Fitch Ratings a pus marti sub supraveghere negativa calificativele pentru datoriile Japoniei, la o saptamana dupa ce agentia de evaluare Moody's a retrogradat ratingul tarii cu o treapta, invocand incertitudini privind capacitatea autoritatilor de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal.
Japonia, a treia mare economie la nivel mondial, beneficiaza din partea Fitch de un calificativ 'A+' pentru datoriile pe termen scurt si 'F1+' pentru cele pe termen scurt. Ratingul Japoniei a fost confirmat la 'AA+', se arata intr-un comunicat al Fitch citat de Mediafax.
Agentia de evaluare financiara estimeaza ca va lua o decizie in privinta confirmarii sau retrogradarii calificativelor Japoniei pentru datoriile pe termen lung si scurt in prima jumatate a anului viitor, dupa analizarea strategiei fiscale pe 2015 si a prognozelor privind evolutia economica.
Fitch considera ca decizia guvernului japonez de a amana cresterea cotei de TVA cu un an si jumatate, pana in aprilie 2017, va face imposibila atingerea obiectivului privind reducerea deficitului primar la 3,3% din PIB in anul fiscal 2015/2016.
Analistii Fitch estimeaza ca datoria Japoniei va avea o pondere in PIB de 241% la finele anului, de la 185% din PIB in 2008.
"Ar fi cea de a doua mare crestere a datoriei guvernamentale inregistrata in ultimii sase ani de o tara cu rating 'A' sau 'AA', dupa avansul datoriei Irlandei, si a cincea cea mai mare crestere in OCDE, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania", potrivit... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 17:19
Fitch Ratings a confirmat marti ratingurile Bancii Comerciale Romane (BCR), dar a revizuit perspectiva calificativelor pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala de la stabila la negativa, in urma retrogradarii ratingului de viabilitate al Erste Group de la nivelul a- la bbb+.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala au fost mentinute la nivelul BBB+, dar cu perspectiva negativa, calificativul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul F2, iar ratingul de sprijin la nivelul 2. Ratingul de viabilitate al BCR nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) si ratingul de sprijin sunt stabilite in functie de sprijinul posibil din partea proprietarului BCR, Erste Group Bank. Ca subsidiara importanta a Erste, Fitch ar stabili ratingurile IDR ale BCR cu o treapta sub nivelul celor ale companiei mama (A-, cu perspectiva negativa). Ratingul BCR este insa constrans de plafonul de tara al Romaniei, respectiv BBB+.
Revizuirea perspectivei la negativa este determinata de retrogradarea ratingului de viabilitate al Erste, de la nivelul a- la bbb+.
Decizia Fitch privind perspectiva ratingului BCR tine seama de probabilitatea de a retrograda ratingul Erste pentru datoriile pe termen lung la nivelul ratingului de viabilitate, BBB+, la sfarsitul acestui an sau in primul trimestru din 2015, cand ratingul de sprijin ar putea fi retrogradat la... mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 14:48
Fitch Ratings a retrogradat vineri cu doua trepte ratingul Nokia, aflat deja in categoria "junk" - nerecomandata investitorilor, la nivelul BB-, cu perspectiva negativa, dupa ce producatorul finlandez de telefoane mobile a anuntat cu o zi in urma agravarea pierderilor in trimestrul al doilea.
Vanzarile Nokia au scazut cu 20% in trimestrul al doilea, la 7,5 miliarde euro, iar pierderile companiei au urcat de trei ori, la 1,41 miliarde euro, insa livrarile de smartphone-uri au depasit estimarile analistilor.
"Daca pierderile nu vor fi inversate, sprijinul conferit ratingului de rezervele de capital ale Nokia se va eroda rapid, ceea ce ar putea duce la noi retrogradari", potrivit Fitch.
Ratingul de credit al Nokia a fost retrogradat la "junk" - categoria inveestitiilor cu caracter speculativ - de catre cele trei mari agentii de evaluare financiara.
Compania a avertizat ca pierderile vor continua in acelasi ritm si in trimestrul al treilea.
