Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citand temerile ca recesiunea cu care se confrunta a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters.
Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la 'BBB' la 'BBB minus' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii). Banca a anuntat un plan dur de restructurare dar este perceputa ca fiind cea mai slaba dintre principalele banci italiene, iar in iunie a fost fortata sa ceara ajutorul statului pentru a-si majora capitalul.
"Italia se confrunta cu o recesiune mai adanca si mai prelungita decat am estimat initial si apreciem ca este in crestere vulnerabilitatea bancilor italiene la riscurile legate de credite. In acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele bancilor si reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face bancile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, in special in eventualitatea deteriorarii suplimentare a valorii activelor", se arata in declaratia S&P.
Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare banca din Italia, a fost retrogradata de la 'BBB plus' la 'BBB' dar banca inca beneficiaza de un calificativ investment grade (recomandat pentru investitii).
In schimb, Banca Carige SpA si-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investitii),... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 10:37
Agentia de evaluare financiara americana Moody's a anuntat luni ca a retrogradat nota a 13 banci italiene, printre care UniCredit si Intesa Sanpaolo, la cateva zile dupa ce a revizuit in scadere ratingul datoriei statului italian.
"Coborarea notei de indatorare pe termen lung a Italiei (cu doua trepte) implica un risc crescut ca guvernul sa nu fie in masura sa ofere sprijin financiar bancilor sale in mare dificultate financiara", a precizat agentia intr-un comunicat.
UniCredit are astfel ratingul coborat cu doua trepte, de la A3 la Baa2, ceea ce inseamna o calitate mai scazuta medie de titlu, din cauza expunerii sale mari la piata interna.
De asemenea degradata cu doua trepte, la Baa2, asupra Intesa Sanpaolo planeaza o incertitudine legata de gradul de sprijin sistemic pe care guvernul i l-ar putea acorda in caz de turbulente financiare.
Joi, Moody's a degradat nota Italiei de la A3 la Baa2 si a mentinut perspectiva negativa din cauza situatiei din zona euro si riscului de contagiune din Spania si Grecia. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 10:59
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat luni ratingurile principalelor patru banci private din Turcia (Isbank, Garanti, Akbank si Yapi Kredi) la 'BBB minus' cu perspectiva stabila.
Potrivit agentiei, ratingurile reflecta franciza lor extinsa si stabila, indicatorii lor financiari solizi, managementul riscurilor precum si nivelul relativ redus al riscurilor si dezechilibrelor sistemice in sistemul bancar din Turcia. Pe de alta parte, analiza Fitch ia in calcul riscul de tara relativ ridicat al Turciei ('BB plus', perspectiva stabila) si volatilitatea considerabila a indicatorilor macroeconomici.
Scenariul de baza al Fitch este ca economia turca va inregistra o 'aterizare lina' in 2012, cand ritmul de crestere al PIB ar urma sa se reduca la 2,8% de la o crestere de 8,5% in 2011, urmand sa revina la o crestere de 4,5% in 2013.
Potrivit Fitch, calitatea activelor celor patru banci ar putea sa se deterioreze in acest climat economic, insa agentia crede ca acesta deteriorare va fi una moderata.
Fitch atribuie celor patru banci un rating mai mare decat ratingul de tara, reflectand profilul lor relativ robust de credit si punctul de vedere al agentiei ca vor fi suficient de robuste pentru a ramane solvabile si lichide chiar si in cazul de stress macroeconomic la nivelul tarii.
In cazul in care ratingul Turciei va fi imbunatatit (lucru care nu este anticipat in prezent avand in vedere perspectiva stabila), Fitch considera ca si ratingul Akbank,... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 19:31
Moody's a retrogradat marti ratingurile a 28 de banci spaniole, inclusiv cele mai mari institutii de credit din tara, Banco Santander si BBVA, din cauza vulnerabilitatilor Spaniei la criza datoriilor de stat din zona euro si expunerii ridicate a sectorului bancar la implozia pietei imobiliare.
