Majorarea punctului de pensie de 14% implica un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei in anul 2020 si, respectiv, 10,92 miliarde de lei in anul 2021, iar o astfel de masura, cu impact important asupra constructiei bugetare pe anul 2021, ar trebui inclusa intr-un cadru fiscal-bugetar pe termen mediu, este de parere Consiliul Fiscal (CF).
Intr-un comunicat cu privire la opinia sa legata de cea de-a doua rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020, Consiliul Fiscal apreciaza ca o abordare bazata pe reguli in ceea ce priveste indexarea pensiilor (prevazuta de altfel de lege) ar aduce beneficii multiple din perspectiva stabilitatii sistemului de pensii si ancorarii asteptarilor participantilor, sustenabilitatii fiscale si programarii bugetare.
"Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstractie de situatia BGC (bugetul general consolidat - n. r.), al carui deficit primar si structural se plaseaza in prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclama initierea unui proces de corectie, ecartul fata de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind insemnat", afirma CF.
In document, Consiliul Fiscal precizeaza ca a abordat de mai multe ori in opiniile sale anterioare problematica aplicarii noii Legi a pensiilor din perspectiva impactului bugetar al acesteia. In varianta sa anterioara celei de-a doua rectificari, legea prevedea o majorare cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, ceea ce conducea la o... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 11:10
Procesul de revenire economica a zonei euro, in special ii statele care dau semne ca ar fi reusit sa treaca peste socul crizei datoriilor, cum sunt Irlanda, Spania si Portugalia, este pus sub semnul intrebarii de aprecierea prea rapida a monedei unice, avertizeaza mai multi economisti.
Daniel Gros, economist al Centrului pentru Studii Politice Europene, crede ca aprecierea euro in fata dolarului poate frana evolutia pozitiva marcata de statele de la periferia zonei euro in ultimele luni, relateaza CNBC.
"Este principalul punct de risc pentru ele. Cata vreme moneda euro nu va depasi pragul de 1,20 dolari vor putea sa continue astfel, dar daca se depaseste acest plafon vor avea o problema cu plata datoriilor", opineaza acesta.
Pe fondul tensiunilor dintre SUA si Coreea de Nord, euro a depasit saptamana aceasta pragul critic estimat de Gros, iar acesta este un semn ingrijorator pentru exporturile tarilor vizate de analiza acestuia.
Spania, spre exemplu, isi bazeaza redresarea economica din ultimul an pe exporturi masive, din acest punct de vedere regatul iberic evoluand mai bine decat economiile Germaniei, Frantei sau Italiei, conform unei nalize prezentate de TS Lombard.
O solutie este asteptata de la Banca Centrala Europeana, al carei presedinte, Mario Draghi, este asteptat sa anunte ajustari ale politicii monetare, pentru a face fata dezechilibrului inregistrat in ultimele luni intre euro si dolar.
Programul de relaxare cantitativa initiat in 2015 de... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 10:09
Europa manifesta primele semne de revenire a economei, in timp ce cresterea va fi mai solida in Asia, dar nicio regiune a Globului nu va inregistra o rata solida de expansiune in acest an, considera directorul general al grupului Deutsche Post DHL, Frank Appel, citat de CNBC.
"Credem ca 2014 va fi un an mai bun decat 2013, dar nu vom avea nicaieri o revenire masiva a economiei. Cresterea economica uriasa din trecut, din ultimii 10-15 ani, a luat sfarsit. In viitor, cresterea va accelera mai putin, va fi mai modesta", a afirmat omul de afaceri intr-un interviu acordat CNBC.
In Europa, Appel considera ca revenirea economiei este abia la inceput.
"Daca guvernele vor continua sa implementeze reformele bune pe care le-au inceput, cred ca Europa va deveni mai competitiva ca niciodata. Dupa 30 de ani de deficite bugetare, este nevoie de 10 ani pentru a reveni cu adevarat. Tara mea, Germania, este un bun exemplu. Nu s-a intamplat peste noapte, dar reformele au facut Germania mai competitiva", a afirmat executivul.
Performantele companiilor de curierat si logistica, precum Deutsche Post DHL, sunt considerate indicatori timpurii ai evolutiei activitatii economice globale, fiind printre primele firme care pot remarca trendul cererii atat din partea clientilor corporate, cat si a consumatorilor retail.
