Valoarea tranzactiilor a crescut spectaculos, cu 186% in 2014 comparativ cu 2013, ajungand la o valoare totala de 3,14 miliarde USD, in timp ce numarul lor a crescut cu doar 24% in acelasi interval, conform studiului EY - M&A Barometer Romania 2014.
Industria serviciilor a fost cea mai activa in fuziuni si achizitii, in timp ce tranzactiile cele mai mari au avut loc in IT, servicii si imobiliare.
Romania a marcat in 2014 cea mai mare tranzactie din domeniul IT si tehnologie, prin achizitionarea companiei LiveRail Inc de catre Facebook cu suma de 500 milioane USD.
In 2014, investitorii din Germania si Austria au fost cei mai importanti investitori externi in piata din Romania, cu 9 si respectiv 6 tranzactii fiecare totalizand 8% din total, urmati de cei din Olanda, comparativ cu 2013 cand Polonia era cel mai activ investitor extern.
Piata romaneasca de fuziuni, dominata de tranzactii interne
Valorile de tranzactionare au fost facute publice pentru 37% din cele 182 de tranzactii care au avut loc in Romania in 2014.
Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2014 de investitorii financiari si de tranzactiile interne, numarul acestor tranzactii cumuland 55% din total.
Din numarul total de 182 de tranzactii finalizate, 47% au fost incheiate de catre investitori strategici - cu 16% mai putin decat in 2013, in timp ce restul au fost incheiate de investitori financiari.
Procentul investitorilor financiari a inregistrat o noua crestere... mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 15:45
Achizitiile nu se mai fac cu orice pret. Sistemul fuziunilor si achizitiilor pare sa fi trecut de unele teste care au starnit ingrijorarea investitorilor in anii anteriori.
In primul rand, extravagantele directorilor de companii au fost limitate. Evaluarile adecvate privind valoarea companiilor achizitionate sunt din ce in ce mai des intalnite.
XXI Century Fox, compania magnatului Rupert Murdoch, spre exemplu, si-a retras oferta de 94 miliarde de dolari pentru Times Warner dupa ce reactia pietei a dictat o scadere a pretului actiunilor Fox.
Modul in care se prezinta mediul de fuziuni si achizitii in acest moment este important, deoarece acestea inregistreaza o revenire dupa perioada de acalmie din timpul crizei economice globale.
La nivel mondial, sumele totale investite in achizitii si fuziuni se apropie de 3600 de miliarde de dolari, aproape de varful atins in 2007.
In industria farmaceutica si in media, activitatea este de-a dreptul frenetica. Achizitii cu valoare de peste 10 miliarde sunt la ordinea zilei. Pe fondul unei legislatii corporatiste permisive din Marea Britanie si Statele Unite, dar si pe cel al reluarii contractelor transfrontaliere, in doua decenii fuziunile si achizitiile au crescut de la 16% la putin peste 43% in zilele noastre, informeaza publicatia The Economist.
Cei mai buni aducatori de beneficii sunt oamenii capabili, dar domeniul achizitiilor si fuziunilor atrage in aceeasi masura escroci, agitatori si mediocritati sarmante,... mai mult
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 08:58
Valoarea fuziunilor si achizitiilor derulate in prima jumatate a lui 2014 a atins 1,7 trilioane de dolari, marcand cel mai inalt nivel dupa boom-ul de dinainte de criza financiara globala. Prin contrast, nivelul de activitate ramane scazut, iar volumele constante ale tranzactiilor demonstreaza tendinta pentru tranzactii mai putine dar mai mari, conform unei analize a EY.
Se estimeaza o continuare a acestei tendinte, incurajata de conditiile de piata favorabile, ceea ce inseamna ca urmatoarele 6 pana la 12 luni raman o fereastra de oportunitate pentru tranzactii de natura transformativa. Fundamentele pentru tranzactii raman solide: evaluarile ridicate ale actiunilor, ratele scazute de dobanda si creditele ieftine, precum si volumele mari de bani gheata care creeaza un mediu extrem de favorabil incheierii de tranzactii.
Sentimentul investitorilor fata de strategiile curajoase de achizitii este, de asemenea, pozitiv, pe masura ce acestia continua sa fie atrasi de active cu proprietate intelectuala si de branduri de calitate, si urmaresc sa-si creasca afacerile chiar intr-un mediu de business mai putin favorabil. Iar aceste premise vor impulsiona, pe mai departe, tranzactiile cu valoare ridicata.
