Deutsche Bank va recurge la o retragere masiva de capital de pe piata britanica, ca urmare a separarii Regatului Unit de restul UE.
300 de miliarde de euro isi vor lua zborul din sucursala britanica a bancii si se vor indrepta catre Frankfurt, relateaza Bloomberg.
Suma reprezinta depozite si operatiuni ale clientilor bancii germane, care vrea sa isi mute sediul de operatiuni din Londra mult mai aproape de casa.
Birourile din Frankfurt vor fi operationale incepand cu septembrie 2018, pana in martie 2019 majoritatea activitatilor derulate de sucursala din Londra a Deutsche Bank urmand sa fie transferate in capitala bancara de pe taram german.
Suma reprezinta aproape 20% din bilantul contabil al bancii germane, conform datelor prezentate de Deutsche Bank la finalul anului trecut.
Directorul executiv John Cryan a instiintat personalul bancii ca se asteapta la un Brexit finalizat in termeni duri, lucru care va face multe banci internationale sa isi reduca expunerea pe piata din UK, cel mai probabil acestea urmand sa se retraga spre zone de pe continent precum Frankfurt, dar nu a dat detalii despre planul de retragere al institutiei de credit pe care o conduce.
Surse din interirul bancii afirma ca planul de rezerva consta in mutarea a catorva sute de angajati si a 20.000 de conturi.
"Sunt o gramada de detalii de pus la punct si de aprobat. Insa, inevitabil, unele operatiuni vor trebui mutate sau cel putin adaugate centrului din Frankfurt", a explicat Cryan... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 06:11
Londra da un prim semn de recunoastere oficiala a efectelor Brexit asupra economiei interne. Investitorii straini pe piata britanica au devenit pasari rare, se vede nevoit sa recunoasca ministrul de Finante, Philip Hammond.
"Foarte multe companii si-au amanat investitiile pana in momentul in care se stie clar cum va evolua povestea Brexit", a explicat oficialul britanic, citat de CNN Monney.
Anuntul lui Hammond nu face decat sa certifice alte analize lansate de diverse organizatii si companii in ultima luna.
Un recent sondaj derulat de Banca Angliei in 700 de companii prezente pe piata britanica arata ca majoritatea si-au recreionat calendarul investitional astfel incat sa aiba o viziune mai clara asupra modului in care se va sfarsi divortul Marii Britanii de Uniune.
O alta analiza emisa de banca Merrill Lynch a demonstrat ca nivelul investitiilor din ultimul trimestru al anului trecut a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani.
Negocierile pentru Brexit au debutat la inceputul acestei saptamani, pe fondul unei modificari a raportului de forte din parlamentul britanic, ca urmare a alegerilor anticipate cerute de guvernul conservator, iar pozitia Executivului condus de Theresa May este si mai necara dupa ce a pierdut majoritatea in Parlament.
Riscul parasirii blocului comunitar fara avantaje majore planeaza asura Regatului Unit de un an, iar companiile au deja planuri de rezerva care anunta o retragere masiva de capital de pe aceasta piata.... mai mult
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 10:00
1Europa se afla intr-un moment dificil. De la Brexit la reforma Senatului italian, incertitudinea pe scena politica domina marile economii ale Batranului Continent, iar acesta este motivul pentru care are loc un "exod" al capitalului mai ceva ca in timpul crizei financiare.
Dar sa luam problemele pe rand.
In Marea Britanie, totul e in ceata in ceea ce priveste iesirea din Uniunea Europeana. Nu se stie daca va fi un Brexit fara probleme - adica daca se vor incheia acorduri avantajoase pentru ambele parti - sau daca va fi unul dur.
Al doilea scenariu ar insemna ca UE refuza majoritatea cererilor venite din partea UK pentru ca sa le dea celorlalte state membre o lectie si sa le arate ca nu e de jucat cu parasirea blocului comunitar.
Pe de alta parte, in Franta si Germania au loc alegeri generale in 2017, insa partidele populiste castiga simpatizanti pe zi ce trece. Iar in Italia, votul despre reforma Senatului poate duce la caderea Guvernului condus de Matteo Renzi.