Peste 12 dintre bancile spaniole au fost mutate in categoria nerecomandata pentru investitii pe termen lung, supranumita "junk", potrivit unui comunciat al Moody's, citat de Bloomberg.
Sase institutii de credit din Spania au fost retrogradate cu patru trepte, 10 cu trei niveluri, iar restul cu doua sau o treapta.
"In Spania exista o combinatie intre gradul semnificativ de indatorare a statului si prabusirea pietei imobiliare. Astfel, presiunea asupra bancilor spaniole este dublata", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.
Moody's a coborat pe 13 iunie ratingul Spaniei cu trei trepte,din cauza datoriei de stat ridicate, situatiei economice dificile si accesului limitat la pietele de capital. Noul calificativ primit de Spania este "Baa3", cel mai slab din categoria "investment grade" a activelor recomandate pentru investitii pe termen lung.
Totodata, ratingul Spaniei ramane sub evaluare in vederea unei noi retrogradari, dupa ce statul a solicitat o linie de finantare de 100 miliarde euro de la UE pentru recapitalizarea bancilor.
Ratingul Banco Santander a fost coborat de la "A3" la "Baa2", iar BBVA a fost retrogradata de la "A3" la "Baa3".
Moody's a mai... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 10:31
Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat joi seara ca a decis sa coboare ratingul acordat pentru cinci grupuri bancare olandeze, printre care se numara Rabobank, ING si ABN AMRO.
In cazul a patru banci ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost coborat cu doua trepte, la Aa2 pentru Rabobank, A2 pentru ING Bank, A2 pentru ABN AMRO si Baa2 pentru LeasePlan Corporation. Ratingul SNS Bank a fost coborat cu o singura treapta pana la Baa2.
De asemenea, perspectivele asociate sunt stabile, cu exceptia celei pentru ING care este negativa.
In luna februarie a acestui an, Moody's a anuntat ca intentioneaza sa retrogradeze calificativele a 114 banci europene din cauza crizei din zona euro si separat a retrogradat ratingurile suverane ale mai multor state de pe continent. In cursul ultimelor saptamani, Moody's a anuntat mai multe retrogradari, in special pentru 16 banci spaniole, o serie de banci germane si primele trei mari banci austriece.
ING Bank activeaza din 1994 pe piata romaneasca si detine o retea de 220 unitati bancare. ING Bank Romania face parte din ING Group, institutie financiara internationala de origine olandeza, care are peste 60 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din 50 de tari. mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 10:01
Moody's a scazut ratingul principalelor trei banci din Cipru, din cauza expunerii prea mari in Grecia. Analistii economici sustin ca actuala decizie nu face decat sa limiteze si mai mult nivelul de finantare externa, bancile din Romania fiind astfel obligate sa-si limiteze activitatea si posibilitatile de expansiune.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca a sosit vremea ca asa-zisele "puteri" bancare sa iasa la lumina. "Ciprul are o expunere si o dezvoltare a sistemului bancar mai mult decat posibilitatea sa economica, fiind o tara cu o piata bancara dezvoltata prin speculatii si aporturi externe de capital, efectele crizei ajungand si aici", a declarat specialistul.
Politica bancara "libertina"
Cosea este ferm convins ca bancile care apartin unor tari vulnerabile din punct de vedere economic, vor avea probleme. El spune ca piata bancara romaneasca se poate astepta le ceva efecte cauzate de retrogradarea bacilor cipriote, insa la un nivel redus.
Economistul sustine ca Romania a avut o politica libertina de dezvoltare a sistemului bancar, prin penetrarea capitalului strain. El spune ca s-a permis orice, oricum, iar de multe ori, banci de dimensiuni foarte mici deveneau mai importante in Romania decat in tara de origine.
Mircea Cosea este de parere ca va urma o perioada de selectie naturala a bancilor care activeaza pe pietele externe, iar cele cipriote vor fi primele care vor avea de suferit din acest punct de vedere.
