Moody's a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale si Banca Comerciala Romana (BCR), in urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiara acordate institutiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar.
In cazul BRD, Moody's a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung si pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, dupa ce agentia a revizuit ratingul pentru soliditate financiara BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.
In consecinta, Moody's a retrogradat si ratingul de soliditate financiara individuala (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a explicat ca reducerea ratingului BCA a fost determinata de deteriorarea in continuare a calitatii activelor, de asteptarile ca banca sa aiba dificultati sa revina la o profitabilitate sustenabila in 2013 si din cauza expunerii bancii la o valoare incerta a garantiilor.
Agentia noteaza totusi ca BRD este capitalizata corespunzator pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel ca Moody's nu se asteapta ca banca sa aiba nevoie de capital suplimentar.
Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, dupa reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.
Moody's a confirmat ratingul de... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 08:48
Moody's a coborat cu o treapta ratingul BRD - Groupe Societe Generale la "Baa3", cu perspectiva negativa, ajustand calificativele de credit a cinci subsidiare ale Societe Generale din Europa Centrala si de Est dupa retrogradarea grupului francez, la sfarsitul saptamanii trecute.
Moody's a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, Romania si Rusia, printre care si BRD, in urma retrogradarii calificativului bancii franceze de la "A1" la "A2", cu perspectiva stabila.
Agentia a coborat vineri ratingurile a 15 mari banci globale cu operatiuni semnificative pe pietele de capital, printre care si Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate.
Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung si scurt in moneda locala a fost coborat de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectiva negativa. Calificativul pentru depozite in valuta a fost confirmat la "Baa3", de asemenea cu perspectiva negativa.
"Actiunea asupra ratingului BRD reflecta deteriorarea conditiilor operationale din Romania si cresterea rapida a creditelor neperformante din portofoliul bancii, in balans perceptia Moody's privind un angajament continuu al Societe Generale fata de piata romaneasca", se spune intr-un comunicat transmis marti de agentie.
Performantele economice ale Romaniei s-au deteriorat, din cauza vulnerabilitatilor fata de inrautatirea perspectivelor de crestere ale zonei euro, prin dependenta economica ridicata de exporturi catre zona euro si de... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:16
Standard&Poor's a retrogradat cu o treapta ratingurile Societe Generale si Credit Agricole, la nivelul "A" pe langa alte banci franceze, si a confirmat calificativul BNP Paribas la "AA-", dupa ce agentia a privat Franta, in aceasta luna, de calificativul maxim triplu "A".
Ratingurile Societe Generale si Credit Agricole, a doua, respectiv a treia mare banca din Franta, au fost revizuite de la nivelul "A+" la "A", cu perspectiva stabila, relateaza Bloomberg.
Agentia a redus totodata ratingul Caisse des Depots et Consignations de la "AAA" la "AA+".
Calificativul BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a fost mentinut la "AA-", ca si cel al Credit Logement.
Statele europene au intrat in al treilea an de criza a datoriilor si incearca sa isi puna ordine in bugete.
S&P a retrogradat in aceasta luna ratingurile a noua state din zona euro , iar cel al Frantei a fost revizuit de la "AAA" la "AA+", Germania fiind singurul stat din regiune care mai are calificativ triplu "A".
"Retrogradarea unora dintre banci este urmarea retrogradarii Frantei", se arata intr-un comunicat al S&P.
Agentia se asteapta ca veniturile mai mici din operatiunile de investment banking sa aiba un impact asupra veniturilor operationale ale Societe Generale, iar banca ar putea sa suspende plata dividendelor aferente anului 2011.
La stabilirea ratingului Credit Agricole, S&P a pornit de la ideea ca "banca va continua sa isi imbunatateasca finantarea structurala si pozitia... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 10:45
Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibila retrogradare ratingurile pentru depozitele in moneda locala pe termen lung si scurt ale BRD - Groupe Societe Generale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2.
Decizia Moody's vine in urma coborarii ratingului bancii-mama de saptamana trecuta.
Agentia a retrogradat, pe 9 decembrie, ratingurile celor mai mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole, acuzand probleme de finantare si deteriorarea situatiei economice in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro. Ratingul Societe Generale a fost coborat la A1.
