Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiaza de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, pentru ca politicienii nu reusesc sa demonstreze ca pot pune capat crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
"Ratingurile din uniunea monetara se afla sub presiuni puternice. Daca nu va aparea in curand lumina la capatul tunelului, riscul de destramare a zonei euro va creste. Politicienii vor continua sa bajbaie, iar solutiile de ultimul moment majoreaza costul administrarii crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor Spaniei, Italiei si Germaniei au crescut, marti. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitate in 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligatiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. In cazul obligatiunilor germane de acelasi tip, randamentul obligatiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa acorde Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiaza de sprijin financiar european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.
Acordul a avut loc inaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat iesirea tarii din uniunea monetara.
"Am facut o evaluare a necesarului... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:14
Retrogradarile unor tari din zona euro si cresterea randamentelor obligatiunilor se alimenteaza reciproc, o revizuire in scadere a calificativului unei tari putand majora costurile de imprumut ale acesteia cu pana la un punct procentual, potrivit unui raport publicat de Banca Centrala Europeana.
Agentiile de rating au fost invinuite pentru exacerbarea crizei din zona euro si a vulnerabilitatii statelor, prin decizii anuntate la momente considerate nepotrivite, si care au atras atentia pietelor si au condus la cresterea costurilor de imprumut ale tarilor aflate deja sub presiune, scrie Reuters.
Raportului scris si asumat de un economist senior din BCE, primul document pe acest subiect publicat pe pagina oficiala a institutiei, releva ca agentiile de rating nu doar au urmat piata, dar au si influentat-o ulteior, iar deciziile adoptate au avut un impact mai amplu, nu numai asupra tarilor direct vizate.
"Pe ansamblu, consideram ca evaluarile agentiilor de rating au afectat puternic piata datoriilor suverane din zona euro ", se arata in raport.
Economistul BCE sugereaza ca s-a creat un cerc vicios, intrucat nici pietele si nici agentiile nu au penalizat statele europene pornind strict de la evolutia fundamentelor macroeconomice ci mai curand de la riscul de contagiune, in special dupa declansarea crizei in Grecia.
Tarile cu situatie mai solida, precum Germania, Austria, Finlanda si Olanda au beneficiat de cresterea cererii investitorilor pentru active mai putin... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 21:11
Seria de retrogradari din zona euro din ultimele luni ar putea fi doar inceputul. SUA si chiar Germania s-ar putea confrunta cu retrogradari in urmatorii trei ani, conform unei analize pe termen lung realizata de Citigroup.
Uniunea Europeana a primit o lovitura vinerea trecuta, cand Standard & Poor's (S&P) a luat ratingul triplu A al Frantei si Austriei, plasand zona sub supraveghere negativa, scrie CNBC.
SUA se afla in topul tarilor care risca o reducere a ratingului, din cauza datoriei sale si a problemelor cu deficitul bugetar, care nu vor fi rezolvate in conditiile luptei politice actuale de la Washington, potrivit Citigroup.
In ceea ce priveste Europa, Citigroup considera ca Grecia si Spania risca retrogradarea, dar chiar si Germania, cea mai sigura economie europeana, s-ar putea confrunta cu o retrogradare pe fondul accentuarii crizei datoriilor in zona.
"Ne asteptam si la alte serii de retrogradari in zona euro pe fondul crizei datoriilor, si nu ne asteptam la nicio urcare a ratingului", au afirmat analistii de la Citigroup.
Pe termen scurt, in urmatoarele sase luni, agentiile de rating ar putea sa emita din nou avertizari la adresa Greciei, despre care agentia Fitch a spus deja ca va intra in incapacitate de plata, potrivit analizei Citigroup.
In plus, analistii de la Citi sunt de parere ca Moody's va reduce ratingurile Italiei, Spaniei, Portugaliei si Greciei in urmatoarele sase luni. Nici Franta sau Austria nu vor scapa, acestea fiind avand... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 16:30
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, considera ca situatia economica este "foarte grava", lansand totusi un apel pentru detasarea de evaluarile agentiilor de rating.
