Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat miercuri ca presedintele Barack Obama trebuie sa ajunga rapid la un acord cu Congresul pentru a evita intrarea in vigoare a unor majorari de taxe si reduceri de cheltuieli la inceputul anului urmator, transmite AP.
Intr-un comentariu publicat la doar cateva ore dupa ce Obama a castigat al doilea mandat la Casa Alba, Fitch sustine ca presedintele SUA trebuie sa puna la punct un plan credibil pentru a evita asa-numita "prapastie fiscala" si a majora plafonul de indatorare, in caz contrar SUA riscand sa-si piarda ratingul "AAA" in cursul anului urmator.
In opinia analistilor Fitch, prapastia fiscala, respectiv cele 600 miliarde de dolari in majorari de taxe si reduceri de cheltuieli care ar urma sa intre in vigoare anul viitor, ar putea arunca economia americana in recesiune si ar majora rata somajului la peste 10% in 2013.
"Evitarea prapastiei fiscale si majorarea plafonului de indatorare ar sprijini relansarea economica si totodata ar trimite un semnal pozitiv ca se poate ajunge la un acord cu privire la un plan credibil de reducere a deficitului bugetar si la stabilizarea datoriei pe termen mediu, in conformitate cu statutul AAA de care se bucura SUA", se arata in comentariul Fitch.
La sfarsitul anului trecut, Fitch a plasat ratingul SUA sub perspectiva negativa, dupa ce Congresul si administratia Obama nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la o serie de masuri de reducere a deficitului. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 09:10
Ratingul Statelor Unite ar putea fi retrogradat din nou, a avertizat seful agentiei de rating Dagong, controlata de statul chinez, intr-un interviu acordat postului arab de televiziune Al Jazeera, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
Esecul autoritatilor federale din SUA de a rezolva problema deficitului bugetar ar putea cauza o revizuire negativa a calificativului tarii, a spus presedintele Dagong, Guan Jianzhong.
Agentia chineza a retrogradat SUA in urma cu 12 luni de la "AA" la "A+", iar in august a coborat din nou calificativul celei mai mari economii a lumii, la "A". La numai cateva zile, agentia de rating Standard & Poor's a luat decizia retrogradarii SUA, chiar daca politicienii americani au evitat in ultimul moment intrarea tarii in incetare de plati, dupa mai multe saptamani de dispute privind cresterea plafonului de indatorare a statului.
Retrogradarea SUA este aproape inevitabila, a spus seful Dagong in interviu, intrucat singura solutie pentru economia americana consta in implementarea de noi masuri neconventionale, prin care Trezoreria SUA tipareste dolari pe care ii introduce in piata financiara prin achizitia de obligatiuni guvernamentale.
"Masurile de care dispun nu pot fi eficiente, asa ca au o cale de scapare: sa deprecieze dolarul, sa tipareasca mai multi bani", a mai spus reprezentantul agentiei de rating.
Agentia Dagong a fost infiintata in 1994 de guvernul de la Beijing si de banca centrala din China. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 17:40
Agentia de rating considera ca retrogradarea Statelor Unite pana la AA+ nu este motivul pentru care bursele au scazut in ultimele patru saptamani, conform Mediafax.S&P a redus pe 5 august ratingul SUA, in timp ce bursele erau deja in scadere din cauza crizei datoriilor de stat din Europa si temerilor privind posibilitatea unei noi runde de recesiune in Statele Unite.
"Din punctul nostru de vedere, este o suprasimplificare sa spui ca s-a intamplat din cauza retrogradarii decise de S&P", a declarat seful diviziei de ratinguri de tara a S&P, David Beers, principalul oficial al companiei din spatele deciziei de a reduce ratingul SUA.
Beers se refera la criticile dure aduse S&P, potrivit carora decizia agentiei a cauzat caderea burselor.
Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a cazut cu peste 17% de la maximul atins in luna mai, dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in capacitatea politicienilor din tarile dezvoltate de a rezolva problema muntilor de datorii acumulate.
S&P a aratat anterior ca si-a bazat decizia pe instabilitatea politica de la Washington, care impiedica adoptarea unor masuri semnificative de reducere a deficitului bugetar.
In Europa, investitorii sunt tot mai ingrijorati de faptul ca liderii politici nu au reusit sa puna capat sau sa izoleze criza datoriilor de stat care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda catre acorduri de finantare externa si ameninta acum economii uriase, precum Spania si Italia.
