Profitul UniCredit Þiriac Bank a ajuns la 75 milioane de lei (17 milioane de euro) in primul semestru din acest an, ceea ce reprezinta o scadere de 19% fata de aceeasi perioada din 2011, cand acesta s-a cifrat la 51 milioane de lei.
Banca a realizat in prima jumatate a anului venituri totale de 591 milioane de lei (134,6 milioane euro), in scadere cu 1,7% fata de perioada similara a anului trecut.
In prima jumatate a anului, cheltuielile operationale au crescut cu 4% fata de perioada similara din 2012, pana la 312,7 milioane lei (71,2 milioane euro), se arata intr-un comunicat al bancii.
Activele institutiei de credit au atins 22,7 miliarde lei (5,1 miliarde euro) la finalul lunii iunie, in crestere cu 10,8% fata de primele sase luni ale anului trecut, dar in scadere cu 0,7% fata de inceputul acestui an.
Valoarea creditelor acordate de UniCredit Tiriac Bank in primul semestru afost de 17,1 miliarde lei (19,3 miliarde lei incluzand imprumuturile externalizate), in crestere cu 18,4% fata de ptimul semestru din 2011.
"Astfel, portofoliul de credite al UniCredit Þiriac Bank a avansat de patru ori mai repede decat cel al intregului sistem bancar in primele sase luni din an, pe fondul majorarii cu 28% a portofoliului de imprumuturi pentru intreprinderile mici si mijlocii si cu 16% a creditelor acordate companiilor de talie medie", se mentioneaza in comunicat.
Depozitele clientilor au ajuns la 11,7 miliarde lei (2,63 miliarde euro), cu 29,8% peste nivelul... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 16:46
Agentia de evaluare financiara americana Moody's a anuntat luni ca a retrogradat nota a 13 banci italiene, printre care UniCredit si Intesa Sanpaolo, la cateva zile dupa ce a revizuit in scadere ratingul datoriei statului italian.
"Coborarea notei de indatorare pe termen lung a Italiei (cu doua trepte) implica un risc crescut ca guvernul sa nu fie in masura sa ofere sprijin financiar bancilor sale in mare dificultate financiara", a precizat agentia intr-un comunicat.
UniCredit are astfel ratingul coborat cu doua trepte, de la A3 la Baa2, ceea ce inseamna o calitate mai scazuta medie de titlu, din cauza expunerii sale mari la piata interna.
De asemenea degradata cu doua trepte, la Baa2, asupra Intesa Sanpaolo planeaza o incertitudine legata de gradul de sprijin sistemic pe care guvernul i l-ar putea acorda in caz de turbulente financiare.
Joi, Moody's a degradat nota Italiei de la A3 la Baa2 si a mentinut perspectiva negativa din cauza situatiei din zona euro si riscului de contagiune din Spania si Grecia. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 10:59
Moody's a retrogradat miercuri sapte banci din Germania si trei din Austria - Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, considerate de agentie vulnerabile la conditiile dificile de pe unele piete din Europa Centrala si de Est si la noi socuri provocate de criza din zona euro.
Ratingul Erste Group Bank a fost coborat cu doua trepte, la "A3", in timp ce calificativele Raiffeisen si UniCredit Bank Austria au fost reduse cu cate o treapta, la "A2", respectiv "A3", potrivit unui comunicat transmis miercuri de Moody's.
Bancile retrogradate au expunere pe Romania
Erste detine in Romania grupul BCR, in timp ce Raiffeisen este prezenta prin Raiffeisen Bank, iar Bank Austria controleaza subsidiara romaneasca a UniCredit.
Agentia a atribuit perspectiva negativa noilor ratinguri ale Erste si UniCredit Bank Austria, in timp ce calificativul Raiffeisen are perspectiva stabila.
Perspectiva negativa atribuita Erste reflecta portofoliul mai putin diversificat al bancii in Europa Centrala si de Est, grupul fiind mai vulnerabil la evolutii negative la nivel de piata individuala si la conditiile operationale "adverse si incerte" din Romania si Ungaria, unde grupul are operatiuni semnificative, se spune in comunicat.
