Agentiile de rating au pornit din nou actiunile impotriva bancilor europene si a statelor din zona, retrogradand banca dupa banca si tara dupa tara. In ceea ce priveste bancile, motivul invocat a fost in multe cazuri expunerea acestora pe pietele din estul Europei.
Problema nu este insa a Romaniei si a celorlalte tari din estul Europei, ci a bancilor respective care s-au raspandit prea mult in tari cu risc crescut, a declarat pentru Business24, analistul economic Constantin Rudnitchi.
Joi, agentia de evaluare Fitch Rating a retrogradat cu trei trepte calificativele pentru obligatiunile emise de guvernul spaniol, pana la BBB, de la A, la doar doua trepte de nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii. Mai mult, agentia de rating avertizeaza ca o noua retrogradare ar putea urma curand, daca situatia se inrautateste.
O alta agentie de rating, Moody's, a scazut recent ratingul BCR la "Ba1". Cu toate acestea, reprezentantii bancii nu se arata impresionati de noua notare, sustinand ca aceasta are un impact limitat, deoarece banca are o lichiditate solida, sustinuta de o baza de depozite stabila si consistenta.
De altfel, si ratingul Raiffeisen Bank Romania a fost coborat pana la acelasi nivel, in categoria investitiilor cu caracter speculativ si riscuri substantiale de credit, in cadrul unei actiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene a grupurilor austriece Erste si Raiffeisen.
Tot Moody's a coborat in acest weekend plafonul de rating al... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:20
Agentia de rating americana Moody's a anuntat retrogradarea ratingului a trei banci franceze cu expunere in Romania - Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole.
Moody's a retrogradat si ratingul Societe Generale, actionarul BRD, cu o treapta pana la A1, denuntand probleme de lichiditate si acces la fonduri. A1 este cel de-al patrulea cel mai inalt rating.
Moody's a redus nota BNP Paribas si Credit Agricole cu o treapta, de la A1 la Aa3, cu perspectiva negativa, aceasta fiind cea de-a cincea cea mai inalta treapta acordata de agentia de rating.
Conform Moody's, lichiditatile bancii BNP si conditiile de creditare s-au deteriorat semnificativ, iar banca va avea probleme de finantare.
Cele trei banci au insa sanse ridicate de obtinere a unui ajutor guvernamental, in caz de nevoie.
Ratingul bancilor Societe Generale si Credit Agricole a mai fost retrograt in septembrie, tot cu cate o treapta din temeri legate de expunerea lor la criza datoriilor suverane din Grecia si alte tari ale zonei euro.
Sistemul bancar european a fost amenintat in ultimele luni de multiple retrogradari efectuate de cele trei agentii de rating, Moody's, Standard & Poors si Fitch. Atat anuntul despre posibila scadere a notarii, cat si retrogradarea in sine, au avut un impact major asupra actiunilor bancilor, pretul per actiune scazand considerabil. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:20
Marile banci franceze s-ar putea confrunta cu o noua saptamana de turbulente, intrucat Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole din cauza expunerii la criza datoriilor din Grecia, au declarat surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.O retrogradare este asteptata dupa ce Moody's a pus sub supraveghere, pentru o posibila scadere, calificativele celor trei banci la 15 iunie, iar intervalul de trei luni, in care banca isi incheie de obicei analizele, se apropie de sfarsit, au spus sursele.Posibila retrogradare ar putea alimenta temerile privind modul in care bancile europene ar suporta o noua inrautatire a crizei datoriilor suverane din zona euro.In iulie, institutiile de credit din zona euro au fost nevoite sa reduca valoarea portofoliilor de obligatiuni elene, parte a unui plan mai amplu de a sprijin Grecia. La momentul respectiv, bancile franceze au anuntat ca expunerea lor pe Grecia este redusa si bine distribuita.In august, a crescut ingrijorarea investitorilor ca bancile europene ar inregistra pierderi masive daca si alte state ar avea nevoie de aujtor financiar. Pe langa Grecia, Portugalia si Iralnda au primit pachete de sprijin financiar, iar Banca Centrala Europeana ajuta Italia si Spania sa se imprumute la costuri sustenabile."Impactul unei retrogradari nu poate fi pozitiv", a afirmat Nicolas Véron, economist la centrul de cercetare Bruegel din Bruxelles. Veron a avertizat, insa, ca pietele au fost afectate... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 21:06