Business ...citeste mai departe despre "Banii zboara din Europa mai repede decat in timpul crizei financiare - In ce situatie e Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 08:04
Europa se afla intr-un moment dificil. De la Brexit la reforma Senatului italian, incertitudinea pe scena politica domina marile economii ale Batranului Continent, iar acesta este motivul pentru care are loc un "exod" al capitalului mai ceva ca in timpul crizei financiare.
Dar sa luam problemele pe rand.
In Marea Britanie, totul e in ceata in ceea ce priveste iesirea din Uniunea Europeana. Nu se stie daca va fi un Brexit fara probleme - adica daca se vor incheia acorduri avantajoase pentru ambele parti - sau daca va fi unul dur.
Al doilea scenariu ar insemna ca UE refuza majoritatea cererilor venite din partea UK pentru ca sa le dea celorlalte state membre o lectie si sa le arate ca nu e de jucat cu parasirea blocului comunitar.
Pe de alta parte, in Franta si Germania au loc alegeri generale in 2017, insa partidele populiste castiga simpatizanti pe zi ce trece. Iar in Italia, votul despre reforma Senatului poate duce la caderea Guvernului condus de Matteo Renzi.
Business ...citeste mai departe despre "Banii zboara din Europa mai repede decat in timpul crizei financiare - In ce situatie e Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 08:04
In vreme ce rusul de rand nu mai are voie sa iasa din tara, daca are amenzi neplatite sau credite restante, bancherii implicati in sutele de scandaluri de coruptie din Rusia nu sunt deranjati de nimeni si pot calatori linistiti oriunde in lume.
Problema a fost adusa in atentia presedintelui Vladimir Putin de catre guvernatorul bancii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, care i-a cerut sefului statului sa impuna restrictii la iesirea din tara pentru bancherii suspectati de coruptie, relateaza Bloomberg.
Nabiullina i-a cerut lui Putin si impunerea unui set de masuri care sa previna retragerile de capital din sistemul bancar facute de catre directorii bancilor implicate in scandaluri de coruptie, a anuntat Kremlinul dupa intalnirea celor doi.
Guvernatorul bancii centrale crede ca sunt destule cai de a bloca retragerile de capital, dar punctul sau de vedere nu este impartasit in totalitate de "tarul" Putin.
"Va trebui sa fim precauti, totusi, pentru a nu fi acuzati de incalcarea drepturilor cetatenesti", a replicat Putin, conform stenogramelor eliberate de administratia prezidentiala.
Din 2013 si pana in prezent, o treime din bancile rusesti au intrat sub ghilotina controalelor declansate de Elvira Nabiullina in incercarea de a opri spalarea de bani si disparitia peste hotare a rezervei de lichiditati din sistemul bancar rusesc, iar chestiunea este inca o prioritate pentru Banca Centrala a Rusiei.
Ultimul scandal din acest sector implica conducerea... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 14:05
Cel mai nou raport al economistilor Fondului Monetar International da vina pe unele politici neoliberale pentru cresterea inegalitatii sociale si neindeplinirea asteptarilor populatiei.
Insa, chiar si opiniile specialistilor FMI sunt confuze atunci cand sunt nevoiti sa puna in balanta avantajele neoliberalismului cu dezavantajele sale, remarca portalul CNBC.
Poveste incalcita
Neoliberalismul s-a impus ca o politica acceptata de majoritatea statelor occidentale inca de la inceputul anilor '80.
Doctrina are cateva puncte esentiale care stipuleaza trecerea controlului factorilor economici din sectorul public in cel privat, deschiderea pietelor si limitarea abilitatii guvernelor de rula deficitul fiscal si a se supraindatora.
Lucrarea este semnata de Jonathan Ostry, director adjunct al departamentului de cercetare din FMI, Prakash Loungani, sef de divizie in acelasi department si economistul Davide Furceri,
Cei trei lauda politica neoliberala pentru mai multe efecte pozitive, dar arata ca aceasta a inregistrat doua esecuri majore. Acestea se refera la circulatia transfrontaliera a capitalului si la austeritate.
"Sunt multe de aplaudat in agenda politicilor neoliberale. Expansiunea comertului global, de exemplu, a scos milioane de oameni dintr-o saracie crunta.