Japonia, cu o... mai mult
Vineri, 26 August 2011, ora 14:04
Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) analizeaza corectitudinea metodei de analiza aplicata de agentia Standard&Poor's care a dus la retrogradarea ratingului Statelor Unite, precum si respectarea confidentialitatii, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata de Bloomberg.
Inspectorii SEC verifica politicile S&P pentru astfel de analize si daca aceste proceduri au fost urmate atunci cand agentia de evaluare financiara a retrogradat ratingul "AAA" al SUA pe 5 august, a spus sursa.
Revizuirea in scadere a ratingului Statelor Unite a dus la scaderea cu circa 6.800 de miliarde de dolari a valorii actiunilor la nivel mondial.
Oficialii americani au afirmat ca retrogradarea s-a bazat pe o analiza eronata, care a supraestimat datoriile SUA cu circa 2.000 de miliarde de dolari.
S&P sustine ca discrepanta nu modifica estimarile ca raportul intre datoriile si PIB-ul SUA va continua sa creasca in urmatorii zece ani.
Agentia de rating a revizuit ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", dupa ce a avertizat pe 14 iulie ca va lua aceasta masura in absenta unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar, chiar daca va fi majorat plafonul de indatorare.
Moody's Investors Service si Fitch Ratings au decis sa mentina ratingul SUA la nivelul maxim "AAA".
SEC investigheaza si daca unii investitori au aflat despre retrogradarea ratingului SUA inainte de anuntul oficial al S&P.
Investigatia se afla in faza preliminara, a precizat sursa.... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 15:40
Impactul retrogradarii ratingului SUA de catre Standard & Poor's ar putea fi de o intensitate mica intrucat nu afecteaza prognoza de crestere economica, cu toate ca va provoca turbulente pe piete in urmatoarele doua saptamani, informeaza Mediafax.
Pierderea ratingului maxim "AAA" de catre SUA va afecta sistemul financiar, de la ipoteci pana la banci si piete, care depinde de titluri ale Trezoreriei SUA pentru garantii.
In pofida presiunilor in crestere pe piata datoriilor suverane din Europa, economia SUA se indreapta, inca, spre recuperare, iar raportul privind piata muncii din luna iulie a evidentiat un trend destul de bun, a afirmat analistul sef al JP Morgan pentru piete de capital, Thomas Lee.
"Ne asteptam la o recuperare a cotatiilor, dupa revenirea claritatii pe pietele datoriilor suverane", a spus el.
Istoric, pietele de capital au crescut chiar si dupa retrogradarea ratingurilor de tara, a adaugat Lee.
In timp ce retrogradarea afecteaza dolarul SUA ca moneda pentru rezerve valutare, Bank of America Merrill Lynch nu se asteapta ca bancile centrale ale statelor emergente sa se grabeasca sa-si lichideze activele in dolari.
Pe termen lung, pierederea ratingului "AAA" are implicatii negative asupra pietei ipotecare din SUA si, prin extensie, asupa celei imobiliare.
mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 17:55
Multi analisti sunt de parere ca Japonia, a treia mare economie a lumii va fi urmatoarea tinta pentru reducerea calificativului de credit, transmite Reuters, citat de Mediafax.Standard & Poor's (S&P) a anuntat vineri seara o decizie istorica, de a reduce ratingul AAA al Statelor Unite cu o treapta, la AA+, in principal din cauza divergentelor de pe scena politica de la Washington.
De altfel, decizia S&P a modificat intr-o anumita masura perceptia asupra ratingurilor de tara, plasand in centrul atentiei climatul politic in cazul statelor dezvoltate, cu datorii uriase.
Agentiile de rating se concentreaza pe capacitatea politicienilor de a face fata unei noi crize financiare declansate de turbulentele de pe pietele europene ale datoriilor de stat, sau unei recesiuni globale prelungite, in contextul subtierii semnificative a resurselor fiscale fata de momentul 2008, anterior falimentului Lehman Brothers.
Cel mai mult de pierdut intr-un astfel de scenariu ar avea guvernele din tari precum Japonia, care nu mai dispun de modalitati de a-si apara pietele sau de a-si stimula economiile fara a se angaja la noi datorii.
S&P a aratat, de altfel, intr-un comunicat transmis luni, ca implicatiile de rating pentru tarile asiatice vor fi mai grave in cazul unei noi crize financiare sau recesiuni decat in urma cu trei ani.
"Capacitatile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaeziei, Taiwanului si Noii Zeelande s-au redus fata de nivelurile ante-2008. Daca va veni o noua... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 14:09
Reducerea ratingului SUA justifica masurile de austeritate drastice luate de guvernul britanic in scopul diminuarii deficitului public, relateaza Downing Street, preluat de Mediafax.
