Slovenia are nevoie de o jumatate de miliard de euro pana la sfarsitul anului, a anuntat ministrul sloven de finante, Janez Sustersic, intr-un interviu aparut duminica in cotidianul austriac Die Presse.
"Pana la sfarsitul anului, am putea avea nevoie de o jumatate de miliard de dolari. Slovenia are mai multe optiuni. Insa este adevarat ca emiterea unor obligatiuni de stat pana la sfarsitul anului ar fi extrem de utila", a explicat ministrul, citat de AFP.
El a insistat asupra importantei ca Slovenia sa adopte reformele structurale propuse de guvern. "Trebuie sa adoptam reformele necesare inca din aceasta toamna. Cu cat o vom face mai repede, cu atat va fi mai probabil ca nu vom mai avea nevoie de un ajutor financiar si ca ne vom putea finanta singuri", a afirmat oficialul sloven.
Janez Sustersic a evocat restructurarea companiei aeriene Adria Airways si a bancii Nova Ljubljanska Banka, detinuta de stat.
"Insa, pentru alte companii, care se afla intr-o situatie mai buna, nu exista niciun motiv ca statul sa continue sa mai detina actiuni: Telekom, marele grup de asigurari Triglav sau compania petroliera Petrol", societati la care statul sloven este actionar, a mentionat ministrul.
La sfarsitul lui august, premierul conservator, Janez Jansa, a declarat ca tara sa ar putea intra "in incetare de plati" in octombrie, daca Slovenia nu va adopta reformele necesare.
El a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca tara sa ar putea cere un ajutor financiar de la Uniunea... mai mult
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 14:30
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingul suveran pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala al Serbiei, de la "BB" la "BB minus", cu perspectiva negativa. In plus, agentia a confirmat calificativul pentru creditele pe termen scurt in valuta si moneda locala la "B".
Perspectiva negativa atribuita Serbiei reflecta opinia S&P ca deficitul extern si cel fiscal, care s-au deteriorat in prima jumatate a acestui an, ar putea crea vulnerabilitati mai mari pentru acest stat, afectat de interferenta institutiilor interne si de efectele negative ale crizei datoriilor din zona euro.
Performanta mai slaba la export si cresterea costurilor de creditare au afectat contul curent, iar S&P estimeaza ca iesirile de numerar de la subsidiarele bancilor straine se ridica la 1,5% din PIB in primele cinci luni.
De asemenea, avertizeaza S&P, schimbarile legislative ar putea reduce independenta si eficacitatea Bancii Centrale a Serbiei, afectand stabilitatea monetara a tarii.
Viceguvernatorul Bojan Markovic a devenit, luni, al doilea oficial al Bancii Centrale a Serbiei care si-a prezentat demisia, din cauza unei legi care ameninta independenta acestei institutii si risca intrarea tarii in UE. Markovic si-a prezentat luni demisia, dupa ce in 4 august Parlamentul Serbiei a adoptat legea prin care controlul Bancii Centrale a Serbiei revine Parlamentului, noile reglementari fiind puternic criticate de... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 17:02
Moody's Investors Service a revizuit in scadere cu trei trepte, de la "A2" la "Baa2", ratingul acordat pentru obligatiunile emise de guvernul Sloveniei si a mentinut perspectiva negativa.
Agentia a anuntat ca retrogradarea a tinut cont de situatia sistemului bancar sloven, care trebuie recapitalizat.
Costurile de finantare ale guvernului Sloveniei sunt in crestere, iar accesul pe pietele de capital a devenit mai dificil, sporind dependenta de emisiunile de obligatiuni pe termen scurt si de finantarea oferita de bancile locale, care devin si mai dependente de lichiditatile acordate de BCE.
In opinia Moody's, economia slovena continua declinul si sporeste vulnerabilitatea la socuri, tinand cont de dependenta sa de comert si de slabiciunea sectorului corporate.
Slovenia ar putea deveni a sasea tara a zonei euro care solicita asistenta financiara
Perspectiva negativa reflecta opinia Moody's ca dificultatile de finantare ale tarii si riscurile din partea sistemului financiar raman substantiale. Deteriorarea mediului macroeconomic amplifica acest risc si deschide posibilitatea ca Slovenia sa fie nevoita sa solicite un pachet de asistenta financiara, avertizeaza Moody's.
Si analistii au avertizat recent ca Slovenia ar putea deveni al saselea stat membru al zonei euro care solicita asistenta financiara deoarece problemele din sistemul bancar afecteaza situatia finantelor publice ale primului stat ex-comunist care a adoptat euro.
Slovenia, care a adoptat euro... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 15:07
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat, vineri, cinci tari din zona euro, printre care Belgia, Italia si Spania.