Analistul... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:34
Moody's Investors Service a efectuat marti actiuni de rating asupra principalelor trei banci din Cipru, prezente si in Romania, din cauza riscului crescut al iesirii Greciei din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Agentia apreciaza ca operatiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank in Grecia fac ca pozitia capitalului lor sa fie vulnerabila in eventualitatea in care Grecia paraseste zona euro.
Astfel, ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite in scadere, cu o treapta, de la "B1" la "B2", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.
Moody's a plasat ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung "B3" ale Cyprus Popular Bank (CPB) sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. In cazul Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treapta, de la "Ba3" la "B1", iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare.
Aceste actiuni de rating asupra bancilor cipriote reflecta estimarea Moody's privind riscul crescut al iesirii Greciei din zona euro, mai ales in urma alegerilor de duminica din statul elen.
Cele trei banci au operatii extinse in Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridica la 42% din imprumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute.
Decizia Moody's indica riscul crescut ca executivul sa... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 09:46
Moody's va amana retrogradarea ratingurilor a peste 100 de banci, pentru a evalua efectul pierderilor JP Morgan si probabilitatea mai mare de destramare a zonei euro, a declarat un oficial al agentiei de evaluare financiara, citat de Bloomberg.
Agentia a anuntat in aprilie ca va incepe, de la inceputul lunii mai, sa retrogradeze ratingurile bancilor, intre care Deutsche Bank, BNP Paribas, JP Morgan si Morgan Stanley.
Purtatorul de cuvant al Moody's, Kirsten Knight, a declarat insa luni ca programul agentiei de finalizare a evaluarii bancilor nu s-a modificat.
"Moody's anticipeaza ca va finaliza evaluarile pana la sfarsitul lunii iunie", a afirmat Knight intr-un comunicat, fara sa comenteze cand va avea loc prima retrogradare.
Este pentru a doua oara intr-o luna cand Moody's amana publicarea detaliilor legate de retrogradari.
Retrogradare inseamna costuri mai mari de finantare
Orice revizuire in scadere a calificativelor va mari costurile de finantare ale bancilor, in timp ce efectul imprumuturilor ieftine furnizate de Banca Centrala Europeana (BCE) in decembrie si februarie dispare, iar liderii politici au probleme din cauza crizei datoriilor.
Moody's modifica sistemul de evaluare a bancilor europene si companiilor financiare internationale, pentru a reflecta efectele adverse ale crizei datoriilor suverane, recesiunea economica si regulile Basel III.
Pierderi de doua miliarde de dolari la JP Morgan
JP Morgan a anuntat saptamana trecuta ca a... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 20:25
Moody's a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel si ale altor banci si companii italiene, in urma revizuirii in scadere cu trei trepte a ratingului Italiei, in aceasta saptamana. Ratingul UniCredit pentru datorii si depozite pe termen lung a fost retrogradat cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", dar calificativul pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "Prime-1", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a revizuit in scadere cu o treapta si ratingul pentru soliditate financiara la, "C-". Perspectiva pentru datoriile si depozitele pe termen lung este negativa.
Masura a avut loc in urma evaluarii in vederea unei posibile retrogradari, initiata in luna mai, si reflecta asteptarile ca banca sa fie nevoita sa isi imbunatateasca profitabilitatea relativ scazuta a operatiunilor principale din Italia intr-un mediul operational dificil.
Potrivit agentiei, profitabilitatea si calitatea activelor vor ramane o perioada de timp la un nivel corespunzator nivelului "C-" al soliditatii financiare.
Presiunile asupra profiturilor si calitatii activelor vor fi amplificate de masurile guvernamentale de austeritate din Italia si alte tari.
Moody's a retrogradat ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile si depozitele pe termen lung cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", cu perspectiva negativa.
Ratingul "Prime-1" al datoriilor si depozitelor pe termen scurt nu a fost afectat de masura. Agentia a modificat totodata perspectiva... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 17:39