Appel anticipeaza ca Asia va continua sa inregistreze cele mai rapide rate de crestere economica din lume, in special datorita extinderii comertului intre statele... mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 11:46
Asteptarile romanilor in ceea ce priveste redresarea economica in acest an, dorinta de cumparare si veniturile au crescut in trimestrul al treilea, fata de trimestrul anterior, potrivit indicatorilor GfK.
Astfel, indicatorul privind starea economiei a crescut in trimestrul al treilea cu 4,6 puncte, la -11,5 puncte, de la -16,1 puncte in trimestrul anterior, indicatorul referitor la asteptarile privind veniturile s-a imbunatatit de la -5,3 puncte la -4,5 puncte, iar cel privind dorinta de cumparare a urcat de la -22,5% la -21,1%.
"Pentru 2013, toti expertii anticipeaza o usoara inviorare a economiei romanesti, pana in prezent extrem de slaba. Previziunile privind aceasta ameliorare variaza intre 1,6 procente si 2,0 procente. In perioada 2014 - 2016, se anticipeaza ca economia Romaniei va cunoaste o crestere cuprinsa intre 2,7 procente si 4,3 procente. Cadrul economic general este favorabil: datoria nationala este in jur de 34 procente, deficitul bugetar in jur de 2,5 procente, iar somajul se situeaza la circa 7 procente (...)
Consumul privat joaca un rol tot mai important in Romania. Venitul real este in crestere", se arata in raportul GfK privind Climatul de Consum in Europa pentru al treilea trimestru din 2013.
Optimismul nu este suficient, ci trebuie insotit de reforme economice reale
Studiul precizeaza insa ca Romania are inca nevoie de o serie de reforme pentru a putea tine pasul, pe termen lung, cu celelalte tari europene.
"Foarte multe companii... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:30
Principala amenintare pentru revenirea economiei este inflatia importata, in contextul in care preturile de consum sunt influentate foarte mult de costul produselor importate, a declarat Dan Bucsa, economistul sef al Bancpost, potrivit Mediafax.El spune ca procesul dezinflationist va continua, insa nu este convins ca tinta de 3% va fi atinsa.
"Inflatia ar putea scadea sub 5% pana in iulie. Sansele ca inflatia anuala sa ajunga la sfarsitul anului 2011 sub 4%, cu alte cuvinte, ca tinta de 3% (fixata de BNR - n.r.) sa fie atinsa, sunt amenintate de cresterile preturilor la combustibili si alimente in toata lumeaa si de liberalizarea anuntata a preturilor la energie si gaze naturale", a continuat Bucsa.
El a comparat situatia Romaniei cu cea a SUA, unde chiar daca se importa mult, aceasta situatie aproape ca nu influenteaza indicele preturilor de consum.
Economistul considera ca anticipatiile inflationiste din Romania sunt mari pentru ca altfel nu se explica de ce, daca nu exista un consum ridicat, preturile continua sa creasca.
In ceea ce priveste cresterea economica, Bucsa considera ca aceasta nu va trece de 1,5% in acest an.
"Ar fi minunat sa il atingem, dar nu stiu daca putem trece de la o contractie de 2% la o crestere de 1,5%, avand in vedere ca nu sunt optimist in privinta investitiilor straine directe", a spus oficialul Bancpost.
El a adaugat ca 2011 ar trebui sa fie anul in care economia romaneasca iese "in sfarsit" din recesiune, desi redresarea va fi lenta.... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:47
Revenirea economiei din zona euro este in continuare modesta, intrucat atat consumul cat si investitiile sunt reduse, potrivit Bancii Centrale Europene (BCE), preluata de AFP, informeaza Mediafax."Consumul privat nu a crescut decat modest dupa declinul din al doilea trimestru din 2009, scadere mai puternica decat cea din crizele din ultimii 40 de ani (intre 1974 si 1975, 1980 si 1982 si 1992 si 1993 - n.r.)", noteaza BCE intr-un raport lunar.
Banca mentioneaza ca forta slaba a consumului s-ar putea explica prin stagnarea veniturilor reale, dar si prin economiile constituite preventiv de populatie.