In urma acestei decizii, Moody's a prezentat luni mai multe actiuni vizand ratingurile subsidiarelor Societe Generale din Cehia, Grecia, Romania si Rusia. Cu exceptia Komercni Banka (Cehia) si DeltaCredit (Rusia), ale caror ratinguri au fost coborate, subsidiarele vizate au fost puse sub evaluare pentru o posibila retrogradare.
Institutiile vizate sunt BRD, General Bank of Greece (Grecia), numita si Geniki, Rosbank, Rusfinance si DeltaCredit (Rusia) si Komercni Banka
"Principalul motiv care a determinat evaluarea ratingurilor Geniki, BRD, Rosbank, Rusfinance si DeltaCredit este retrogradarea ratingurilor Societe Generale. In procesul de evaluare, Moody's va tine cont de potentialul impact al reducerii ratingului bancii-mama asupra subsidiarelor, precum si de opinia agentiei privind incadrarea strategica a acestor operatiuni in grup, de amploarea si natura legaturilor... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:35
Agentia de rating americana Moody's a anuntat retrogradarea ratingului a trei banci franceze cu expunere in Romania - Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole.
Moody's a retrogradat si ratingul Societe Generale, actionarul BRD, cu o treapta pana la A1, denuntand probleme de lichiditate si acces la fonduri. A1 este cel de-al patrulea cel mai inalt rating.
Moody's a redus nota BNP Paribas si Credit Agricole cu o treapta, de la A1 la Aa3, cu perspectiva negativa, aceasta fiind cea de-a cincea cea mai inalta treapta acordata de agentia de rating.
Conform Moody's, lichiditatile bancii BNP si conditiile de creditare s-au deteriorat semnificativ, iar banca va avea probleme de finantare.
Cele trei banci au insa sanse ridicate de obtinere a unui ajutor guvernamental, in caz de nevoie.
Ratingul bancilor Societe Generale si Credit Agricole a mai fost retrograt in septembrie, tot cu cate o treapta din temeri legate de expunerea lor la criza datoriilor suverane din Grecia si alte tari ale zonei euro.
Sistemul bancar european a fost amenintat in ultimele luni de multiple retrogradari efectuate de cele trei agentii de rating, Moody's, Standard & Poors si Fitch. Atat anuntul despre posibila scadere a notarii, cat si retrogradarea in sine, au avut un impact major asupra actiunilor bancilor, pretul per actiune scazand considerabil. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:20
Moody's a coborat ratingurile BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen Bank, pe fondul revizuirii indicatorilor pentru sistemul bancar romanesc si din cauza dificultatilor pe care institutiile financiare din Romania trebuie sa le infrunte in conditiile deteriorarii activelor, a anuntat agentia de rating.
Astfel, Moody's a scazut ratingul BCR pentru depozitele in moneda locala de la Baa1/P-2 la Baa2/P-2, cu perspectiva stabila, dar a mentinut calificativele atribuite bancii pentru stabilitatea financiara (D) si depozitele in valuta(Baa3/P-3), ambele cu perspective stabile.
In cazul BRD, compania de evaluare financiara a scazut ratingul pentru stabilitatea financiara de la D+ la D, cu perspectiva stabila, si calificativul pentru depozitele in moneda locala, de la A2/P-1 la Baa2/P-2, dar a mentinut ratingul Baa3/P-3 pentru sursele atrase in moneda straina.
Pentru Raiffeisen, Moody's a mentinut calificativele pentru stabilitatea financiara (D) si depozitele in valuta (Baa3/P-3), dar a retrogradat banca la capitolul depozite in lei, de la Baa2/P-2 la Baa3/P-3.
Moody's reaminteste ca a modificat recent calificativul acordat pentru conditiile din piata bancara romaneasca, de la plafonul de tara Aa3 pentru depozitele in moneda locala, la Baa2.
"Noul indice este cu o treapta peste ratingul pentru datoria publica in lei, Baa3, iar ca rezultat au fost scazute si calificativele bancilor, insa in mod diferentiat", se precizeaza in comunicatul agentiei.
Pe de alta parte, Moody's subliniaza... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 19:33