Retrogradarea celor trei banci austriece reflecta vulnerabilitatea acestora la conditiile operationale dificile de pe unele piete cheie din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, precum si riscul ridicat de noi socuri provocate de criza... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 11:15
Agentia de rating Standard & Poor's a retrogradat, vineri, 34 de banci italiene, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, prezente si pe piata romaneasca.
Principalele motive ale scaderii ratingului sunt capacitatea redusa de a-si rostogoli datoriile si profitabilitatea scazuta estimata pentru perioada urmatoare, conform mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 11:30
Fitch a retrogradat ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, de la "A" la "A-", si a mentinut perspectiva negativa atribuita calificativului.
Totodata, Fitch ameninta sa coboare notele altor institutii financiare din zona euro, indeosebi din Italia, Spania si Franta.
Fitch a modificat saptamana trecuta perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa si a aratat ca ar putea cobori calificativele pentru sase tari din zona euro, inclusiv cel al Italiei, care a fost pus sub supraveghere.
Ratingul UniCredit a fost redus la "A-"
"Retrogradarea reflecta dificultatile din piata, dar si operationale, cu care se confrunta bancile din intreaga lume, in special in Europa", se arata in comunicatul transmis marti seara de Fitch privind ratingul UniCredit.
Ratingul UniCredit pentru datorii pe termen lung a fost redus la "A-", iar ratingul pe termen scurt a fost coborat de la "F1" la "F2", ambele calificative fiind mentinute sub supraveghere cu posibilitate de retrogradare.
UniCredit a aratat, intr-un comunicat, ca ratingul a fost revizuit de Fitch in linie cu reevaluarea mai multor banci europene, iar posibilitatea unei noi retrogradari este determinata in principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea ratingului Italiei sub supraveghere cu posibilitate de coborare.
Fitch a retrogradat vineri cinci mari banci europene, inclusiv BNP Paribas si Deutsche Bank
Agentia a plasat marti seara alte sapte banci italiene sub supraveghere cu... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 10:14
Obligatiunile UniCredit, cea mai mare banca italiana, sunt tranzactionate pe piete ca active speculative, "junk", in timp ce grupul financiar se pregateste sa refinanteze anul viitor datorii de 37,6 miliarde de euro.
Investitorii evalueaza pe pietele secundare obligatiunile UniCredit la niveluri care presupun un rating de credit "B1", cu patru niveluri sub categoria recomandata pentru investitii (investment grade) si cu opt trepte sub ratingul "A2" al bancii, potrivit Moody's Analytics.
Bank of America-Merrill Lynch include, intr-un indice al obligatiunilor marilor companii europene, obligatiuni UniCredit care s-au devalorizat de la inceputul lunii iunie cu 2,8 miliarde euro, la 13,4 miliarde euro.
Dintre marile banci europene, UniCredit are de rambursat sau refinantat anul viitor cel mai mare volum de obligatiuni, potrivit datelor Bloomberg.
Temerile ca Italia nu va reusi sa tina in frau muntele de datorii publice acumulate si sa evite o criza de proportii au umflat dobanzile platite de stat la niveluri record, afectand puternic activele UniCredit, care are de recuperat de la guvernul de la Roma creante de 40 miliarde euro sub forma de obligatiuni de stat.
Unicredit a raportat pierderi record de 10 miliarde de euro in trimestrul al treilea
"Este vorba de o banca italiana si, tinand cont de ce se petrece in Italia, ar fi o tendinta de retrogradare", comenteaza Otto Dichtl, analist de credit la Knight Capital Europe, Londra.
UniCredit a raportat luni o... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 14:29
Moody's a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel si ale altor banci si companii italiene, in urma revizuirii in scadere cu trei trepte a ratingului Italiei, in aceasta saptamana. Ratingul UniCredit pentru datorii si depozite pe termen lung a fost retrogradat cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", dar calificativul pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "Prime-1", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a revizuit in scadere cu o treapta si ratingul pentru soliditate financiara la, "C-". Perspectiva pentru datoriile si depozitele pe termen lung este negativa.
