Franta a pierdut ratingul de top din partea agentiei de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, la "AA+", din cauza situatiei economice dificile si cresterii datoriei de stat.
Perspectiva atribuita ratingului Frantei este "stabila".
Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care mai atribuia Frantei ratingul de top "AAA".
Agentia a avertizat, intr-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Frantei, pe fondul perspectivei incerte a cresterii economice si crizei din zona euro, chiar si in conditiile in care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscala ar ramane valabil.
Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar International anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, noteaza Bloomberg.
Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "AA+" in luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franta de la "Aaa" la "Aa1" in noiembrie.
Pietele nu au avut reactii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferand sa se bazeze in mai mare masura pe propriile analize si mai putin pe sfaturile agentiilor de rating.
Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligatiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piata secundara cu 9,6% de la retrogradarea operata de S&P, respectiv cu 0,3% dupa decizia Moody's.
Randamentul... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 14:40
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.
Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.
Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.
In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.
La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.
"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
Franta ar putea fi urmatoarea piesa de domino din zona euro care se va prabusi, in contextul in care perspectivele economiei franceze sunt tot mai sumbre, avertizeaza specialistii din cadrul companiilor Legal & General Investments si Carmignac Gestion.
Desi situatia financiara a Spaniei s-a aflat in atentia publicului in ultimele luni, rezultatele economice ale Frantei, una dintre cele mai mari si mai importante natiuni din Europa, devin tot mai ingrijoratoare, scrie Investement Week.
Agentia de rating Standar&Poor's a retrogradat deja Franta de la nivelul de top AAA, in ianuarie, pe fondul "presiunilor sistemice" din zona euro. Moody's si Fitch mentin ratingul AAA-, cu persective negative in cazul ambelor companii financiare.
In acest context, firmele franceze L&G Investments si Carmignac avertizeaza investitorii ca ar putea subestima vulnerabilitatea severa a economiei franceze.
Michel Canoy, manager la L&G Investments, este de parere ca Franta nu mai poate fi considerata ca facand parte din centrul Europei ca urmare a esecului sau de a-si reduce deficitul. Canoy a vandut recent o mare parte din expunerea sa fata de datoria tarii.
Citeste mai multe despre Franta, urmatoarea piesa de domino care se va prabusi? pe Ziare.com. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:20
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a confirmat luni ratingul suveran "AAA" atribuit Frantei si a prelungit examinarea perspectivei stabile a ratingului, transmit AFP si Reuters.
In 17 octombrie 2011, Moody's a anuntat ca va analiza in urmatoarele trei luni daca se impune o revizuire a perspectivei de rating a Frantei, pe care pentru moment o considera stabila.
Moody's avertizeaza ca profilul datoriei Frantei si potentialele datorii contingente pun presiune asupra perspectivei stabile a ratingului 'AAA' atribuit Frantei, iar agentia ar putea revizui in acest trimestru calificativul Frantei.
"Deteriorarea profilul datoriei si potentialul pentru alte datorii contingente pot aparea ca urmare a presiunilor exercitate asupra perspectivei stabile a ratingului severan 'AAA' atribuit Frantei", sustine Moody's.
Agentia avertizeaza de asemenea ca ratingul 'AAA' atribuit Frantei ar putea fi sub presiune daca continua sa creasca nivelul datoriei sau daca se va inrautati criza datoriilor din Europa.
S&P a retrogradat in 13 ianuarie ratingurile 'AAA' atribuite Frantei si Austriei cu o treapta, la 'AA plus', cu perspectiva negativa, si a confirmat ratingurile unor tari ca Germania, Belgia si Olanda.
De asemenea agentia de evaluare financiara a revizuit in scadere ratingurile Italiei, Spaniei si Ciprului cu doua trepte si a retrogradat Malta, Slovacia si Slovenia cu o treapta.
Analistii S&P au apreciat ca decizia de a revizui in scadere... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:37
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca reglementarile care obliga unii investitori institutionali sa cumpere numai titluri cu rating AAA sunt prea rigide, dupa ce unul dintre liderii coalitiei de guvernare a sugerat ca agentiile de rating sunt prea importante.
Parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii coalitiei CDU care sustine cancelaria condusa de Angela Merkel, vrea modificarea legislatiei astfel incat agentiile de rating sa nu mai fie atat de importante pentru investitorii institutionali.
La o zi dupa ce Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Austria si Franta, vicepresedintele grupului parlamentar CDU din parlament a afirmat ca institutiile ar trebui sa-si poata efectuat propriile evaluari privind riscul si sa ia decizii independente de opiniile agentiilor de rating din SUA.
In Germania si in alte tari dezvoltate, legea obliga unele fonduri de pensii si alte tipuri de investitori institutionali sa investeasca numai in titluri cu rating maxim AAA.
Meister a afirmat ca pierderea ratingului maxim de catre Austria si Franta ar putea afecta anumiti investitori si a criticat decizia S&P, notand ca retrogradarea Frantei a venit intr-o perioada cand guvernul de la Paris implementeaza mai multe reforme.
