Dominatia economica in secolul XXI este inca disputata, in contextul in care abia un deceniu si jumatate s-a scurs de la inceputul acestuia. Fara nicio indoiala, in acest moment, pretendentele la titlul de putere economica globala sunt Statele Unite si China.
In ciuda ritmului accelerat de crestere economica inregistrat de China in ultimele decenii, nu toti analistii ii dau mari sanse de a detrona SUA de pe prima treapta.
Pozitia Statelor Unite ramane intangibila, atata vreme cat China isi limiteaza singura potentialul, considera Paul Brundus intr-un editorial Market Watch.
Dominati de cenzura
Pentru chinezi, in acest moment, social media reprezinta ceea ce reprezentau, in urma cu 3-4 decenii, masinile de scris si copiatoarele in fostul bloc comunist din Europa: un instrument de propaganda a valorilor democratice privit cu ostilitate de catre autoritati.
In China, cenzura blocheaza automat postarile la teme inca fierbinti pentru Beijing: Tibet, Dalai Lama sau evenimentele din Piata Tiananmen.
Speriate de gandul ca populatia din tara ar putea schimba liber idei si informatii, autoritatile de la Beijing blocheaza site-uri si conturi personale de pe retelele de socializare intr-o incercare zadarnica de a tine populatia sub control.
Este unul dintre motivele pentru care China nu pare un urias de nestavilit in acest moment. La acesta se adauga si realitatea economica a momentului, tradata chiar de cifrele oficiale raportate de Beijing.
Panta descendenta... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:39
China si Brazilia au inregistrat ani in sir de crestere economica sustinuta, dar perioada fasta pare sa se fi terminat. Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, crede ca cele doua economii se vor confrunta cu provocari majore in cursul acestui an.
"Tarile in curs de dezvoltare au reprezentat motorul cresterii economice globale in perioada crizei financiare. Acum insa, au in fata un mediu economic mult mai ostil", a explicat seful Bancii Mondiale intr-un raport dat publicitatii pe miercuri, aminteste postul CNN.
Soc puternic in septembrie
Banca Mondiala nu este singura institutie care se arata alarmata de vulnerabilitatea pietelor emergente.
Ultimele intalniri ale comitetului director al Rezervei Federale au avut ca tema principala efectele pe care majorarea dobanzii de referinta ar avea-o asupra economiilor din aceasta zona, iar ingrijorarea analistilor este in crestere.
Mai toti economistii care s-au aplecat asupra problemei vad septembrie ca fiind luna in care pietele emergente se pot confrunta cu un soc puternic. Trei factori stau la baza declansarii crizei care poate afecta economiile in curs de dezvoltare.
Acestia sunt reprezentati de aprecierea dolarului, scaderea preturilor la materii prime ca urmare a reducerii ritmului de crestere economica in China si a lipsei cererii de pe alte piete si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in SUA.
La mana americanilor
Majoritatea analistilor asteapta ca septembrie sa fie luna in care Rezerva... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 12:02
Greul nu a trecut pentru pietele emergente, iar investitorii vor continua sa vanda, dupa scaderea indicilor bursieri la minime ale ultimelor cinci luni si deprecierea abrupta a monedelor, anticipeaza presedintele executiv al Templeton Emerging Markets, Mark Mobius.
Sentimentul negativ este destul de puternic, asa ca va puteti astepta in continuare la iesiri semnificative. Studiem piata dar nu cumparam in acest moment. Preturile pot merge mai jos sau se pot stabiliza intr-o perioada mai lunga", a afirmat Mobius, care supravegheaza active de peste 50 miliarde de dolari pe pietele emergente la Templeton Emerging Markets, citat de Bloomberg.
Mobius face afaceri pe pietele emergente de peste 40 de ani
Mobius este un vechi promotor al investitiilor pe pietele emergente, unde face afaceri de peste 40 de ani. Templeton Emerging Markets controleaza si compania care administreaza Fondul Proprietatea.
Indicele bursier MSCI Emerging Markets s-a prabusit cu 11% de la maximul inregistrat pe 22 octombrie 2013 si inregistreaza cea mai scazuta valoare din ultimii cinci ani in raport cu indicele global MSCI World Index al burselor din tarile dezvoltate.
Pietele emergente traverseaza o perioada de retrageri masive de capital, declansate de decizia Rezervei Federale de a reduce programul de injectii de lichiditate in dolari prin preluarea de obligatiuni, care a accentuat temerile investitorilor legate de incetinirea cresterii economiei globale.
Monedele statelor cu economii... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 13:37
Tarile din Europa Centrala si de Est, sprijinite si de iesirea zonei euro din recesiune, au resit sa atraga investitori in ultimele saptamani, in contextul retragerilor masive de capital de pe alte piete emergente, dupa semnalele transmise de banca centrala a SUA privind reducerea lichiditatii.
Bursele din Europa Centrala si de Est au crescut in medie cu 1,2% in ultimele trei luni, fata de o scadere de 7,5% a indicilor de pe pietele emergente la nivel mondial, potrivit datelor MSCI, citate intr-o analiza Wall Street Journal (WSJ).
Daca sunt excluse actiunile companiilor rusesti, afectate puternic de scaderea cotatiilor internationale ale materiilor prime, pietele emergente din Europa au crescut cu 2,3% in aceeasi perioada.
Monedele din regiune, precum zlotul polonez sau leva bulgareasca, s-au apreciat totodata fata de dolari, in timp ce rupia indiana si lira turceasca s-au prabusit la minime istorice.
Pusi in fata unor posibile pierderi pe pietele emergente din Asia sau America de Sud, investitorii s-au orientat catre active precum forintul unguresc sau actiunile bancilor din Cehia si pariaza astfel ca revenirea economica din Europa de Vest va creste cererea pentru automobilele, electrocasnicele si alte bunuri fabricate in Europa de Est, noteaza Wall Street Journal.
"Europa Centrala si de Est a devenit o zona relativ sigura in randul pietelor emergente", comenteaza pentru WSJ un analist de la Record Currency Management, cu active de 36 miliarde de dolari in... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 15:18