Masura a avut loc in urma evaluarii in vederea unei posibile retrogradari, initiata in luna mai, si reflecta asteptarile ca banca sa fie nevoita sa isi imbunatateasca profitabilitatea relativ scazuta a operatiunilor principale din Italia intr-un mediul operational dificil.
Potrivit agentiei, profitabilitatea si calitatea activelor vor ramane o perioada de timp la un nivel corespunzator nivelului "C-" al soliditatii financiare.
Presiunile asupra profiturilor si calitatii activelor vor fi amplificate de masurile guvernamentale de austeritate din Italia si alte tari.
Moody's a retrogradat ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile si depozitele pe termen lung cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", cu perspectiva negativa.
Ratingul "Prime-1" al datoriilor si depozitelor pe termen scurt nu a fost afectat de masura. Agentia a modificat totodata perspectiva... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 17:39
Agentia de evaluare Moody's a pus sub supraveghere ratingurile Unicredit, pentru soliditate financiara si "Aa3" pentru depozite pe termen lung si datorii cu prioritate la plata, in vederea unei posibile retrogradari, in urma unor probleme precum cele legate de creditele neperformante pe piata italiana, anunta NewsIn. Agentia a aratat intr-un comunicat ca profitabilitatea operatiunilor din Italia ale UniCredit a fost si continua sa fie afectata de cresterea sustinuta a imprumuturilor neperformante, mai mari decat in cazul altor banci italiene.Moody's considera totodata ca profitabilitatea si calitatea activelor UniCredit se vor mentine o perioada indelungata la un nivel corespunzator unui rating mai scazut pentru soliditate financiara.Ratingul Prime 1 pentru depozite si datorii pe termen scurt nu este afectat de masura.In privinta ratingului pentru depozite si datorii pe termen lung, punerea sub supraveghere reflecta posibila retrogradare a calificativului pentru soliditate financiara.
Moody's a precizat ca acest rating a fost ridicat, cu trei trepte, de probabilitatea ridicata de sprijin din partea autoritatilor italiene, in caz de probleme.Agentia anticipeaza insa ca acest sprijin sistemic va reveni la un moment dat la nivelul anterior crizei, sporind presiunile de scadere a ratingului. mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 10:24
Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat joi de la 'C+' la 'C' ratingul de putere financiara (BFS) al bancii UniCredit, punand capat perioadei de revizuire pentru o posibila coborare a ratingului, ce a inceput pe 18 iulie, arata un comunicat al agentiei, precizeaza NewsIn. Moody's a anuntat ca ratingurile pentru creditele si depozitele UniCredit (Aa3 pentru depozitele si creditele pe termen ling) nu au fost afectate de aceasta actiune. Perspectiva ratingului de putere financiara este negativa, in timp ce perspectivele tuturor celorlalte ratinguri sunt stabile.Henry MacNevin, vice-presedintele Moody's si analist pentru UniCredit, a declarat: "Scaderea ratingului BFS la 'C' reflecta presiunile mai mari cu care UniCredit s-ar putea confrunta ca urmare a continuarii deteriorarii conditiilor economice in toate pietele grupului, si impactul pe care acest lucru l-ar avea asupra profitabilitatii si calitatii activelor.
Ramanem ingrijorati ca multe dintre aceste piete din Europa Centrala si de Est, dar si din Italia, au inceput abia de curand sa arate impactul recesiunii mondiale, si ca presiunea asupra calitatii activelor bancii si asupra castigurilor ar putea fi in continuare semnificativa"
Moody's a anuntat ca retrogradarea ratingului de putere financiara al UniCredit reflecta in principal ingrijorarile cu privire la calitatea activelor in toate pietele grupului, inclusiv in Italia, Germania, Austria si Europa Centrala si de Est.
Multe dintre economiile din Europa... mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 17:35