Merkel a aratat ulterior ca sprijina propunerea lui Meister, afirmand ca reglementarile care impiedica in mod automat unii investitori sa cumpere anumite obligatiuni de stat sunt prea rigide.... mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 14:50
Retrogradarea Austriei de catre Standard & Poor's (S&P) reprezinta o incriminare a incapacitatii Europei de a actiona urgent si ar trebui "sa dea trezirea" in privinta reducerii datoriei de stat si a deficitelor, a declarat sambata ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter.
Fekter a cautat sa minimizeze, intr-un interviu difuzat sambata la un post de radio, potentialul impact al coborarii ratingului de la AAA la AA+ de catre S&P asupra costurilor de finantare suportate de stat, relateaza Reuters.
S&P a retrogradat vineri noua tari din zona euro, inclusiv doua cu rating AAA - Austria si Franta - si a modificat perspectiva la negativa pentru alte trei state cu nota maxima - Olanda, Finlanda si Luxemburg.
Calificativul Austriei, cotat acum la AA+ de S&P, a primit perspectiva negativa de la agentie. Ratingul Austria si Franta au rating triplu A la Moody's si Fitch.
"Toata Europa a fost afectata, asa ca emisiunile noastre de obligatiuni de stat ar trebui sa fie bine primite. Este insa un semnal foarte clar, deoarece stim care sunt problemele. Zona euro este prea instabila, iar masurile sunt implementate prea incet", a afirmat Maria Fekter. mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 16:59
Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a convocat vineri pe premierul Francois Fillon si pe ministrii economiei Francois Baroin si al bugetului Valerie Pecresse pentru o reuniune privind posibila retrogradare a ratingului de top "AAA" de care beneficiaza Franta, informeaza AFP.
O sursa guvernamentala europeana a afirmat ca agentia americana de evaluare financiara Standard & Poor's a decis sa revizuiasca in scadere ratingul de tara al Frantei, mentinandu-l insa pe cel al Germaniei, Olandei si Luxemburgului.
Consilierul special al presedintelui francez Nicolas Sarkozy a recunoscut vineri ca pierderea de "triplu A" de catre Franta ar fi "o veste proasta" in cazul in care va fi "confirmata", adaugand ca nimeni nu a putut anticipa consecintele sale. mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 21:30
Agentiile de rating au inceput sa ia decizii bazate mai mult pe aspecte politice decat economice si au devenit "irationale", iar rolul acestora in indrumarea investitorilor s-ar putea sa-si fi pierdut justificarea, considera guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, transmite Reuters.
Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru ziarul Le Telegramme de Brest ca retrogradarea ratingului AAA al Frantei ar fi nejustificata, transmite Reuters.
"In randul argumentelor prezentate de ei, exista mai multe chestiuni politice decat economice", a aratat oficialul, punand la indoiala utilitatea agentiilor de rating.
Ministrul francez de Externe Alain Juppe a declarat miercuri ca deciziile luate de agentiile de rating sunt "uneori subiective si politice", notand ca pierderea ratingului AAA la oricare dintre cele trei mari agentii ar fi regretabila, dar nu dezastruoasa.
Standard & Poor's va anunta in urmatoarele zile daca va retrograda vreun stat din zona euro, in urma rezultatelor summit-ului UE de joi si vineri, unde liderii europeni au convenit sa elaboreze un pact de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice.
"Retrogradarea nu mi se pare justificata, tinand cont de situatia economica reala. Altfel, ar trebui sa inceapa cu retrogradarea Marii Britanii, care are deficite mai mari, datorii la fel de mari, o inflatie mai ridicata, o crestere economica mai redusa si o restrangere a creditului", a spus Noyer.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 11:10
Pierderea ratingului "AAA", maxim posibil, de catre Franta ar spori dificultatile tarii, dar nu ar fi de nedepasit, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Agentiile de rating considera sectorul bancar francez drept un risc pentru calificativul tarii, dar Autoritatea Bancara Europeana a anuntat ca aceastea au nevoie de mai putin capital decat marile banci germane, a spus acesta, intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde.
Vestile de la autoritatea bancara sunt "bune", iar statul nu va contribui cu niciun cent la obtinerea capitalului de 7,7 miliarde de euro necesar bancilor, a adaugat Sarkozy.
Daca agentiile de evaluare financiara vor retrograda Franta, guvernul va ramane "calm" a spus presedintele francez.
"Ar fi o dificultate in plus, dar nu insurmontabila", a declarat Sarkozy pentru Le Monde.
Autoritatea bancara a anuntat, saptamana trecuta, ca suma referitoare la suplimentarea capitalului bancilor franceze este de 7,3 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro sub estimarea anterioara. Societe Generale trebuie sa isi majoreze capitalul cu 2,1 miliarde de euro, iar BNP Paribas cu 1,47 miliarde de euro.
Datele privind bancile germane sunt de peste doua ori mai mari comparativ cu nivelul initial de 5,2 miliarde de euro, estimat de autoritatile europene in octombrie. Deutsche Bank are nevoie de 3,2 miliarde de euro, iar Commerzbank de 5,3 miliarde de euro.
S&P a avertizat, saptamana trecuta, ca ar putea reduce ratingurile a 15 state din... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:16