Guvernul Greciei a anuntat miercuri o noua relaxare a restrictiilor asupra miscarilor de capital introduse in vara lui 2015, majorand cu 28% nivelul maxim al sumelor care pot fi retrase din conturile bancare.
Potrivit unui decret al Ministerului de Finante publicat in Monitorul Oficial, incepand cu data de 1 martie, persoanele fizice vor putea sa retraga lunar o suma de pana la 2.300 de euro din conturile bancare, fata de maxim 1.800 de euro in prezent. De asemenea, vor fi ridicate restrictiile referitoare la deschiderea de noi conturi bancare, transmite Reuters.
Analistii sunt de parere ca prin relaxarea controalelor asupra miscarilor de capital, Guvernul grec vrea sa demonstreze ca este optimist cu privire la evolutia economiei si totodata sa dea un vot de incredere sistemului bancar.
Autoritatile de la Atena au introdus pentru prima data restrictii asupra miscarilor de capital in luna iunie 2015, pentru a pune capat unor iesiri masive de fonduri din banci in momentul maxim al crizei datoriilor, criza care a dus la cel de-al treilea acord de asistenta financiara convenit de Grecia cu creditorii internationali dupa 2010.
In vara lui 2015, Guvernul grec a obligat bancile domestice sa isi inchida portile timp de aproape 20 de zile si sa limiteze retragerile de fonduri la doar 60 de euro pe zi, in ideea de a evita un colaps al sistemului bancar elen.
Dupa ce guvernul SYRIZA si creditorii internationali (UE-FMI-BCE) au cazut de acord asupra celui de-al treilea... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 15:14
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, determinand banca centrala sa creasca lichiditatile de urgenta puse la dispozitia institutiilor financiare. Populatia e ingrijorata ca blocajul discutiilor cu creditorii internationali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a impins economia in pragul colapsului.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a acceptat solicitarea Bancii Greciei de majorare a plafonului lichiditatilor de urgenta destinate bancilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro.
"Cresterea reflecta evolutia situatiei lichiditatilor din bancile elene, tinand cont de retragerile de depozite din sectorul privat", a anuntat Banca Greciei.
In acest an, retragerile de fonduri din bancile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoana apropiata situatiei. Evolutia reflecta deficitul de bani pentru plata taxelor si transferul de fonduri la banci straine, a spus persoana.
Este pentru prima oara dupa septembrie 2015, data la care Banca Greciei a inceput sa publice date referitoare la plafonul lichiditatilor de urgenta (ELA), cand a fost necesara o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oara cand banca centrala a omis in comunicatul sau o referire la "stabilizarea" si "imbunatatirea" fluxului depozitelor.
Negocierile dintre reprezentantii creditorilor si ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, referitoare la termenii imprumuturilor de urgenta, nu au ajuns la un rezultat,... mai mult
Joi, 23 Martie 2017, ora 20:14
Dezastru pentru industria bancara din Grecia. Redeschiderea bursei a generat in randul investitorilor o miscare generala de lichidare a actiunilor detinute la bancile grecesti.
In doar trei zile, indicele de piata al sectorului bancar DTR a pierdut 64 de procente din valoare, evoluand de fiecare data spre limita negativa admisa, de 30%, informeaza Market Watch.
La pamant
Teama investitorilor de bancile elene accentueaza criza din sectorul bancar grecesc, institutiile de credit din tara evoluand pe marginea prapastiei de mai bine de sase luni.
Prin comparatie, indicele general Athex Composite a avut pierderi de doar 19% in cele trei zile de la redeschiderea Bursei din Atena.
Dupa o prima zi de tranzactionare incheiata cu un declin general de 23 de procente, unii analisti estimau ca indicele Athex ar fi putut intra pe o usoara crestere daca nu ar fi fost supus presiunilor exercitate de lichidarea actiunilor bancilor elene.
"Bursa s-a redeschis abia de trei zile, asa ca investitorii reanalizeaza riscul reprezentat de bancile din Grecia si de celelalte companii listate.
Nu este un scenariu deloc placut, iar lichidarea de actiuni a fost de dimensiuni considerabile", explica Richard Perry, analist de piata la Hantec Markets.
Cea mai mare pierdere
Panica inregistrata in randul actionarilor din bancile elene este intr-adevar de proportii considerabile.
Indicele DTR a inregistrat, cu aceasta ocazie, cea mai mare pierdere din istoria sa, mult peste... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 10:18
De o jumatate de luna, bancile din orasele sudice ale Bulgariei sunt asaltate mai ceva decat sucursalele institutiilor de credit din Elvetia. In cautarea banilor cash, elenii au descoperit noi modalitati de a fenta controlul capitalului impus de guvernul de la Atena.
Grecii se indreapata spre cel mai sarac stat al Europei pentru a retrage pana la 14.000 de euro saptamanal din bancomatele bancilor din Bulgaria, relateaza agentia Novinite.
Turismul de bancomat
Dupa primele doua saptamani de la impunerea controlului capitalului in Grecia si limitarea retragerilor la doar 60 de euro/zi, guvernul de la Atena a facut un pas inapoi si le-a permis grecilor sa isi alimenteze conturile din strainatate cu maxim 2.000 de euro/zi in eventualitatea efectuarii unui sejur.