"Situatia s-a agravat de la audierea fostului presedinte al BCE", Jean-Claude Trichet, a spus Draghi in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European.
"Suntem intr-o situatie foarte grava, dar nu trebuie sa ne acoperim fetele", a spus Draghi.
Cu toate acestea, Mario Draghi a lansat un apel pentru detasarea de evaluarile agentiilor de rating, afirmand ca acestea trebuie considerate "un parametru printre multi altii".
Draghi a adresat aceasta recomandare agentiilor de reglementare, investitorilor si bancilor.
Fondul European de Stabilitate Financiara a pierdut calificativul "AAA", fiind retrogradat cu o treapta, la "AA+", de catre agentia de rating Standard and Poor's, care nu a exclus revenirea la calificativul "AAA" in cazul in care vor fi oferite garantii suplimentare. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 22:31
Europa se va confrunta cu "o spirala descendenta a prabusirii increderii" daca nu va adopta masuri suplimentare, iar Asia ar putea inregistra dificultati pe fondul continuarii reformelor structurale, a declarat luni David Lipton, director adjunct al FMI, transmite Reuters.
"Daca nu va actiona, Europa se va confrunta cu o spirala descendenta a prabusirii increderii, cu stagnarea cresterii si mai putine locuri de munca", a afirmat oficialul FMI la cel de-al cincilea Forum Economic al Asiei, ce se desfasoara la Hong Kong.
Saptamana trecuta David Lipton a apreciat ca economia Chinei este afectata de incetinirea cresterii in Statele Unite si Uniunea Europeana dar a exclus posibilitatea unei aterizari fortate.
S&P a retrogradat in 13 ianuarie ratingurile "AAA" atribuite Frantei si Austriei cu o treapta, la "AA plus", cu perspectiva negativa, si a confirmat ratingurile unor tari ca Germania, Belgia si Olanda.
De asemenea agentia de evaluare financiara a revizuit in scadere ratingurile Italiei, Spaniei si Ciprului cu doua trepte si a retrogradat Malta, Slovacia si Slovenia cu o treapta.
Analistii S&P au apreciat ca decizia de a revizui in scadere ratingurile suverane de credit a noua din cele 17 state membre ale zonei euro vine in urma cresterii dificultatilor legate de criza datoriilor. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:21
Bursele din Asia au inregistrat scaderi dupa ce Standard & Poor a redus ratingul pentru Franta si alte cateva tari europene, decizia agentiei afectand si moneda euro.
Astfel, indexul japonez a pierdut luni 2,5%, cel coreean a scazut cu 0,8%, iar cel australian cu 1,2%, in conditiile in care pietele europene au deschis in stagnare, potrivit bbc.com.
La finele saptamanii trecute, S&P a anuntat ca Franta a fost retrogradata cu o treapta, la AA+. Agentia a redus ratingurile si pentru Italia, Spania, Cipru, Portugalia, Austria, Slovacia, Slovenia si Malta.
Reducerea ratingurilor de S&P a impactat si moneda euro. Analistii atrag atentia ca pietele vor ramane volatile pana la rezolvarea problemelor din zona euro.
Agentia Standard and Poor's a coborat, vineri, ratingul a noua tari din zona euro. Ratingurile Italiei, Spaniei, Ciprului si Portugaliei au fost coborate cu doua trepte, in cazul Portugaliei ajungand la "junk" - nerecomandat investitorilor.
Germania si Olanda si-au vazut ratingul triplu AAA mentinut si se bucura de o perspectiva stabila. La fel si Luxemburg si Finlanda.
Franta, in schimb, la fel ca si Austria, are ratingul maxim coborat cu o treapta, la AA+.
Alte tari retrogradate sunt Malta, de la A la A-, Slovacia si Slovenia.