"Abandonarea programelor de reducere a deficitului ar aduce Marea Britanie in atentia internationala", a adaugat la Londra un purtator de cuvant al premierului britanic, David Cameron, facand referire la politica de rigoare a Guvernului care vizeaza eliminarea deficitului public aproape in intregime in jurul anilor 2014-2015.
El reactiona la decizia luata vineri de agentia de evaluare financiara Standard&Poor's de a reduce ratingul Statelor Unite, pentru prima oara in istorie, de la nivelul maxim "AAA", cu o treapta, la "AA+". Agentia si-a justificat decizia prin ingrijorarile cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA.
Anterior, ministrul britanic al Comertului, Vince Cable, a apreciat ca reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard&Poor's era "complet previzibila", dupa lupta din Congresul american pentru ridicarea plafonului datoriei publice.
"Este o consecinta complet previzibila a haosului creat de Congres in urma cu cateva saptamani, cand ei (congresmenii) nu reuseau sa se inteleaga cu privire la ridicarea plafonului datoriei", a declarat Cable pentru postul de televiziune britanic Sky News.
"Dar acum s-au inteles asupra subiectului, iar situatia Statelor Unite este destul de solida", a apreciat el.
In urma cu trei ani, pietele... mai mult
Duminica, 07 August 2011, ora 11:33
Investitorul american Warren Buffet sustine ca retrogradarea SUA de catre Standard&Poor's (S&P) nu are niciun sens si ca el ca ar acorda SUA rating "AAAA", daca acesta ar exista.Calificativul maxim posibil este "AAA".
"Nu inteleg. In Omaha, SUA au inca rating «AAA». De fapt, daca ar exista rating «AAAA», l-as da Statelor Unite", a declarat Buffet pentru postul de televiziune Fox Business News.Compania condusa de Buffet, Berkshire Hathaway, cu sediul in Omaha, statul Nebraska, are investitii importante in titluri ale Trezoreriei SUA."Am depus rapoartele financiare si avem lichiditati de 47 de miliarde de dolari. Peste 40 de miliarde de dolari sunt investiti in titluri ale Trezoreriei. Retrogradarea SUA de catre S&P nu ma tenteaza sa vand. De fapt ne vom mentine expunerea", a spus el.
Buffet nu a tras niciun semnal de alarma in privinta retrogradarii si a mers chiar pana la a spune ca nu va avea mare efect asupra burselor la deschiderea de luni."Daca nu se mai intampla altceva, de exemplu o noua problema in Europa, retrogradarea nu va conta prea mult", a afirmat seful Berkshire.Statele Unite au datorii doar in dolari, iar statul poate tipari dolari, a spus Buffet."Ganditi-va. Din cate stiu eu SUA nu au datorii in alta moneda decat dolari, pe care ii pot tipari dupa cum doresc. Acum, daca vorbim despre inflatie e cu totul alta problema", a declarat el.Intrebat daca apreciaza ca statul american merita sa fie retrogradat, Buffet a spus... mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 17:10
Atractivitatea titlurilor Trezoreriei SUA pentru investitii nu s-a schimbat, in pofida retrogradarii ratingului suveran al tarii de catre Standard & Poor's (S&P), a declarat, sambata, un important oficial guvernamental japonez, citat de Wall Street Journal."Increderea pe care o avem in titlurile Trezoreriei SUA si atractivitatea acestora pentru investitii nu se vor schimba din cauza actiunii S&P", a spus el. Un al doilea official japonez a afirmat, de asemenea, ca politica de investitii a Japoniei privind rezervele valutare ramane neschimbata.Japonia investeste cea mai mare parte a rezervelor valutare in titluri ale Trezoreriei americane si este al doilea mare creditor strain al SUA, dupa China.
La sfarsitul lunii mai, Japonia detinea titluri ale Trezoreriei de 912 miliarde de dolari, potrivit datelor autoritatilor americane.
S&P a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al SUA cu o treapta, de la "AAA", maxim posibil, la "AA+".
Japonia are, in prezent, rating "AA-" din partea S&P.Guvernul nipon a pierdut ratingul maxim, "AAA", in urma cu zece ani, cand a fost retrogradat de catre S&P si Fitch de doua ori intr-un an, la "AA".
Costurile de imprumut ale statului pe perioda de zece ani au scazut in ambele cazuri in saptamanile care au urmat deciziilor. La zece ani de la pierderea ratingului "AAA", randamentele platite la obligatiunile pe zece ani raman aproape de 1%. mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 16:46