Dar aceste conditii ideale pentru tranzactiile de natura transformativa nu se vor prelungi prea mult. Ratele dobanzii vor creste, evaluarile actiunilor vor suferi modificari, iar competitia pentru active de inalta calitate va deveni mai intensa, fondurile de private equity... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 16:10
Piata de fuziuni si achizitii din Romania nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor de la inceputul anului si va atinge, in cel mai fericit caz, acelasi nivel din 2012, tranzactiile fiind afectate, printre altele, de lipsa de predictibilitate in domeniul fiscal si cel de reglementare.
"Piata de fuziuni si achizitii nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor de la inceputul anului 2013, ramanand, in cel mai bun caz, la acelasi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal si de reglementare, precum si dificultatea atragerii de finantare bancara au influentat evolutia pietei. S-au remarcat in 2013 un numar de tranzactii importante in sectorul serviciilor financiare, in timp ce sectorul energiei, in particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare. Pentru 2014, piata fuziunilor si achizitiilor ar trebui sa reia tendinta de crestere, pe fondul imbunatatirii conditiilor de creditare si al recastigarii asteptate a statutului de tara cu rating investment grade" , a declarat intr-un comunicat Bogdan Campianu, director executiv corporate finance, EY Romania.
Ce s-a intamplat la nivel local
Potrivit datelor anuntate anterior de EY Romania, anul trecut valoarea pietei de fuziuni si achizitii s-a dublat, la 788 milioane dolari, desi numarul trazactiilor s-a diminuat fata de 2011.
Evolutia pietei din Romania este in linia cu cea inregistrata la nivel global, unde in pofida asteptarilor ca activitatea de fuziuni... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 13:46
Crestere economica a SUA a fost de 2,2% in primul trimestru al anului 2012, fata de 3% in ultimile trei luni ale lui 2011, relateaza BBC. Departamentul american al Comertului a explicat aceasta incetinire prin faptul ca firmele au redus investitiile, afectand astfel Produsul Intern Brut.
Salvarea a venit de pe piata auto, care a inregistrat un reviriment, si din consumul intern, care a crescut cu 2,9%, cel mai ridicat nivel din cel de-al patrulea trimestru din 2010.Statele Unite si-au consolidat titlul de cea mai mare economie a lumii, dupa ce nivelul vanzarilor de retail au crescut in luna martie, iar cererea de pe piata imobiliara s-a stabilizat. Cresterea de 0,3% din retail in Statele Unite a fost precedata de o crestere de 1,1% in februarie, cea mai mare din ultimele cinci luni, potrivit estimarilor a 71 de economisti intervievati de Bloomberg News.
Rezultatele din retail pentru luna martie, mai bune decat estimarile unor mari lanturi, precum Gap sau Target, sunt un semnal ca americanii au suficiente venituri pentru a sustine cheltuielile si pentru a rezista impotriva pretului mare al combustibililor.
Pentru a micsora rata somajului, oficialii americani se tin de planul de a tine costurile imprumuturilor mici, cel putin pana in 2014.
"Vanzarile din retail rezista cu bine", a declarat Carl Riccadonna, economist american din cadrul Deutsche Bank Securities, din New York. "Se trimite un semnal puternic ca pretul benzinei nu influenteaza inca negativ... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 14:00
Piata de fuziuni si achizitii va fi mai favorabila pentru vanzatori, in 2011, iar principalele sectoare atractive din Romania in acest an sunt cel energetic, financiar-bancar, bunuri de consum si sectorul industrial, potrivit unui studiu al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna, preluat de NewsIn. O revenire a pietei vanzatorilor, coroborata cu o crestere a numarului de tranzactii sunt principalele constatari ale Studiului Anual European CMS privind fuziunile si achizitiile in 2011, publicat de catre firma europeana de avocatura CMS.
Studiul CMS analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor patru ani. Analiza facuta arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce anul trecut aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.
Comparativ cu 2009, la nivel European, in 2010 s-a constatat o crestere de 25% a numarului de tranzactii de fuziuni si achizitii, tendinta care continua si in 2011, se arata in studiu. Deoarece tot mai multi investitori sunt interesati de piata de M&A, oficialii CMS estimeaza ca in 2011 tendinta de a transfera riscul contractual inapoi cumparatorilor este improbabila, existand, cu siguranta, o revenire la o piata mai favorabila vanzatorilor.
"In ceea ce priveste Romania, in 2011 inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A (piata de fuziuni si achizitii, n.r.), atat din partea... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:23