Economistul sef al Fondului Monetar International spune ca perspectivele economiei mondiale s-au inrautatit, comparativ cu ultimele prognoze publicate in urma cu trei saptamani, iar lumea se poate astepta la noi valuri de turbulente pe pietele financiare.
In ceea ce priveste Romania, FMI se asteapta ca economia sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Pe de alta parte, noile previziuni ale FMI mai arata o crestere exploziva a ratei somajului in Romania, de la 3,9% in 2019 pana la 10,1% in 2020, pentru ca in 2021 sa se reduca la 6%, informeaza Bloomberg.
Amintim ca si Comisia Europeana a transmis intr-un raport publicat joi ca, in Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021. Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de un procent de 3,1% in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% in 2020 si la 5,4% in 2021.
Criza nu va disparea prea curand. Lucrurile se vor inrautati
Necesitatile de finantare externa ale statelor in curs de dezvoltare vor fi, probabil, mai mari decat suma de 2.500 de miliarde de dolari pe care FMI o preconiza anterior, a declarat economistul sef al FMI, Gita Gopinath, cu ocazia unui webcast gazduit de Consiliul pentru Relatii Externe.
FMI va avea nevoie de toate resursele sale de creditare actuale, in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, si nu este reticent sa spuna statelor membre care este... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:03
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie a anului trecut, FMI estima ca Romania va inregistra in 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni institutia financiara internationala se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Noile estimari ale FMI sunt mult mai pesimiste decat cele ale Bancii Mondiale, care saptamana trecuta prognoza ca Romania va inregistra o crestere economica de 0,3% in 2020, fata de un avans de 3,8% cat estima in urma cu trei luni. Banca Mondiala mizeaza si ea pe o revenire pana la 4,4% in 2021.
Luni, ministrul Finantelor, Florin Citu a declarat ca economia Romaniei va inregistra o revenire in forma de "V", scaderea din acest an urmand a fi compensata de o revenire in 2021. "Raman la opinia mea ca economia va avea o revenire in V. Dupa aceasta cadere brusca va veni si o revenire brusca a economiei", a aratat Citu.
Ministrul Finantelor estimeaza un reviriment al economiei incepand din a doua jumatate a acestui an.
"Scaderea economica depinde acum de estimari. Apar mai multe estimari. Si la noi in prima faza arata rau fata de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Fata de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 16:02
Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 4,1%, fata de 2017, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), mult sub estimarile Comisiei Nationale de Prognoza insa in ton cu cele ale institutiilor europene.
La inceputul lui 2018, Comisia Nationala de Prognoza estima o crestere economica pentru finalul anului de 6,1%, dar ulterior au coborat-o la 5,5% si mai apoi la 4,5%.
In primavara anului trecut, FMI estima ca, in 2018, Romania va inregistra o crestere economica de 5,1%, dar in luna noiembrie si-a revizuit, in jos, prognozele pana la 4%.
Estimarile Comisiei Europene au fost si mai sumbre. Daca in primavara prognozau o crestere economica pentru Romania de 4,5% la finalului anului 2018, in noiembrie au coborat-o la la 3,6%.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei a crescut in 2018 cu 4,1%, mult sub asteptarile Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 09:42
2017 se incheie cu o crestere anuala a PIB-ului in jur de 6%. Si in raport cu date consemnate pentru alte economii emergente europene, aceasta dinamica este neobisnuita, dar nu inexplicabila.
Plusuri la salarii si la alte venituri, taieri de taxe au stimulat consumul gospodariilor ca principala componenta a cererii interne. Deficitul bugetului public nu va depasi probabil 3% din PIB (si ca urmare a ajustarilor pe partea de investitii), in timp ce marimea sa structurala (ce tine cont de ciclul economic) trece de 3,5% din PIB.
Stimularea economiei se vede in deficite externe, cel de cont curent urcand la cca 3% din PIB in acest an (de la cca 2% in 2016), iar balanta comerciala avand deficite in medie de cca 1 miliard euro lunar. In continuare sunt examinate unele aspecte macroeconomice si structurale.
Inflatia a revenit puternic in teritoriu pozitiv
Inflatia a revenit puternic in teritoriu pozitiv. "Inflatia negativa" din ultimii doi ani a fost in parte o anomalie, ce a rezultat din scaderea drastica a TVA in cateva runde.
Ea a sporit puterea de cumparare a cetatenilor si impreuna cu marirea de venituri (inclusiv salariul minim) explica dinamica consumului, a cererii interne.
Inflatia masurata prin preturile de consum (IPC) a ajuns in noiembrie la 3,2%. Inflatia de baza, ce elimina impactul preturilor foarte volatile si administrate, merge de asemenea in sus.
Cresterea accizelor a afectat evident inflatia. In zona euro, inflatia se invarte in jurul a... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 16:25
Banca Mondiala (BM) a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual "Global Economic Prospects" publicat miercuri de institutia financiara internationala.
In schimb, a lasat nemodificate prognozele pentru 2016, cand Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.
Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte
La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) va suferi o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015.
"Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala are vesti bune despre economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:00
Perceptia analistilor financiari asupra economiei Romaniei s-a imbunatatit considerabil in decembrie atat in ceea ce priveste situatia economica actuala, cat si evolutia din urmatoarele sase luni, in ton cu asteptarile privind intreaga regiune din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor ZEW.
Indicele care masoara perceptia expertilor financiari privind starea actuala a economiei Romaniei a urcat cu 17,5 puncte in decembrie, de la minus 0,1 puncte in luna anterioara, se arata intr-un sondaj intocmit de institutul german de cercetare ZEW, in colaborare cu grupul austriac Erste.
