Ceasul ticaie agonizant pentru Grecia, tara fiind pe punctul de a intra in faliment daca nu ajunge la o solutie de compromis in cadrul negocierilor cu creditorii internationali.
Dupa 5 luni de impas in negocierea conditiilor de continuare a programului de asistenta financiara, oficiali din ambele tabere, investitori si agentii de pariuri nu mai stiu la ce sa se astepte de la criza euro-elena. Ministrul de Finante, Yanis Varoufakis se indreapta joi spre Luxemburg fara speranta incheierii unui acord imediat cu creditorii, arata BBC.
Inca o sansa ratata
Dupa 11 intalniri in care nu au reusit sa se puna de acord supra reformelor pe care Grecia trebuie sa le aplice, runda de discutii de astazi promite sa nu aduca nimic nou in show-ul derulat intre oficialii eleni si ministrii de Finante din zona euro.
"Grecia are datoria morala si poltica de a ajunge la o intelegere cu creditorii sai in privinta crizei datoriilor", a explicat ministrul elen de Finante in drum spre Luxemburg.
Tot el a precizat ca nu se intrevede inca o sansa de incheiere a unui acord imediat intre cele doua parti, chiar daca o solutie trebuie atinsa intr-o perioada cat mai scurta de timp.
Impasul negocerilor este provcat de refuzul oficialilor de la Atena de a accepta in totalitate reformele propuse de grupul de creditori europeni, premierul grec Alexis Tsipras catalogand propunerile ca si "criminale".
Grecia pare sa intinda coarda la maxim, daca este sa tinem seama ca discutiile de astazi... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:01
Negocierile dintre ministrii de finante din zona euro privind solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara in alte conditii decat cele impuse de politica de austeritate s-au interupt brusc, luni seara.
Ambele parti acuza lipsa unui dialog constructiv, in timp ce timpul pe care Grecia il mai poate petrece in zona euro se scurge rapid.
Momentul de tensiune maxima a fost atins in clipa in care Atena a refuzat extinderea programului de asistenta financiara cu inca sase luni, pana la gasirea unei solutii de compromis convenabile.
Ministrul Yanis Varoufakis a catalogat oferta finantistilor din eurogrup drept "inacceptabila", arata reporterii agentiei Reuters.
11 zile pana la final
Deznodamantul neasteptat al celei de-a doua runde de negocieri ridica multe semne de intrebare privind soarta Greciei in zona euro, in conditiile in care in care noul guvern de la Atena s-a angajat sa reduca povara fiscala impusa de creditul de 240 de miliarde de euro prin eliminarea politicii de austeritate si modificarea acordului cu creditorii europeni si internationali.
Ministrul de finante olandez, Jeroen Dijsselbloem, a transmis Atenei un ultimatum in care grecii pot solicita extinderea programului de asistenta financiara pana vineri, in caz contrar, acesta urmand sa devina nul la finalul acestei luni.
Fara banii creditorilor, este greu de crezut ca Atena va gasi resursele necesare pentru a ramane pe linia de plutire si pentru a-si plati datoria... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 08:39
Iesirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atat pe plan local, cat si in economia mondiala, problemele pornind de la sarcina aproape imposibila de a pune in circulatie suficient de rapid noua drahma si mergand pana la pagubele catastrofale in sistemul financiar.
In principiu, consecintele pe termen lung ale iesirii Greciei din zona euro nu ar fi atat de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi ingrijorate constant de situatia financiara a "verigii slabe", iar noua moneda elena va fi puternic devalorizata la introducere, astfel ca economia tarii va castiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters.
Totusi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atat in Grecia, cat si la nivel mondial. Statul elen nu si-ar putea satisface necesarul de import de alimente si energie, viata economica de zi cu zi ar fi redusa la barter, iar guvernul nu si-ar mai putea plati salariatii.
Totul pentru ca, daca se va lua decizia iesirii Greciei din zona euro, faptul se va consuma atat de rapid incat noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.
"Ar fi haos. Bancile s-ar prabusi si ar trebui nationalizate. Nu ai mai putea plati decat in cupoane. Exista o singura presa in toata Grecia, la un muzeu din Atena, si nu mai functioneaza", explica Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.
Pe plan international, pagubele financiare generate de iesirea Greciei din zona euro ar depasi de cateva... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 17:52