Directorul general Stephen Elop, aflat in functie din 2010, a anuntat peste 20.000 de concedieri si a inchis mai multe fabrici si centre de cercetare-dezvoltare. mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 19:57
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a coborat, vineri, cu o treapta, de la 'A' pana la 'A minus', ratingul primelor trei grupuri bancare nipone, pe fondul ingrijorarilor cu privire la capacitatea statului japonez de a sprijini sectorul financiar in conditiile in care ratingul suveran al Japoniei a fost si el recent coborat.
Ca urmare a retrogradarii, Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho si Sumitomo Mitsui, beneficiaza de a saptea nota pe o scara de 22 de trepte utilizata de Fitch. In plus, agentia precizeaza ca ratingurile sunt insotite de o perspectiva stabila, ceea ce inseamna ca Fitch nu intentioneaza sa le retrogradeze din nou in perioada urmatoare.
"Retrogradarea reflecta capacitatea financiara slabita a guvernului nipon de a sprijini sectorul bancar, asa cum indica retrogradarea ratingului suveran", a anuntat Fitch intr-un comunicat.
In luna mai a acestui an, Fitch a coborat ratingul suveran al Japoniei pana la 'A plus' de la 'AA' cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca o noua retrogradare este posibila in urmatorii doi ani.
Agentia a estimat ca la finele acestui an datoria publica a Japoniei se va ridica la 239% din Produsul Intern Brut, de departe cel mai ridicat procent din randul tuturor statelor notate de Fitch. mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:16
Fitch Ratings a revizuit in scadere (de la "BBB minus" la "BB plus") in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii) ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, cu perspectiva negativa, din cauza expunerii bancilor locale pe Grecia, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
De asemenea, Fitch a retrogradat si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale Ciprului, de la "F3" la "B". In schimb, plafonul de tara a fost confirmat la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro.
Retrogradarea ratingului suveran al Ciprului reflecta cresterea nivelului capitalului de care au nevoie, in opinia Fitch, bancile cipriote, fata de precedenta estimare, din ianuarie 2012. Retrogradarea vine in principal ca urmare a expunerii celor mai mari trei banci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank, la Grecia si mai putin ca urmare a deteriorarii asteptate a calitatii activelor in Cipru.
Fitch: Bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital
In plus, pe langa cei 1,8 miliarde de euro (10% din PIB-ul Ciprului) de care are nevoie Cyprus Popular Bank, Fitch estimeaza ca bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital, posibil pana la patru miliarde de euro (23% din PIB). Desi majoritatea pierderilor sunt asociate cu expunerea bancilor cipriote la Grecia, rata creditelor neperformante pentru creditele interne din Cipru a crescut de asemenea semnificativ in ultimul an deoarece... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 14:50
Agentia de rating Moody's a retrogradat 15 dintre cele mai mari banci din lume, scazand ratingul acestora cu pana la trei trepte pentru a indica riscul la care sunt expuse, din cauza pietelor de capital volatile. Investitorii nu sunt insa impresionati.
Bursele europene au deschis vineri in scadere, dupa ce Moody's a retrogradat joi seara ratingurile a 15 mari institutii financiare. Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene s-a depreciat cu 0,8% in debutul sedintei. Actiunile RBS sunt in scadere cu 2%, cele ale BNP Paribas cu 1%, cele ale Deutsche Bank cu 0,8% si cele Barclays cu 1,25.
De asemenea, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a deschis sedinda cu o scadere de 0,9%. La Madrid, indicele IBEX 35 a scazut cu 0,2%.
Pierderile nu sunt insa spectaculoase, ceea ce indica faptul ca investitorii nu au fost pusi pe fuga de schimbarile de rating. Retrogradarile de rating din partea agentiilor precum Moody's, Fitch ori Standard & Poors au devenit atat de comune, incat nimeni nu se mai sperie.