Institutia plaseaza consumul pe locul doi din punct de vedere al influentei asupra cresterii economice, dupa stocuri, pozitia a treia fiind ocupata de cheltuielile publice.
Aceste cheltuieli au, de asemenea, un rol mai mic decat in trecut in actuala relansare economica.
mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 15:16
Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca revenirea economiei globale ar putea fi afectata de nivelurile ridicate ale datoriilor statelor si de vulnerabilitatile sistemelor financiare, potrivit AFP, informeaza Mediafax."Riscurile se intensifica. Riscurile suverane si un sistem financiar inca slab in multe economii avansate ridica probleme serioase pentru relansare. Cresterea globala a fost mai solida decat s-a anticipat in prima jumatate a acestui an, insa ar putea incetini in al doilea semestru si in prima jumatate a anului viitor", subliniaza FMI.
Institutia avertizeaza ca procesul de relansare a ramas fragil in economiile avansate, in conditiile in care companiile private se lupta sa-si revina dupa ce guvernele au retras masurile de stimulare.
"In pofida unor imbunatatiri in 2010, perspectiva fiscala pe termen mediu in economiile avansate din G20 ramane problematica. In economiile emergente, perspectiva de crestere ramane solida, desi activitatea incetineste spre niveluri mai sustenabile", mentioneaza Fondul.
Institutia atrage atentia, totodata, asupra problemelor de finantare ale statelor europene, care incearca sa atraga fonduri prin emisiuni de obligatiuni. "Datoriile suverane scadente in a doua jumatate a acestui an si in 2011 din economiile vulnerabile din zona euro depasesc 400 de miliarde de dolari.
Pentru refinantarea datoriilor, aceste state se vor confrunta cu concurenta celorlalte economii avansate", noteaza FMI. mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 00:48
Revenirea economiei mondiale ar putea fi mai lenta decat s-a anticipat si este incert daca acesta incetinire va fi de durata sau doar temporara, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), preluat de AFP, informeaza Mediafax.La sfarsitul lunii mai, OCDE scotea in evidenta o revenire economica mai dinamica decat s-a asteptat.
Organizatia estima o crestere de 2,7% in acest an si de 2,8% in 2011 pentru economiile membrilor ei.
Noul raport nu furnizeaza, insa, noi estimari, insa mentioneaza ca avansul economiilor G7 (SUA, Canada, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Japonia) ar putea incetini la 1,5% in ritm anual in a doua jumatate a acestui an, dupa o crestere de 3,2% in primul trimestru si de 2,5% in al doilea.
Revenirea este inconjurata de mai multe "incertitudini considerabile", noteaza OCDE, citand in principal evolutia consumului privat, care ar putea fi franata de reducerea cheltuielilor populatiei in contextul somajului ridicat si indoielilor legate de soliditatea economiei.
Economistul sef al organizatiei, Pier Carlo Padoan, considera ca daca incetinirea relansarii va fi de durata, se justifica un sprijin monetar suplimentar, care ar putea veni sub forma unei relaxari cantitative sau a angajamentului de a mentine dobanzile la un nivel apropiat de zero o perioada mai lunga de timp. mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 13:23
Revenirea economiei Germaniei va continua in cea de-a doua jumatate a anului, insa intr-un ritm mai redus, in conditiile in care dinamica exporturilor va incetini, potrivit ministerului de Finante, precizeaza Mediafax.Economia germana, cea mai mare din Europa, a crescut cu 2,2% in al doilea trimestru, inregistrand astfel cel mai accentuat avans de la reunificarea statului.
In aceste conditii, guvernul va trebui sa modifice considerabil estimarea de crestere pentru ansamblul anului, care in prezent este de 1,4%, mentioneaza ministerul.
Bundesbank anticipeaza ca Produsul Intern Brut va avansa cu aproximativ 3% in acest an.
Ministerul considera ca imbunatatirea continua a situatiei de pe piata muncii va impulsiona, probabil, consumul privat.
Somajul din Germania a scazut in luna iulie la cel mai redus nivel dupa noiembrie 2008.
Statul a iesit in al doilea trimestru al anului trecut din cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, sprijinit in principal de revenirea exporturilor. mai mult
Vineri, 20 August 2010, ora 11:15