S&P si-a motivat scaderea ratingurilor prin esecul liderilor din zona euro de a gestiona criza si chiar de a-i identifica in mod corect cauzele. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:59
Euro va ramane o moneda globala, iar zona euro isi va reveni din criza datoriilor, a declarat luni, la Hong Kong, comisarul european pentru piata interna Michel Barnier, relateaza EUbusiness.
Barnier si-a reiterat totodata surprinderea fata de decizia de saptamana trecuta a agentiei Standard&Poor's de a retrograda noua tari din zona euro, spunand ca cele 17 state membre din uniunea monetara au facut "pasi uriasi" spre restabilirea increderii.
"Sa ne intelegem: aceasta nu este o criza a euro ca moneda", le-a spus el participantilor la Forumul Financiar Asiatic, o adunare de lideri bancari si din domeniul finantelor din Hong Kong.
Adevarata criza din zona euro este una de incredere
"Euro va supravietui. In ultimii zece ani euro s-a dovedit a fi o adevarata moneda globala. Si, in ciuda dificultatilor, ramane puternica", a declarat Barnier.
"Adevarata criza cu care se confrunta zona euro in prezent este una de incredere. Unitatea noastra politica si determinarea si abilitatea de a corecta ce este gresit sunt puse la incercare", a adaugat el.
Standard & Poor's a retrogradat vineri noua state din zona euro, printre care Franta si Austria, din cauza ingrijorarilor fata de nivelurile ridicate ale datoriei guvernamentale si ale costurile de finantare.
Agentia financiara a precizat ca raspunsul decidentilor politici europeni la criza, inclusiv rezultatul summitului de luna trecuta, "ar putea fi insuficient pentru a rezolva pe deplin actuala tensiune din zona... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 11:30
Agentiile de evaluare financiara antreneaza zona euro "catre o spirala negativa", a relevat duminica premierul belgian Elio Di Rupo, la doua zile dupa ce Standard and Poor's (S&P) a redus calificativele a noua tari din aceasta zona.
"Agentiile de evaluare financiara joaca un rol, dar intr-un mod foarte curios, din cauza ca au tendinta sa ne antreneze catre o spirala negativa prin atitudinea lor, prin tempo", a declarat Elio Di Rupo pentru postul de televiziune RTL-TVI.
"Ceea ce ma intereseaza este ca tara noastra sa iasa din criza, ca cetatenii nostri, dupa eforturile pe care le vom depune, sa poata trai mai bine", a adaugat el, referindu-se la un plan de economii in valoare de 11, 3 miliarde de euro in vederea reducerii deficitului Belgiei.
Cu toate acestea, Belgia nu se afla intre tarile ale caror ratinguri au fost scazute vineri de catre S&P. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 09:18
Decizia Standard & Poor's (S&P) de a cobori ratingurile a noua tari din zona euro arata ca Europa trebuie sa intensifice actiunile de stimulare a cresterii economice, a declarat duminica minsitrul britanic de Externe William Hague.
Hague a adaugat ca autoritatile britanice au planuri de urgenta pentru mai multe scenarii in privinta viitorului zonei euro, dar a refuzat sa confirme zvonurile din presa ca ministerul de Externe ar fi pregatit masuri de ajutorare a britanicilor care locuiesc in zona euro in cazul prabusirii monedei.
S&P a retrogradat vineri seara noua tari din zona euro, inclusiv doua cu rating AAA, si a trecut pe perspectiva negativa alte trei sate cu nota maxima.
"Este o situatie serioasa. Subliniaza faptul ca zona euro nu ia masuri dure pentru a-si rezolva problemele. Vrem ca zona euro sa fie stabila si sanatoasa, este in interesul national, dar asta inseamna ca trebuie intensificate eforturile de stimulare a cresterii economice in intreaga Europa, inclusiv in Marea Britanie", a spus oficialul. mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 18:15