Fitch a retrogradat, vineri seara, Belgia ,de la AA+ la AA, Spania de la AA- la A, Italia, de la A+ la A- dar si Cipru de la BBB la BBB- si Slovenia de la AA- la A, scrie Business Insider.
De asemenea, Fitch a reconfirmat ratingul de BBB+ al Irlandei, cu o perspectiva negativa.
Costurile de imprumut ale acestor tari s-au scufundat recent, in speciale cele ale Italiei si Spaniei, dupa ce Banca Centrala Europeana a anutat masuri de sprijin pentru cresterea lichiditatilor.
In opinia Fitch, criza din zona euro se va rezolva doar atunci cand redresarea economica va fi intinsa la nivelul intregii zone. De asemenea, este evident ca este nevoie de noi reforme substantiale ale guvernelor din zona euro si de o integrare fiscala mai buna, se mentioneaza in comunicatul trimis de Fitch.
Retrogradarile operate de Fitch nu sunt deloc surprinzatoare si vin dupa ce in urma cu doua saptamani, agentia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat noua tari din zona euro. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:04
Agentia de evaluare financiara Fitch se asteapta ca procedura de revizuire demarata pentru ratingurile a sase state din zona euro sa se finalizeze prin retrogradari cu o treapta si chiar doua trepte, a declarat joi directorul Fitch, Ed Parker
Potrivit lui Ed Parker procedura de revizuire se va incheia pana la finele lunii ianuarie, transmite Reuters.
In cazul Spaniei, Ed Parker a precizat ca procedura de revizuire va lua in calcul recentele actiuni ale noului guvern vizand reducerea costurilor si implementarea reformelor, dar a adaugat ca "exista in continuare probleme cu finantele publice si cu activele bancare, iar piata muncii este disfunctionala".
Anterior, un alt director de la Fitch Ratings a declarat ca este posibil ca ratingul Italiei sa fie coborat cu doua trepte pana la finele acestei luni. In schimb, Fitch Ratings a anuntat ca nu va retrograda ratingul suveran al Frantei in acest an, in absenta unor socuri care sa duca la o inrautatire a situatiei din zona euro.
Luna trecuta Fitch a plasat ratingurile atribuite Belgiei, Spaniei, Sloveniei, Italiei, Irlandei si Ciprului sub supraveghere cu implicatii negative, si de asemenea a revizuit perspectiva de rating a Frantei la "negativa" de la "stabila".
O alta mare agentie de rating, Standard & Poor's, a coborat luna aceasta ratingurile mai multor state din zona euro. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 15:12
Franta si-a pierdut ratingul maxim "AAA", fiind cotata de Standard&Poor's la "AA+", cu o treapta mai jos. Austria, Italia, Spania si Portugalia au fost si ele depunctate de agentia de rating.
"Este o reducere de doar un nivel, acelasi nivel pe care il au si SUA. Nu e o catastrofa", a declarat ministrul de finante francez, Francois Baroin, citat de Bloomberg.
Ora 17,35: Daniel Daianu: exista riscul de contagiune in Romania
- Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.
- Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele.
- Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate, a declarat Daniel Daianu.
- Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:00
Agentia de rating Moody's a retrogradat datoria suverana a Sloveniei de la valoare Aa3 pana la A1, si in acelasi timp a anuntat perspective negative asupra evolutiei economiei.
Moody's considera ca procesul de recapitalizare a insistutiilor financiare europene va afecta in mod negativ perspectivele de crestere ale Sloveniei, informeaza Business Insider.
Sectorul bancar sloven are active totale in valoare de aproximativ 136 procente din PIB-ul national, ceea ce sporeste importanta acestui sector pentru expansiunea economica a tarii.
Principalii factori care au determinat aceasta reducere au fost, pe de o parte, riscurile si incertitudinile care se regaseau in bilantul guvernului sloven dar si riscuri sporite generate de deteriorarea conditiilor de finantare ca urmare a zonei criza datoriei suverane de euro, pe de alta parte.
De asemenea, presiunea care s-a manifestat asupra sectoarelor performante indica o viitoare scadere economica.
De exemplu, sectorul constructiilor va fi direct afectat de tendinta de recapitalizare a bancilor europene, acest sector dezvoltandu-se ca urmare a boom-ului imobiliar, facut cu putinta de relaxarea creditarii. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 22:40
Slovenia a fost retrogradata de agentia Standard & Poor's de la ratingul AA-/A-1+ la AA/A-1+, pe fondul datoriilor in crestere si al problemelor cauzate de criza.
Situatia financiara a Sloveniei s-a deteriorat de la inceputul crizei financiare din 2008, anunta S&P, intr-un comunicat de presa.
"Autoritatile nu au prezentat pana acum o strategie de consolidare pe care sa o consideram credibila", se arata in documentul citat.
Citeste mai multe despre Slovenia, retrogradata de Standard & Poor's pe Ziare.com. mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 10:24