In ceea ce priveste perspectivele economiei locale pentru pentru urmatoarele sase luni, acestea s-au imbunatatit cu 9,7 puncte, indicele urcand de la 23,6 la 33.3 puncte in decembrie.
Romania a se situeaza pe pozitia a cincea in clasamentul pe regiune privind asteptarile economice in urmatoarea jumatate de an, in coborare cu doua locuri fata de noiembrie. Primele patru locuri sunt ocupate, in ordine, de Slovacia, Austria, Polonia si Croatia.
Perspectivele bursei de la Bucuresti s-au imbunatatit in aceasta luna, iar indicatorul care masoara asteptarile pentru indicele BET a consemnat un avans de 24,2 puncte, la 66,6 puncte.
Si asteptarile pentru evolutia leului au urcat substantial, ajungand la 27,4 puncte, de la 3,3 puncte in noiembrie.
La sondajul pentru luna decembrie au participat 52 de analisti financiari din Europa Centrala si de Est si 13 din Turcia. Regiunea Europa... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:36
1Asteptarile romanilor in ceea ce priveste redresarea economica in acest an, dorinta de cumparare si veniturile au crescut in trimestrul al treilea, fata de trimestrul anterior, potrivit indicatorilor GfK.
Astfel, indicatorul privind starea economiei a crescut in trimestrul al treilea cu 4,6 puncte, la -11,5 puncte, de la -16,1 puncte in trimestrul anterior, indicatorul referitor la asteptarile privind veniturile s-a imbunatatit de la -5,3 puncte la -4,5 puncte, iar cel privind dorinta de cumparare a urcat de la -22,5% la -21,1%.
"Pentru 2013, toti expertii anticipeaza o usoara inviorare a economiei romanesti, pana in prezent extrem de slaba. Previziunile privind aceasta ameliorare variaza intre 1,6 procente si 2,0 procente. In perioada 2014 - 2016, se anticipeaza ca economia Romaniei va cunoaste o crestere cuprinsa intre 2,7 procente si 4,3 procente. Cadrul economic general este favorabil: datoria nationala este in jur de 34 procente, deficitul bugetar in jur de 2,5 procente, iar somajul se situeaza la circa 7 procente (...)
Consumul privat joaca un rol tot mai important in Romania. Venitul real este in crestere", se arata in raportul GfK privind Climatul de Consum in Europa pentru al treilea trimestru din 2013.
Optimismul nu este suficient, ci trebuie insotit de reforme economice reale
Studiul precizeaza insa ca Romania are inca nevoie de o serie de reforme pentru a putea tine pasul, pe termen lung, cu celelalte tari europene.
"Foarte multe companii... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:30
Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a afisat in septembrie cea mai puternica crestere din ultimele 7 luni, datorita imbunatatirii sentimentului in sectorul serviciilor, industrie si in zona consumatorilor, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie a crescut in septembrie la cota 97,4, fata de 95,6 in august, marcand cea mai buna evolutie din luna februarie.
Pe sectoare, sentimentul fata de economie s-a imbunatatit semnificativ in servicii, dar s-a deteriorat abrupt in zona comertului cu amanuntul, desi increderea gospodariilor a crescut, potrivit raportului Eurostat.
Indicele increderii in economie a evoluat pozitiv si in industrie, dar atmosfera din sectorul constructiilor este mai pesimista decat luna trecuta.
La nivelul UE, increderea in economie s-a imbunatatit in septembrie pentru cea de-a 5-a luna consecutiv, cu evolutii pozitive in toate sectoarele de activitate.
La nivelul zonei euro, indicele increderii in economie a crescut mai mult decat anticipau economistii, semnaland consolidarea revenirii economiei dupa 18 luni de recesiune, cea mai dificila perioada de la formarea blocului comunitar.
Economia zonei euro a revenit pe crestere in trimestrul al doilea dupa un an si jumatate de recesiune, cu o evolutie de plus 0,3% fata de primele trei luni ale anului.
Somajul se mentine insa la cote record, iar multe tari continua sa deruleze masuri pentru... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:30
Fondul Monetar International este dispus sa negocieze cu autoritatile romane perioada pentru care se va incheia noua intelegere dupa expirarea actualului acord, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, fara sa confirme daca Fondul opteaza pentru un termen de doi ani."Vom discuta perioada noului acord cu autoritatile de la Bucuresti. Are sens un acord pe doi ani, dar nu am stabilit nimic. Vom fi flexibili in negocierile cu partea romana", a spus Franks, aflat la Viena pentru a participa la The Euromoney Central & Eastern European Forum.
El a adaugat ca durata urmatorului acord depinde si de rapiditatea cu care-si va reveni economia romaneasca.
"Daca veti avea o crestere economica de 4%, atunci nu vad de ce ati mai avea nevoie de acord", a adaugat Franks.
El s-a aratat nedumerit cum de Romania a inregistrat in ultimul an o crestere substantiala a exporturilor dar economia in ansamblu nu si-a revenit.
Economia Romaniei a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, si, desi a existat acordul cu FMI si Comisia Europeana (CE), nu a reusit sa iasa din trendul descendent pana la finele anului trecut.
Atat Guvernul, cat si FMI, estimeaza pentru acest an o revenire a PIB in termeni reali cu 1,5%, dupa ce anul trecut s-ar fi contractat cu aproximativ 1,9%.
Directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Peter Harrold, a declarat marti ca institutia internationala va acorda asistenta tehnica si finantara Romaniei in cadrul unui... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:10