Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat, vineri, cinci tari din zona euro, printre care Belgia, Italia si Spania.
Fitch a retrogradat, vineri seara, Belgia ,de la AA+ la AA, Spania de la AA- la A, Italia, de la A+ la A- dar si Cipru de la BBB la BBB- si Slovenia de la AA- la A, scrie Business Insider.
De asemenea, Fitch a reconfirmat ratingul de BBB+ al Irlandei, cu o perspectiva negativa.
Costurile de imprumut ale acestor tari s-au scufundat recent, in speciale cele ale Italiei si Spaniei, dupa ce Banca Centrala Europeana a anutat masuri de sprijin pentru cresterea lichiditatilor.
In opinia Fitch, criza din zona euro se va rezolva doar atunci cand redresarea economica va fi intinsa la nivelul intregii zone. De asemenea, este evident ca este nevoie de noi reforme substantiale ale guvernelor din zona euro si de o integrare fiscala mai buna, se mentioneaza in comunicatul trimis de Fitch.
Retrogradarile operate de Fitch nu sunt deloc surprinzatoare si vin dupa ce in urma cu doua saptamani, agentia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat noua tari din zona euro. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:04
Fondurile de aproape 500 de miliarde de euro imprumutate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor comerciale in decembrie reduc costurilor de imprumut pentru Italia, Spania si Belgia, compensand lipsa unei solutii la criza datoriilor suverane, potrivit Bloomberg.
Randamentul obligatiunilor Italiei pe doi ani a scazut cu 0,5 puncte procentuale, iar cel al Belgiei cu 0,22 puncte procentuale comparativ cu 21 decembrie, cand BCE a imprumutat bancilor 489 miliarde de euro pe perioada de trei ani.
"Costurile de imprumut pe termen scurt au scazut semnificativ, iar asta ajuta la castigarea de timp. In urma cu sase saptamani parea ca va exista o criza de finantare fara precedent, insa aceasta a fost evitata cu ajutorul BCE", a afirmat directorul diviziei de cercetare a Nomura, Jens Nordvig.
Sub presedintia italianului Mario Draghi, BCE a redus dobanda de politica monetara la minimul record de 1% pentru a convinge bancile, impovarate de expunerea pe datoria suverana a tarilor cu probleme din zona euro, sa continue sa ofere finantari in regiune.
O parte a banilor de la BCE sunt investiti probabil in obligatiuni suverane, a afirmat Fabrizio Fiorini, director de investitii la compania Aletti Gestielle, unde supravegheaza active de 8 miliarde de dolari.
"O parte a sumelor imprumutate de la BCE vor ajunge la tarile de la periferia zonei euro. Asta ar trebui sa permita Italiei si Spaniei sa se imprumute la costuri mai mici, cel putin in primul trimestru", a spus Fiorini.... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:30
Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul Italiei cu o treapta, la nivelul "A+", iar pe cel al Spaniei cu doua trepte, la "AA-", ambele cu perspectiva negativa, din cauza intensificarii crizei din zona euro, care are impact asupra intregii regiuni. Pentru Italia, ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost redus de la "F1+" la "F1". Plafonul de tara a fost afirmat la nivelul "AAA", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.
Anuntul Fitch vine la doua zile de la retrogradarea Italiei de catre Moody's cu trei trepte, la rating A2 cu perspectiva negativ.
In cazul Spaniei, Fitch a mentinut ratingul pentru datoriile pe termen la "F1+", iar plafonul de tara la "AAA".
Retrogradarea reflecta intensificarea crizei din zona euro, care reprezinta un soc financiar si economic semnificativ, avand ca efect slabirea profilului de risc suveran al celor doua tari.
Asa cum a avertizat anterior Fitch, o solutie credibila si cuprinzatoare a crizei este un complex politic si tehnic a carui aplicare necesita timp.
Intre timp, criza a avut un efect negativ asupra stabilitatii financiare si a perspectivelor de crestere din intreaga regiune, potrivit Fitch. mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 20:41
Moody's a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel si ale altor banci si companii italiene, in urma revizuirii in scadere cu trei trepte a ratingului Italiei, in aceasta saptamana. Ratingul UniCredit pentru datorii si depozite pe termen lung a fost retrogradat cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", dar calificativul pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "Prime-1", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a revizuit in scadere cu o treapta si ratingul pentru soliditate financiara la, "C-". Perspectiva pentru datoriile si depozitele pe termen lung este negativa.
Masura a avut loc in urma evaluarii in vederea unei posibile retrogradari, initiata in luna mai, si reflecta asteptarile ca banca sa fie nevoita sa isi imbunatateasca profitabilitatea relativ scazuta a operatiunilor principale din Italia intr-un mediul operational dificil.
Potrivit agentiei, profitabilitatea si calitatea activelor vor ramane o perioada de timp la un nivel corespunzator nivelului "C-" al soliditatii financiare.
Presiunile asupra profiturilor si calitatii activelor vor fi amplificate de masurile guvernamentale de austeritate din Italia si alte tari.
Moody's a retrogradat ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile si depozitele pe termen lung cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", cu perspectiva negativa.
Ratingul "Prime-1" al datoriilor si depozitelor pe termen scurt nu a fost afectat de masura. Agentia a modificat totodata perspectiva... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 17:39