%. Astfel PIB-ul Romaniei pe 2014 a fost de 666,63 miliarde lei, cu 0,43% mai putin defact cifrele anuntate anterior.
Potrivit INS, valoarea PIB pentru anul trecut, ca serie bruta, a fost revizuita de la 669,5 miliarde lei la 666,63 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,8% fata de anul precedent, dar cu 0,1 puncte sub estimarile anterioare.
Seria trimestriala bruta pentru anul trecut a fost modificata ca urmare a revizuirii indicilor valorici si de volum ai cifrei de afaceri din comert si servicii in urma comparatiilor cu sursele de date administrative, respectiv cu decontul de TVA, a revizuirii datelor privind sectorul Administratii publice, pe baza executiilor bugetare definitive si a elaborarii secventelor de conturi aferente si a includerii unor informatii suplimentare pentru ultimul trimestru al anului, care au devenit disponibile intre timp, explica INS intr-un comunicat.
In ce priveste formarea PIB anul trecut, s-au consemnat modificari ale contributiei la cresterea acestuia fata de estimarea precedenta la informatii si comunicatii, de la 0,6% la 0,4%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -2,8 puncte procentuale (de la 111% la 108,2%), in timp ce impozitele nete pe produs si-au majorat contributia la cresterea PIB de la 0,4% la 0,5%, ca urmare a... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 11:41
Cresterea economica pentru acest an, estimata in prezent la 1,1% - 1,2%, ar putea fi revizuita in jos, in toamna, daca nu sunt continuate investitiile sau exporturile vor incetini, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, dupa intalnirea cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Proiectul privind rectificarea bugetara ia in calcul o crestere economica de 1,2% in acest an, revizuita de la 1,5% anterior.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
Totodata, el a afirmat ca niciuna dintre masurile propuse cu ocazia acestei vizite a oficialilor FMI nu a fost batuta in cuie.
"Nicio masura nu este batuta in cuie, nicio masura fiscala, nici TVA la incasare, nici scutirea de contributii sociale. Cei de la FMI si CE sunt sunt deschisi pentru introducerea platii TVA la incasare si la scutirea de la plata contributiilor sociale pentru angajare de someri, dar trebuie ca Guvernul sa dovedeasca ca aceste masuri pot fi implementate fara efecte negative", a sustinut fostul ministru de Finante.
Ialomitianu a sustinut ca oficialii FMI au precizat ca orice masura care duce la reducerea veniturilor la bugetul de stat trebuie compensata cu taierea de cheltuieli.
"Nici macar introducerea impozitului regresiv nu este agreata de FMI si au spus foarte clar ca trebuie sa vina cu reduceri de cheltuieli si nu cred ca actualul Guvern va trece la reducerea cheltuielilor (...) cheltuieli de personal, cheltuieli cu pensii, cheltuieli cu... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 11:23
Tinta de crestere economica pentru acest an a fost revizuita in scadere pe fondul secetei care a afectat agricultura si a prognozei hiperoptimiste a fostului Guvern, in ceea ce priveste incasarea fondurilor de la Uniunea Europeana, a declarat premierul Victor Ponta.
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
El a aratat ca, spre deosebire de anul trecut, cand anul agricol a fost unul "exceptional", proiectiile aferente acestui an sunt negative.
Premierul a mai sustinut ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista, iar misiunile de audit efectuate de Comisia Europeana pentru intervalul 2010 - 2011 inseamna bani pierduti.
Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8% - 2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).
Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat, miercuri, ca expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3% la... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 15:45
Raiffeisen Bank si-a revizuit prognoza de evolutie a economiei romanesti pentru anul viitor, de la 3,5% la 2,7%, insa pastreaza neschimbata estimarea de crestere pentru acest an, de 1,5%, potrivit unui raport publicat marti de banca, anunta NewsIn."Consideram ca incetinirea cresterii economice estimata pe pietele externe ar putea avea un impact negativ si asupra cresterii economice din Romania.
Prin urmare, revizuim in scadere estimarea noastra pentru cresterea PIB in 2012, la 2,7%, de la 3,5%. Pastram neschimbata prognoza cresterii PIB pentru 2011 (+1,5%), in conditiile in care productia agricola ar compensa o evolutie mai slaba decat se prevazuse initial pentru alte sectoare ale economiei (in special in industrie)", se mentioneaza in raport.Potrivit raportului, inflatia anuala la final de perioada ar urma sa fie de 4% in 2011 si 2012, dar inflatia anuala medie este estimata in 2011 la 5,9% si la 3,8 % in 2012. Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat sambata ca perspectivele de crestere economica pentru anul viitor ar putea fi revizuite la 2,5%, de la 3,5-4% in prezent, "avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor", caz in care deficitul bugetar ESA s-ar situa la aproximativ 4,2% din PIB. mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 17:56