"Masurile stricte de control care ar trebui sa salveze sistemul bancar elen au dus, intr-un final, la un exod in masa al grecilor catre cea mai saraca tara a Uniunii Europene", au remarcat si jurnalistii de la Der Spiegel.
Sub scuza programarii concediului in strainatate, fiecare grec cu mintea la cap plaseaza in conturile bancilor din afara tarii cate 14.000 de euro in cursul unei saptamani, pe care ii retrage linistit apoi in cursul unei vizite efectuate in tara vecina sau ii lasa in contul sau din Bulgaria.
Metoda se dovedeste atat de utila incat nu doar persoanele fizice, ci si micile companii din Grecia recurg la ea pentru a-si constitui o rezerva de bani lichizi.
Teama de drahma
Multi... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 14:59
Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni cu 1,1 miliarde de euro (1,24 miliarde de dolari), au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Bancile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 84,1 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.
Saptamana trecuta, plafonul a fost majorat cu 2,3 miliarde de euro.
Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni ca raspuns la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice au retras din conturi miliarde de euro.
Aceste evolutii au fortat institutiile financiare elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la ...citeste mai departe despre "Grecia se scufunda? Masura luata de urgenta de BCE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:19
Moody's a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.
Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, transmite Mediafax.
Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.
Moody's a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.
"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody's.
In plus, Moody's considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:43
Trei din cele mai mari patru banci din Grecia au imprumutat circa 2 miliarde de euro de la Banca Greciei, printr-o linie de finantare de urgenta aprobata de BCE, in conditiile retragerilor de fonduri ale deponentilor determinate de incertitudinile politice, potrivit unor surse citate de Reuters.
Inainte de alegerile din 25 ianuarie, Banca Greciei a solicitat Bancii Centrale Europene (BCE) sa aprobe infiintarea unei linii de finantare de urgenta (ELA) pentru toate marile banci elene, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank.
Bancile din Grecia se confrunta cu o noua criza, dupa ce partidul de extrema-stanga Syriza condus de Alexis Tsipras a venit la putere saptamana trecuta cu promisiunea de a iesi din programul international de sustinere financiara.
BCE, care a aprobat facilitatea de finantare pentru o perioada de doua saptamani, va evalua din nou situatia miercuri, intr-o sedinta care s-ar putea dovedi tensionata.
Bundesbank, banca centrala germana, nu este de acord ca Grecia sa utilizeze o astfel de finantare, considerand ca ar putea fi folosita pentru sustinerea unei noi emisiuni de titluri pe termen scurt a guvernului, care altfel ar fi mai greu de plasat sau mai costisitoare.
Sursele au spus ca bancile elene au imprumutat aproximativ 2 miliarde de euro de la Banca Greciei, de la aprobarea facilitatii pe 21 ianuarie, dar au refuzat sa numeasca institutiile financiare.
Banca a Greciei a facut solicitarea la BCE dupa ce... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 09:43
Lichiditatile obtinute de bancile din Grecia de la BCE sunt in prezent cu peste 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, intrucat BCE refuza tot mai mult cererile institutiilor de credit elene, crescandu-le dependenta de Banca Greciei.
Banca Centrala Europeana (BCE) reduce sustinerea pentru Grecia, intrucat statul intarzie recapitalizarea sistemului bancar elen, desi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro in acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.
Reprezentantii BCE nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.
Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.
Instabilitatea politica a alimentat temerile investitorilor si ale populatiei
Instabilitatea politica, dupa ce partidele nu s-au inteles pentru formarea unui nou guvern... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 17:25
Analistii din cadrul JPMorgan sustin ca sectorul bancar din Romania nu ar fi afectat daca bancile grecesti prezente pe piata locala s-ar retrage, intrucat autoritatile dispun de resursele necesare pentru a prelua aceste subsidiare si a le vinde mai tarziu altor grupuri financiare, anunta Mediafax.Nu consideram ca o posibila iesire a bancilor grecesti din Romania ar fi o problema majora pentru sectorul bancar al tarii, tinand cont de faptul ca finantarea de la bancile-mama din Grecia se ridica la numai 3,5% din PIB (...)
Autoritatile au resursele necesare sa preia subsidiarele si sa le vanda mai tarziu catre alte grupuri financiare straine (...) Rezervele bancii centrale, de aproape 30% din PIB, sunt suficiente pentru a acoperi orice posibila retragere de fonduri", se arata intr-un raport transmis joi de JPMorgan Chase Bank, Londra.
Analistii noteaza ca Banca Nationala a Romaniei poate gestiona riscurile legate de bancile grecesti, iar subsidiarele respective nu au expunere proprie pe datoria de stat a Greciei si, in plus, sunt bine capitalizate.
Problemele din Grecia au lovit intr-adevar leul in ultima perioada, insa moneda a fost afectata si de cresterea aversiunii investitorilor fata de risc la nivel global, noteaza JPMorgan.
Banca anticipeaza ca leul va reveni in viitorul apropiat la cursul de 4,1 lei/euro atins inainte de actuala perioada de depreciere. Moneda nationala a avut cele mai slabe performante din regiune, dar a scazut exagerat de mult, considera... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 14:47