Investitiile straine directe au adus in economiile in curs de dezvoltare si tehnologii noi, dar si know-how-ul necesar, iar privatizarea companiilor de stat a dus la crearea unor provizioane... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
In cadrul summit-ului economic G20, desfasurat la Ankara saptamana trecuta, Beijingul a primit un vot de incredere din partea tarilor dezvoltate in ceea ce priveste politica sa de interventii pentru stabilizarea pietei de capital.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre investitorii prezenti pe piata chineza, ale caror retrageri de capital din economia tarii incep sa se transforme intr-un pericol neasteptat pentru Beijing, arata revista Market Watch.
Pagube colaterale
In China, luna august a adus o scadere de proportii a rezervelor valutare ale tarii, ceea ce tine pietele concentrate asupra pierderilor colaterale pe care le pot aduce interventiile Beijingului in reglarea pietei.
Rezerva valutara a Chinei a scazut in august cu aproape 94 de miliarde de dolari, situatia aceasta scotand in evidenta atat dilema oficialilor chinezi in a pastra un curs valutar mai liber al yuanului in raport cu dolarul, cat si pe cea a investitorilor care sunt confruntati cu o noua realitate a pietei financiare din China.
Analistii se zbat sa estimeze cat mai corect suma pe care o mai are la dispozitie Beijingul pentru a pastra un curs de schimb al yuanului adecvat cu rezerva sa valutara ajunsa intre timp la 3.560 de miliarde de dolari.
Munitie valutara de un miliard
Pentru analistii Societe Generale, suma reala de care Banca Populara a Chinei mai dispune pentru interventii in piata este de doar 1000 de miliarde de dolari, restul rezervei fiind destinat acoperirii unor... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 12:58
Guvernul de la Beijing da semne ca a reusit sa opreasca prabusirea pietei de capital din tara, analistii anticipand chiar o accelerare a ritmului de crestere economica pana la finalul acestui an.
Cu toate acestea, fundalul intrevazut printre datele statistice se arata inspaimantator, expertii Goldman Sachs vorbind de retrageri de capital nemaintalnite din China, dezvaluie ziarul The Telegraph.
Fara precedent in istorie
China se clatina din ce in ce mai mult pe picioare, iar acest semnal pare sa ii fi inspaimantat pe investori, atat pe cei locali, cat si pe straini.
Robin Brooks, unul dintre analistii Goldman Sachs, estimeaza ca, in al doilea trimestru al acestui an, perioada in care a izbucnit criza pe piata de capital din China, retragerile de bani din economia chineza au atins nivelul de 224 miliarde de dolari.
"Este ceva nemaiintalnit de-a lungul istoriei", apreciaza analistul. In acelasi timp, Banca Centrala a Chinei a fost nevoita sa intervina constant in piata pentru a sustine yuanul.
Din punctul de vedere al lui Brooks, interventiile s-au cronicizat, iar sumele imprumutate devin din ce in ce mai mari. Intre martie si iunie, conform calculelor lui Brooks, guvernul chinez a lansat pe piata obligatiuni in valoare de 48 de miliarde de dolari.
Miscarea pare tardiva, totusi, daca este sa luam in calcul estimarile facute de Charles Dumas de la Lombard Street Research, care vorbeste de retrageri de capital din economia chineza de peste 800 miliarde de... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 15:54
Retragerile de capital din Spania efectuate de investitori in perioada ianuarie-august au atins nivelul record de 247 miliarde de euro, fiind de peste 600 de ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, din cauza neincrederii in economia tarii.
Aceasta cifra, publicata miercuri de banca Spaniei, marcheaza un nou record de la debutul acestei serii statistice lansata in 1990 si arata ca marii investitori spanioli si straini prefera sa isi plaseze fondurile in strainatate, relateaza AFP.
Fondurile retrase erau plasate in imprumuturi, depozite, precum si in portofolii de actiuni si obligatiuni suverane spaniole.
In primele opt luni ale anului trecut, retragerile de capital din Spania au fost de numai 398 milioane de euro, de 620 de ori mai mici decat in acest an.
Banca Spaniei a subliniat ca retragerile de capital din primele opt luni sunt cu mult mai mari decat cele inregistrate pe ansamblul anului trecut.
Numai in luna august, aceste iesiri de fonduri au atins 11,8 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:44