"Nu cred ca va fi un impact foarte mare pentru retrogradarea pe care agentiile de rating o fac sau au facut-o, pentru ca, intr-un fel, agentiile de rating, cand vin si fac aceste retrogradari, sunt ca un fel de cronica a unui nou esec anuntat. Toata lumea stie ca sunt probleme in bancile din intreaga Europa, sigur cu amplitudini diferite", spune analistul economic Constantin Rudnitchi.
Retrogradari peste retrogradari
Pietele financiare s-au... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:05
Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Bancii Romanesti pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa, ca urmare a dependentei mari de banca-mama National Bank of Greece pentru finantare si lichiditati.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "B", cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-", iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul cinci.
"Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank off Greece si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
La sfarsitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finantare non-equity al Bancii Romanesti, reprezentat in cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, in euro.
NBG ofera totodata Bancii Romanesti garantii in valuta. Aceste finantari sunt costisitoare si au un impact negativ pentru profitabilitatea si, in ultima instanta, pentru capitalizarea NBG, considera Fitch.
Cu toate acestea, facilitatile sunt esentiale pentru sustinerea lichiditatilor valutare ale bancii si mentinerea pozitiilor valutare ale acesteia in limitele stabilite de autoritatea de reglementare.
Fitch avertizeaza ca pot aparea riscuri suplimentare legate de lichiditati, in cazul inrautatirii in continuare a situatiei din Grecia, ca... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 20:48
Fitch Ratings a confirmat luni ratingul pentru datoriile pe termen lung in cazul Commerzbank AG, a doua mare banca a Germaniei, la "A plus", cu perspectiva stabila, iar ratingul de viabilitate (VR) la "bbb minus", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Confirmarea ratingurilor Commerzbank pe termen lung si scurt reflecta nivelul de sprijin implicit pentru banca din partea guvernului german, care detine 25% plus o actiune in Commerzbank.
Fitch se asteapta ca executivul de la Berlin sa continue sa sprijine marile banci din Germania, inclusiv Commerzbank, atat timp cat sistemul financiar din Europa ramane fragil.
Desi agentia apreciaza ca sprijinul executivului german va ramane ridicat pentru bancile de importanta sistemica din Germania, exista vointa politica la Berlin spre reducerea sprijinului implicit pentru banci din partea guvernului, la un anumit moment.
Estimarea Fitch referitoare la ratingurile Commerzbank se bazeaza pe faptul ca Grecia nu va parasi zona euro. Daca Grecia paraseste euro, impactul asupra ratingurilor Commerzbank va depinde de eficacitatea raspunsului politic. O eventuala retrogradare a ratingului Germaniei va duce probabil la actiuni similare fata de Commerzbank, avertizeaza Fitch.
Saptamana trecuta, Moody's a retrogradat cu o treapta, de la "A2" la "A3", ratingul pe termen lung al Commerzbank AG, iar perspectiva asociata este negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma si alte retrogradari. mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:59
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat, vineri, cinci tari din zona euro, printre care Belgia, Italia si Spania.
Fitch a retrogradat, vineri seara, Belgia ,de la AA+ la AA, Spania de la AA- la A, Italia, de la A+ la A- dar si Cipru de la BBB la BBB- si Slovenia de la AA- la A, scrie Business Insider.
De asemenea, Fitch a reconfirmat ratingul de BBB+ al Irlandei, cu o perspectiva negativa.
Costurile de imprumut ale acestor tari s-au scufundat recent, in speciale cele ale Italiei si Spaniei, dupa ce Banca Centrala Europeana a anutat masuri de sprijin pentru cresterea lichiditatilor.
In opinia Fitch, criza din zona euro se va rezolva doar atunci cand redresarea economica va fi intinsa la nivelul intregii zone. De asemenea, este evident ca este nevoie de noi reforme substantiale ale guvernelor din zona euro si de o integrare fiscala mai buna, se mentioneaza in comunicatul trimis de Fitch.
Retrogradarile operate de Fitch nu sunt deloc surprinzatoare si vin dupa ce in urma cu doua saptamani, agentia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat noua tari din zona euro. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:04